Dodaj do ulubionych

padnięta sonda

20.06.05, 18:54
Trafiłem do zakładu który prowadzi były mechanik autorexu.
Zakład mały, czysty, dwustanowiskowy. Ponieważ pojechałem tam w związku z doblo, ucieszyłem się że gość specjalizuje się w alfach. Z czystej ciekawości umówiłem się na egzaminer-a za 30PLN. Miałem problem z gaśnięciem zimnego silnika, ale zdążyłem go usunąć poprzez czyszczenie przepustnicy (duże dzieki kubel21 za instrukcje), przed badaniem diagnostycznym. Niestety okazało się że sonda wogóle nie pracuje. Prawdopodobnie była już popsuta przed moim kupnem samochodu. Napiszcie jaki ona ma wpływ na silnik, jego osiągi, czy niezbędną rzeczą jest jej wymiana i czy są zamienniki oryginalnego urządzenia które kosztuje ok. 600PLN. Mój samochód to 145-tka 1.6 TS z '99
Pozdrawiam wszystkich.
Obserwuj wątek
    • najbor.w Re: padnięta sonda 20.06.05, 21:13
      Cześć Tomekar, też miałem ten problem z sondą lambda, radze wymienić to gówno
      przede wszystkim dla lepszego spalania,(spadnie) osiągów zabardzo ci to nie
      poprawi, ale napewno wyrówna prace silnika. Co do kosztów i zamienników to
      oczywiście że są zamienniki, nawet bardzo dobre, sam na nim jeżdże:) firmy
      BOSH, zapłaciłem 150 zł z założeniem.(a alfe mam podobną bo 145 1,4TS, 99)
      także cena powiinna być taka sama. Wszystko chodzi super, i nawet dali rok
      gwarancji
    • tomekar Re: padnięta sonda 20.06.05, 22:28
      dzięki najbor.
      Poszukam takiej sondy i tylko cena mi się nie zgadzała ale zrobiłeś zwykłą literówkę. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.
      • meydey_master Re: padnięta sonda 21.06.05, 13:54
        Witam.

Ja tez mialem taki problem z sonda w 156 1.8 TS 98r. (w serwisie powiedzeli ze
        sonda nie zawsze puszcza sygnal i jest do wymiany - koszt 500 zł z wymiana)
        mnie to kosztowalo dokladnie 76 zl (BOSCH) zakupiona na allegro :-))
    • marc156ts Re: padnięta sonda 21.06.05, 16:16
      Jezeli możesz to daj namiar na ten warsztat.
      • tomekar Re: padnięta sonda 21.06.05, 23:04
        Auto-Leszek; ul. Wiosenna 7, Celestynów, miejscowość za Otwockiem, jadąc wzdłuż torów na trasie W-wa-Pilawa. Ok. 30km od centrum W-wy i 10 od Otwocka. Niektórzy polecają Tomasza Selige z Lesznowoli(patrz forum na tej stronie). Dobierz sobie najlepszy dojazd.
        Pozdrawiam.
        • marc156ts Re: padnięta sonda 22.06.05, 13:16
          Dzięki i pozdrawiam
    • maniek3530 Re: padnięta sonda 06.08.05, 17:52
      Posiadam alfe 146 16v TS mam podobny problem.U mnie sonda jest tez padnieta
      tylko tyle ze moja pali ok 20 litrow.Jest podroba sondy firmy bosch i kosztuje
      ok 400 zl polecam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka