b.pawelek 12.05.07, 11:45 Juz zakładałem zbliżony do tego wątek więc mamtylko edno pyanie czy lampy soczewkowe i ksenony to musi być jedno i to samo czy da się to jakoś "ominąć"4Pozdrawiam Borys Jak coś to szukam takowych do AR 156 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alces1 Re: ksenony/ soczewki 12.05.07, 12:48 Jedno nie stanowi drugiego w tym przypadku, są przecież na rynku samochody wyposażone w reflektory ksenonowe bez soczewek, (m.in. mają inny żarnik). Jeśli jednak chodzi o przeróbkę najpewniej zamontować soczewkę i spolerować szkło, wóczas będzie to bardziej zgodne z przepisami. Jeśli chcesz przerabiać reflektor 156 na ksenon, to proponuję zlecić to fachowcom, którzy odpowiednio to wszystko zrobią, tak, że będzie świeciło jak należy. Znalazłem na allegro ofertę, gdzie przerabia się reflektory na ksenon, całość przeróbki kosztuje 1100zł i obejmuje: montaż soczewki, przetwornicy, żarnika oraz polerowanie szkła. Wysyłasz zdemontowane reflektory i w ciągu tygodnia masz je spowrotem, jak zapewniają nie ma problemów z ich podłączeniem, a na wszystko jest gwarancja, gdyż podespoły są nowe, a soczewka pochodzi z Audi A4. Moim zdaniem jest to zdecydowanie tańsza oferta niż szukanie oryginalnych reflektorów do AR 156 pochodzących np. z GTA. Pozdrawiam! - Rafał Odpowiedz Link
ttomee Re: ksenony/ soczewki 12.05.07, 16:31 w pełni zgadzam się z Rafałem - najlepiej aby zabrali się za przeróbkę fachowcy... obiegowa opinia jest taka że Xenony rażą, między innymi z powodu tak zwanych "przeróbek". Jeszcze jedno pytanie natury formalnej - w nowych autach Xenony występują razem ze spryskiwaczami reflektorów, co jest chyba wymagane przy rejestracji. Jak się to ma do przeróbek i przeglądów rocznych??? Pozdrawiam Tomek AR 146 1,4 TS, Croma 1,9 mJET (Xenon :) Odpowiedz Link
b.pawelek Re: ksenony/ soczewki 12.05.07, 17:42 raczej chodzilo mi o to zeby zwykłe reflektory przerobić na soczewki(nie ksenony). czy jest to możliwe?? Odpowiedz Link
chunkpunk Re: ksenony/ soczewki 12.05.07, 20:01 wymien wklad z soczewka i masz soczewkowe Odpowiedz Link
b.pawelek Re: ksenony/ soczewki 12.05.07, 20:46 ale skąd wziąść takie cudeńko??? Jak tu wtedy wygląda kwestia żarówek. Bierze się jakieś inne??? jest szansa żeby wtedy założyc też ringi??? i jaki jest koszt??? Odpowiedz Link
chunkpunk Re: ksenony/ soczewki 12.05.07, 21:46 DEPO .BOScH zarowki normalne eee ringi nie wiem co to ? jakies blyskotki ? :))))))) Odpowiedz Link
b.pawelek Re: ksenony/ soczewki 13.05.07, 00:43 ringi to że na postoju swiecą się obwódki soczewek. W bmw był stosowany ten patent. Pozdrawiam Borys Odpowiedz Link
b.pawelek Re: ksenony/ soczewki 13.05.07, 00:45 Ale to są marki jeynie oswietlenia Depo i bosch. A jak to zamontować skoro lampa jest sklejona a zetawów dedykowanych przynajmniej mi nie udało się znależć?? Odpowiedz Link
b.pawelek Re: ksenony/ soczewki 13.05.07, 00:54 przeszukałem neci co tylko sie dało i nie znalazłem takich soczewek. Jakjuż sa to tylko ksenony. Jeżeli ktos wie gdzie szukać to proszę o pomoc Odpowiedz Link
alces1 Re: ksenony/ soczewki 13.05.07, 12:19 Hm... z montażem soczewek raczej sam sobie nie proadzisz, zleć to firmie, która przerabia reflektory na ksenon i poproś o montaż samych soczewek, na pewno się dofgadacie. Sam raczej dobrze tego nie zrobisz, bochodzi tutaj o odpowiednie ustawienie soczewki, uszczelnienie reflektora i takie tam. A żarówki? - Powiedz, że chcesz mieć np. H1 (często stosuje się je w przypadku soczewek). Z pewnością dogadacie się i będzie taniej, bo nie ma żarników ksenonowych ani przetwornic w tym przypadku... Natomiast co do ringów, moja opinia jest taka - jest to domena tylko i wyłącznie BMW, oni to wymyślili i to cechuje ich markę, ja osobiście nigdy w życiu nie upodabniał bym AR do niemieckich technologi w ten sposób. No chyba, że chcesz by Twoja Alfa wyglądała jak golfy, calibrym bmw i inne pojazdy "dla ludu" Ale jest to tylko moja opinia, a jak zrobisz tak będzie:) Pozdrawiam! Odpowiedz Link
alces1 Re: ksenony/ soczewki 13.05.07, 12:24 Hm... przepisy mówią, że muszą być spryskiwacze i że musi być system samopoziomowania. Ale jest to dziwna sprawa, bowiem w USA 9skąd niedawno wróciłem) pełno jeździ samochodów fabrycznie wyposażonych w ksenony, ale żadnych spryskiwaczów reflektorów nie posiadają... W poprzedniej AR (146) sam zamontowałem ksenony, ale sprawa była nieco uproszczona, bo ten mnodel posiadał fabrycznie montowane soczewki. Spryskiwaczy nie miałem, ale ALfa niejednokrotnie przechodziła badanie techniczne be z zastrzeżeń... Nigdy nikt nie zwrócił mi uwagi, że oślepiam, nigdy też nie przyczepił się o te ksenonuy żadne policjant. W przypadku 156 (którą mam teraz) soczewek akurat nie ma, dlatego zlecę wykonanie ksenonów firmie, jak tylko znajdę chwilkę czasu, żeby unieruchomić samochód. Co do spryskiwaczy, myślę, że jeśli będą reflektory ksenonowe wraz z soczewkami, to raczej nikt się nie przyczepi. Planuję jednak montaż spryskiwaczy z odzysku;) Albo zamontuję same zaślepki, które będą rzekomu ukrywały wysuwany spryskiwacz;) Troszkę kombinacji, ale przecież Polak potrafi! Pozdrawiam! - Rafał Odpowiedz Link
b.pawelek Re: ksenony/ soczewki 13.05.07, 13:25 niezrozumieliśmy się. chodziło mi właśnie o to czy możliwe jest zamontowanie soczewek bez montazu ksenonów. Czy zeby mieć lamy soczewkowe to muszą być również ksenony??? Bo tego własnie nie wiem Pozdrawiam Borys Odpowiedz Link
chunkpunk Re: ksenony/ soczewki 13.05.07, 22:01 ehhhh Tak jes mozliwe, depo i bosh robily kiedys nie wiemc czy robia dalej lampki soczewkowe (nie wklady tylko cale lampy). lub kup reflektor ksenownoy tam jest soczewka i tyle albo poszukaj zbitego i sobie przloz o ile dasz rade Odpowiedz Link