10.10.05, 03:48
Kupilam sprowadzana alfe i dysponuje tylko kluczykiem serwisowym (caly
czerwony i jeden jedyny to chyba to), bez ksiazki kodow itp... Da sie to
jakos wygrzebac z samochodu czy jest to nierealne? Nie bic za glupie pytania
ale kompletnie sie na tym nie znam. Jaki bylby koszt wymiany wszystkich
zamkow by miec mozliwosc uzywania pilota? Bo cos mam nie tak z instalacja tak
ze centralny zamek owszem dziala ale tylko od strony pasazera co mnie
strasznie denerwuje i chce to jak najszybciej poprawic.
Obserwuj wątek
    • aquarius01 Re: Zamki 146 10.10.05, 10:31
      ane3ka napisała:

> Kupilam sprowadzana alfe i dysponuje tylko kluczykiem serwisowym (caly
      > czerwony i jeden jedyny to chyba to), bez ksiazki kodow itp... Da sie to
      > jakos wygrzebac z samochodu czy jest to nierealne? Nie bic za glupie pytania
      > ale kompletnie sie na tym nie znam. Jaki bylby koszt wymiany wszystkich
      > zamkow by miec mozliwosc uzywania pilota? Bo cos mam nie tak z instalacja tak
      > ze centralny zamek owszem dziala ale tylko od strony pasazera co mnie
      > strasznie denerwuje i chce to jak najszybciej poprawic.

Witam nowego posiadacza AR ;)

Wszystkie klucze w komplecie były czerwone ;) Jeżeli to "gruby" kluczyk o obłym kształcie z kolorowym
      logo Alfa Romeo to jest to klucz do użytku codziennego. Jeżeli jest to kluczyk bordowy i płaski o
      kształcie zbliżonym do kwadratu to jest to kluczyk serwisowy. Kartę kodową można sprowadzić przez
      ASO podając numer VIN samochodu (numer nadwozia), wiem, że czeka się około dwóch tygodni - nie
      wiem jak wygląda sprawa z kluczem "Master" (serwisowym). Zwykłe klucze można skopiować bez
      najmniejszego problemu w większości punktów, gdzie profesjonalnie dorabia się klucze m.in do Fiatów
      - sprawdzone organoleptycznie, tak więc kluczem "Master" bym się nie przejmował, ale kartę kodową
      należy mieć - przydaje się choćby do awaryjnego uruchomienia śilnika jak coś złego dzieje się z Alfa
      Code ;)
      • ane3ka Re: Zamki 146 10.10.05, 18:50
        Gruby :] Kolega ktory ze mna byl stwierdzil ze jak czerwony to na pewno
        serwisowy a ja grzecznie uwierzylam :)
        A czym w ogole rozni sie kluczyk codzienny od serwisowego? Bo mam tylko ten
        jeden...
        Ile sie placi za ksiazke serwisowa? Rewelacyjnie ze da sie to odzyskac :)))
        Dziekuje bardzo za odpowiedz :*
        • aquarius01 Re: Zamki 146 10.10.05, 23:08
          ane3ka napisała:

> Gruby :] Kolega ktory ze mna byl stwierdzil ze jak czerwony to na pewno
          > serwisowy a ja grzecznie uwierzylam :)

No to ja tak po cichu przyznam się, że po doświadczeniach z Fiatem Punto, kupujac swoją Alfę miałem
          podobne wnioski lecz po krótkim śledztwie wyszło, że jest to jednak normalny kluczyk ;)

> A czym w ogole rozni sie kluczyk codzienny od serwisowego? Bo mam tylko ten
          > jeden...

Klucz master służy do wczytywania do centralki wtrysku nowych kluczy, ktorych może być siedem
          sztuk, a które zostały dorobione na podstawie kodu mechanicznego znajdującego się na karcie
          kodowej.

> Ile sie placi za ksiazke serwisowa? Rewelacyjnie ze da sie to odzyskac :)))

Może nie za "książkę serwisową" a za "kartę kodową" ;) - nie mam pojęcia, ale na twoim miejscu
          zadzwonilbym do najbliższego ASO i bym się dowiedział. To raczej nie będą ogromne pieniądze.
          Sklonowanie klucza z "Alfa Code" to koszt od 110 zł do 150 zł w zależności od miejsca - tak to
          wygląda np. we Wrocławiu - myślę, że karta w ASO nie powinna być droższa :)

> Dziekuje bardzo za odpowiedz :*

Proszę bardzo :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka