10.11.15, 12:58
Bedac ostatnio w Veronie zauwazylam nowe trendy w damskiej modzie obuwniczej i nie jestem zachwycona.

Nowa moda laczy szpiczaste czubki z grubymi obcasami. Wyglada to tak :

www.yoox.com/it/44900899UV/item#dept=shoeswomen&sts=sr_shoeswomen80&cod10=44900899UV&sizeId=
Podoba Wam sie?
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Moda 3 10.11.15, 14:56
      gruby obcas akceptuje, bo bardzo wygodny, choc mniej wzglagny niz szpilka
      natomiast szpicow nie, ani ladne, ani wygodne
      • blues28 Re: Moda 3 10.11.15, 15:36
        Tez uwazam, ze gruby obcas jest wygodny, ale na wieksze okazje jednak preferuje szpilki:-)
        A but z fotografii jest jakis zdekompensowany. Szpic za szpiczasty a obcas za gruby do tego modelu.

A Dior proponuje cos takiego, nazywajac to na dodatek "street style":
        https://reginagarciamoreno.files.wordpress.com/2015/01/street_style_alta_costura_paris_enero_2015_120153317_1200x.jpg
        Ciekawam kto na ulice w tym wyjdzie?
        • minniemouse Re: Moda 3 29.03.18, 01:51
          blues28 napisała:

> A Dior proponuje cos takiego, nazywajac to na dodatek "street style":
          > https://reginagarciamoreno.files.wordpress.com/2015/01/street_style_alta_c
> ostura_paris_enero_2015_120153317_1200x.jpg
          > Ciekawam kto na ulice w tym wyjdzie?

O, ja bym wyszla, gdyby mi nie grozilo polamanie nog! to jest super!!

Minnie
          • minniemouse Re: Moda 3 29.03.18, 01:59
            a wracajac do poszetek - mezczyni w porownaniu do kobiet maja ograniczoine pole do popisu jesli chodzi o dodatki wiec juz tak im nie zaluj Mario.
            Osobiscie lubie te poszetki ale nie jak wystaja nababane, ani z rogami. waski pasek moze byc. delikatne wielowarstowe - ostatecznie. za to same chusteczki przecudne!

M
            • maria421 Re: Moda 3 29.03.18, 08:26
              Minnie, ja mezczyznom nie zaluje poszetek, uwazam tylko ze Sejm to nie jest miejsce gdzie nalezy sie stylizowac na lorda w klubie.
              • ewa553 Re: Moda 3 29.03.18, 08:38
                Maryska, daj facetom spokoj. Sa mianowicie tacy, dla ktorych elegancja jest tak oczywista, ze nie musisz podejrzewac ze sie do Sejmu stroja. Taki byl moj Pierwszy Nieslubny, ktory poza tym ze nosilk wylacznie szyte na miare garnitury to sprowadzal sobie z wszystkich mozliwych miejsc krawaty i odpowiednie poszetki. Byla to elegancja naturalna, nikomu by na mysl nie przyszlo krytykowac go za elegancje. Taki facet czulby sie nieswojo muszac rezygnowac z jakiej czesci swojego codziennego "wyposazenia".
              • minniemouse Re: Moda 3 30.03.18, 04:05
                maria421 napisała:
                > Minnie, ja mezczyznom nie zaluje poszetek, uwazam tylko ze Sejm to nie jest miejsce gdzie nalezy sie stylizowac na lorda w klubie.

Poszetka nadaje sie na kazda okazje, zatem Sejm jest jak najbardziej stosownym miejscem by ja miec.
                co najwyzej niektorzy nie wiedza jaka poszetka jest stosowna w tym miejscu i o tej porze. ale to nie wina poszetki.
                Bo poszetka moze byc absolutnie, absolutnie nawet w rodzaju "casual wear" i nie musi robic z nikogo "lorda z klubu".
                podobniez jak dzisiaj zalozenie sznurka perel do dzinsow nie musi wcale byc 'robieniem z siebie damy'.

model 1
                model 2
                model 3
                model 4

Minnie
                • maria421 Re: Moda 3 30.03.18, 08:28
                  Minnie, zamiast robic mi wyklad na temat poszetki, popatrz na wysokich ranga politykow UE czy USA ze szczegolna uwaga na czestotliwosc wystepowania kolorowych krawatow i poszetek. Zdaje sie ze sama krytykowalas Trumpa za czerwony krawat :-)

• minniemouse Re: Moda 3 31.03.18, 02:30
                    @ Maria,
                    nie mam co patrzec,
                    mody w USA i Europie zawsze sie roznily, czasem nawet bardzo. np pamietam jak bylam w PL tak gdzies w 1993 r to byla moda na rozciete spodnice, "w klapy" - u nas nigdy tego nie bylo.
                    Czasami co u nas modne np trampki w wisienki u was pojawily sie jak u nas to wlasnie znikalo, i odwrotnie. wiem bo akurat corki moja i mojej kolezanki z PL sa w tym samym wieku.

U nas raz nosza raz nie nosza, nawet nie zauwazylam, i moze u nas ta moda juz dawno przebrzmiala? a do was wlasnie przyszla?
                    mlody trudeau

tak ze, porownywanie mody tu i tam nigdy nie ma sensu.

Minnie
                  • maria421 Re: Moda 3 30.07.18, 09:56
                    Przyklad bezguscia nr. 1

Rozenek w kapciach i szlafroku na Piazza Duomo w Mediolanie :

https://jastrzabpost.pl/wp-content/uploads/2018/07/37415994_1923294397970076_1130489740823363584_n-768x960.jpg

Przyklad bezguscia nr. 2

Kaczynska w koncowce ciazy, dekolt do pasa, biustonosz widac pod pacha, z przodu suknia rozcieta prawie do krocza :

https://bi.gazeta.pl/im/8c/a1/16/z23728780Q,Marta-Kaczynska-i-Piotr-Zielinski-wzieli-slub.jpg
                    • ewa553 Re: Moda 3 30.07.18, 10:21
                      Rozenek? Dla mnie panna nikt. Oba zdjecia dno. Marta wieczna dziewica to osobny rozdzial. Precedens na ktory beda sie powolywac w przyszlosci inni zadajacy (rzondajoncy) rozwodu koscielnego?
                      • maria421 Re: Moda 3 30.07.18, 10:35
                        ewa553 napisała:

> Rozenek? Dla mnie panna nikt.

Ja ja znam tylko z "Plotka".

> Oba zdjecia dno. Marta wieczna dziewica to osobn
                        > y rozdzial. Precedens na ktory beda sie powolywac w przyszlosci inni zadajacy (
                        > rzondajoncy) rozwodu koscielnego?

Faktycznie, "Martusia" to osobny rozdzial i nadaje sie raczej na osobny watek pt. "Himalaje obludy".
                        • maria421 Re: Moda 3 30.07.18, 11:46
                          A propos Rozenek, natknelam sie na cos takiego :

www.youtube.com/watch?v=zAVnd2J2suQ

Mlode "ladies" beda mowily do Francuza " jestem szczesliwy" :-)))
      • ewa553 Re: Moda 3 10.11.15, 15:58
        Marysiu, u nas przeciez juz od dluzszego czasu sa te przedziwne kombinacje grubego obcasa z cienkim szpicem. Ale wczoraj szukalam sobie plaskich butow, bo mam same na obcasie lub koturnie, ostatnie na plaskim oddalam dla uchodzcow:)) No i szuukajac zauwazylam, ze to straszne cos co widzuialysmy w kwietniu w Lisbonie, tez juz u nas jest: grube, biale zelowki! Ciekawe czy sie kiedys przekonam. Dla siebie nic nie znalazlam, w koncu zamowilam online w mojej ulubionej firmie Tamaris nastepujace:
        www.aboutyou.de/frauen/schuhe/neu/halbschuhe?utm_source=Criteo&utm_medium=Retargeting&utm_content=NEU&utm_campaign=crit_activeplus&quick=2118227
        w kolorze bordowym. Jutro maja przyjsc, wiec na operacje popjade w espadrilach. Najwazniejsze zebym potem mogla plasko utykac...
        • minniemouse Re: Moda 3 10.11.15, 21:01
          Ewa, jakby czarne, to how very Marlena Dietrich, pasuja do spodnium z lejacego materialu z zakietem. do tego obowiazkowa kilometrowa szklana lufka ...

Ogolnie -od zarania dziejow starzejace sie pardon - dojrzewajace generacje nie akceptuja nowej mody, nowej muzyki, nowych nurtow w sztuce...
          a w kazdym razie maja z tym problem.
          "za naszych czasow ... " itd lol

when I was young ...

Minnie
        • xurek Re: Moda 3 11.11.15, 00:02
          Basiu, zamowilas wszystkie 18 par z tej strony :)?. Mnie sie te buty z linka Marii nie podobaja, bo mi ten szpic do tego obcasa nie pasuje. Te od Diora juz lepiej, ale chyba malocohdliwe.

A tutaj cos, co mnie sie podoba i rozwazam zakupic "na bezcodzien do latania":

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/if/vi/crb4/R0miJYOobso0QBaBLX.jpg
          • minniemouse Re: Moda 3 11.11.15, 02:21
            o ja cie.... https://www.freesmileys.org/smileys/smiley-shocked012.gif
            no calkiem ciekawe, a co do tego?

Minnie
            • xurek Re: Moda 3 11.11.15, 15:47
              ja glownie albo legginsy albo nieprzezroczyste rajstopy i przerozne rodzaje tunik / sukienek / czegosnaksztaltponczoswetra dlugosci krotko przed kolano. To moj ulubiony sposob ubierania sie, do tego swetroplaszcze a la cardigan w roznych dlugosciach.
              • minniemouse Re: Moda 3 12.11.15, 01:20
                z tymi butami to bedzie super.. masz widze styl artystyczny.
                ja do butow na kulce widze cos takiego:
                welwet
                dluga welniana sukienka

mnie osobiscie podobaja sie i te, i te od Diora.

M.
          • jutka1 Re: Moda 3 11.11.15, 07:50
            Ale super te buty!
            Też kcem! :-)
          • maria421 Re: Moda 3 11.11.15, 08:41
            No wlasnie- szpice i gruby obcas to sie ze soba kloci, to nie pasuje.

Buty Xurka sa fikusne, ale ja nigdy nie nosze butow z paskiem, to skraca optycznie noge i dodaje jej ciezaru.
          • blues28 Re: Moda 3 11.11.15, 10:12
            Xurku, super buty! Maja bardzo wygodna wysokosc tylko czy obcas w postaci kulki jest wygodny?
            • xurek Re: Moda 3 11.11.15, 13:24
              nie mam pojecia, jeszcze sie zastanawiam nad kupnem, bo kosztuja 220 CHF, jezeli kupie i pochodze to zdam rejacje :)
    • maria421 Re: Moda 3 12.11.15, 13:28
      Stroje ludowe dzisiaj w Sejmie. To jakas nowa moda?
      • blues28 Re: Moda 3 12.11.15, 15:41
        Powaznie? :-) To moze trzeba odswiezyc "Chlopów" Reymonta, zeby sobie gware przypomniec? Moze zaczniemy gadac jak w Lipcach reymontowskich?
        • minniemouse Re: Moda 3 23.11.15, 03:01
          no prosze co mozna zrobic ze starymi portkami
          braided leggings

ja juz pocielam stare swetry na paski do dlubania na drutach.
          a tu prosze, kolejny pomysl.. bo ze t-shirty mozna bylo tak poprzekrecac to wiedzialam ale legginsy to nie wpadlam na to :)

Minnie
          • maria421 Re: Moda 3 23.11.15, 14:53
            minniemouse napisała:
            > braided leggings

Straszne. Okropne.
            • iwannabesedated Re: Moda 3 23.11.15, 19:31
              Yuck... A toż nawet chude nogi się w tym prezentują jak balerony...

Fe.
              • ewa553 Re: Moda 3 23.11.15, 20:35
                n ie mowiac o tgym ze mam wrazenie, ze sie ludziom cos z mozgiem stalo, no bo jak mozna lansowac rzeczy ktore wygladaja jakby byly wyciagniete ze smieci? Czesto widuje w ostatnich miesiacach (a moze to juz rok?) jeansy podarte... I wszyscy jak barany nosza toto, bo jakis ktos powiedzial ze to modne. Nie wierze, naprawde nie wierze ze jest ktos, komu sie to naprawde podoba. trzeba by znowu glosno zawolac, ze krol jest nagi.
                • minniemouse Re: Moda 3 23.11.15, 21:42
                  mnie sie podoba, no ale ja lubie mode goth :)
                  co nie znaczy ze klimakterium juz mnie tak powalilo ze to zaloze. ale pomarzyc mozna...

Minnie
                • minniemouse Re: Moda 3 23.11.15, 21:51
                  podarte dzinsy? bo to moda raczej dla mlodych ludzi.
                  osobiscie tez lubie, ale musza byc odpowiednio porwane.
                  te tak:
                  perfect pair of ripped jeans

te nie
                  za duze dziury

(ta mloda kobieta w ogole jest fajnie ubrana)
                  po prostu, niektorym sie wydaje (wiekszosci, niestety) ze dzinsy wystarczy rozszarpac aby bylo modnie. a to cala sztuka porywania. i jak to sztuka - nie kazdy ma do tego talent.

Minnie
                  • maria421 Re: Moda 3 28.03.18, 11:48
                    Zauwazylam ze niektorzy polscy politycy nosza kolorowe krawaty i dopasowane kolorem poszetki. W Sejmie, czyli w pracy. Uwazam ze to jest zbytnie stylizowanie sie. Przesada.

• ewa553 Re: Moda 3 28.03.18, 11:49
                      Rozsmieszylas mnie Maryska.
                      • ewa553 Re: Moda 3 28.03.18, 11:51
                        milerszyje.pl/absolutnie-musisz-wiedziec-o-noszeniu-poszetki.html
                        Poszetka przeżywa obecnie swój renesans i staje się dodatkiem, który w zasadzie musi znaleźć się w szafie każdego mężczyzny. sprawdź jak ją nosić!
              • minniemouse Re: Moda 3 23.11.15, 21:44
                a nienie, fe to dyskryminowac. nie ma juz nog baleronow, sa tylko nogi, Wanna :)

Fat is beautiful!

Minnie
    • maria421 Re: Moda 3 01.10.18, 18:28
      Wiecie ze Michael Kors kupil Versace?

Czyli juz po Versace :-(

• jutka1 Re: Moda 3 01.10.18, 19:26
        maria421 napisała:

> Wiecie ze Michael Kors kupil Versace?
        >
        > Czyli juz po Versace :-(
        Czytałam o tym, ale prawdę mówiąc zupełnie mnie nie ruszyło. :-)
        • maria421 Re: Moda 3 01.10.18, 20:17
          jutka1 napisała:

> Czytałam o tym, ale prawdę mówiąc zupełnie mnie nie ruszyło. :-)

Dla mnie Kors to symbol bezguscia, taka moda bazarowa co ma po oczach walic i nic wiecej.

• jutka1 Re: Moda 3 02.10.18, 09:13
            maria421 napisała:

> jutka1 napisała:
            >
            > > Czytałam o tym, ale prawdę mówiąc zupełnie mnie nie ruszyło. :-)
            >
            > Dla mnie Kors to symbol bezguscia, taka moda bazarowa co ma po oczach walic i nic wiecej.
            Dla mnie symbol niczego, bo nie znam. :-)))
            • maria421 Re: Moda 3 02.10.18, 09:53
              jutka1 napisała:

> Dla mnie symbol niczego, bo nie znam. :-)))

A podobno torebki Korsa (wiekszosc wzorowana na Coccinelle, Furla czy na LV), to marzenie wielu Polek. :-)

• jutka1 Re: Moda 3 02.10.18, 10:28
                maria421 napisała:

> A podobno torebki Korsa (wiekszosc wzorowana na Coccinelle, Furla czy na LV), to marzenie wielu Polek. :-)
                :-)))
                Wielu może, ale jak widać nie wszystkich :-D
                • maria421 Re: Moda 3 02.10.18, 10:54
                  jutka1 napisała:

> maria421 napisała:
                  >
                  > > A podobno torebki Korsa (wiekszosc wzorowana na Coccinelle, Furla czy na
                  > LV), to marzenie wielu Polek. :-)
                  > *************
                  > :-)))
                  > Wielu może, ale jak widać nie wszystkich :-D

Ty i ja to dopiero dwie ;-)

• xurek Gucci 2018/2019 11.01.19, 21:52

jak wam sie podoba? mnie bardzo poprawilo humor: inspiracja byl chyba magazyn ciuchow czerwonego krzyza, jakies hospicja, lata 70-te i wedrowka ludow z terenow polarnych?

szczegolne panowie (ci, ktorych da sie jako takich zitendyfikowac) sa niesamowice pociagajacy :)
      • ania_2000 Re: Gucci 2018/2019 11.01.19, 22:09
        oh, Xurku;)))))) DZIEKUJE CI:)))) you made my day:))))

ide umyc computer. hahahahahaha
        • minniemouse Re: Gucci 2018/2019 12.01.19, 00:44
          ale trzeba przyznac utalentowany designer. fantazje ma, i to jaka. niektore kosmtiumy - bo dla mnie to w wiekszosci kostiumy do Harrego Pottera i folmow historyczno fantazyjnych - przepiekne. poza tym bardzo leganckie kominiarki dla gangow. nareszcie! napady z klasa. i zeby jeszcze tak eleganckie spodnie wlozyli. i sweter, i buty.

Minnie
          • maria421 Re: Gucci 2018/2019 12.01.19, 08:56
            Hahaha :-) Spacer z wlasna glowa pod reka lub z chinska pagoda na glowie :-)

Z tych ciuchow daloby sie wylowic pare ktore sie nadaja do noszenia, ale w zupelnie innej stylizacji.

• ewa553 Re: Gucci 2018/2019 12.01.19, 11:10
              Moda? Ponury zart..
              • maria421 Re: Gucci 2018/2019 12.01.19, 11:30
                Masz racje, Ewa. Jak slysze "pokaz mody" to spodziewam sie piekna. Pieknych, pieknie ustylizowanych i ubranych kobiet na wybiegu, a nie bezplciowych wieszakow na ubrania, ginacych pod tymi ubraniami.
                • xurek Re: Gucci 2018/2019 12.01.19, 12:40
                  no to dodam jeszcze Vivian Westwood, ktora kiedys bardzo lubilam. Ale albo mnie sie gust zmienil, albo Vivian :) :) :):

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/if/vi/crb4/gyLuGnVzcNIysxCg5X.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/if/vi/crb4/FbloaDXApcqYLX65BX.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/if/vi/crb4/nAzZx6L5D6s8ZLX1SX.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/if/vi/crb4/xCEURAQFWEN9g1iHbX.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/if/vi/crb4/oImQshboN7swZBbsfX.jpg
                  • xurek Issey Miyake 2018/2019 12.01.19, 12:54
                    i dla odmiany cos (moim zdaniem) naprawde pieknego: Issey Miyake. Jak tylko wygram w toto lotka to bede sie ubierac tylko u niego. Ewentualnie forum moze zrobic zrzutke i kupic mi cus na urodziny. Mam we wrzesniu :)

• maria421 Re: Issey Miyake 2018/2019 12.01.19, 13:50
                      Podoba mi sie ta kolekcja Miyake. Duzo fantazji w laczeniu roznych technik (plisowanie, dzierganie, szycie) dajace efekt plynnosci , ubranie dostosowuje sie do ruchu modelki. Swietne zestawienie kolorow. Niektore swetro-plaszcze genialne.
            • minniemouse Re: Gucci 2018/2019 13.01.19, 03:43
              maria421 napisała:
              > Z tych ciuchow daloby sie wylowic pare ktore sie nadaja do noszenia, ale w zupelnie innej stylizacji.

ja nie sadze ze to był pokaz do noszenia, tylko taki "high couture fashion art show".
              tu dosc ciekawy artykuł o tym

w swietle tego, jak mozna zinterpretować owe dziwaczne glowy w rekach niektorych modeli?
              "don't lose your head"? don't lose yourself"? - w dzisiejszych czasach of rat race i oszałamiającej technologii?
              something like that

Minnie
      • roseanne Re: Gucci 2018/2019 12.01.19, 18:08
        Material na kreacji nr 3 mi sie bardzo podoba, tylko wolalabym w wersji "lejacej sie", jakis jedwab, cycus, zwiewna letnia suknia
        Kilka bluzek fajnych, niekoniecznie w polecanych zestawach, czarna sukienka interesujaca, meski plaszcz rowniez- ten z polowiczna kratka
        • kan_z_oz Letnia kolekcja ogrodnicza 18.01.19, 07:36
          Moja. Gucci mnie zachęcił.
          Składa sie z kilku linii. Poniżej ubrania które są nadal ok ale się 'skórczyły'. Spodenki stare ulubione sprane, poplamione trochę i o dwa numery za ciasne. Koszulka nabyta nie mam pojecia skąd, bo zawsze była zbyt krótka - chyba prezent?

Skarpety narciarskie sprzed lat z rozciagnietymi ściagaczami wciąż w wyśmienitej formie. Kolekcje uzupełnia obuwie (lewy dolny róg zdjęcia), buty górskie, których lata świetności minęły na stoku.
          Jest to kolekcja wyjściowa; śmietnik, sklep lokalny, zakupy w sklepie rolniczym.

Z wciągnietym brzuchem

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/lU2QZxIbFpaw0avj0B.jpg

i relaks

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/pC4O0sHAmJYegFaL3B.jpg

Cdn.
          • maria421 Re: Letnia kolekcja ogrodnicza 18.01.19, 09:40
            Kan, masz figure modelki :-)
            • ewa553 Re: Letnia kolekcja ogrodnicza 18.01.19, 10:09
              Fantastycznie wygladasz kanie. I wcale nie musisz wciagac brzucha:) Wiesz: kobieta bez brzucha jak garnek bez ucha:)
              • kan_z_oz Re: Letnia kolekcja ogrodnicza 18.01.19, 10:20
                Moja kolekcja babanowa jest w praniu. Przedstawię jutro jak wyschnie.
                • xurek Re: Letnia kolekcja ogrodnicza 18.01.19, 10:35
                  skarpetki wymiataja :). Po co Ci skarpetki w takim upale? Poza tym outfit bardzo ladny i mozesz go przy takiej figurze spokojnie nosic :)
                  • ania_2000 Re: Letnia kolekcja ogrodnicza 18.01.19, 17:05
                    Kanie, wyladasz cudownie.

ze swojej strony dodalabym ( idac za wzorcami specjalistow z linkami powyzej):

1. przeciac nozem koszulke w paru miejscach i pochlapac farba.
                    2. w skarpetkach wyciac dziury i zalozyc je na dlonie
                    3. do plecow przypiac pasem poduszke
                    4. na glowe - koniecznie cos zalozyc - mysle ze zawiazana kwiecista chustka pod broda dokonczylaby bardzo dobrze te stylizacje.

no i torebka - obowiazkowo.
                    najlepiej worek z lisciami (lekkie, a duze;)

• ewa553 Re: Letnia kolekcja ogrodnicza 18.01.19, 17:37
                      Nienie, nie chustka pod brode, tylko taki turbanik zawiazany nad czolem.
                      A po co poduszka na plecy? Jak dalej bedzie tak zapieprzac z robota, to jej garb sam wyrosnie..
                      • ania_2000 Re: Letnia kolekcja ogrodnicza 18.01.19, 18:52
                        Turban? w naszym kregu kulturowym;)? czy ja wiem? tylko chustka! albo wianek ewnetualnie;)
                        a poduszka jest po to, ze jak sie przewroci na plecy to bedzie jej miekko:)
                        • kan_z_oz Re: Letnia kolekcja ogrodnicza 18.01.19, 23:12
                          Skóra wokół kostek jest bardzo delikatna. Uwielbiją ją komary, muszki i wszystko inne. Stąd skarpety grube i im więcej zarośli tym wyżej i bardziej zasłoniete nogi. Wszystko powinno być zasłonięte ale nie stosuje bo zachodzi zjawisko gotowania się żywcem.
                          • minniemouse Re: Letnia kolekcja ogrodnicza 19.01.19, 00:46
                            Kanie,
                            z ciebie jest super atrakcyjna i brainy kobieta,

i nawet do smietnika taka superowa dama jak ty powinna zalozyc cos

takiego

takie spodenki
                            albo tak

outfit ze zdjecia najwyzszy czas skompostowac :D

btw - by sie cala zasłonić w upały, to gwarantuje ci białe (jasne, po prostu) cienkie LNIANE luźne spodnie skutecznie to zrobia.
                            nie zgrzejesz sie w nich. najlepsze by byly z gumka przy kostkach.
                            wiem, bo sama mialam takie na lato. szerokie, powiewne, super byly w heatwave.
                            jak do ogrodka to tanie, co najmniej dwie pary, zebys mogla miec zawsze z jedne w pogotowiu czyste.
                            W koncu nie od kozery Arabowie chodza w spodniach i zwojach ze lnu i bawełny własnie, nie?..

Minnie
                            • minniemouse Re: Letnia kolekcja ogrodnicza 19.01.19, 00:49
                              btw
                              Kanie, wlasnie zauwazylam ze mamy prawie ze identyczny ksztalt nog 🤣🤣🤣
                              • kan_z_oz Re: Letnia kolekcja ogrodnicza 19.01.19, 02:41
                                Cieszy mnie funkcjonalność nóg.

Zestaw bananowy jest poplamiony sokiem, czyli jest caly pokryty brązowymi plamami. Stare i też 'skórczone' spodenki z podkoszulką od spania, która nabawiła się plam drobnych nieco wcześniej. Natępne skarpety narciarskie sprzed lat 15tu.
                                Dodatki - mała torebka ogrodnicza, pół gumowe rękawiczki oraz jedyne i nie do zastąpienia urządzenie do cięcia. Ta piłka jest tylko do bananów i absolutnie nie jest w stanie przeciąć nic innego.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/wo711J2iwNbvtG5UdB.jpg

Ubranie natychmiast zalewa sok wyciekający.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/ot89Yl3cJ5O0YBiBYB.jpg

Prysznic po tym natychmiastowy i wszystko do prania.
                                • ewa553 Re: Letnia kolekcja ogrodnicza 19.01.19, 09:07
                                  Zainspirowalas mnie kanie. Bo ciagle jeszcze szukam malej, damskiej torebeczki co by wszystko zmiescila, co moge potrzebowac. Twoja ogrodowa spelnialaby te warunki:)
                        • roseanne Re: Letnia kolekcja ogrodnicza 19.01.19, 02:34
                          Mysle, ze Basi/ Ewie chodzi o taki bardzo charakterystyczny obrazek z lat 40/50
                          humx.org/rosie-the-riveter-985cd6e3a8a4
                          • ewa553 Re: Letnia kolekcja ogrodnicza 19.01.19, 09:06
                            O toto jest "moj" turban, rose! Niefortunnie go nazwalam, ale o to mi chodzilo. Dziekuje za ilustracje:)
                            • kan_z_oz Re: Letnia kolekcja ogrodnicza 19.01.19, 10:46
                              Ostatni zestaw, zanim zniknę z mody bo naprawdę nie mam nic więcej do powiedzenia.

Zestaw do części dzikiej.
                              Długie spodnie w miarę przewiewne z czasów wedrówek górskich. Pod nimi długie skarpety narciarskie plus getry.
                              Gerty są z brezentu natłuszczonego olejem. Wododporne? Grubsze niż teksas.
                              Zabezpieczenie przed wężami, pająkami oraz wszystkim tym co w części dzikiej kwitnie.

Od pasa w dół zapora. W ręce piła do cięcia ze stali japonskiej. Najbardziej śmiertelne narzędzie jakby mnie ktoś pytał.

Dbam też o siebie aby mi garb nie wyrósł - nie więcej niż 4 godziny w dni wolne, i nie więcej niż 1-2 w dni pracujące.

Zestaw ogrodniczy no 3, część dzika.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/uwWw3vscpaaCfo5uHB.jpg

Uzupełnia -duża torba (400l) ogrodowa.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/sPbyM3a6AxaSD9rZEB.jpg
                              • minniemouse Re: Letnia kolekcja ogrodnicza 20.01.19, 00:37
                                Kanie, musisz miec niespozyte sily!
                                a gdzie ty wywozisz/ co robisz z tym, cos poscinala. wyrwala? z chwastami?

Minnie
                                • kan_z_oz Re: Letnia kolekcja ogrodnicza 20.01.19, 09:18
                                  Siły mam dosyć spożyte. Dzisiaj leżenie horyzontalne, przez cały dzień.
                                  Chwasty jadą na śmietnik wywożone przyczepą koło której stoję.
                                  • minniemouse Re: Letnia kolekcja ogrodnicza 21.01.19, 02:50
                                    ale ten smietnik to jakis komunalny, darmowy, platny? o to mi chodzi. u nas raz w tygodniu zbiera nasze MPO oplacane raz w roku w ramach utilities. nie orientuje sie w szczegolach bo rachunkami zaczal sie zajmowac maz :)
                                    • kan_z_oz Re: Letnia kolekcja ogrodnicza 21.01.19, 10:28
                                      Śmietnik komunalny i zielone odpady płatne. Mozna mieć kubeł na odpady zielone - przed domem odbierane - też płatne za rok. Wolę płacić za przyczepę. Tu nie ma nic za darmo.
                                      • ewa553 Re: Letnia kolekcja ogrodnicza 21.01.19, 10:47
                                        Ja moje wywoze tez za darmo. Firmy musza placic, osoby prywatne nie. Ale wiem ze nie wszedzie tak jest. W moim miescie sa az trzy takie miejsca!! Oni to przerabiaja na kompost, za ktory sie tam placi i to jest ich zarobek.
                                        • xurek Re: Letnia kolekcja ogrodnicza 21.01.19, 12:10
                                          nie zasmiecajcie mody smieciami :). Moze kto odkopie watek o ogrodach i tam te odpady wrzuci :)?
    • xurek Futra / Kozuchy 21.01.19, 12:17
      Ostatnio chodzi mi po glowie kozuch albo nawet futro. Po pierwsze zaczyna mi byc w zimie w moich paltocikach zimno (wiek?), po drugie podobaja mi sie takie «kanadyjskie» futra (bo po raz pierwszy widzialam takie w Kanadzie), ktore w PL nazywaja sie futrami tkanymi (mowie o prawdziwym futrze z malych kawalkow naszytych na taka jakby siatke) i kozuchy tez.

Osobiscie nie mam skrupolow kupienia futra ze zwierzecia, ktore i tak zostanie zabite na mieso, czyli kozucha badz futra z krolika badz kozy, ale nie wiem, czy mnie jacys aktywisci nie obleja farba albo inna substancja, wiec mam pewne obawy, czy futro / korzuch nabyc.

A co Wy myslicie na temat futer?
      • ewa553 Re: Futra / Kozuchy 21.01.19, 12:23
        Ja bym sobie kupila chetnie lekki ale cieply kozuszek. Zawsze lubilam, w Polsce zawsze nosilam. Tu mam bardzo ladny kozuch (bordowy), ale jest troche ciezki. W Dolomitach bedac widzialam takie urocze leciutkie, glupia baba: nie kupilam. Nasze tutaj mi sie nie podobaja..
      • maria421 Re: Futra / Kozuchy 21.01.19, 13:21
        W Polsce zima nosilam kozuchy, bo wtedy wszyscy nosili kozuchy. Ciezkie to bylo, ale cipele jak piec. Mam piekne, kloszowe futro z norek , ktorego nie nosze, bo futer sie nie nosi. Ale dzieki za poruszenie tematu futra/kozuchy, bo jutro wystawie futro na caly dzien na balkon zeby sie przemrozilo.

Mam fajny pikowany plaszcz, pikowana kurtke, zupelnie wystarczaja zime.

Nie mam nic przeciw noszeniu futer. Mam duzo przeciw obroncom zwierzat- terrorystom ktorzy uwazaja ze im wolno czyjes futra farba oblewac.

Opowiadalam Wam spotkanie z taka jedna nawiedzona? Mialam na sobie welniany plaszcz z kapturem obszytym futerkiem z lisa. Podeszla do mnie taka jedna nawiedzona, zapytyla czy to prawdziwe futro i nie czekajac na odpowiedz nakrzyczala na mnie ze powinnam sie wstydzic.

• ania_2000 Re: Futra / Kozuchy 21.01.19, 16:50
          W Polsce mialam futro! Ze srebrnych lisow, takie dluge, za koloano. Jak sobie pomysle to smiac mi sie chce, ze takie cos mialam i nosilam i jezdzilam w tym w tramwaju:)! Wczesniej pamietam szale i czapki z lisow u mojej mamy, a szczegolnie taki szal co mial glowe i sie zapinalo go przy ogonie! hahaha. Teraz nie wiem - nie jestem zadna dzialaczka, skora to jest skora - mam w domu fotele skorzane, buty skorzane, wiec bez przesady ale jednak futro to jakos mi juz troche sie nieteges - niepoprawnie kojarzy:) Sorry za porownanie bo to nie o to chodzi ale cos w tym rodzaju - cos tak jak nazwanie indianina indianinem, a murzyna murzynem. Niby ok, ale jednak zle. Bo juz te czasy minely. Futro to historia. Zreszta nie mieszkam w takim zimnym klimacie, ze to by mialo jakikolwiek sens - do tego ogromnie duze i niewygodne.
          Ja chodze zima w roznego rodzaju kurtkach puchowych - cieplych i bardzo lekkiech, no i rowniez wodoopornyhch w sam raz na nasz mokry klimat. Teraz jest taki ogromny wybor roznych rodzaju cieplych materialow.

Ale pamietam tez takie sliczne kozuszki wyzszywane z dlugim wlosem - ogromnie mi sie kiedys podobaly.
          • minniemouse Re: Futra / Kozuchy 21.01.19, 23:06
            Kupilabym taka skore z krowy na podloge, lub jako narzute na kanape badz na sciane. tak czy siak miesna krowka poszla pod noz.
            ale hmm futro? chyba nie. ze wzgledu na okropne warunki w jakich mecza zwierzeta futerkowe. tak samo jak nie kupilaby puppies z puppy mill.
            z tego sa te piekne futerka
            www.youtube.com/watch?v=bTKgtFrMD9o
            naprawde musimy je miec?
            rozumiem jak sie upoluje dzikie zwierze. ale te farmy.. :(

Minnie
            • minniemouse Re: Futra / Kozuchy 21.01.19, 23:08
              tzn jak ktos np mieszka na Alasce, lub Montanie itp w dziczy i potrzebuje futro. a la Below Zero lub Mountain Men.
              ale po co nam mieszczuchom?
              • maria421 Freak show 17.03.19, 08:22
                W szary, ponury marcowy poranek, cos kolorowego. Poniewaz moda sie zmienia co pol roku, to ta juz jest passee´. Na szczescie :-)

https://hips.hearstapps.com/hmg-prod.s3.amazonaws.com/images/gettyimages-922113802-1519225375.jpg?crop=1xw:1xh;center,top&resize=480:*

https://www.smartbb.net/images/gettyimages-922120994-1519225132.jpg

https://www.stylebook.de/data/uploads/2018/02/gettyimages-922142614_master_1519298565-1000x1500.jpg
                • ania_2000 Lato - Sezon Letni Alaska 22.05.19, 17:27

Prosze popatrzec propozycje na sezon letni na Alasce.

bikini dla pan

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/nh/ej/3x8z/uupzb514avgbhHhZwX.jpg

wersja meska

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/nh/ej/3x8z/OIyTbbvLZXMlSz93qX.jpg
                  • ewa553 Re: Lato - Sezon Letni Alaska 22.05.19, 18:15
                    Nono, maja alaskanczycy poczucie humoru:)
                    • kan_z_oz Re: Lato - Sezon Letni Alaska 23.05.19, 06:48
                      Ta wersja damska w dolnej części wyglada jako dziwnie wydłużona...na rewolwer??
                      • maria421 D&G Alta Moda 11.07.19, 16:31
                        W koncu po prostu piekno w pieknej , wyjatkowej scenerii :

www.youtube.com/watch?v=RQQcL6SxWwM
                        • ewa553 Re: D&G Alta Moda 11.07.19, 16:55
                          piekne spettacolo!
                        • minniemouse Re: D&G Alta Moda 13.08.19, 02:20
                          maria421 napisała:
                          W koncu po prostu piekno w pieknej , wyjatkowej scenerii :
                          > www.youtube.com/watch?v=RQQcL6SxWwM

ładne, ale czy potrzebne? w dzisiejszych czasach, kiedy bardziej przydałoby sie ograniczyć konsumpcjonizm i ratować planetę?
                          po co komu suknia z trenem wlokącym sie kilka kilometrów? lolol...

i nie żebym była przeciwko sztuce dla sztuki bo sama to lubię ale uważam ze na wszystko jest miejsce i czas.
                          myślę ze po prostu dzisiaj pora na przepych minęła...

Minnie
                          • maria421 Re: D&G Alta Moda 13.08.19, 08:33
                            Minnie, swiat bylby strasznie smutny gdyby nie bylo w nim sztuki, piekna , luksusu.
    • maria421 Re: Moda 3 11.08.19, 17:50
      Zauwazylam ze w Polsce panuje moda fryzur meskich "na rekruta" , czyli wysoko wystrzyzony tyl i skronie, krotkie wlosy na czubku glowy. Bardzo to niekorzystnie wyglada.

• stokrotna Re: Moda 3 12.08.19, 11:33
        Istotnie, jest taka moda. Bo ja wiem, czy niekorzystnie. Lepsze to niż wygolona glaca, co, może sobie przypomnisz, było modne do niedawna. Plus także za to, że polscy faceci w końcu (lepiej późno niż nigdy) zaczynają dbać o siebie.

Co więcej, tego typu fryzura istnieje także w odmianie damskiej. Sama taką posiadam. Pewnie, jak tradycyjny ktoś jest przywykły do damskich fryzur z loków, albo królującej niezmiennie od kilku dziesięcioleci modzie modelowania każdych włosów szczotką lub ich prostowania celem uzyskania ulizanego fryza - to mu się ten styl podgolonych boków - nie podoba.

Ale zalet ma wiele, bo zwęża optycznie twarz, można długie włosy zaczesać tak, że boki nie są widoczne, włosy nad uszami nie sterczą, ani się nie motają w oprawkę od okularów. Ponadto jest czynnik autoerogenny, mianowicie smeranie samej siebie po tych ogolonych bokach jest niezmiernie przyjemne.
        • maria421 Re: Moda 3 12.08.19, 11:42
          Doprecyzuje ze nie mam na mysli undercut, czyli fryzury z podgolona jednostronnie czy obustronnie glowa ale z pozostawieniem czupryny, co podobno tez juz jest out. Mam na mysli po prostu "na rekruta" i nie wiem czy to jest lepsze od ogolonych lbow, bo ogolony leb ogolonemu lbu (lbowi?) nie rowny. Ogolony Bruce Willis jest calkiem atrakcyjny :-)
        • xurek Re: Moda 3 12.08.19, 11:45
          przez cale lata nosilam podgolone boki "pod katem prostym" nad uszami. Stokrotka ma racje, wyszczupla to twarz i moim zdaniem nadaje sredniodlugowlosej fryzurze szlifu, ale trzeba chodzic regularnie do fryzjera, czego ja bardzo nie lubie. Wiec teraz zupelna natura: ani farby, ani fryzjera. Jak za dlugie, to robie warkocz i odcinam koncowe 10 cm :).
      • minniemouse Re: Moda 3 13.08.19, 02:30
        maria421 napisała:
        Zauwazylam ze w Polsce panuje moda fryzur meskich "na rekruta" , czyli wysoko wystrzyzony tyl i skronie, krotkie wlosy na czubku glowy. Bardzo to niekorzystnie wyglada.

na rekruta taka

https://4.bp.blogspot.com/_bQ0SqifjNcg/SouMfaORFoI/AAAAAAAAC0E/GZS3m7YiH7k/s400/buzz-cut-hairstyle-5.jpg

czy cos podobnego
        https://allye.info/images5/1217/tagli-capelli-ragazzo/tagli-capelli-ragazzo-73_5.jpg

bo ta druga w roznej wersji byla u nas modna ze trzy lata temu i wlasciwe wyszla z mody choc ciagle mozna ja spotkac, a ta pierwsza wciaz jest bo jest po prostu wygodna.

Minnie

ps - sorry ale podgląd dzisiaj mi nie działa. mam nadzieje ze zdjecia nie sa za wielkie.
        • minniemouse Re: Moda 3 13.08.19, 02:34
          ps ale tak a propos glow

juz kiedys pisalam ze jak ja zauwazylam polskie glowy zwlaszcza facetow sa dosyc charakterystycznie i co tu wiele gadac no niestety w wiekszosci niezbyt urodziwe. czesto szerokie czolo, z waska broda. z tylu na czubku przyplaszczone. tutaj maja glowy ksztaltne, tyl wypukly twarz na ogol owalna. i takie na rekruta wygladaja dobrze.

btw uczynilam tylko obserwacje nie wyzłośliwiam sie.
          Minnie
          • maria421 Re: Moda 3 13.08.19, 08:31
            O taka fryzure "na rekruta" mi chodzi :

www.youtube.com/watch?v=NX4jZoShRcg
            • kan_z_oz Re: Moda 3 13.08.19, 09:55
              Chyba za krótkie włosy na 'rekruta'. To wyglada bardziej na 'sarmatę'.
              • xurek Re: Moda 3 13.08.19, 10:25
                dokladnie tego slowa szukalam i zupelnie mi wylacialo z pamieci. Na Sarmate! dokladnie tak.
                • maria421 Re: Moda 3 13.08.19, 10:32
                  Sarmata pan Onufry Zagloba mial czupryne na czubku glowy i do tego wasy. Sarmata musial miec wasy! :-)

• kan_z_oz Re: Moda 3 13.08.19, 12:20
                    Musiał mieć wąsy lub brodę lub nie.
                    Poszukaj zdjęć.
            • roseanne Re: Moda 3 13.08.19, 13:32
              tak krotkiej nie zaobserwowalam wiele, wersje troszke dluzsza , ta od mini, owszem, fajnie sie takie smyra :)

sarmata, w mojej wersji wasaty ,jak zuk majowy
              • ania_2000 Re: Moda 3 13.08.19, 17:12
                o to to - wlasnie widzialam te wersje onufrowa - z tym ze ten czubek byl dosyc dluzszy. OMG>niekorzystny wyglad, to jest raczej bardzo delikatne okreslenie:)
                • minniemouse Re: Moda 3 13.08.19, 22:17
                  a to juz wiem o co chodzi. dzieki! ten chłopak (Maciek) jeszcze nie najgorzej wyglada :)
                  • minniemouse Re: Moda 3 13.08.19, 22:19
                    btw przypomnialo mi sie wlasnie ze tutaj w tym tylko w dłuższej wersji lubowali sie Indianie i Latynosi. ale im w tym bylo bardzo dobrze!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka