09.07.07, 09:41
Czy podchodzicie bezkrytycznie do informacji podawanych przez Wikipedie?
Nie stanowi ona platformy dla roznego rodzaju agitek oraz rozgrywek
osobistych glownie w dziedzinach polityki czy historii?
Podobno coraz wiecej protestow encyklopedii "papierowych" i specjalistow
roznego pokroju denuncjujacych wartosc informacji zawartych w Wikipedii.
Obserwuj wątek
    • jutka1 Re: wikipedia 09.07.07, 10:03
      Biorac pod uwage, ze wikipedia jest pisana przez samych internautow - to masz
      odpowiedz na Twoje pytanie: 1) nie podchodze bezkrytycznie, 2) moze stanowic.
      :-)
      • fedorczyk4 Re: wikipedia 09.07.07, 15:45
        A czasami nie "moze" a stanowi. Zawiera bardzo duzo niescilosci i bledow
    • go.ga Re: wikipedia 09.07.07, 22:58
      Kazdy moze zostac "wspolautorem" Wikipedii. Trudno traktowac ja wiarygodne
      zrodlo informacji.
      • ro-bert Re: wikipedia 09.07.07, 23:37
        go.ga napisała:

> Kazdy moze zostac "wspolautorem" Wikipedii.

Niestety nie wszyscy to chyba wiedza... sadzac po jakosci zadawanych pytan ;)

• lucja7 Re: wikipedia 10.07.07, 08:16
          Robert pisze:
          "Niestety nie wszyscy to chyba wiedza... sadzac po jakosci zadawanych pytan ;)"
          Ze kazdy moze "tworzyc".

Jako jedyna ktora tu zadalam pytanie, rozumiem ze to do mnie.
          Otoz, panie Robercie, zadanie pytania o niczym nie swiadczy, w zwiazku z czym
          nie mozna mowic o jego jakosci.
          Mozna mowic natomiast o jakosci odpowiedzi na zadane pytanie.
          Przypomne tez ze w tutejszych dyskusjach opinie wikipedii sa autorytatywnie
          cytowane i, do tej pory, nie spotkalam sie by ktokolwiek tutaj cokolwiek
          negowal.

;-)
          • fedorczyk4 Re: wikipedia 10.07.07, 10:28
            Aaaa, to o to chodzilo, mialam takie niejasne wrazenie ze to nie bylo takie tam
            sobie pytanko, a jedynie otwarcie gry;-)
            • lucja7 Re: wikipedia 10.07.07, 11:01
              Fedo pisze:
              "Aaaa, to o to chodzilo, mialam takie niejasne wrazenie ze to nie bylo takie tam
              sobie pytanko, a jedynie otwarcie gry ;-)"

No widzisz, nawet "zlej jakosci" pytanie moze okazac sie czyms wiecej ;-)
              Ale nie przesadzajmy, nie szukajmy czegos czego nie ma, bo wpadniemy w stany
              schizofreniczne.
              :-)
              • fedorczyk4 Re: wikipedia 10.07.07, 11:17
                lucja7 napisała:

> No widzisz, nawet "zlej jakosci" pytanie moze okazac sie czyms wiecej ;-)
                > Ale nie przesadzajmy, nie szukajmy czegos czego nie ma, bo wpadniemy w stany
                > schizofreniczne.
                > :-)

A tam pytania zlej jakosci, kto pyta nie bladzi. A w stany schizofreniczne to
                ja nie wpadam. Gdybym miala takie sklonnosci nie wrocilabym do Ojczyzny mojej
                Ukochnej;-)
                Inna sprawa ze czaresni takich jak tu, w Paryzu tak tanio nie bylo, a to dla
                mnie podstawa letniej egzystencji i zdrowia psychicznego w ten cudowny lipic
                Lipca Rydzyka, Leppera i Monozygoty ktora sie podwojnie rozwinela na chwale
                nasza i Kosciola torunskiego.
                • lucja7 Re: wikipedia 10.07.07, 11:25
                  Czeresnie miedzy 4 a 6 €.
                  • lucja7 Re: wikipedia 10.07.07, 11:28
                    A kurki na targu 19€ kg.
                    • fedorczyk4 Re: wikipedia 10.07.07, 11:51
                      Czeresnie ciemne, wielkie, lsniace, slodkie - 16 pln kurkirano widzialam w
                      przydomowym warzywniaku za 30. Wyjatkowo dorodne. Fakt ze w tym roku wszystko
                      jest bardzo drogie ze wzgledu na przymrozki z wiosny. Ale co tam, jak szalec to
                      szalec, jeszcze jedne dropsy prosze!
                      • lucja7 Re: wikipedia 10.07.07, 11:56
                        Jak podasz mi jeszcze relacje zlotego do euro, to juz bede wiedziala o czym
                        piszesz :-)
                        • fedorczyk4 Re: wikipedia 10.07.07, 12:01
                          Prote baldo- 1Euro = 3.7 PLN (+-)
    • luiza-w-ogrodzie Re: wikipedia 10.07.07, 00:58
      Wikipedia jest dobra jako start do znajdowania linkow, natomiast nie traktuje
      jej jako wiarygodne zrodlo informacji bo artykuly moze pisac kazdy, nie wiem,
      jaki jest proces ich weryfikacji oraz jakie sa naciski polityczne. Totez uzywam
      ja do szukania informacji z botaniki i zoologii a czasem do przylinkowania na
      tym forum, gdy nie chce mi sie szukac lepszego zrodla w jezyku polskim.
      No prosze, caly paragraf tekstu wysmazylam, Jutka ujela to krocej a sens ten
      sam.

Luiza-w-Ogrodzie
      .¸¸><((((º>¸¸.·´¯`·.¸¸><((((º>
      Australia-uzyteczne linki
    • iwannabesedated protesty specjalistów 10.07.07, 10:28
      To akurat normalne, tak samo jak lekarze protestują przeciw metodom
      alternatywnym, adwokaci tworzą adwo-koterie i ogólnie ci co z czegoś żyją zawsze
      są przeciw ogólnemu dostępowi do tegóż gdyż ogólny dostęp odcina ich od żłobu.

Specjaliści rzucają kamieniami, a gdyby spojrzeć na encyklopedie tworzone przez
      fachowców np. w Polsce za komuny, w Hiszpanii za Franco i pewnie w wielu innych
      miejscach w wielu innych okresach czasu to z obiektywnością i naukowością ma to
      tyle wspólnego co moja dupa z jeżem.

Sama kiedyś wyczytałam, że Jasnorzewska tworzyła poezję powierzchowną i miałką
      aż ją oświeciło i w czasie wojny dopiero zaczęła pisać rzeczy "wartościowe" -
      skądinąd natomiast wiadomo, że właśnie okres "wojenny" był źródłem największych
      gniotów poetki. Tyle fachowość i nieuleganie naciskom tradycyjnych -pedii.

Wolę Wiki, bo może pisać każdy. Co uważa. Jeden tak, drugi srak, a ja mogę sama
      posprawdzać kto bajmi pisze z sensem a kto pierdoli jak potłuczony. No ale
      niektórzy wolą źródła jedynie słuszne i właściwe bo podejmowanie decyzji i
      samodzielne myślenie bywa bolesnym procesem, dla niektórych przynajmniej.

ps. Francja jest do dupy. To tak dla Lucyfera ;)
      • lucja7 Re: protesty specjalistów :-) 10.07.07, 11:09
        Ciekawe byloby wiedziec ilu ludzi konsultuje wikipedie i jaki jest wplyw tego
        telefonu arabskiego na bieg wydarzen mniejszych czy wiekszych.

A jak francja jest do dupy, to wszystko jest do dupy.
        Mowi to specjalistka ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka