Dodaj do ulubionych

SPALANIE 1.4 bx

02.01.07, 18:06
Witam jeszcze raz ja, mam problem ze zbyt dużym spalaniem w granicach 12-
13litrów w mieście to chyba nie jest normalne dla silnika o takiej
pojemności, ostatnio wymieniłem termostat bo stary sie nie zamykał a
dokładniej był już nie szczelny i myślałem ze sytuacja ze spalaniem sie
poprawi a tu nic.Czy uszkodzona sonda lambda może powodować tak duże
spalanie???pozdro
Obserwuj wątek
    • aquarius01 Re: SPALANIE 1.4 bx 02.01.07, 23:01
      Taki poziom spalania jest nienormalny i powinieneś zrobić dokładną diagnostykę
      ze szczególnym naciskiem właśnie na sondę Lambda. Jej uszkodzenie może
      zdecydowanie zwiększyć apetyt na etylinę. Czas na Egzaminer i dobrego fachowca
      od interpretacji wyników.
    • esco1996 Re: SPALANIE 1.4 bx 03.01.07, 22:48
      witam! dzieki że odpowiedziałeś, właśnie z diagnostyką miałem problem bo
      komputer nie chciał połączyć sie z samochodem i facet powiedział że może to być
      wina sondy lambda.Ale stwierdziłem że sprawdze ją sam tylko musi zrobić się
      troche cieplej mam oscyloskop więc bede wiedział wszystko.Jak sądziś czy taka
      zwiekszona dawka paliwa może znacznie wpłynąć na osiągi auta.pozdro
      • mumio145 Re: SPALANIE 1.4 bx 04.01.07, 12:33
        a może piłujesz na jedynce, dwojce i trójce? Ile niby ma taki silnik palić w
        miescie? Podobno jednym z powodów wymiany BX na TS była kwwestia spalania.
        Tymczasem TS pali w miescie wyraźnie powyżej 10, BX równiez. Chyba, ze ktoś ma
        inne doświadczenia. Jakie?
        • esco1996 Re: SPALANIE 1.4 bx 05.01.07, 12:55
          eżeli bym piłował to nie zadawałbym takich pytań, specjalnie jeżdziłem jak
          najbardziej ekonomicznie jak sie da i wtedy powinna mi spalić nawet od 9 do 10
          litrów bo mój znajomy miał taką i tyle wlaśnie mu paliła a jeżeli sie dociska
          to wiadomo że trzeba liczyć sie z wiekszym spalaniem. u mnie jest inny problem
          z wydechu czuć paliwo jak silnik pracuje i silnik nie reaguje na gaz tak jak
          powinien. jak myślisz w ile powinien przyspieszac ar 146 z takim silnikiem do
          100 bo napewno nie 15-16s a mój tak wlaśnie przyspiesza.pozdro
          • roberto65 Re: SPALANIE 1.4 bx 06.01.07, 18:34
            jeśli chodzi o połączenie z komputerem to sonda nie ma z tym nic wspólnego,
            trzeba poruszać złączem centralki (komputera)do skutku, miałem to samo. Co do
            spalania 10,1 l to spalanie tego modelu według danych fabrycznych, moja w
            mieście spala średnio 12. Sonda może powodować duże spalanie bo odpowiada za
            skład mieszanki, objawy które opisałeś na to wskazują (czuć paliwo i słabe
            przyśpieszanie lub przerwy mocy w pewnym zakresie obrotów) pozdrawiam i
            powodzenia.
            • bursztynowyzubr Re: SPALANIE 1.4 bx 06.01.07, 19:07
              A jak się zachowuje przy odpalaniu dokładnie chodzi mi czy musisz wciskać gaz do
              oporu to dopiero odpali czy bez problemu czyli bez gazu
              • esco1996 Re: SPALANIE 1.4 bx 07.01.07, 00:42
                witam.Odpala bez problemu i po odpaleniu działa silnik krokowy i obroty spadają
                od 1500 do 1000 w zależności od temp. silnika.jedyna rzecz która mnie wkurza do
                zbyt wysokie spalanie przy ekonomicznej jeżdzie i brak takiego przyśpieszenia
                jakie powinno być czyli jakies 12s do 100 a nie 16s(mierzyłem) no i ten zapach
                paliwa z wydechu.Niedługo sprawdze sonde na oscyloskopie to bede wszystko
                wiedział jak nie ona to bede szukał dalej.Tak łatwo sie nie poddam:).pozdro
                • krokiet1977 Re: SPALANIE 1.4 bx 10.01.07, 08:00
                  Witam
                  Mam identyczny problem. Niezależnie od sposobu jazdy nie jestem w stanie zejść
                  poniżej 13 l na 100 km :/ (1,6 bx) Sprawdziłeś już tę sondę? Jakie
                  spostrzeżenia? Pozdrawiam
                  • esco1996 Re: SPALANIE 1.4 bx 10.01.07, 17:01
                    jeszcze nie sprawdzałem sondy bo nie mam kiedy(brak czasu)a twój boxer ma
                    normalne przyspieszenie czy np. do 3500 tys obrotów jest jakby zamulony?
                    Najgorsze jest to że wiekszość ludzi mówi że spalanie 12l to normalka ale myśle
                    że przy normalnej ekonomicznej jeżdzie po mieście(jeżeli wogóle tak sie da)ale
                    chodzi o to że bez dociskania powinna spalić nawet w granicach 9l i byłem tego
                    świadkiem przez jakiś czas, bo mój znajomy miał kiedyś taką Alfe no i jego Alfa
                    miała napewno lepsze przyspieszenie.
                    • krokiet1977 Re: SPALANIE 1.4 bx 11.01.07, 14:31
                      Jest dokładnie jak piszesz. Samochód strasznie wolno się zbiera,szczególnie na
                      1 i 2 biegu. Z tego co jeszcze zauważyłem, kiedy jest zimny lepiej przyspiesza
                      a kiedy osiągnie właściwą temperaturę jakby moc spadała. Odpalanie bez problemu.
    • scyzorsw Re: SPALANIE 1.4 bx 10.01.07, 22:34
      Witam
      Nie wiem jak wygląda sprawa z boxerem ale ja mam AR 146 1.4 TS JUNIOR i 1997
      jeżdząc w mieście (Szczecin)nie przekracz mi 10-11 litrów ,poza miastem około
      8,5 a na trasie 7,5 a do tego chyba mam problem z sondą lambda, wydaje mi się
      że masz troche za duże te spalanie ,zresztą mój kumpel z pracy ma AR 33 1.4 IEL
      z 1994 i ma podobne spalaniem, może troszkę mniejsze
      Pozdrawiam
      • esco1996 Re: SPALANIE 1.4 bx 11.01.07, 19:56
        mam identycznie jak napisał krokiet jak jest zimna to ma lepsze przyspieszenie
        a jak sie nagrzeje to normalnie da sie odczuć że jest zamulona w tych niższych
        obrotach.Myśle że to wina sondy albo jakiegoś czujnika np. temp. silnika lub
        temp. powietrza w układzie dolotowym bo one też odpowiadają za dawke
        paliwa.krokoiet mam pytanko czy nie śmierdzi ci z wydechu paliwem jak silnik
        pracuje???pozdro
        • kubek145 Re: SPALANIE 1.4 bx 12.01.07, 17:39
          jezdzilem 1.6bx i zima w miescie ponizej 10 nie dalo sie zejsc, latem 8-9 to norma przy spokojnej jezdzie. przy pilowaniu to i do 14 potrafila wciagnac.
          ja bym sprawdzil modul wtrysku jak z lambda jest wszytsko ok. ale lambda to pierwsza kwestia. 33 1.7bx kumpla z trafiona sonda pila 17!

• esco1996 Re: SPALANIE 1.4 bx 12.01.07, 19:48
            witam myśle że to na bank sonda lambda ponieważ gdy silnik jest zimny komputer
            nie bierze jej pomiarów pod uwage dopiero po przekroczeniu pewnej temp.
            komputer korzysta z sondy żeby ustalić dawke paliwa i tak właśnie jest u mnie
            jak zimny to osiągi sa do przyjęcia ale jak sie rozgrzeje to czuć spadek
            mocy.Właśnie zacząłem szukać jak najtańszej sondy trzyprzewodowej.pozdro
            • krokiet1977 Re: SPALANIE 1.4 bx 16.01.07, 18:02
              Nie jestem pewny co do tego wyczucia paliwa z wydechu:/ Może coś tam czuć,ale
              niezbyt intensywnie. Dzis zakończyłem kolejny pomiar zużycia paliwa i znów to
              samo. Właściwie niezależnie od tego czy jeżdże wyłącznie po mieście, czy w
              trybie mieszanym to cały czas wychodzi mi ponad 13 l/100 km :/ (ok 13,5 l)
    • darklub Re: SPALANIE 1.4 bx 18.01.07, 00:04
      moja zrobiła u mnie zrobiła dopiero 800 km w ciągłej trasie i wyszło przy 100 -
      120 km/h ok 8,2 - 8,5 wskaznik temperatury pokazywał 40 - 60 stopni lecz silnik
      dotykowo chyba nagrzewa się wyżej to chyba wynik trochę zatkanej nagrzewnicy a
      termostat i tak wymienię na oryginał liczę ze po mieście spali mniej niż 10,
      żebym sie tylko nie przeliczył
      • esco1996 Re: SPALANIE 1.4 bx 18.01.07, 16:50
        witam jezeli miałeś taką temp. w trasie to masz padniety termostat i gdybyś
        miał sprawny to temp pwinna być troche ponad 80C i spaliła by ci o litr mniej
        na 100.napewno nie jest to wina nagrzewnicy.nowy termostat udało mi sie kupic
        za 110 zł.pozdro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka