xurek 04.01.21, 10:21 otwieram nowe, po poprzednie prawie pelne :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xurek Wycieczka Noworoczna: Jura & Neuchatel 04.01.21, 10:25 Pojechalismy na dwudniowa wycieczke w poszukiwaniu sniegu oraz "otwartosci kulutrowo - shoppingowej". Pierwszy etap: droga przez Jure: Balshtal - Welschenrohr, Tavannes - Neuchatel. Piekny snieg po drodze i urocze miasto Neuchatel, ale bez sniegu: Odpowiedz Link
xurek Wycieczka Noworoczna: BnB La Ferme des Arets 04.01.21, 10:29 cudownie polozone BnB, bajeczny snieg, przemily wlasciciel. Fajne rozmowy, ale stwierdzilam, ze moj francuski bardzo zardzewial :). Kolacja i sniadanie na miejscu, pokoj z widokiem na zasniezony krajobraz. Budynek do polowy odnowiony, w strukturze bardzo podobny do naszego, ale ze znacznie wiekszym terenem i bajecznie polozony na wzgorzu. Sa w trakcie odnawiania stodoly i chlewa, ktore nas jeszcze czekaja: Odpowiedz Link
xurek Wycieczka Noworoczna: La Chaux de Fonds 04.01.21, 10:32 przepiekne miasto, szczegolne w sniegu. Na liscie zabytkow UNESCO, wiec bardzo zadbane i wszystko odrestaurowane. Znacznie wieksze, niz myslalam. Bardzo fajnie boutiki z "francuskim flair", kupilam dwie sukienki a mama zamszowy cape. Odpowiedz Link
jutka1 Re: Wycieczka Noworoczna: La Chaux de Fonds 04.01.21, 13:42 Pieknie, Xurku. Zazdroszczę - tutaj nadal breja. Odpowiedz Link
xurek Noworoczna Wycieczka: muzeum zegarkow w La Chaux 04.01.21, 10:34 najbardziej zafascynowal mnie film pokazujacy wszystkie etapy produkcji zegarkow. a tutaj kilka eksponatow: Odpowiedz Link
kan_z_oz Re: Noworoczna Wycieczka: muzeum zegarkow w La Ch 04.01.21, 10:55 Bardzo piekne Xurku. Zupelnie inny swiat niz tutaj. Odpowiedz Link
maria421 Re: Noworoczna Wycieczka: muzeum zegarkow w La Ch 04.01.21, 10:59 Piekne zdjecia, Xurku. W Neuchatel kiedys bylam, ale bardzo, bardzo dawno temu i nie zima. Odpowiedz Link
luiza-w-ogrodzie Dziekuje za piekna zdjeciowa wycieczke 04.01.21, 11:50 Alez mialas fajna wycieczke, na pewno oderwalas sie od codziennosci. Dzieki za zdjecia. Odpowiedz Link
ania_2000 Re: Dziekuje za piekna zdjeciowa wycieczke 05.01.21, 22:53 Dzieki za podzielenia sie zdjeciami Xurku! Fajne senne miasteczka - sliczna architektura. Mama jest poprostu wow! wyglada ze jest w super formie:) A co do tego museum zegarkow, no to musze powiedziec, ze moj maz tam to by dopiero by zostal wessany w czarna dziure. On ma swira na punkcie zegarkow - nie powiem ze zbiera, bo to za duzo poweidziane, ale ma ich taka mala kolekcje. A pod choinke Mikolaj mu przyniosl taki zestaw do zrobienia samemu pendulum clock - zabawka bardziej, ale takie rzeczy wlasnie go interesuja, wiec wyobrazam sobie jakby sie te filmy o zegarkach ogladal hehehe. Szwajcaria jest na jego bucket list wlasnie tez miedzy innymi z tego wzgledu. Odpowiedz Link
akawill Re: Zdjecia VI 11.02.21, 14:59 Ależ ładna grupa weselna, no nie? Tampa, 20 listopada 2020 Odpowiedz Link
roseanne Re: Zdjecia VI 11.02.21, 16:47 serdecznosci i gratulacje taka duza grupa w czasach zarazy? :) Odpowiedz Link
akawill Re: Zdjecia VI 11.02.21, 17:39 Uroczystości były częściowo zamaskowane. Hotel w którym rodzina i główni goście przebywali z pełnią obostrzeń. Miejsce weselne z rozsądnymi środkami. Poweselne "żniwo" covidowe było na szczęście słabe. Podobno jeden z gości zachorował i podobno niekoniecznie z wesela - tak mi akawillek powiedział i tyle mi wiadomo. Młodzi się mocno o to martwili. Odpowiedz Link
ertes Re: Zdjecia VI 11.02.21, 16:40 Pieknie. Gratulacje. Jedynak? Widze ze syn przeprowadzil sie z jednego ekstremalnego klimatu do drugiego :) Choc tak naprawde pomiedzy WI i FL ja tez bym wybral FL. Zima nie dla mnie. Kilka la temu moji znajomi wyprowadzili sie do Ft. Myers czyli niedaleko. Wytrzymali niecale dwa lata. Miejsce naprawde piekne ale klimat ich wykonczyl. Ale masz przynajmniej super miejsce na wakacje zima :) Odpowiedz Link
akawill Re: Zdjecia VI 11.02.21, 17:17 Jest jeszcze akawilątko płci pięknej, lat 14, widoczne na zdjęciu. Ja zamierzam być snowbird na emeryturze. Raczej FL w zimie, a gdzie na północy w lecie jeszcze nie wiadomo. Odpowiedz Link
xurek Re: Zdjecia VI 14.02.21, 17:32 piekne zdjecie i wspalniala do niego okazja. gratulacje i dlugiego szczescia dla Mlodej Pary. Odpowiedz Link
ania_2000 Re: Zdjecia VI 14.02.21, 02:54 Snowday - jeden z niewielu w miescie - zimowy spacer w pobliskim parku. Odpowiedz Link
ertes Re: Zdjecia VI 14.02.21, 04:22 Niezle napadalo. U nas tez jest zimniej niz zwykle choc o sniegu nie ma mowy. Rano potrafi byc po 4-5 stopni Celsjusza. Odpowiedz Link
jutka1 Re: Zdjecia VI 14.02.21, 09:24 Aniu, jak na Wasz klimat to rzeczywiście wielka frajda. Cieszcie się. Piękne widoki. Odpowiedz Link
xurek Re: Zdjecia VI 14.02.21, 17:34 no tak to mozna, popruszy jak puderzukier i zaraz stopnieje, nie lamiac drzew ani nie powodujac kataklizmow. snieg optymalny :) Odpowiedz Link
ertes Re: Zdjecia VI 14.02.21, 20:32 Niedzielny poranek. Market w mieście obok nas. Słonecznie ale dość chłodno. Sąsiad pożyczył mi elektryczny rower i już chyba wiem co będę kupował. Ten gość na zdjęciu świetnie gra. Można słuchać godzinami. Odpowiedz Link
roseanne Re: Zdjecia VI 14.02.21, 20:39 zazdroszcze targu, luubie takie, ale nie w mrozy... Odpowiedz Link
ertes Re: Zdjecia VI 14.02.21, 20:43 18 stopni... Na słońcu ciepło ale ogólnie chłodno. Odpowiedz Link
xurek Re: Zdjecia VI 14.02.21, 20:43 elektryczny rower to fajna rzecz, szczegolnie w takim gorzystym terenie jak moj. targ wyglada super, az sie czuje te fajna pogode patrzac na palmy. tez bardzo lubie targi ale tez tylko jak jest cieplo :) Odpowiedz Link
ertes Re: Zdjecia VI 14.02.21, 21:54 Wracając to jest widok na nasze osiedle/miasteczko. Na horyzoncie widać chmury nad oceanem. Pięknie kwitnące aloesy. Odpowiedz Link
ania_2000 Re: Zdjecia VI 15.02.21, 23:35 Bardzo pieknie - i cieplo :) nigdy nie widzialam na zywo kwietnocego aloesu. a na eletryczne rowery tez coraz bardziej patrzymy chetnym okiem - pedalowac sie nie chce lol Apropos targu - i ulicznych muzykantow. Tak mi sie skojrzylo, do posluchania:) Professional Dancers join Street Performer - Entre Dos Aguas - Borja Catanesi Odpowiedz Link
ertes Re: Zdjecia VI 22.02.21, 23:07 Kolejne zdjecia z mojej okolicy tym razem od zachodniej strony. Ostatnie zdjecie to widok na poludniowy-zachod gdzie widac ocean. Odpowiedz Link
luiza-w-ogrodzie Tydzień w Jervis Bay 06.03.21, 05:27 Jervis Bay, jedno z moich dwóch najbardziej ukochanych miejsc w Australii. Jeżdżę tu od lata 1995 albo 1996 roku. Białe plaże, pływanie, niesamowita natura (Boderoo na południowym wybrzeżu zatoki to federalny park narodowy). Delfiny, wieloryby, orły morskie. Rafy zimnowodne z rybkami i skorupiakami. Rzeka pływowa z mangrowcami, przy której wynajęłam domek. Od przyjazdu codziennie spędzam około sześciu godzin na plaży i w wodzie. Pogoda dopisuje, raz jest cieplej, raz chłodniej, ale nie pada. Jutro wyjeżdżam do domu, ale przedtem spędzę pół dnia w oceanie. A dzisiaj wjeżdżając do parku Boderoo wykupiłam samochodową nalepkę wstępu na rok bo mam plany ;) Luiza-w-Ogrodzie Forum AUSTRALIA Odpowiedz Link
xurek Re: Tydzień w Jervis Bay 06.03.21, 10:41 bardzo zazdroszcze, musi byc wspanialy urlop. czy nurkowalas w tej "algowej rafie"? wklej jakies zdjecie domku nad rzeka. Odpowiedz Link
ania_2000 Re: Tydzień w Jervis Bay 06.03.21, 20:04 O, i to jest dla mnie prawdziwy Raj Na Ziemi :) Dziekuje Luizo ze podzielilas sie zdjeciami! plaza jest Boooska! nie dziwie sie, ze nie wychodzilas z wody! Odpowiedz Link
roseanne Re: Tydzień w Jervis Bay 10.03.21, 11:30 Ticino, locarno Jesteśmy tu do niedzieli Odpowiedz Link
jutka1 Re: Tydzień w Jervis Bay 10.03.21, 11:55 roseanne napisała: > Ticino, locarno > Jesteśmy tu do niedzieli *********** Zazdroszczę... Ależ pustki! Odpowiedz Link
roseanne Locarno, dzień targowy 11.03.21, 12:00 Rozpogodzilo się, 12+ Dwa stoiska z warzywami i owocami Dwa z serami i trwałymi wedlibami Food trucks-pizza, arancini i polenta Do tego ostatniego koleją, no to też stanęłam. Widać popularny gostek Miał dwa wielkie kotły z gotowa gorąca polrnta, która ładował do pojemniczków z wieloletnia wprawa Porcja, na oko 0,75litra sprobujemy na lunch Że dwa stoiska z suszonymi owocami Jeden z pieczywem, kupiłam czarny bochenek gryczany z cykoria Większą część placu odziezowo/artysanalno/ pamiatkarska Pomyśleć, że zeszłam na plac tylko po mleko do kawy, bo tam w coopie owcze jest Odpowiedz Link
jutka1 Re: Locarno, dzień targowy 11.03.21, 12:19 Nawet okrojony, taki targ to fajna rzecz. Też pustki ludzkie? Odpowiedz Link
roseanne Re: Locarno, dzień targowy 11.03.21, 12:57 w porownaniu z tym , co po zmroku, to prawie tlumy :) z drugiej strony w porownaniu z podobnym targiem pora letnia to z 1\3 wystawcow Odpowiedz Link
ania_2000 Re: Locarno, dzień targowy 11.03.21, 22:52 fajne miasteczko - na takim rynaczku to sama przyjmnosc porobic troche zakupow :) Odpowiedz Link
roseanne Ascona 13.03.21, 16:11 Pojechaliśmy autobusem miejskim Masa ludzi Co do knajpek, to tak, jak widać na zdjęciu, siedzące miejsca tylko dla gości hotelowych. Ale kawę, pizze, burgera i napoje rozrywko sprzedawane w wielu miejscach i spożywane na ławkach, murkach, schodkach Ceramika mi się owa spodobała, ale nie kupilam Nie mam miejsca. Odpowiedz Link
xurek Re: Ascona 14.03.21, 20:57 miejsca w domu czy miejsca w walizce :)? Fajnie ze urlop wam sie udal i zatankowaliscie troche wiosny przed powrotem zimy. Odpowiedz Link
xurek Re: Zdjecia VI 22.03.21, 10:20 Ertes to ma fajne zycie: w jeden weekend plaza, w drugi weekend narty :). wyglada bardzo wypoczynkowo i malo ludzi. To gdzies u was w poblizu? Jaka temperatura? Odpowiedz Link
ertes Re: Zdjecia VI 22.03.21, 20:42 Tak, to jest kakies pol godzinki od nas. Kiedys bylo blizej a temperatura poki jest slonce to 20+ a jak tylko zajdzie to sie robi bardzo zimno. Odpowiedz Link
xurek wymiana drzewa - 1 13.04.21, 10:12 wyciecie cyprysa zniszczonego przez ostatnia ostra zime: Odpowiedz Link
xurek Re: wymiana drzewa - 3 13.04.21, 10:14 ogrod po zmianach oraz "inwazja czerwonych tulipanow - samosiejek :)" Odpowiedz Link
roseanne Re: wymiana drzewa - 3 13.04.21, 13:43 Ciekawe, ciekawe Tulipanow zazdroszcze. Z roku na rok coraz mniej- wiekszosc odmian nie robi cebul przybyszowych i wrecz znika po kilku latach Tudziez cholerne wiewiory wyzeraja co sie da.. Odpowiedz Link
xurek Re: Zdjecia VI 25.04.21, 18:10 i co dalej? chyba juz doleciales, wiec gdzie egzotyczne zdjecia :)? Odpowiedz Link
ertes Re: Zdjecia VI 26.04.21, 01:23 O proszę. Są zdjęcia :) Hawaje. Wyspa Maui. Miejsce Kanaapali. Odpowiedz Link
xurek Re: Zdjecia VI 26.04.21, 10:43 wyglada bardzo wypoczynkowo i chyba nie ma przepelniena? Odpowiedz Link
maria421 Re: Le Rocher de Naye 25.04.21, 16:21 Piekne zdjecia, jestem pewna ze ta krotka wyycieczka bardzo dobrze Wam zrobila. Odpowiedz Link
xurek wies Gruyere 25.04.21, 16:39 sredniowieczna wies na wzgorzu, nie da sie wjechac, trzeba walize wtachac :). Sklada sie prawie wylacznie z restauracji, hoteli, przeroznych butikow, zamku Gruyere i muzeum Gigera. Jest tutaj rowniez jego grob. Odpowiedz Link
xurek okolice Gruyere 25.04.21, 16:42 okolice oraz serownia z zewnatrz i w srodku, tudziez kolo sera Gruyere wazace 35 kg. Dowiedzialam sie, ze potrzeba na taki ser ok. 420 litrow mleka gruyerskiej krowy, ktora potrzebuje na ten wyczyn ok 17 dni, w ciagu ktorych zjada 1700 kg trawy oraz wypyija 1500 litrow wody. Jestem w szoku. Odpowiedz Link
xurek muzeum Gigera 25.04.21, 16:44 nigdy nie wpadlabym na to, ze Szwajcar z retoromanskich gor, Hansruedi z imienia, zostanie tworca glownego bohatera filmow Alien i ze stworzy sobie muzeum we wsi slynacej z sera. Kupil tam mniejszy zameczek i umiescil swoja kolekcja a na cmentarzu swoje zwloki :). Odpowiedz Link
ania_2000 Re: Zdjecia VI 03.06.21, 00:46 Chicago- moje ukochane miasto. Mam sentyment do niego z oczywistych powodow:) Pare zdjec z Downtown, widok z Hancock tower i takie tam - ulice. Zdjecie Trumpa - napis ma byc sciagniety ;) Odpowiedz Link
ania_2000 Re: Zdjecia VI 03.06.21, 00:53 jeszcze bardzo turystyczne miejsce - fasolka, w parku, gdzie w tym roku z powodu Covida nie mozna dotknac, tylko trzeba patrzec zza plota. Odpowiedz Link
ania_2000 Re: Zdjecia VI 03.06.21, 00:51 Centralny Oregon Idealne miejsce do wypoczynku dla ludzi ktorzy cenia sobie cisze, spokoj i pustki. Sa lasy, pustynie (takie kamieniste). Male kowbojskie miasteczka. Mozna zjesc kilogramowe steki z organicznej krowy. Odpowiedz Link
xurek Re: Zdjecia VI 03.06.21, 10:30 bardzo fajne zdjecia, szczegolnie te kajaki posrod wiezowcow. Odpowiedz Link
ertes Re: Zdjecia VI 03.06.21, 19:41 Fajna ta lezka. Choc dla mnie pewnie za mala ale nie trzeba rozkladac namiotu, lozek itp itd Odpowiedz Link
ania_2000 Re: Zdjecia VI 04.06.21, 00:46 tak jest - nie trzeba rozkladac namiotu!!!!! dla mnie dodatkowy plus, to jest to, ze tam jest ogrzewanie, wiec nie zmarzne. Dodtakowo jest AC w gorace klimaty, telewizor, odwarzacz - mozna filmy ogladac, wygodne queen lozko, kuchnia na zewnatrz i lodowka. Zlew z woda. Nie ma tylko kibleka, wiec jak w nocy chce sie - to trzeba wyjsc aaaaaa! Tak, jest to malenstwo - ale dla nas wystarczy, mimo ze maz duzy. Kupilismy ze wzgledow ten rozmiar - zeby sie miescil w garazu. Wtedy nie trzeba placic za storage, bo u nas HOA nie pozwala parkowac na ulicy/driveway. Jest troche wieksza wersja, z kiblekiem, gdzie mozna wejsc na stojaco - ale niestety brakuje pare inchow zeby sie zmiescil. No i jest to bardzo lekkie, uciagnie zwykle SUV, ba, nawet widzielismy mini morrisa. Odpowiedz Link
roseanne Re: Zdjecia VI 04.06.21, 23:00 Może się wklei, gdzie trzeba Kontrakt podpisany jesienią. Skończone dziś. Jeszcze musi się klej i silikon odpowiednio wysuszyć, potem szorowanie podestu, wystawić kwiatki i będzie piknie Lampy są super intelligentne, z czujka, się włączają same, gdy zapada zmrok Odpowiedz Link
jutka1 Re: Zdjecia VI 04.06.21, 23:17 Rose, czy drzwi białe są "before", a ciemne "after"? Odpowiedz Link
roseanne Re: Zdjecia VI 04.06.21, 23:25 od strony ulicy tak, od wnetrza nadal b iale, najwazniejsze dla mnie to,ze paskudne zlocone kiczowate metalowe czesci zamieniono na czarne. Odpowiedz Link
ania_2000 Re: Zdjecia VI 04.06.21, 23:40 NICE ! duzy improvemnt w tzw street appeal :) Odpowiedz Link
jutka1 Re: Zdjecia VI 04.06.21, 23:48 ania_2000 napisała: > NICE ! duzy improvemnt w tzw street appeal :) ******** Totally AGREE! LIKE! :-) Odpowiedz Link
xurek Re: Zdjecia VI 05.06.21, 12:54 Wyglada nowoczesniej i bardziej pasuje do ceglanej fasady. ten wzor to jest na szkle czy jest to jakis inny material? No to kawalek remontu masz juz za soba, drink Ci sie nalezy :) Odpowiedz Link
roseanne Re: Zdjecia VI 05.06.21, 14:29 Drzwi, elemen obok i swietlik maja szklo. Zaden element nie jest zwyczajna plaska tafla. Dla prywatnosci glownie. Taki nowoczesny witraz. No i sie swiatlo zalamuje Odpowiedz Link
roseanne Re: Zdjecia VI 05.06.21, 17:42 Na białych drzwiach też obrazek na szkle, grawerowane Odpowiedz Link
xurek Rain 06.06.21, 17:26 mamy ja od tygodnia i juz zdazyla zmienic pare odwiecznych "domowych przyzwyczajen". U Piranhii w pokoju panuje lepszy porzadek, w kuchni zmniejszyl sie zdecydowanie "balagan w zlewie". jest mistrzem kamuflarzu i dobrym skoczkiem. Przy wzroscie ok. 15 cm udaje jej sie wskoczyc na kuchenny blat oraz kazdy parapet. W ogole nie miauczy ani nie fuka, juz sie zastanawiamy, czy posiada glos :). Mruczy za to bardzo ladnie. Uwielbia pracowac na komputerze, zadzwonila juz raz do kolegi z pracy przez teams oraz wyslala kilka wiadomosci typu xxxxxxxx badz sicdmooooo albo podobnych. Czyta rowniez chetnie, ale niezbyt troskliwie obchodzi sie z prasa :). Odpowiedz Link
roseanne Re: Rain 06.06.21, 18:04 piekna :) tak, laptop byl Kici ulubiona poduszka lepsze byly tylko papiery/ notes, jak mialam prace pisemna, wypelnianie dokumentow dzieki za sesje :) Odpowiedz Link
jutka1 Re: Rain 06.06.21, 22:36 Kotka piękna! Moja Daisy za życia nie pakowała się na klawiatury w mojej obecności, ale jak tylko wyszłam, to hoho co się działo. :-) Brakuje mi jej bardzo. Ale następczyni nie będę. Za bardzo mnie bolało jej odejście. :-( Odpowiedz Link