Dodaj do ulubionych

Co gra? -- Odc. 2

13.07.06, 22:36
Sznycel prosi, Sznycel ma dane :-)))

Link do poprzedniego:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14420&w=35883066
Obserwuj wątek
    • tortugo Re: Co gra? -- Odc. 2 13.07.06, 23:55
      sznycel sie poczul mile polechtany, za co zdziekuje :))

A co gra:
      GNARLS BARKLEY, St. Elsewhere.

Muzyka bardziej "mlodej generacji", ze sie tak niezgrabnie wyraze, ale sa w
      niej slady i soulu Motown i acid-rocka lat 60-tych. W sumie mieszanka tchnie
      swiezoscia , warsztat nieskazitelny, zajebiscie smacznie zapodane.

~:O:=o

PiEs: donosze ze smutkiem, ze Tommy, czyli nasza pet-zabka, zmarl. Zdaje sie,
      ze nie potrafil sie wygramolic z wody na jeden z licznych kamykow, jakimi mu
      wymoscilem akwarium, i sie utopil. (Znalazlem go w typowo topielczej pozie, na
      pysku w wodzie, a klopoty tego typu mial ciagle, z tym ze zawsze se poradzil w
      koncu.) Zal mi malego debilka, no bo co to za smierc dla zaby? Wyobrazam sobie,
      ze w ostatnim przeblysku swiadomosci czul wstyd. Echhhhh.....

Zostal pogrzebany obok swojego brata, ktorego ukatrupily (w wieku dni zaledwie
      kilku od przejscia metamorfozy z kijanki) prawdopodobnie opryski jakiegos
      srodka czyszczacego, bo rano zyl, pozniej przyszla sprzataczka, a pozniej
      zdechniety byl na dnie, brzuchem do gory.
      • ewa553 no wiesz???? 14.07.06, 08:16
        zaba co nie umie plywac?? Nie dziwie sie, ze zginela z rumiencem wstydu na
        obliczu. Moje na szczescie plywaja pieknie, stylem - jak sie
        domyslasz, "rzabkom":))))) Uwielbiam je obserwowac, jak wskakuja z brzegu do
        oczka i potem lekko, jakby nigdy nic, odplywaja.
        • tortugo Re: no wiesz???? 14.07.06, 17:49
          Tommy byl z gatunku tree frogs. Plywac to on umial, ale wyraznie nie zalezalo
          mu. Teraz siedzi sobie na listku w niebie :)

• tortugo no, ale moze powrocmy do vontku, bom scurvil... :( 14.07.06, 17:50
      • jutka1 Ja ciagle VM 14.07.06, 18:11
        www.myspace.com/vanmorrison
        Souvenirs, souvenirs....
        :-)))
        To à propos Brown Eyed Girl :-)))
        • tortugo Re: Ja ciagle VM 14.07.06, 18:38
          a ja sobie zamowilem najnowszy Flaming Lips. Pisalem juz kiedys chyba o tej
          kapeli. Kultowa, ale co najlepsze, moje dzieciaki ich lubio, bo oni duzo o
          aliensach i robotach nadajo. Choc ten najnowszy dysk ma byc bardziej
          socially/politically conscious. Obaczym :)

A VM to ja juz sporo nie sluchalem... najnowszych jego rzeczy zupelnie nie
          znam. Ostatni dysk, ktory kupilem, to Poet Champions Compose :)

Warto nadrobic zaleglosci, Jutus?

• jutka1 Re: Ja ciagle VM 15.07.06, 14:32
            Nie znam Flaming Lips. Napisz, jak sie podoba plyta, ktora zamowiles.

Poetic Champions Compose nie mam - przesluchalam fragmenty na necie i...
            ... wypal mi kopie prosze :-D

Warto nadrobic zaleglosci, warto. :-)
            • tortugo Re: Ja ciagle VM 27.07.06, 17:43
              aaa, prawie bym pominal... Oczywiscie, wypale Ci kopie, Jutencjo :)

• jutka1 Re: Ja ciagle VM 27.07.06, 20:37
                aaa, God bless, hon. :-)))
      • ani-ta Re: no, ale moze powrocmy do vontku, bom scurvil. 15.07.06, 14:33
        jak nauka gry na gitarze idzie?:)
        SDM opanowane?:)
        • tortugo Re: no, ale moze powrocmy do vontku, bom scurvil. 24.07.06, 16:59
          nauka jako tako. Niestety ostatnio nie cwiczylem, ale za to w piatek gralismy
          znowu i pojawilo sie paru ludzi "z wyzszej polki" - zawodowy basista-bluesman,
          facio z banjo, i jeszcze jeden znakomity gitarzysta solowy. Byl doskonaly jam,
          ja bebnilem po strunach ile wlezie i wszyscysmy sie swietnie bawili. Zerwalem 2
          struny :)))))

• bella-donna Re: Co gra? -- Odc. 2 23.07.06, 20:55
      oczywiscie RACH...concert #3...moge sluchac w nieskonczonosc,
      ide na patio troche pomarzyc...
      • pani-i-toto Re: Co gra? -- Odc. 2 27.07.06, 10:30
        Bolero Ravela :)
        • tortugo Re: Co gra? -- Odc. 2 27.07.06, 17:42
          bolero w nieskonczonosc? A na marzycielke mi wcale nie wygladasz, stokroto ;)

• pani-i-toto Re: Co gra? -- Odc. 2 28.07.06, 08:48
            Marzycielka? Co? Nie rozumiem.
            Bolero, no chodzi o bzykanie. Bolero to świetne tło muzyczne, nadaje
            odpowiednie tempo.

Wasza Stokrotka
            • ewa553 Re: Co gra? -- Odc. 2 28.07.06, 08:59
              zasugerowalas sie filmem. bzykanie w tempie bolero mnie osobiscie nie
              odpowiada. podpisano: doswiadczona
            • tortugo Re: Co gra? -- Odc. 2 31.07.06, 17:10
              w takim razie musze sprobowac. jak bedo wrazenia, napisze ;)

• jutka1 Re: Co gra? -- Odc. 2 29.08.06, 21:34
      Van Morrison "Poetic Champions Compose". Jakcza. :-)

Dzieki, Sznycelku!
      :-)))
      • tortugo Re: Co gra? -- Odc. 2 29.08.06, 22:05
        ooo, gites! :))
        • jutka1 Re: Co gra? -- Odc. 2 29.08.06, 22:25
          Bardzo fajna plytka. Wlasnie dosluchuje do konca.
          Spanish Steps i Allow Me - rewelka (IMHO).
          Merci :-)))))
          • pani-i-toto Re: Co gra? -- Odc. 2 29.08.06, 23:15
            www.myspace.com/ojosdbrujo

courtesy of Pyton, who else :)

Wasza Stokrotka
            • pani-i-toto Re: Co gra? -- Odc. 2 29.08.06, 23:17
              i tyż
              www.myspace.com/ojosdebrujo1

stamże

• jutka1 Re: Co gra? -- Odc. 2 29.08.06, 23:40
                Cos Ci sie Stokrotko link nie wyswietlil. Sprobuje jeszcze raz:

www.myspace.com/ojosdebrujo1
                • pani-i-toto Re: Co gra? -- Odc. 2 30.08.06, 15:30
                  no przecież mówiłam courtesy of Pyton - nikomu innemu zlinkować się nie da, nie
                  widzę inaczej. Zlinkuj też ten pierwszy tam jest inny kawałek, please.

Wasza Stokrotka
                  • jutka1 Re: Co gra? -- Odc. 2 30.08.06, 15:48
                    Prosze bardzo, Stokrotko:

www.myspace.com/ojosdbrujo
                    • kan_z_oz Lista z Australii 13.09.06, 02:20
                      roka/blusa/pop or wszystkiego co okreslamy mianem wspolczesnej muzyki.

Oczywiscie takich 'list' moze byc dziesiatki. Wybor tychze piosenek/utworow
                      zostal podyktowany nie tylko ich wartosciami artystycznymi ale tez wplywem jaki
                      mialy i wciaz maja na sluchaczy. Czesc z nich ksztaltowala nasze spojrzenie na
                      wazne momenty historyczne lub wydarzenia swiatowe.

Mnie ten zestaw zaskoczyl, gdyz wiele z nich jest mi nieslychanie bliskich i
                      slucham od zawsze. Jest mi tez milo, ze australijczycy sa mi bliscy muzycznie -
                      tego sie nie spodziewalam.

10. "The Beatles" - "Hey Jude"; w originalnej wersji bylo Jule. Piosenka
                      zostala napisana przez Paula dla Lenona w momencie gdy rozchodzil sie z
                      partnerka. Najbardziej wzruszajacy kawalek muzyki napisany przez faceta dla
                      drugiego faceta-kumpla. Jak milo zobaczyc 'wrazliwa' strone 'logicznego krola
                      dzungli'.

9.James Brown - "I feel good"; kto to jeszcze pamieta? Trudno zapomniec krola
                      muzyki soulowej, ktorego kariera ciagnela sie przez dekady. Gdy Brown wyszedl z
                      wiezienia, ktorys z reporterow zapytal Go; - jak sie Pan czuje?
                      Brown podobno odpowiedzial; "I feel good" a reszta reportow mogla sobie zaczac
                      nucic reszte Jego piosenki...i skonczyc sesje pytan.

8. Louis Armstrong - "What a wonderful world"; Jaki szalony gosc aby w owych
                      latach bedac afrykanczykiem/amerykaninem cieszyc sie swiatem? Bezbledna
                      interpretacja i 100% wczucie sie i zidentyfikowanie sie ze spiewanym tekstem.
                      Piosenka nigdy nie weszla na listy US ani GB. Slawna stala sie dopiero gdy
                      stala sie tlem muzycznym do filmu: "Good morning Vietnam". Scena bombardujacych
                      helikopterow ze slowami o pieknie swiata nabraly innego wymiaru...dostrzeglismy
                      je.

7. "Bee Gees" - "Stayi'g alive"; Czyli motto "Goraczki sobotniej nocy". Ciasne
                      biale spodnie mialy niewatpliwie ogromny wplyw na wszystkie wysokie nuty. No i
                      te fryzury...

6.Bill Haley - "Rock around the clock"; Przyczynilo sie do rewolucji lat 50-ch;
                      oczywiscie moralnej. Bill, czyli z wygladu nauczyciel matematyki/fizyki
                      rozgrzal serca naszych(moich) rodzicow. Jak niewiele wtedy wystarczalo...

5.Aretha Franklin - "Respect" Czyli hymn zaadoptowany przez wszystkie
                      feministki. Slowa, napisane przez faceta. Wersja originalna, tez spiewana przez
                      faceta - malo atrakcyjna. Aranzacja Arethy oraz Jej heavy metal/gospel glos
                      zainicjowal; R.E.S.P.E.C.T oraz przyczynily sie, ze wiekszosc wie jak
                      przeliterowac to slowo.

4.Simon & Garfunkel - "Brigde over troubled water"; Nie potrafie wyroznic
                      zadnej ich piosenki. Poprostu kocham wszystko co spiewaja. Piosenka ta nie jest
                      gwalcona przez karioki - zbyt trudna; i chwala za to.

3."The Rolling Stones" - "I can get no satisfaction"; 50 lat solidnej kariery
                      rokowej i wciaz na scenie. Rodzi sie pytanie; kiedy zaczyna sie starosc? Jedyna
                      grupa gdzie na koncert mozna zabrac babcie z dziadkiem oraz dzieciaki.

2."Led Zeppelin" - "Starway to Heaven"; Czyli co autor mial na mysli? czyli czy
                      chodzi tutaj naprawde o kupowanie schodow od nieba? nie, nie... a moze o nie
                      wycinaie lasow w Amazonce...i jak nie zatrzymamy to bedzie nieszczescie?...
                      a moze... No wlasnie kazdy slucha i wklada swoje wlasne mysli.
                      Dla mnie jest to utwor o poszukaniu klucza do nieskonczonej szczesliwosci...or
                      whatever

1. John Lennon - "Imagine";Czyli idealna wizja, idealnego swiata, ktory nigdy
                      nie istnial, lub my go nigdy nie znalismy...Zakonczona w wiadomy sposob; byla
                      to jedna z Jego ostatnich piosenek spiewanych w czasie koncertu tuz przed
                      smiercia.
                      Czy pozytywny bohater zawsze musi umrzec abysmy My odebrali Jego
                      przeslanie...?

Kan
                      PS Zamieszcze jeszcze druga dziesiatke - "tyz pikna"

• kan_z_oz Re: Lista z Australii 13.09.06, 02:25
                        Przepraszam za literowki; powinno byc stairway zamiast starway,
                        Bila nazwisko tez mi nie pasuje - no ale wiecie o co chodzi.

Kan
                        • kan_z_oz Re: Lista z Australii 13.09.06, 15:50
                          No wiec doszlo do tego, ze pisze sama dla siebie - no i kij, ja sie ciesze.

Czesc druga; czyli druga dwudziestka;

20. U2 - "Sunday bloody Sunday" Piosenka napisana w zwiazku z krwawymi
                          wydarzeniami w Pol. Irlandii. Gdzie podziala sie tzw. tworczosc polaczona ze
                          swiadomoscia?

19. ABBA - "Dancing queen"; Po tym mozna sie tylko rozluznic i zaczac plasac,
                          ku ogolnemu potepieniu naszych dzieci; Ossochodzi Starym z tym tanczeniem?

18. Don McLean - "American Pie"; 8,5 minuty liryk, ktorych znaczenie nie
                          zostalo rozszyfrowane do dnia dzisiejszego. Wersji dziesiatki i wciaz wyrywa z
                          zapierdzianego fotela...

17. Nirvana - "Smells like teen spirit". 90-te lata buntu i depresjii, poparte
                          samobojstwem wokalisty w 1994 roku. Brr, mam nadzieje, ze sie skonczylo.

16. Elvis Presley - "Heartbreak Hotel"; Czarna skora, blues, rock w wykonaniu
                          bialego. Swiat zawirowal i oszalal. Szkoda, ze utonal tez w norkotykach i
                          slodyczach.

15. Michael Jackson - "Billy Jin"; Czyli historia kobiety, ktora przesladowala
                          Jacksona przez lata, posadzajac go o uwiedzenie jej i zaplodnienie. Billy mial
                          byc nieslubnym synem Michaela - wszyscy uwierzyli Michaelowi, ze tak nie bylo;
                          wonder why?
                          Jacko - Wacko, czyli geniusz skonczony? Szkoda.

14. Madonna - "Like a virgin" Tu z kolei nikt nie uwierzyl Madonnie. Pozostala
                          za to moda; dziwka ala virgin. Koronkowe rekawiczki, mini spodniczki, oraz ni
                          to ni owo. Mozna jej nie lubic ale nie da sie odmowic, ze uksztaltowala czesc
                          generacji.

13. Bob Dylan - "Like a rolling stone"; Glos fatalny. Nie przeszelby nawet
                          obecnych eliminacji do "Idola". Ta piosenka uksztaltowal cale pokolenia
                          swiatowych muzykow - dlaczego? Eat my shorts, I do not know.

12. Bruce Springsteen - "Born in the USA". Bruce urodzony w Kenii. Jego
                          piosenka zadedykowna byla weteranom powracajacym z Vietnamu. Zostala
                          wykorzystana w kompanii wyborczej Reagana, ktory nic nie wiedzial o polaczeniu
                          tego gigu z Vietnamem.

11. "The Beach Boys" - "Good vibrations"; Najdrozsze wydanie w owych latach,
                          cale 40,000 US - czyli kieszonkowe w dniu dzisiejszym. Ktos uslyszal od matki o
                          istnieniu wibracji i nagral pelna zycia piosenke. Narkotyki i klotnie zabily
                          reszte.

Pozdrawiam
                          Kan
                          • jutka1 Re: Lista z Australii 13.09.06, 18:13
                            Wiekszosc tych utworow lubie - skad ta lista, Kanie?
                            • kan_z_oz Re: Lista z Australii 16.09.06, 10:55
                              jutka1 napisała:

Wiekszosc tych utworow lubie - skad ta lista, Kanie?

ODP: Lista pochodzi programu TV - 7. Prezenterem jest Bert Newton, ktory sam
                              jest historia telewizji australijskiej.

Kan

• morsa Dla fanow Metallica 13.10.06, 00:35
                                Jeden z moich ulubionych kawalkow tej grupy;
                                Wersja Apocalyptica (finska grupa) jest super:
                                www.youtube.com/watch?v=-I2cDm1SHTE&mode=related&search=
                                A tu oryginal:
                                www.youtube.com/watch?v=01c7wCyGg10
                                • kan_z_oz Re: Dla fanow Metallica 13.10.06, 01:56
                                  Nie jestem fanem ale lubię niektóre ich utwory (syn wychowuje mnie na Metallice
                                  już od paru lat).
                                  Piękne to było Morso.

Kan
    • bella-donna Re: Co gra? -- "crazy" 21.10.06, 16:31
      ...oczywiscie :))))))

podaje slowa...
      artist: Gnarls Barkley Lyrics song : Crazy

I remember when, I remember, I remember when I lost my mind
      There was something so pleasant about that phase.
      Even your emotions had an echo
      In so much space

And when you're out there
      Without care,
      Yeah, I was out of touch
      But it wasn't because I didn't know enough
      I just knew too much

Does that make me crazy
      Does that make me crazy
      Does that make me crazy
      Probably

And I hope that you are having the time of your life
      But think twice, that's my only advice
      Come on now, who do you, who do you, who do you, who do you think you are,
      Ha ha ha bless your soul
      You really think you're in control

Well, I think you're crazy
      I think you're crazy
      I think you're crazy
      Just like me

My heroes had the heart to lose their lives out on a limb
      And all I remember is thinking, I want to be like them
      Ever since I was little, ever since I was little it looked like fun
      And it's no coincidence I've come
      And I can die when I'm done

Maybe I'm crazy
      Maybe you're crazy
      Maybe we're crazy
      Probably
      • morsa Re: Co gra? -- 26.10.06, 01:33
        www.youtube.com/watch?v=K0USS33CsXY
        • morsa Re: Co gra? -- 28.10.06, 01:20
          www.youtube.com/watch?v=2SfmACA86cU
          Jedna z moich ulubionych piosenek...
          Zanim moje dziecko stalo sie dorosle i wyruszylo
          "na podboj swiata" zadedykowalam Jej wlasnie ten utwor:

SPARVÖGA
          Du lilla sparvöga flyg över ängarna
          Dröm dina drömmar s? länge du känner liv
          känner liv

V?r tid är nu, en svartvit bild
          som blir till färg om du vill
          S? m?nga val, s? sv?rt att se
          när dina bruna ögon vill se mer

känner liv

Tiden den g?r, livet är s? kort
          Allt för kort för att gömmas bort
          S? gör det du vill och blomma ut
          Njut av din spegelbild, v?r tid är nu

• morsa Re: Co gra? -- 28.10.06, 02:48
            No i co Wy na to?
            Moje nastolatkowe wspomnienie:
            www.youtube.com/watch?v=Vpvlv4SwdBk
            ... a szczegolnie to - nadal aktualne, az do bolu-((
            www.youtube.com/watch?v=gzACDJCfQvs
            • kan_z_oz Re: Co gra? -- 30.10.06, 02:38
              Przy okazji poszukiwan biletow na "Pink Floyd", znalazlam ta muzyke.
              Polecam.

www.roger-waters.com/
              Kan
    • chris-joe Re: Co gra? -- Odc. 2 31.01.07, 23:07
      Nowy band z Mtl, co sie zdaje powoli piac w gore. "Arcade Fire". Coool! :)
    • jutka1 Re: Co gra? -- Odc. 2 04.02.07, 10:14
      Noir Desir: Le vent nous portera
      www.youtube.com/watch?v=FGF3dhgDJr8
      :-)
      • chris-joe Re: Co gra? -- Odc. 2 05.02.07, 00:00
        www.youtube.com/watch?v=WnyUQDcUitE
    • ertes Re: Co gra? -- Odc. 2 28.02.07, 06:57
      Lazac po youtubie znalazlem podklad muzyczny do filmu i poszukalem autora:
      cdbaby.com/cd/sashamon
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka