rockbit 14.03.06, 22:08 wITAM I jak z naszym problemem - doszedłeś do czegoś? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yarogd Na razie testuje 15.03.06, 00:28 Czesc Jak na razie aura srednio sprzyja. Po prostu nic mi sie nie chce. Przesilenie wiosenne, czy jakos tak? ;) No ale poczynilem pierwsze kroki. Wczoraj, korzystajac z kanalu przy wymianie oleju, wyjalem turbawke. Czesc powietrzna b.ladna, lopatki wszystkie i cale :) (90tys. przebiegu). Luz w sladowej ilosci. Czesci spalinowej nie udalo mi sie calkowicie rozebrac - za mocno zapieczone. Doszedlem do wirnika, troche zakopconego, jak to w dieslu po 90tys. ale bez najmniejszych oznak uszkodzenia, a tego sie troche balem. Nie doszedlem natomiast do lopatek, ktorych geometrie zmienia silownik podcisnieniowy. Silownik za to troche rozruszalem (tak na wszelki wypadek) a same dzwignie zmiennej geometri chodza bez oporow i zgrzytow. Z grubsza wszystko Si. Popychacz silownika lopatek 'dostal' minimalna modyfikacje nastawy i teraz testuje. Jak do tej pory brak alarmow, az jestem sam zaskoczony. Zaczynam tez czuc w kosciach, ze byc moze czeka mnie wymiana przeplywki. Co wpienia mnie o tyle, ze jakies 8 m-cy temu ja wymienialem (Bosch OE), a filtr powietrza sukcesywnie wymieniam co 10tys. km (a nie co 20tys. jak podpowiada mi moja ksiazka i tripcomp pozdro Odpowiedz Link
rockbit Re: Na razie testuje 05.04.06, 08:10 Witam No i ja już po wszystkim - w aucie jakby ktoś dołożył do 2,4JTD silnik od seicento. Niestety koszta były bo skończyło się na wymianie turbawki :(. Po rozebraniu okazało się że jest dokładnie to samo co u użytkownika MICHALSIAK - uszkodzone połamane łopatki wirnika i widoczne uszkodzenia łopatek od geometrii. Ale jazda z nową turbiną to sama przyjemność więć koszta nie ważne.... pozdrawiam p.s. a tak na marginesie co może wpaść i uszkodzić łopatki bo mechanik który robił mi turbinę mówił że nie pierwszy raz się z tym spotyka w alfie ale nie umie powiedzieć co to mogło być. Odpowiedz Link
da_vinci.go2.pl Re: Na razie testuje 05.04.06, 08:22 Może po prostu zmęczenie materiału. Odpowiedz Link
rockbit Re: Pytanie do YAROGD 15.03.06, 08:06 Witam Nie wiem czy czytałeś post użytkownika MICHALSIAK. U niego skończyło się wymianą turbawki - niestety... Jak rozbierałeś turbo to mam pytanie - czy są tam jakieś uszczelnienia tudzież inne elementy które po demontażu trzeba wymienić - czy śmiało mogę się brać za demontowanie? Mam nadzieję, że u mnie będzie to samo co u Ciebie a nie jak u MICHALSIAK - bo mam inne rzeczy do roboty przy mojej pięknej he he. Aha jeszcze jedno - piszesz że po rozruszaniu siłownika i łopatek kontrolka już się nie zapala - czyli co wszystko OK? No i dlaczego chcesz zmieniać przepływkę skoro niedawno ją wymieniałeś/ pozdrawiam Odpowiedz Link
yarogd Re: Pytanie do YAROGD 16.03.06, 00:29 Jesli nie rozbierales nigdy turbo to nie polecam robic tego samemu. W srodku jest podwojny wirnik, ktory 'rozkreca' sie nawet do 200tys. obr./min., wiec musi byc perfekcyjnie wywazony. Poza tym zeby to wyjac troche trzeba sie pomeczyc w kanale. Caly czas testuje, na razie jest za wczesnie. zeby ferowac wyrok. Jak wymienisz 3 przeplywki w JTD i zacznie padac ci 4, to skumasz ze to aqrat przeplywka :). Przedwczoraj nad przeplywka wewnatrz plastykowej rury powietrznej laczacej przeplywke z turbo znalazlem niewielkie slady solanki. To raczej nie wrozy nic dobrego dla przeplywki :(. Musialo przeciagnac jakos wode przez filtr. Odpowiedz Link
rockbit Z innej nieco beczki 22.03.06, 14:35 Witam Mam takie oto pytanie: Czy podczas dodawania gazu na postoju to coś od sterowania łopatkami w turbinie powinno się poruszać? Czy zawór steruje tym tak, że tylko poczas obciążenia (podczas jazdy) otwiera bardziej łopatki? pozdrawiam Odpowiedz Link
yarogd Re: Z innej nieco beczki 23.03.06, 21:39 Sytuacja jest taka: silnik zgaszony (brak podcisnienia) - silownik wysuniety silnik odpalony na biegu jalowym - silownik wciagniety na postoju dodajesz gwaltownie gazu - silownik lekko na chwile sie wysuwa Ale dopiero w czasie jazdy, czyli pod obciazeniem, silownik w pelni pracuje. ECU zbiera sygnaly m.in. z czujnika cisnienia paliwa, cz. cisnienia doladowania, przeplywomierza (cz. ilosci powietrza i cz. temp. powietrza), cz. temp. plynu chlodzacego, sondy lambda, cz. obrotow walu i jeszcze kilku innych i decyduje o ustawieniu lopatek turbinki :)). To tak w skrocie i pobieznie :D. Odpowiedz Link