Dodaj do ulubionych

a co sadzicie

18.04.04, 13:26
o calunie turynskim? temat pojawil sie znow w gazecie

serwisy.gazeta.pl/nauka/1,34148,2021601.html
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • maria421 Re: a co sadzicie 18.04.04, 14:13
      "Sa rzeczy na niebie i ziemi o ktorym sie nie snilo waszym filozofom"

Nie wiem, czy prawdziwy czy nie, ale wiem, ze jest jednym z najwiekszych
      skarbow chrzescijanstwa.

Pamietam jeszcze obrazki telewizyjne sprzed kilku lat pokazujace wloskich
      strazakow ratujacych calun z plonacego kosciola i tlumy oklaskujacych ich ludzi.

Cos w tym jest....
      • sabba czy kazda religia 18.04.04, 15:11
        potrzebuje symboli?
        te wszytkie kawalki drzewa, szmatki, palce, serca, czy inne wnetrznosci. nawet
        jak bylam chodzaca do szkola katoliczka to mi sie to jakies nie na serio
        wydawalo...przeciez jesli wiara, to po co relikwie, skoro mamy wierzyc...dodowod
        nam nie trzeba. MOje osobiste zdanie, nie wydaje mi sie zeby calun pochodzil z
        grobu Jezusa i pokrywal jego zwloki. ale jak kazda zagadka archeologiczna ,
        temat ciekawy do dyskusji...
        • basia553 Re: czy kazda religia 18.04.04, 15:21
          Sabbo, a czym innym jest przechowywanie loczka ukochanego dziecka, ususzonej
          rözy z pierwszych kwiatöw od Ukochanego? Nie widzisz pewnego podobienstwa?
          Jezeli chodzi o relikwie, to mam do nich mieszane uczucia (szczebel z drabiny
          ktöra sie snila sw, Jakubowi), ale do wielu z nich mam gleboki szacunek.
          • sabba hmm 18.04.04, 15:52
            no ale nie uprawia sie kultu dziecka czy tez kogos innego kogo zdjecia sie ma. a
            relikwie maja konkretne znaczenie dla religii. Jako pamiatka ale tez jako
            argument. nieswojo jest mi np na wielkanoc jak symbolicznie podchodzi sie do
            krzyza by go ucalowac. choc sama z piec razy pielgrzymowalam na Jasna Gore przed
            cudowny obraz. i wiesz, ze do tej pory nie umiem powiedziec czy mialo to dla
            mnie osoiscie jakies zanczenie, religijne oczywiscie.
            • basia553 Re: hmm 18.04.04, 16:02
              Nie chodzi o uwielbienie dziecka. Ale kochasz je, a wiec conajmniej z
              przyjemnoscia zachowujesz pamiatki po nim .
              I ja bylam jak wiekszosc mlodziezy, ze dwa razy na Jasnej Görze i nie zrobilo
              to na mnie zadnego religijnego wrazenia. A jestem wierzaca i praktykujaca.
              Natomiast juz niektöre miejsca w Israelu zrobily na mnie ogromne wrazenie.
              Miejsca, w ktörych Jezus jako Normalny Czlowiek (wtedy jeszcze za takiego
              uwazany) zyl, Nasareth, w ktörym sie urodzil. Czy miejsce w Jordanie, gdzie Jan
              Chrzciciel udzielal pierwszych chrztöw. Te miejsca - to tez rodzaj relikwi.
              Pamiatki autentyczne. To zrobilo na mnie wrazenie.
              Wiesz, przejezdzalismy autobusem przez Kane Galilejska. Nawet nie miasteczko,
              beznadziejne osiedlisko - jesli tak mozna powiedziec. I znowu ta swiadomosc: a
              wiec to tu.... Zaluje, ze nie moge tam juz jechac (ze wzgledu na
              bezpieczenstwo, oczywiscie).
              • sabba Re: hmm 18.04.04, 16:06
                Izrael mnie przerazil. troche, jak zobaczylam z jaka czcia sa czczone miejsca
                rzekomego urodzenia ( w tej i w tej grocie) czy smierci Jezusa (na tym a na tym
                kamieniu widac ponoc jego krew). Nawet w ogrodzie w ktorym sie modlil przed
                pojmaniem ponoc rosna drzewa oliwne ktorych on dotykal. To nie chodzi o to ze to
                sie wydaje irracjonalne (nawet jesli wiemy ze drzewa oliwkowe sa dlugowieczne
                ale nie az tak) ale zeurasta do miana takiego symbolu ktory czcimy, wielbimy i w
                niego wierzymy! A przeciez nie o to chodzi. Daltego moje pytanie, czy bylby
                mozliwe utrzymanie religii bez symboli?
        • tos.ka Re: czy kazda religia 18.04.04, 16:11
          > potrzebuje symboli?
          > te wszytkie kawalki drzewa, szmatki, palce, serca, czy inne wnetrznosci. nawet
          > jak bylam chodzaca do szkola katoliczka to mi sie to jakies nie na serio
          > wydawalo...przeciez jesli wiara, to po co relikwie, skoro mamy wierzyc...

to inny temat.
          powiedzmy- ze calun turynski traktuje jako ciekwostke, nie relikwie.

(nawiasem- zadna rzecz nie ma dla mnie statutu "swietej".
          takze nawet jesli calun jest plotnem jezusa - to wciaz jest kawalkiem plotna-
          choc oczywiscie bardzio cennym. cos jak- wielkie obrazy- sa cenne, ale wciaz
          tylko obrazami. czy nawet lepiej niczym- baskine- pierwsze wlosy dziecka;
          cenne, bezcenne, ale wlosy:)))))). ale to inny temat:))

> d
          > nam nie trzeba. MOje osobiste zdanie, nie wydaje mi sie zeby calun pochodzil z
          > grobu Jezusa i pokrywal jego zwloki. ale jak kazda zagadka archeologiczna ,
          > temat ciekawy do dyskusji...

a ja se pogrzebalam w internecie- no i dowcip polega na tym- ze wg szelkich
          danych-calun pochodzi z grobu jezusa.
          powstala nawet osobna galaz wiedzy nt calunu-syndologia (nie jestem pewna
          pisowni).
          takze nie autentycznosc calunu jest aktualnie problemem, lecz to jak powstal.
          posylam strone- ktora wydala mi sie dosc ciekawa,
          a zwlaszcza linki ktore sie tam znajduja

www.net-lexikon.de/Turiner-Grabtuch.html
          pozdrawiam
          • maria421 Re: czy kazda religia 18.04.04, 17:02
            Sabbo, wydaje sie, ze tak, ze kazda religia potrzebuje symboli, potrzebuje
            liturgii, potrzebuje rytualu.

To, o czym Ty piszesz, to jednak nie symbole, ale relikwie. Ja sie do nich
            bardzo sceptycznie odnosze. Przypuszczam, ze gdyby zebrano wszelkie drzazgi z
            krzyza na ktorym ukrzyzowano Chrystusa, to drewna starczyloby na dom, nie tylko
            na jeden krzyz.

W sredniowieczu kwitl handel relikwiami i jak wielkie bylo falszerstwo mozna
            sobie latwo wyobrazic.
            Ale wtedy ludzie inaczej podchodzili do spraw wiary. Wierzyli w anioly, demony,
            w cuda, w przepowiednie, w zabobony i w sile relikwii.

Dzisiaj jest zupelnie inne podejscie do wiary. Nie potrzebujemy relikwii jako
            amuletu, ale ciagle potrzebujemy miejsc kultu, obiektow kultu.

• sabba Re: czy kazda religia 18.04.04, 18:12
              nie jest chyba tak do konca. w procesji krakowskiej na sw.stanislawa dalej nosi
              sie na poduszcze zloconej drogimi kamieniami palec tegoz. juz nawet nie o to
              chodzi ze prawdziwy czy nie, ale sam fakt. a srdeniowieczne relikwie, to fakt,
              handel kwitl nieziemsko. ujawnialy sie nagle trzy glowy Jana Chrzciciela badz
              tylez samo calunow...
    • tos.ka ciekawy llink 18.04.04, 17:51
      na temat raz jeszcze.

www.intermirifica.org/lent/passion1.htm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka