skynews 01.06.21, 02:42 nie wszyscy piszący w języku polskim używają polskich znaków - dlaczego ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maria421 Re: Pytanie... 02.06.21, 15:18 My tu sie wszyscy doskonale rozumiemy nawet bez uzycia polskich znakow :-) Odpowiedz Link
xurek Re: Pytanie... 02.06.21, 15:23 bo nie ma ich na klawiaturze a bawienie sie w przestawianie badz uzywanie jakich kombinacji zzera czas. Odpowiedz Link
skynews Re: Pytanie... 03.06.21, 01:51 Cieszę się, że wszyscy doskonale się rozumieją nawet bez użycia polskich znaków ale nie wygląda to dobrze :-) Zapytałem, bo być może nie wszyscy wiedzą, że w Win 10 można aktywować jednocześnie wiele języków: ja np. mam polski, angielski (UK) i niemiecki. A do tego jak używam Microsoft Edge to przeglądarka ta rozpoznaje polską stronę i automatycznie koryguje to co napisałem (polskie znaki i błędy ortograficzne również). Tak więc nie ma potrzeby ,,bawić się w przestawianie bądź używanie jakichkolwiek kombinacji, która zżera czas.'' Inna opcja to pisanie w Word i następnie wklejanie na forum - przynajmniej nikomu nie ,,zeżre'' długiego wpisu. Przedtem należy ściągnąć ze strony Microsoft i zainstalować languagepack&language=pl-pl (32-Bit lub 64-Bit według potrzeby) lub inne języki. support.microsoft.com/de-de/office/language-accessory-pack-f%C3%BCr-office-82ee1236-0f9a-45ee-9c72-05b026ee809f#ID0EAACAAA=Newer_versions Odpowiedz Link
roseanne Re: Pytanie... 03.06.21, 02:04 nie uzywam windows 10 nie uzywam m. edge i nie zamierzam niczego zmieniac wygladalo ok , wyglada ok, bedzie wygladac ok! Odpowiedz Link
skynews Re: Pytanie... 03.06.21, 02:54 nie musisz mnie informować o tym czego nie używasz - widać że nie używasz... Odpowiedz Link
xurek Re: Pytanie... 05.06.21, 11:28 nie musi, ale moze. nie widze w tym nic zrdoznego :) Odpowiedz Link
ertes Re: Pytanie... 03.06.21, 17:50 Dokladnie Roseanne. Zalozenie ze ktos uzywa Windows jest bledne, tak jak zalozenie ze ktos uzywa edge. Tak samo zalozenie ze ktos uzywa Word. Swiat jest duzo bardziej roznordny panie skajnius, niz to sie panu wydaje ;) Odpowiedz Link
skynews Re: Pytanie... 11.06.21, 02:27 ertes napisał: ,,Dokladnie Roseanne. Zalozenie ze ktos uzywa Windows jest bledne, tak jak zalozenie ze ktos uzywa edge. Tak samo zalozenie ze ktos uzywa Word. Swiat jest duzo bardziej roznordny panie skajnius, niz to sie panu wydaje ;),, Tak…a co używa? Jest jeszcze firma z obgryzionym jabłkiem, android w smartfonach i tabletach oraz linux . Linux pomijam, bo większość nie ma pojęcia jak się do tego zabrać – używamy go do specjalnych zastosowań. Obgryzione jabłko…trzy czwarte użytkowników i tak nie ma pojęcia jak w pełni iOS wykorzystać a do tego np. haczy się przy otwieraniu niektórych stron (cięgle problemy z HTML5) Udziały rynkowe wiodących systemów operacyjnych na świecie marzec 2021: Windows - 76,26% macOS X – 16,48% Linux – 1,97% jeżeli chodzi o korzystanie z Internetu, ale i tak ogromna większość firm i urzędów na świecie stosuje standardowo Win w połączeniu z programami biurowymi: MsOffice – Word, Outlook, Excel, PowerPoint, OneNote, Access, Publisher – standaryzacja chociażby po to żeby każdy mógł z tymi dokumentami szybko i sprawnie pracować. Tak wiec panie ertesie ze świata różnorodnego można zblednąć od pańskiej logiki typu „Zalozenie ze ktos uzywa Windows jest bledne, tak jak zalozenie ze ktos uzywa edge. Tak samo zalozenie ze ktos uzywa Word.” Odpowiedz Link
ertes Re: Pytanie... 11.06.21, 04:35 Już zapomniałem o co chodziło. Chyba mam covid fig. Odpowiedz Link
ertes Re: Pytanie... 03.06.21, 00:17 popros akawilla, on ci przetlumaczy. nie zawsze jasno i wyraznie ale moze zrozumiesz jak przeczytasz z piec razy Odpowiedz Link
skynews Re: Pytanie... 03.06.21, 01:57 dobra, zrobię tak...w końcu to też jakaś opcja dla zawansowanych Odpowiedz Link
luiza-w-ogrodzie Re: Pytanie... 03.06.21, 05:20 skynews napisał: > nie wszyscy piszący w języku polskim używają polskich znaków - dlaczego ? Nikt wczesniej nie narzekal na to, wszyscy sobie radza i z pisaniem, i ze zrozumieniem. Uzywam polskich znakow na komorce a na komputerze jade na oryginalnej klawiaturze jezyka w jakim funkcjonuje na codzien. Luiza-w-Ogrodzie Despite all our accomplishments we owe our existence to a six-inch layer of topsoil and the fact it rains. Odpowiedz Link
ertes Re: Pytanie... 03.06.21, 17:56 Moja komórka sama sobie zmienia język w zależności po jakiemu piszę. Niestety autocorrection czasami wprowadza błędy i przekręca słowa których nie ma w słowniku. Wychodzą potem różne dziwaczne kombinacje alpejskie. :) Odpowiedz Link
ania_2000 Re: Pytanie... 03.06.21, 19:18 Mam tak samo jak Luiza. W telefonie mam rozne jezyki, na laptopie pisze w tym co tu jest. Mam windows 10, egde, chrome - jednak nie widze potrzeby zmian po to by pisac z polskimi literami, bo po polsku tylko tutaj pisze. Czyzby next grammar nazi? Odpowiedz Link
skynews Re: Pytanie... 04.06.21, 01:56 Ania, tak jak odpisałem Luizie... piszesz tutaj po polsku bo nie jest to język obcy (dla Ciebie) - pisane z wielkim zaangażowaniem i troskliwością teksty wymagają odpowiedniej oprawy, wzornictwa oraz atrakcyjności - szczególnie kobiety będące ucieleśnieniem dbałości o szczegóły wyjątkowo to cenią gdy coś jest dziełem sztuki...rodzaj ,,pozytywnej obsesji'' :-) ,,next grammar nazi?'' - it is not grammar, it is style - the right to completeness... Odpowiedz Link
luiza-w-ogrodzie Re: Pytanie... 04.06.21, 02:48 skynews napisał: > kobiety będące ucieleśnieniem dbałości o szczegóły wyjątkowo to cenią gdy coś jest dziełem sztuki...rodzaj ,,pozytywnej obsesji'' :-) LOL, nie ma to jak stereotypy na temat kobiet. Mnie nie przeszkadza gdy ktos nie uzywa polskich znakow, razi mnie tylko pisanie niespojne i belkotliwe oras blendy ortograficzne > ,,next grammar nazi?'' - it is not grammar, it is style - the right to completeness... Przejscie z 95% do 100% kompletnosci zabiera tyle energii co przejscie z 0% do 95% . To ja juz wole te 95%. Nie mowiac o tym ze nie rozumiem dlaczego chcesz zebysmy wszyscy dostosowywali sie do Twojego standartu w sprawie tak nieistotnej jak znaki diakrytyczne? Moja reakcja na podobne sugestie to zaparcie sie kopytami i trwanie przy swoim :) Enyłej, temat dla mnie zakończony (postarałam się napisać tak, żebyś zrozumiał). Luiza-w-Ogrodzie Forum AUSTRALIA Odpowiedz Link
skynews Re: Pytanie... 11.06.21, 02:33 luiza-w-ogrodzie napisała: ,,Przejscie z 95% do 100% kompletnosci zabiera tyle energii co przejscie z 0% do 95% . To ja juz wole te 95%. Nie mowiac o tym ze nie rozumiem dlaczego chcesz zebysmy wszyscy dostosowywali sie do Twojego standartu w sprawie tak nieistotnej jak znaki diakrytyczne? Moja reakcja na podobne sugestie to zaparcie sie kopytami i trwanie przy swoim :) Enyłej, temat dla mnie zakończony (postarałam się napisać tak, żebyś zrozumiał).,, Luizo…zapomniałem ze aktualnie nie używa się słowa kobieta, bo to ma dzisiaj znowu pejoratywne znaczenie. Powinno się najpierw zapytać czy „jesteś feministką czy kobietą „bo podobno feministki to nie kobiety – tak przynajmniej twierdzą działaczki liberalno-lewicowe…słyszałem w tv i są nawet filmy o tym np. na netflixie… Jeżeli chodzi o znaki diakrytyczne to nie jest to mój standard – ja nie wymyśliłem języka polskiego i nie uwierzę że wolisz 95% od 100% - niedokończona robota…nie do końca wypielęgnowany ogród… (jestem zaskoczony że na ogonki dałaś aż 5% - ja bym dał 0,1%) Odpowiedz Link
xurek Re: Pytanie... 05.06.21, 11:40 piszesz tutaj po polsku bo nie jest to język obcy (dla Ciebie) - pisane z wielkim zaangażowaniem i troskliwością teksty wymagają odpowiedniej oprawy, wzornictwa oraz atrakcyjności - szczególnie kobiety będące ucieleśnieniem dbałości o szczegóły wyjątkowo to cenią gdy coś jest dziełem sztuki...rodzaj ,,pozytywnej obsesji'' smile Nie zgadzam sie ani co do oceny kobiet ani co do oceny znaczenia znakow w percepcji tresci. Znaam cala mase kobiet, dla ktorych "oprawa, estetyka i sztuka" nie graja zdanej badz graja zupelnie podrzedna role. Jezeli chodzid o zapis, to nie jest to nic innego niz zbior znakow za pomoca ktorych wyobrazamy sobie zupelnie z nimi nie zwiazana abstrakcyjna tresc. Jest cala masa przeroznych "cwiczen", stosowanych czasem w assesment, gdzie pewnie litery zastepowane sa zupelnie innymi znakami i badana jest szybkosc, w ktorej delikwent zaczyna bezblednie czytac tak zmieniony zapis. Zazwyczaj potrzebne jest gora kilka minut, by zupelnie sie przestawic i przestac zauwazac zmiane w zapisie. Ja jestem estetka i gra dla mnie duza role, jak sie ktos wyslawia. Piekno slowa potrafi mnie zachwycic, obrzydlistwo badz prymitywizm znieszmaczyc. Ale nie ma to w moim przypadku nic wspolnego ze sposobem zapisu badz nawet ortografia. Tekst napisany bez ogonkow i z bledami ortograficznymi moze miec sile i piekno, jezliez napisala go dusza z taka charakterystyka, tekst wykaligrafowany, wyogonkowany i absolutnie bezbledny moze byc nudny, pusty, paskudny, wulgarny itd itp, w zaleznosci od tego, z jakiego wyplynal umyslu. Odpowiedz Link
skynews Re: Pytanie... 11.06.21, 02:42 xurek napisała: ,,Znaam cala mase kobiet, dla ktorych "oprawa, estetyka i sztuka" nie graja zdanej badz graja zupelnie podrzedna role. Jezeli chodzid o zapis, to nie jest to nic innego niz zbior znakow za pomoca ktorych wyobrazamy sobie zupelnie z nimi nie zwiazana abstrakcyjna tresc. Jest cala masa przeroznych "cwiczen", stosowanych czasem w assesment, gdzie pewnie litery zastepowane sa zupelnie innymi znakami i badana jest szybkosc, w ktorej delikwent zaczyna bezblednie czytac tak zmieniony zapis. Zazwyczaj potrzebne jest gora kilka minut, by zupelnie sie przestawic i przestac zauwazac zmiane w zapisie.,, Jakiś cel mają te ćwiczenia, ci którzy się tym zajmują najprawdopodobniej wiedzą co chcą osiągnąć, ale mi nie chodzi tutaj o rozważania teoretyczno-hipotetyczne odnośnie zbioru znaków, ale o zachęcenia do pisania po jak należy – przecież to takie proste… ,,Ja jestem estetka i gra dla mnie duza role, jak sie ktos wyslawia. Piekno slowa potrafi mnie zachwycic, obrzydlistwo badz prymitywizm znieszmaczyc. Ale nie ma to w moim przypadku nic wspolnego ze sposobem zapisu badz nawet ortografia. Tekst napisany bez ogonkow i z bledami ortograficznymi moze miec sile i piekno, jezliez napisala go dusza z taka charakterystyka, tekst wykaligrafowany, wyogonkowany i absolutnie bezbledny moze byc nudny, pusty, paskudny, wulgarny itd itp, w zaleznosci od tego, z jakiego wyplynal umyslu.,, Zgodzę się częściowo, ale w sytuacji, gdy widzę twarz, oczy i usta osoby tworzącej słowa podczas np. rozmowy, bo wówczas określoną rolę odgrywają inne faktory ułatwiające wzajemną komunikację podświadomość lub też nieświadomość. Pisanie na forum jest także rodzajem rozmowy, ale jednak bez dodatkowych komunikatorów więc dobrze by było pisać tak żeby czytającemu sprawić przyjemność...jak na estetkę przystało… Xurek…napisz list bez ogonków i z błędami ortograficznymi, ale mający siłę i piękno duszy, która go napisała do LOT’u albo np. napisz do urzędu w Zürich bez umlautów – negatywne zakończenie sprawy dla zainteresowanych raczej nietrudne do przewidzenia… Odpowiedz Link
skynews Re: Pytanie... 04.06.21, 02:00 Do komórki to możesz mówić, jak do alexy...mówić a nie mamrotać bo nie zrozumie :-) Odpowiedz Link
skynews Re: Pytanie... 04.06.21, 01:09 ,,Używam polskich znaków na komórce a na komputerze jade na oryginalnej klawiaturze języka w jakim funkcjonuje na co dzień.'' Zaraz, zaraz chwileczkę Luizo... jedziesz na oryginalnej klawiaturze i najprawdopodobniej piszesz metodą bezwzrokową bo inaczej nie da się odpowiednio szybko pisać (tak samo robię programując). Używanie w tej metodzie polskich znaków przy pomocy np. ,,alt,, byłoby znacznym utrudnieniem pracy - to nie podlega żadnej dyskusji. Ale właśnie dlatego zapytałem bo od jakiegoś czasu systemy operacyjne umożliwiają szybkie pisanie bez dodatkowych klawiszy - settings_date and time_language - zaznaczyć języki, które nas interesują i samo się poprawia - jedziesz jak Ferrari po Albert Park Circuit w Melbourne. Przypomnę że z łacińskimi literami jest są tylko ,,qwerty" i ,,qwertz" (niemiecka zamienia ,,y" na ,,z") - tyle w temacie. pisanie bez języczków i ogonków...to tak jak trampki do wieczorowej kiecki albo do smokingu :-) Odpowiedz Link
luiza-w-ogrodzie Re: Pytanie... 04.06.21, 02:43 Moj system operacyjny wymaga przestawienia klawiatury, nie zmienia automatycznie liter na odpowiednie do jezyka w ktorym piszesz. Właśnie sobie przestawiłam. Poza tym ustawienie polskiej klawiatury na stałe czasami wpływa na funkcje w innych programach. I zwyczajnie mi się nie chce potykać o klawisz Alt, płynniej i szybciej (ale nie bezwzrokowo - nie jestem programistką) piszę nie używając polskich znaków. A propos Twojego przykładu - nie widziałeś wieczorowych trampek? Odpowiedz Link
skynews Re: Pytanie... 11.06.21, 03:21 Luizo, trampki Super...zamawiam natychmiast dla wnuczki i już sie cieszę na jej radość:-) Odpowiedz Link
xurek Re: Pytanie... 05.06.21, 11:12 pisanie bez języczków i ogonków...to tak jak trampki do wieczorowej kiecki albo do smokingu czyli absolutely fashionable, up to date, modern and suitable. zgadzam sie w 100% :) :) :) Odpowiedz Link
xurek Re: Pytanie... 05.06.21, 11:27 Ale właśnie dlatego zapytałem bo od jakiegoś czasu systemy operacyjne umożliwiają szybkie pisanie bez dodatkowych klawiszy - settings_date and time_language - zaznaczyć języki, które nas interesują i samo się poprawia - jedziesz jak Ferrari po Albert Park Circuit w Melbourne. pisanie "bezwzrokowe" jest IMHO kompletnym bezsensem. Ja piszac patrze na ekran a nie zamykam oczu :). Tak juz od ponad 30 lat, na tej samej niemieckiej klawiatrurze z "z" posrodku i "y" w dlonym lewym rogu. I nawet przestawienie sie na "z i y na abarot" irytuje i spowalnia, bo trzeba myslec miast pisac automatycznie bez zastanowienia. Jakiekolkwiek z proponowanych przez Ciebie rozwiazac wymaga tego samego, raz z wiekszym raz z mniejszym nakladem, ale zawsze z jakims i zupelnie nie rozumiem po co. Tutaj pisza bez wyjatku Polacy mieszakacy teraz badz wszesniej za granica i przyzwyczajeni to tego typu pisania, wiec im nie robi czytanie bez dodatkowych znakow. Jak zrobilam album dla mojej mamy, to zadalam sobie trud pisania "jak trzeba", bo mama i jej kolezanki czytalyby blednie. PS: pisanie "bezwzrokowe" z wszystkich moich zajec najmniej potrzebne mi bylo przy programowaniu, bo jest w nim znacznie wiecej myslenia i zastanawiania sie, wiec szybkosc zapisu zdania jest drugorzedna. Najbardzie potrzebne bylo zas w zapisywaniu "zlotych mysli" moich szefow na temat np. mojej prezentacji, czyli w funkcji podobnej do sekretarki. bardzo sie tez przydaje w np. pisaniu bajek na forum. No ale moze powod takiej percepcji to fakt, ze programowanie nie idzie mi jak jazda ferrari na max. szybkosci tylo raczej jak przejazdzka oldtimerem po kretych gorskich drogach :). Odpowiedz Link
skynews Re: Pytanie... 11.06.21, 03:39 Xurek, to wszystko kwestia wprawy i pewnych automatyzmów ułatwiających pracę. Ale wydaje mi się...no jaki przykład dać...np. używanie kalkulatora: im więcej się go używa tym bardziej z czasem mamy mniejsze lub większe problemy z prostymi zadaniami matematycznymi kiedy liczby mają dwa albo trzy miejsca po przecinku lub rożnego rodzaju ułamki - powoli zanikają możliwości szybkiej i logicznej analizy... Odpowiedz Link
skynews Re: Pytanie... 16.06.21, 01:47 ...macie pisać jak należy... bo się poskarżę Adminowi...O:-) Odpowiedz Link
skynews Re: Pytanie... 16.06.21, 02:19 Madame de Rose...cieszę sie że jesteś w doskonałym humorze:-) Odpowiedz Link
ertes Re: Pytanie... 16.06.21, 02:56 Zwlaszcza pisac stawiajac duze lityery tam gdzie trzeba bo caly ten watek nabiera takiego sobie wymiaru... Odpowiedz Link
skynews Re: Pytanie... 16.06.21, 03:09 Nie umiem stawiać duze lityery... oświetlij mnie... Odpowiedz Link