don2 29.11.03, 15:03 jak donosza kola poinformowane.W PL wybuchla panika-Glina itp podobno sprawdza legalnos programow komputerowych itp.mozna zdrowo sie posmiac czytajac sposoby oszukania kontroli.Gwozdz w tym ,ze niby maja lazic po domach Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jutka1 Re: Panika w PL 29.11.03, 15:55 slusznie, za duzo maja personelu, i ci ktorzy nie scigaja mordercow, bandytow, zlodziei, gwalcicieli, itp. musza miec jakies zajecie. inaczej statystyki bezrobocia nie bylyby przedwyborcze. Odpowiedz Link
ani-ta Re: Panika w PL???????????? 29.11.03, 19:58 don... bo spanikuje... ze NIC o tym nie wiem! co to za informacje, o ktorych nic w PL nie wiadomo?!:))) a nakaz beda mieli? buahahahhahahaha a.:) Odpowiedz Link
ma_teusz Re: Panika w PL???????????? 29.11.03, 21:18 Coś było w Gorzowie ale tak naprawdę to nie wiadomo jeszcze co. Mogą wejść zawsze bez nakazu, jeśli jest to uzasadnione okolicznościami (np. dowód przestepstwa może zostać zniszczony) nakaz zostaje doreczony już po fakcie. Jest to pozostałość po komunie. Odpowiedz Link
don2 Re: Panika w PL???????????? 29.11.03, 21:43 juz czytalem jakis wywiad z policjantem,ktory sam zaskoczony jest takimi plotami.Byla akcja na hurtownikow robiacych w nielegalnych kopiach..ale o tym pisali .ile to razy juz w PL kupowali ludzie make i cukier-bo kowalska powiedziala......... Odpowiedz Link
don2 Re: Panika w PL???????????? 29.11.03, 21:45 don2 napisał: > > juz czytalem jakis wywiad z policjantem,ktory sam zaskoczony jest takimi > plotami.Byla akcja na hurtownikow robiacych w nielegalnych kopiach..ale o tym > pisali .ile to razy juz w PL kupowali ludzie make i cukier-bo kowalska > powiedziala......... www.radio.com.pl Odpowiedz Link
artur666 no to wszystkiego naj... 30.11.03, 01:24 hehe, przeciez Polska ma image kwinacego kopiarstwa wszystkiego co sie da. Prawa autorskie, a o to tutaj w sumie chodzi, dotycza wielu produktow, nie tylko software. Odpowiedz Link
plesser Re: Panika w PL 30.11.03, 09:40 Potwierdzam panike. Mozna nawet mowic o paranoi. W akademiku w Slubicach ludzie wykrecaja twarde dyski, chowaja CD-romy itp. Telefony pekaja od rozmow o policyjnych kontrolach, choc nikt kontroli jeszcze nie widzial. Wiem, ze policja gospodarcza ma taka grupe, ale ci chodza tylko po firmach- przewaznie tych, gdzie jest mozliwosc znalezienia specjalistycznego, bardzo drogiego oprogramowania np. architekci. Istnieja tez takie agencje rakietierskie finansowane przez przemysl komputerowy, ktore wysylaja firmom listy, ze juz sa na liscie do skontrolowania i jedyna rada, jesli wszystko nie jest czyste jak lza, to zalegalizowac oprogramowanie. Wiekszosc zaprzyjaznionych firm ma juz jednak komplet certyfikatow legalnosci. To nie poczatek lat 90 i partyzantka. Ludzie chca miec spokoj, nawet jak musza wybulic sporo kasy. Zagrozeni sa i tak ze strony rakietierow z urzedu skarbowego, wiec nikt nie potrzebuje dodatkowych klopotow. Odpowiedz Link
alaskanka3 Re: Panika w PL 02.12.03, 23:46 Sludznie, jak najbardziej prawidlowa kolej rzeczy w kraju w ktorym kupienie ustawy to tylko kwestia ceny. Z powodow wirusowych nadal sledze TVN24, ogladam te wiesci egzotyczne i nie moge sie nadziwic - szef kancelarii premiera bez wiekszego przejecia publicznie zarzuca klamstwo poslowi ktory wlasnie wykazal ze szef kancelarii klamie. Odpowiedz Link
ma_teusz Re: Panika w PL 03.12.03, 02:41 Oczywiśćie kłamstwo Busha że w Iraku jest radioaktywna broń Ciebie tak nie raziło. A może nie ogladsz TV poza TVN 24 ;-) w USA kupowanie nazywa się lobbowaniem. Odpowiedz Link
alaskanka3 Re: Panika w PL 03.12.03, 03:43 ma_teusz napisał: > Oczywiśćie kłamstwo Busha że w Iraku jest radioaktywna broń Ciebie tak nie > raziło. Na jakich podstawach oparte jest powyzsze przypuszczenie/stwierdzenie ? Odpowiedz Link
ma_teusz Re: Panika w PL 03.12.03, 03:56 alaskanka3 napisała: > ma_teusz napisał: > > > Oczywiśćie kłamstwo Busha że w Iraku jest radioaktywna broń Ciebie tak nie > > > raziło. > > > Na jakich podstawach oparte jest powyzsze przypuszczenie/stwierdzenie ? > > TY rzeczywiscie nie ogladasz miejscowej TV, albo SF znasz z opowiadań, jeśli napisałaś to co powyżej. Bush się z tego tłumaczył i każdy w USA o tym wie oczywiście poza Alaskanką. Odpowiedz Link
alaskanka3 Re: Panika w PL 03.12.03, 04:05 ma_teusz napisał: > alaskanka3 napisała: > > > ma_teusz napisał: > > > > > Oczywiśćie kłamstwo Busha że w Iraku jest radioaktywna broń Ciebie tak nie > > > raziło. > > > > > > Na jakich podstawach oparte jest powyzsze przypuszczenie/stwierdzenie ? > > > > > > TY rzeczywiscie nie ogladasz miejscowej TV, albo SF znasz z opowiadań, jeśli > napisałaś to co powyżej. Bush się z tego tłumaczył i każdy w USA o tym wie > oczywiście poza Alaskanką. > Dziecko, zanim zaczniesz dyskutowac z doroslymi, sprobuj pocwiczyc czytanie tekstow ze zrozumieniem :-)) Odpowiedz Link
ma_teusz Re: Panika w PL 03.12.03, 04:27 alaskanka3 napisała: > > Dziecko, zanim zaczniesz dyskutowac z doroslymi, sprobuj pocwiczyc czytanie > tekstow ze zrozumieniem :-)) > Posłuchaj więc matrono dziekuje za dziecko, jest mi bardzo miło. Chyba jednak ci ten kawior zaszkodził :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link
ani-ta ma_teusz 03.12.03, 09:49 na bezsennosc to najlepsza jest melisa! a nie stukanie:) ciiii... bo ludzi pobudzisz;) i nie podniecac mi sie tu Bushem! on akurat srednio atrakcyjny tak zew- jak i wewnetrznie;) a. P.S. a o nalotach w szczecinie trabia w gazecie na cala PL... Odpowiedz Link
ma_teusz Ani-ta :-) 03.12.03, 11:41 Anita mnie czasami nieźle płacą za nocne markowanie, więc godzę się z losem. Z ziół to ja najbardziej lubię kawę nawet z kilkoma kroplami procentów :-) zapewniam Cię że czyni cuda :-))) Odpowiedz Link
dead_skunk Dla niedowiarkow: link 03.12.03, 13:06 www1.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1806562.html Odpowiedz Link
plesser W miedzyczasie 03.12.03, 20:38 W miedzyczasie dowiedzialem sie, ze ponoc faktycznie byly proby kontolowania akademikow, ktore w PL sa tradyjnie centrami dystrybucji filmow przed amerykanska premiera. Uniwerki maja jednak autonomie prawna- policja, z wyjatkami przypadkow zagrozenia zycia lub zdrowia - nie moze wchodzic na uniwerek bez zgody rektora. Ci ostatni (np w Poznaniu) raczej nie wyrazali zgody na kontrole. Kontrolowanie firm jest OK, ale prewencyjne kontrole prywatnych PC? Bez uzasadnionych podejrzen, ze dana osoba podchakowala komus konto bankowe, czy jest terorysta lub masowo produkuje pirackie CD-romy- ot, zeby sprawdzic, czy windows jest legalny sa moim zdaniem zupelnie nieproporcjonalne do ingerencji w zycie prywatne jaka stanowia. Przeciez na prywatnym PC jest dzis wszystko- od finansow, przez sex, milosc, po pozew rozwodowy. Znow Polska robi pokazuchy dla EU, zamiast sie zabrac za robote, ktora jest do zrobienia. Odpowiedz Link
clairejoanna Re: W miedzyczasie 04.12.03, 14:50 plesser napisał: "Przeciez na prywatnym PC jest dzis wszystko- od finansow, przez sex, milosc, po pozew rozwodowy." ---> Nie przesadzaj, nie wmówisz mi, że policjańci będą czytać wszystkie moje dokumenty Worlda (np. list do mojego adwokata na temat mojego rozwodu), listy prywatne w e-mail-ach (miłość) i moje tabelki na arkuszu (finansy). Sex, sex, sex... jedyne, co mi przychodzi do głowy to to, że zciąganie pronosów chyba też bezprawne, tak jak sciąganie innych filmów. Nie wiem, nie znam się na tym. Pozdrowienia, CJ Odpowiedz Link
alaskanka3 Rzecznik Praw Obywatelskich chce wyjasnien 03.12.03, 20:40 "Xawery Konarski, ekspert prawny Polskiej Izby Informatyki i Telekomunikacji, kancelaria Traple, Konarski i Podrecki Jestem zaskoczony akcją policji. Gdy istnieją takie miejsca jak stadion X-lecia, czemu ściga się po mieszkaniach ludzi, którzy nawet często nie zdają sobie sprawy z tego, że łamią prawo?" www1.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1807670.html Dziwie sie jakim cudem ze w tym ogolnym balaganie dzialaja jeszcze z sensem i choc czasami wymiar sprawiedliwosci czy taki Rzecznik Praw Obywatelskich. Odpowiedz Link
ertes Re: Rzecznik Praw Obywatelskich chce wyjasnien 03.12.03, 20:57 Czasami trzeba zdjac okulary nienawisci i postarac sie zrozumiec swiat wokol nas. Jakos w USA pies z kulawa noga nie zaiteresowal sie dzialaniami RIAA ktore polegaly na weszeniu po prywatnych komputerach. Nie widze wielkiej roznicy miedzy policja robiaca rewizje a a rewizja elektroniczna. Brawo dla Polski, ze ma rzecznika ktory sie tym zainteresowal. Minus dla USA. Co za bezprawie w tych USA! Odpowiedz Link
alaskanka3 Re: Rzecznik Praw Obywatelskich chce wyjasnien 04.12.03, 07:59 ertes napisał: > Czasami trzeba zdjac okulary nienawisci i postarac sie zrozumiec swiat wokol nas. Amen. Zazwyczaj ludzie przypisuja innym swoje slabosci. Drogi RTS-ie, jesli bede chciala uslyszec twoje zdanie na temat moich postingow, nie omieszkam cie o tym zawiadomic. Na razie nie ma takiej potrzeby zebys sie fatygowal komentowac kazda moja wypowiedz, i bylabym ci niezwykle wdzieczna za skierowanie swej uwagi w inna strone. Dziekuje. Odpowiedz Link
ani-ta Re: Panika w PL 04.12.03, 09:54 zapraszam panstwa kontrolerow na uczelnie wyzsze:)))) mamy mase komputerow do sprawdzenia:) szanse trafienia na model z legalnym oprogramowaniem wynosza oficjalnie jak 1 do 10... ale ja chetnie bym jeszcze jedno zero do te 10 dorzucila;)))) a.:) Odpowiedz Link
wkrasnicki Re: Panika w PL 04.12.03, 13:02 Tak na marginesie, to kontrola nie ma nic wspolnego z ingerencja w zycie prywatne i nie sprawdza zawartosci plikow. Kontrolerzy instaluja programik, ktory wyszukuje wszystkie aplikacje bedace na twardym dysku, potem prosza o licencje na nie, i to wszystko- oczywiscie jesli jest ok. Odpowiedz Link
don2 Re: Panika w PL 04.12.03, 14:13 A skad wiesz ,ze tak robia? Bo jak na dzis nikt sie nie zglosil ,kogo kontrolowali.Wszyscy opowiadaja ,ze gdzies tam i kogos tam. I to juz ktos mial jak opisales? instaluja programik,potem prosza o licencje Bardzo elegancko.I to tak w prywatnym mieszkaniu? Odpowiedz Link
wkrasnicki Re: Panika w PL 04.12.03, 14:43 don2 napisał: A skad wiesz ,ze tak robia? Bo jak na dzis nikt sie nie zglosil ,kogo kontrolowali. Wszyscy opowiadaja ,ze gdzies tam i kogos tam. I to juz ktos mial jak opisales? instaluja programik,potem prosza o licencje Bardzo elegancko.I to tak w prywatnym mieszkaniu? ### Tak to sie odbywa w agencjach reklamowych, gdzie to oprogramowanie jest bardzo kosztowne. Nie widze powodow, zeby w mieszkaniach prywatnych mialo to sie odbywac inaczej, sa to przeciez rutynowe procedury. Firmy/osoby kontrolowane ida czasem na ugode i wtedy kara jest mniejsza lub zgola zadna (materialnie), a ogranicza sie do koniecznosci zakupienia/apdejtowania oprogramowania i zgloszenia do organow kontrolnych. Najczesciej naduzycia dotycza fontow i tu rzeczywiscie nietrudno o wpadke, jako ze czasem klienci dolaczaja je do plikow, sami niekoniecznie majac na nie licencje. Odpowiedz Link
clairejoanna Re: Panika w PL 04.12.03, 14:46 Nie byłoby taniej pójść po prostu na Dworzec Świebocki niż latać po mieszkaniach, każde mieszkanie osobno, każdy komputer osobno... Dworzec Świebocki o wiele tajniej by wyszło. Pozdrowienia, CJ Odpowiedz Link
ro-bert Re: Panika w PL 08.12.03, 12:52 don2 napisał: > > jak donosza kola poinformowane.W PL wybuchla panika-Glina itp podobno > sprawdza legalnos programow komputerowych itp.mozna zdrowo sie posmiac > czytajac sposoby oszukania kontroli.Gwozdz w tym ,ze niby maja lazic po domach No i co dalej slychac w kolach? Sytuacja sie rozwija? Nie wiem czy zaczac sie juz bac ;) robert Odpowiedz Link
don2 Re: Panika w PL 08.12.03, 14:04 Rob ,ty nie w PL.Wg wypowiedzi glin,byly kontrole w sklepach,kafejkach itp ustrojstwach.Reszte robi plotka . Odpowiedz Link