Dodaj do ulubionych

Nowa fala wyjazdow z PL

21.04.06, 14:00
Natknelam sie na ten artykul w sieciowej Polityce - kupuje Polityke
regularnie, ale musialam przeoczyc tamten numer.
Wielu z nas to emigracja "stanu wojennego" - lub tuz przed, lub tuz po, co nie
znaczy, ze wszyscy musielismy wyjezdzac przez przesladowania - i w pewnym
sensie jest w nas wiele podobienstw z racji wieku/pokolenia, doswiadczen, etc.
Starsze "fale" to wojna, '56, '68, lata 70. Kazda inna, nie zawsze w
najlepszych stosunkach z innymi pokoleniami emigrantow.

A teraz przyszla nastepna fala wyjazdow (niekoniecznie na stale), a wlasciwie
dwie. Ci niewykwalifikowani zmuszeni do wyjazdu przez biede i brak perspektyw,
i ci z wyksztqlceniem, czesto mlodzi absolwenci uczelni, wyjezdzajacy, bo...
brak perspektyw.

Setki tysiecy mlodych wyksztalconych ludzi.

To kto sie tu ostanie?
:-(
www.polityka.pl/polityka/index.jsp?place=Menu02&news_cat_id=602&layout=1
Obserwuj wątek
    • xurek Re: Nowa fala wyjazdow z PL 21.04.06, 14:07
      Takie fale byly juz kilka razy, i jakos zawsze „wystarczajaco“ sie ostalo. Albo
      moze jednak nie, i gdyby nie te fale to w kraju wygladaloby dzisiaj inaczej?
      Sama nie wiem.

Te „nowa fale“ obswerwuje w „miniwymiarze“ w Szwajcarii a mianowicie
      tych „mlodych wyksztalconych“. Jeszcze 2-3 lata temu nie bylo np. w tutejszej
      International zadnych polskich dzieci, teraz jest co najmniej 5 rodzin (tyle
      znam), rezydujacych tutaj jako expats.

Z jednej strony to pewnie przykre dla Polski, z drugiej dla mnie w jakis sposob
      napawajace zadowoleniem (duma?:)), ze Polska nie jest juz krajem na ktorego
      nazwe Szwajcarzy reaguja „a gdzie to?“ :)).

Da owych emigrujacych mam nadzieje, ze bedzie to emigracja przyjemniejsza i
      dobrowolniejsza, niz te poprzednie, ze Ci, ktorzy nie czuja sie dobrze w roli
      emigranta nie beda mieli zahamowan, by wracac i ze beda mieli „do czego“
      wracac.

PS: czy w Polsce naprawde panuje taki brak perspektyw? Mnie trudno cokolwiek na
      ten temat powiedziec – w mojej rodzinie jest 4 mlodych ludzi, ktorzy wlasnie
      skonczyli studia / szkoly i wszyscy latwo znalezli swa pierwsza prace, z ktorej
      sa zadowoleni. Ale moze to tylko czysty przypadek?
      • jutka1 Re: Nowa fala wyjazdow z PL 21.04.06, 14:17
        Z jednej strony bezrobocie jest wysokie.
        Z drugiej strony mlodzi ludzie wyjezdzaja tez ze wzgledu na to, co sie
        politycznie w PL dzieje: hipokryzja, klamstwa, zlodziejstwo, nepotyzm, korupcja,
        "moral minority" i "silent majority", tlamszenie wolnosci slowa, zastraszanie,
        publiczna nietolerancja, moglabym wymieniac jeszcze dlugo.

Tak wiec Twoi mlodzi rodzinni absolwenci maja szczescie.

Duzo tez zalezy od tego, gdzie sie jest. Oczywiscie latwiej w duzych miestach,
        ale wiekszosc PL to nie duze miasta, ale mniejsze miasta/miasteczka i wies.
        • jutka1 Re: Nowa fala wyjazdow z PL ---- PS 21.04.06, 14:23
          Tez mi przyjemnie, ze Polacy moga teraz byc wykwalifikowanymi expatami, co na
          pewno wplywa na postrzeganie Polski w innych krajach.
          Ale jesli popatrzec na to, ilu wyksztalconych mlodych ludzi wyjezdza, to
          rzeczywiscie zal de sciska, ze nie beda pracowac tutaj, tutaj rozwijac
          gospodarke, tutaj pozytkowac swoja wiedze i doswiadczenie.

A elyta przy waadzy nie umie tego zrozumiec. Zamiast bic piane i krasc powinni
          sie na gospodarce skupic. :-(
          • ozpol Ale czy to "nasza" specjalnosc tylko.. 22.04.06, 16:39
            Bylo, jest i bedzie ze ludzie beda szukac "lepszych" krajow do zycia.
            Uwazam ze dzieje sie to w roznej skali w roznych krajach.
            Politycy wszedzie dbaja o swoje stolki i nie patrza jak ludzie naprawde zyja.
            Z OZ wyjechalo okolo 1 mln czyli 5 % obywateli i to dobrze wykrztalconych.
            Nasz "kochany" wodz twierdzi ze musimy byc kompetywni do Chin czy Indii no i
            place leca na pysk.
            Z OZ wyjezdzaja jedni przyjezdzaja zato inni i tak sie kreci.
            W pustke zawodowa w Polsce wejda emigranci ze wschodu.
            Dopoki sytuacja w Polsce sie nieustabilizuje to bedzie odplyw ale miejmy
            nadzieje ze do czasu.
            Wystarczy popatrzec na Grecje czy Portugalie skad wyjezdza malo ludzi ale np z
            Niemiec fala emigracji zawodowej jest w szczycie.
            Martwi to co sie dzieje ale to jest cena za "wolnosc"
        • triskell Re: Nowa fala wyjazdow z PL 23.04.06, 12:29
          jutka1 napisała:
          > Z jednej strony bezrobocie jest wysokie.
          > Z drugiej strony mlodzi ludzie wyjezdzaja tez ze wzgledu na to, co sie
          > politycznie w PL dzieje

Z trzeciej strony sporo osób wyjeżdża z powodów osobistych, zupełnie nie
          związanych z polityką czy ekonomią.
          • jutka1 Re: Nowa fala wyjazdow z PL 23.04.06, 13:19
            Tez prawda. Z tym, ze w aktualnej "fali" jest to chyba mniejszosc.
            :-)
    • bella-donna Re: Nowa fala wyjazdow z PL 22.04.06, 15:47
      strach pomyslec co sie bedzie dzialo, jesli zostana zniesione wizy do USA,
      a zdaje sie, ze tylko nad tym rzad w Polsce usilnie pracuje.
      Przykre bardzo, ze przez lata sytuacja nie ulegla zmianie, a wrecz
      przeciwnie, emigracja nasilila sie.
      Pochwale sie, znajomi,(Polacy), kupili sobie wlasnie dom za 1 milion $$$

Nigdy nie zapomne monologu rencisty uslyszanego kiedys w jakiejs kolejce
      w Polsce. Otoz rencista, porownywal swoje zycie w PRL z zyciem znajomego
      w Anglii, ktory to, po wojnie postanowil ulozyc sobie zycie na zach., a
      rencista-wielki patriota, wrocil do ojczyzny. Rencista po latach dorobil
      sie roweru, a znajomy, spokojne zycie wiodl we wlasnym domku...plus.
    • pani-i-toto kto sie ostanie? 30.04.06, 18:49
      Ja Pytonijo, ja sie ostane! I bede tutaj siedziec, pic kawe, jesc kwaszone
      ogory, deptac psie kupy, kupowac od ruskich czosnek a od bab zonkile.

Wasza Stokrotka
      • jutka1 Re: kto sie ostanie? 30.04.06, 18:51
        Ty mnie Stokrota nie denerwuj!!! Dlaczego nagranie mi mowi, ze ten numer juz nie
        istnieje? Ha???
        • pani-i-toto Re: kto sie ostanie? 30.04.06, 18:59
          bo sie zjebala karta sim
          • pani-i-toto i jeszcze 30.04.06, 19:00
            jak wrocilam to byl zjebany komputer i zablokowany telefon stacjonarny.
            Wszystko odklopsowuję po kolei, daj mi czas, mniej cierpliwość. Pytuniu
            Pytoncjo najmilsza.
            • jutka1 Re: i jeszcze 30.04.06, 23:08
              Gdyby nie moja dozgonna milosc to bym Cie Stokroto torepkom bezlep zdzielila.
              A tak, to poczekam az sie odklopsujesz.
              Jeno wartko!
              :-))))))))))))
              • kan_z_oz Wracajac do tematu... 01.05.06, 02:51
                tego watku, czyli wyjazdow z RP - mysle, ze wyjazdy sa lepsza alternatywa dla
                ludzi niz bierne siedzenie i czekanie na zmiany.
                Ktos powiedzial, ze podroze ksztalca. Moze wiec w wyniku tych masowych
                odwiedzin wszystkich sasiadow blizszych i dalszych, zostanie dokonane odkrycie,
                ze trawa nie jest zielensza po drugiej stronie.? Moze tez olsni, ze tak
                naprawde to nalezy kopnac zadek paru dupkow i nie trzeba bedzie nigdzie jezdzic?

Ech, rozmarzylam sie.

Kan

Kan
                • jutka1 Re: Wracajac do tematu... 01.05.06, 13:22
                  Ach, Kan, tez sie rozmarzylam...
                  Ide paru dupkow kopnac w zadek :-))))
                  • don2 Re: Wracajac do tematu... 01.05.06, 13:43
                    debilne,zasciankowe dyskusje o wyjazdach za praca,prowadzone przez
                    ludzi ,ktorzy za nia wyjechali i teraz sa przeciw wyjazdom. I po to jest swiat
                    otwarty i mozliwosc wyjazdu oraz wolnosc wyboru.I kto chce niech jedzie a kto
                    nie ,niech nie jedzie.takie rozne medrce ,ktore jezdzili na truskawki i za te
                    pieniadze sie urzadzili lub studia skonczyli ,teraz moralizuja na temat iscie
                    hamletowski :wyjechac albo nie wyjechac.A pojechali wy wszyscy w p..u i kazdy
                    ma prawo do szukania sobie wlasnego sposobu na zycie.
                    • jutka1 Re: Wracajac do tematu... 01.05.06, 13:58
                      Don misiaczku, nie chodzi o to, zeby zabraniac. Kazdy ma prawo wyboru.
                      Mnie zal de sciska, ze tyle osob _musi_ wyjechac bo tutaj nie ma dla nich
                      perspektyw, a milosciwie nam panujaca popieprzona waadza zajmuje sie
                      wlazidupstwem Rydzykowi, a nie gospodarka. W dupie maja bezrobocie, rynek pracy,
                      ulatwianie zycia pracodawcom i inwestorom etc.
                      I juz.
                      • don2 Re: Wracajac do tematu... 01.05.06, 14:13
                        Ciekawe co Tobie zalezy na tym ? maja lub nie perspektywe,to sprawa
                        kazdego.Jedzie sie za praca i co tu filozofowac.jak do dzis ,ruchy emigracyjne
                        tylko pozytywnie wplynely na sytuacje ekonomiczna itd.Wladza czy to prawa ,czy
                        tez lewa ,nie bardzo moze wplywac na rynek pracy.-chyba ,ze chce sie powtorzyc
                        katastrofe z nacjonalizacja i rozbudowa sektora budzetowego. I prawidlowo
                        powinno byc tak ,ze : milosciwie nam panujaca popieprzona waadza zajmuje sie
                        > wlazidupstwem Rydzykowi, a nie gospodarka.k.c. Gospodarka to prawa rynku itd
                        i wladzy won od tego.I najlepiej niech nie ulatwiaja przedsiebiorca a zostawia
                        ich w spokoju-to wystarczy.A tak miedzy nami:nie moje ZOO i nie moje malpy,mam
                        swoje problemy a jestem tylko przez morze z PL.smieszne jest czytanie z jaka
                        troska i pasja pisuja domorosle ekonomisty i socjologii z drugiego konca
                        swiata :))))
                        • jutka1 Re: Wracajac do tematu... 01.05.06, 14:17
                          Co mnie zalezy? Bo chcialabym, zeby ten kraj szedl gospodarczo do przodu. Czemu?
                          Bo tu kurnia mieszkam.
                          I dokladnie sie z Toba zgadzam: waadzy won od gospodarki. I dlatego niech
                          przestana pracodawcom utrudniac: wejscie na rynek, funkcjonowanie. Niech
                          zlikwiduja kosztowne kary za zatrudnianie ludzi w postaci prawie 50% haraczu na
                          ubezpieczenie spoleczne. Tak na przyklad.
                          • don2 Re: Wracajac do tematu... 01.05.06, 14:30
                            Co mnie zalezy? Bo chcialabym, zeby ten kraj szedl gospodarczo do przodu. Czemu?
                            Bo tu kurnia mieszkam.

Towarzysze i Towarzyszki,w tym miesiacy przekroczylismy wskaznik wzrostu
                            gospodarki o trzy cale i siedem dziesiatych procenta.Dzieki dobrej i suchej
                            pogodzie poprawily sie plony z hektara jak i skup mleka i zywca.........
                            Dla nas tu mieszkajacych oznacza to wzrost podazy i podniesienie stopy zyciowej
                            o znaczny procent.......
                            • jutka1 Re: Wracajac do tematu... 01.05.06, 14:38
                              No dobra misiaczku, widze ze na ten temat nie da rady pogadac.
                              Pozdrawiam :-D
                        • jutka1 Chociaz w sumie..... 01.05.06, 14:18
                          ... z TAKIEGO kraju to i ja bym spieprzala:
                          uncyclopedia.org/wiki/Poland
                          :-)))))))))))))))))))))))))))))
                          • maria421 Juuutka... 01.05.06, 14:33
                            boki mam zerwane, szczeki mnie bola, tusz z rzes splynal czarna stuga po
                            policzkach....

To jest SLICZNE :::))))
                            • jutka1 Re: Juuutka... 01.05.06, 14:39
                              Noooo :-))))))))))))))))))))

:-D
                          • bird_man2 Re: Chociaz w sumie..... 01.05.06, 15:17
                            WOW !!!! Jutka, masz 1000 punktow !
                            :-))))))))))))))
                            ptaszek
                            • fridolino Re: Chociaz w sumie..... 21.06.06, 16:42
                              Ja naleze do tych 2 mln ktore wyjechaly z Polski w ostatnich kilku latach. Wyjechalam po pol roku siedzenia na bezrobociu w Polsce na garnuszku u mamusi na doktorat do USA i pewnie juz do Polski nie wroce. Bo ani ja ani moj maz (ta sama historia) nie mamy tam zadnych perspektyw. A jak patrze na zycie moich przyjacol ktorzy zostali to mi sie plakac chce. Jedna z moich przyjacolek byla najleprza uczennica w szkole dostala dyplom (z wyroznieniem)filologii polskiej na jednej z najlepszych uczelni w kraju i pracuje w ksiegarni za najmnizsze wynagrodzenie krajowe. Mieszka w jednym pokoju ze starsza siostra (obie okolo 30) i rok w rok chodzi na pielgrzymki po calym miescie w celu znalezienia pozycji nauczycielki w szkole. Ja szczerze mowiac to dziekuje za taki zywot. Nikt nie wyjezdzalby z kraju od rodziny gdyby nie musial, ale coz takie czasy...
                              • jutka1 Re: Chociaz w sumie..... 21.06.06, 22:30
                                Fridolino,
                                Czesc na forumie :-)))

Gdzie w Stanach jestes, jesli to nie jest niedyskrecja?
                                (tez tam bylam PhD fellow, jakby co sluze rada albo przynajmniej wymiana zdan
                                :-))))))
                                • fridolino Re: Chociaz w sumie..... 26.06.06, 01:52
                                  witam, obecnie jestem w Oxford Ohio, wlasnie skonczylam pierwszy rok na chemii a moj malzon ma juz 2.5 za soba na geologii. Dzieki za powitanie :P
                                  • jutka1 Re: Chociaz w sumie..... 26.06.06, 08:48
                                    A, to juz troche czasu mieliscie, zeby przywyknac. :-)
                                    Wasze dziedziny sa mi obce, wiec pomocna nie bede :-)))
                                    Milego forumowania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka