Dodaj do ulubionych

putin, schröder i chirac...

02.09.04, 13:01
tancowali krakowiak...

na jak dalekie ustepstwa moze pozwolic sobie przywodca demokratycznego
panstwa?

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_040902/swiat/swiat_a_4.html
wg gw- chodzi o rope.

serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34248,2260246.html
o rope- chodzilo rowniez buschowi- gdy zaatakowal irak. oburzenie francji i
niemiec bylo wielkie.
teraz w imie "ropy" "przywódcy Niemiec i Francji, którzy we wtorek, dwa dni
po czeczeńskiej farsie wyborczej, spotkali się w Soczi z prezydentem Putinem"
przymakaja oczy na regularne ludobojstwo...

"W wypadku Czeczenii mamy jednak do czynienia z sytuacją zupełnie wyjątkową,
ludźmi, których już nie wolność, ale przetrwanie jest zagrożone. Zagrożone
przez rosyjskich okupantów. "

dziwny jest teeeeeeen swiat....
Obserwuj wątek
    • maria421 Re: putin, schröder i chirac... 02.09.04, 14:00
      Tosiu, porownanie Czeczenii do Iraku jednak nie jest trafne.
      Nie wydaje mi sie, zeby 40% Irakczykow to byli Amerykanie, nie wydaje mi sie
      tez, zeby Irak kiedykolwiek byl stanem USA.

O historii Czeczenii i Czeczenow Don juz tu troche napisal, reszte mozna sobie
      latwo znalezc.

Nazwanie przez "Rzeczpospolita" Rosjan "okupantami" Czeczenii jest kardynalnym
      bledem.

Czeczenia byla czescia ZSRR teraz stanowi czesc Federacji Rosyjskiej.
      Gdybym ja miala wybierac, wolalabym byc obywatelka Rosji, niz obywatelka
      Islamskiej Republiki Czeczenii.
      • don2 Re: putin, schröder i chirac... 02.09.04, 14:15
        Rzeczpospolita-jak kazda gazeta musi pisac pod swoja publike.zawracanie dupy i
        bezmyslne kopiowanie linkow ,swiadczy o nietylko niewiedzy ale i ograniczeniu
        oraz zerowym poziomie wiedzy ogolnej oraz zdolnosci selekcjonowania bzdur
        medialnych.O ile sie nie myle Czeczenia na glowe ludnosci ma najwiecej
        bohaterow w wojnie za Soviecki sojuz-cala mase Boh.Sov,Sojuza i nie konczace
        sie zastepy wysoko odznaczonych w sluzbie nie tylko wojennej ale i w "pracy
        socjalistycznej"Ich bohater narodowy to jak pamietam ,general sov.Lotnictwa a
        reszta gierojow o niepodleglosc ,to byli sekretarze partii i komsomolu oraz
        wysocy oficerowie KGB.Ale dla niektorych ,fakty i logika to zbyt
        wiele.najlepiej jak papuga powtarzac pierdoly ,ktore tendencyjnie jakis duren
        nabazgral.Ktory wczesniej pod niebiosa chwalil zapewne CCCP i wspaniala armie
        czerwona.takie pisaqniny wielu gazet szczegolnie krajowych ,nazywa sie " na
        zlosc mamie nasram w spodnie" Mario ty masz cierpliwosc:)))))))
      • ertes Re: putin, schröder i chirac... 02.09.04, 15:44
        Ale nie jestes Czeczenka i pozwol im samym stanowic o tym czy chca byc czescia
        federacji czy nie.

Mozna pasc ze smiechu szczezre mowiac. Rosjanie o wielu lat prowadza brutalna
        ekstyerminacje tego narodu ale co tam. Przeciez to dobrzy, wierzacy
        chrzescijanie morduja tylko kilku zawszonych turbaniarzy. Kto by sie przejmowal.
        • lalka_01 Re: putin, schröder i chirac... 02.09.04, 15:59
          wczorajsza rozmowa z sasiadka, Rosjanka od lat w DE (ktora, biedna, nic
          wczesniej nie wiedziala o porwanych dzieciach). "Zawsze mowilam, ze powinno sie
          ich wszystkich wykonczyc, ale klocono sie ze mna, ze to przeciez ludzie".
          Staniecie po jej stronie?
          • don2 Re: putin, schröder i chirac... 02.09.04, 16:09
            lalka_01 napisała:

> wczorajsza rozmowa z sasiadka, Rosjanka od lat w DE (ktora, biedna, nic
            > wczesniej nie wiedziala o porwanych dzieciach). "Zawsze mowilam, ze powinno
            sie
            >
            > ich wszystkich wykonczyc, ale klocono sie ze mna, ze to przeciez ludzie".
            > Staniecie po jej stronie?

lalka,podejrzewasz znaczy sie ,ze na forum masz do czynienia z idiotami?
            Uprzejmie dziekuje-postaram sie odplacic pieknym za nadobne:)))))
            • lalka_01 Re: putin, schröder i chirac... 02.09.04, 16:15
              nie kituj ze sie postarasz. A co niby robisz od lat?
              (a teksty o klubie dla Xurka byly swietne).
              • don2 Re: putin, schröder i chirac... 02.09.04, 16:20
                lalka_01 napisała:

> nie kituj ze sie postarasz. A co niby robisz od lat?
                > (a teksty o klubie dla Xurka byly swietne).
                • don2 Re: putin, schröder i chirac... 02.09.04, 16:23
                  Do lalki: o rosjanach mi nie mow ,znam ich az za dobrze.Niestety narod ciezko
                  doswiadczony i nie odpowiada za polityke wladz.No i taka jak ona znajdziesz w
                  kazdym narodzie.
                  • lalka_01 Re: putin, schröder i chirac... 02.09.04, 16:39
                    o to chodzi, ze jednak bylam zaskoczona. Mimo wczesniejszych zalow za utracona
                    potega oraz tekstem sprzed kilku dni nt. znajomej swiadkini Jehowy - "no tacy
                    to u nas byli sekta i siedzieli w wiezieniach a nie rozmawiali z normalnymi
                    ludzmi na placu zabaw".
                    Komunistyczny totalitaryzm w glowce milej ladnej Rosjanki od 10 lat nie
                    zagladajacej nawet do Rosji - to jednak lekki surrealizm.
        • don2 Re: putin, schröder i chirac... 02.09.04, 16:08
          ertes napisał:

> Ale nie jestes Czeczenka i pozwol im samym stanowic o tym czy chca byc czescia
          > federacji czy nie.
          >
          > Mozna pasc ze smiechu szczezre mowiac. Rosjanie o wielu lat prowadza brutalna
          > ekstyerminacje tego narodu ale co tam. Przeciez to dobrzy, wierzacy
          > chrzescijanie morduja tylko kilku zawszonych turbaniarzy. Kto by sie
          przejmowal
          > .

Ertes !exterminacje to prowadzili biali w Ameryce wybijajac indian.I Niemcy np
          • maria421 Druga strona medalu 02.09.04, 16:40
            czyli zbrodnie Czeczenow

www.sciesielski.republika.pl/czeczenia/zbrod.html#7
            Ten link pochodzi z obszernej pracy na temat Czeczenii. Przeczytajcie w wolnej
            chwili i zastanowcie sie, czy sami Czeczeni nie mogli rozwiazac tego inaczej.
            • ertes Re: Druga strona medalu 02.09.04, 16:50
              A czy ktos zaprzecza ze Czeczenie sa bez winy?
              Jednak nie pozwala to na usprawiedliwianie tego co tam robia Rosjanie jak ty to
              robisz.
              • maria421 Re: Druga strona medalu 02.09.04, 16:57
                ertes napisał:

> A czy ktos zaprzecza ze Czeczenie sa bez winy?
                > Jednak nie pozwala to na usprawiedliwianie tego co tam robia Rosjanie jak ty
                to
                > robisz.

Ertes, musze Ci pogratulowac! W 10 minut przeczytales cala prace na temat
                Czeczenii, zapoznales sie z bardzo zagmatwana i skomplikowana historia tej
                krainy, przeanalizowales i doszedles tylko do wniosku, ze ja usprawiedliwiam
                Rosjan!

• tos.ka Re: putin, schröder i chirac... 02.09.04, 17:15
        > Tosiu, porownanie Czeczenii do Iraku jednak nie jest trafne.

to prawda. w iraku nie ma ludobojstwa.

> Nie wydaje mi sie, zeby 40% Irakczykow to byli Amerykanie, nie wydaje mi sie
        > tez, zeby Irak kiedykolwiek byl stanem USA.

cz to wg Ciebie usprawiedliwai postepowanie putina?
        jeszcze putina jak putina,
        ale- schrödera i chiraca?
        bo o tym- ten watek.

a pospiech z jakim panowie pospieszyli- na niezapowiedzina przeciez spotkanie-
        dziwi a zastanawia. w jakie zabawki my sie tu bawimy. chyba jednak wole sie
        bawic w piskownicy polidioty buscha...

ps. a do tego co wypisuje don mam podejscie...zdrowe:)
        (jesli wogole czytam)
        • maria421 Tosiu, 02.09.04, 18:35
          Tym razem ja poslalam link...)))

Przeczytaj go zanim zaczniesz mowic o ludobojstwie w Czeczenii.

Z tego co piszez rozumiem, ze potepiasz Chiraca i Schrödera za to, ze
          sprzeciwili sie wojnie w Iraku, a nie sprzeciwiaja sie tej w Czeczenii.

To byly dwie rozne sytacje , Tosiu.
          Na wybuch wojny w Czeczenii swiat nie mial, nie mogl miec zadnego wplywu.
          Jelcyn nie urzadzal zadnej "Koalicji ochotnikow", nie robil z tego kwestii
          bezpieczenstwa swiatowego jak Bush.
          Wobec tego inne panstwa nie byly postawione przed wyborem, Francja i Niemcy nie
          musialy zdecydowac, czy poslac zolnierzy, czy nie.

Mimo tego, ze Francja i Niemcy sprzeciwily sie USA, zauwaz ze ani Francja, ani
          Niemcy nie wystapily z NATO na znak protestu....

Kiedy wybuchla wojna w Czeczenii, co mialo zrobic NATO? Wypowiedziec wojne
          Rosji? Doprowadzic do III wojny swiatowej?

Tak to juz jest na tym swiecie, ze wazniejsze sa stosunki Rosja- reszta swiata
          niz Rosja - Czeczenia. Czy tez reszta swiata- USA niz USA- Irak. I dlatego
          Bush i Putin maja wolna reke, a inni zakladaja klapki na oczy.

• ertes Re: Tosiu, 02.09.04, 19:15
            Ojojoj jak Ty malo wiesz, ojoj.

Rosja postawila ultimatum. I dlatego wszyscy sie zamkneli. Lacznie z tymi twoimi
            wspanialymi Niemcami.
            Oj Mario, dalas plame.
            Cofnij sie do 97/98 roku i zastanow sie co sie wtedy dzialo w Europie.
          • don2 Re:Czeczenia 02.09.04, 19:29
            mam pytanie do Ertesa-jezeli tak uwazasz,ze w czeczni ruscy zalatwiaja tylko
            swoje sprawy to nie uwazasz ,ze przy okazji i my korzystamy na tym?
            A widziales konflikt tego rodzaju by obylo sie bez cierpien ludnosci cywilnej?
            A nie uwasz ,ze ruscy tak jak amerykanie maja podobna taktyke i wszyscy maja
            podobna,pozbawic przeciwnika wsparcia przez ludnosc miejscowa? I nie uwazasz ,ze
            organizacje miedzynarodowe ,wycofaly swoich ludzi z czeczni,gdyz nawet
            federalni nie mogli im zapewnic bezpieczenstawa? A Polki przedstawicielki
            zacieklych sympatykow "bojownikow" czeczenskich nie zostaly porwane?
            A troche powstrzymania sie od potepien lub pochwal nie pomoze? zreszta
            pogratulowac sobie mozesz ,ze tak pokrzywdzeni jak czeczency porwali bogu
            ducha dzieci i to nie w rosji a w osetii,ktora zawsze po cichu im pomaga.I
            spokojnie-te anioly walki o wyzwolenie maja w swoich szeregach "braci"
            tych,ktorzy posadzili USA z reka w nocniku i teraz trzeba rewidowac polityke i
            srodki bezpieczenstwa.I nie myl prosze walki o niepodleglosc od walki o
            udzielne islamskie ksiestwo.Bo narod przywodcy oporu maja w dupie na rowni z
            zyciem innych nacji.im nie o to chodzi.A link ciekawy i bezstronnie sa tam
            przytoczone okropnosci-ale prawdziwego oblicza jakos nie wykazuja,nie wszystko
            jasne jest jasne a ciemne jest ciemne.
            • ertes Re:Czeczenia 02.09.04, 19:40
              Nie, nie mylisz tu dwie sprawy. Ja nie twierdze ze akty terrorystyczne
              Czeczencow sa czymkolwiek wytlumaczone. Wrecz przeciwnie, zgadzam sie z Toba.

Mnie chodzi tylko o glorikowanie z jednej strony Rosji i ciche przyzwolenie na
              to co Rosjanie tam robia ze strony NATO a z drugiej opor w sprawie Iraku czesci
              krajow NATO. Taki podwojny standard moralny i tyle. Dlatego za duzo sie
              niewspomina a jesli juz to bardzo niesmialo ze Rosjanie w Czeczenii zachowuja
              sie wlasnie jak terrorysci.
              • maria421 Ertes, 02.09.04, 20:01
                Czy tu jest ktos, kto gloryfikuje to, co sie dzieje w Czeczenii?

Wrocimy sie do czasu sprzed dwoch lat. Wtedy Bush byl przez wielu ludzi uwazany
                za gieroja bo sie na Irak wybieral w imie dobra calej ludzkosci, natomiast
                Putin, ktory robil to samo w Czeczenii byl potepiany....

Co do Twojego poprzedniego postu do mnie, Ertesie, to coz, wiem ze nic nie
                wiem, i z duma nosze moja oznake Glaba Forumowego. Zadowolony?
                • don2 Re: Ertes, 02.09.04, 20:40
                  he he he Ertes,za gloryfikowanie daja forse? to zacne to robic jak cala masa
                  krzykaczy bierze forse w rozny sposob za gloryfikowanie terrorystow ubierajac
                  ich w ubranka bojownikow o wolnosc i niezawislosc.A tak naprawde to wole USA,bo
                  przynajmniej wymyslili coca cole a nie kwas chlebowy:))))))))))))))
            • jan.kran Re:Czeczenia 03.09.04, 17:29
              Don, pytanie proste i bez ironii.

Byles w Czeczeni ?
              Rozmawiales z czecznskimi uchodzcami ktorzy przezyli pieklo Groznego ?

Prosze o szczera odpowidez.
              K. expert w sprawach czeczenskich .
              • jutka1 Re:Czeczenia 03.09.04, 17:36
                jan.kran napisała:

> K. expert w sprawach czeczenskich .
                Czy moglabym zapytac, co sprawia, ze uwazasz sie za eKSperta? Ze rozmawialas z
                paroma uchodzcami w Norge? Ze co niby mieli Ci gadac? I co, to byli tzw.
                przedstawiciele "narodu"?? (ktorego klanu?)

Bylas kiedys w Czeczenii? bylas w Rosji? w CCCP? ile razy? jak dlugo?
                Czy tez oprocz rozmow z uchodzcami przeczytalas pare ksiazek w jakimstam jezyku?

Kranie, troche pokory i skromnosci. Naprawde.
                • ertes Re:Czeczenia 03.09.04, 17:40
                  Jutka! Jak mozesz! Przeciez Kran mieszka w Norge a mieszkala w Niemczech i wie
                  wszystko!
                  Jak smiesz w to watpic.
                  • szfedka Re:Czeczenia 03.09.04, 20:26
                    ertes napisał:

> Jutka! Jak mozesz! Przeciez Kran mieszka w Norge a mieszkala w Niemczech i wie
                    > wszystko!
                    > Jak smiesz w to watpic.

Czy cos tu bylo o kopaniu biednego Krana czy sie myle?
              • don2 Re:Czeczenia 03.09.04, 19:34
                jan.kran napisała:

> Don, pytanie proste i bez ironii.
                >
                > Byles w Czeczeni ?
                > Rozmawiales z czecznskimi uchodzcami ktorzy przezyli pieklo Groznego ?
                >
                > Prosze o szczera odpowidez.
                > K. expert w sprawach czeczenskich .
                • ro-bert Re:Czeczenia 03.09.04, 19:51
                  don2 napisał:

"Tlumacz na spotkaniu Alcalde de Alicante i przedstawicieli
                  zeczenskiej rady narodowej,przybylych z paryza.1995,warszawa wizyta w biurze
                  przedstawiciela iszkerii w celu odebrania 2 ksiazek dla adwokata hiszpanskiego
                  pracujacego dla komisarza do spraw uchodzcow.nieomalze codzienne ogladanie
                  kanalu adzaria i caspnet,nie mowiac o rosyjskim opozycyjnym NTV do czasu jego
                  zamkniecia."

To nie mogles tego wszystkiego od razu napisac, zanim wszyscy inni zaczeli sie
                  z ich postami wyglupiac ?
                  • don2 Re:Czeczenia 03.09.04, 20:10
                    Nie uwazam ,ze wyglupiali sie (ironia?)ani ja madrzej nie pisze.Ale czasami ma
                    sie takie durne hobby.jedni interesuja sie dupami inni polityka-a ja jednym i
                    drugim:)))
                    • szfedka Re:Czeczenia 03.09.04, 20:15
                      don2 napisał:

> Ale czasami ma
                      > sie takie durne hobby.jedni interesuja sie dupami inni polityka-a ja jednym i
                      > drugim:)))

hahaha Don uwielbiam Cie :)
                      nie wpadniesz wieczorkiem na drinka?
                    • ro-bert Re:Czeczenia 03.09.04, 20:21
                      don2 napisał:

> (ironia?)

A jak myslisz? Gdy przeczytasz jeszcze raz powyzsza wymiane zdan to nie
                      powinienes chyba miec watpliwosci:)
                      • don2 Re:Czeczenia 03.09.04, 20:31
                        Rob ,mozesz mi wierzyc,nie mam pojecia,czemu si kloca jak kazdy ma racje.
                        Juz gorzej tego co napisalem nie moze byc.na watku o niusach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka