Dodaj do ulubionych

ALFA 146 BOXSER

01.07.07, 21:33
mam ją od paru dni , mam problem z jedną kontrolką , po przekręceniu kluczyka
chwilę się pali potem gaśnie , ale podczas jazdy świeci cały czas , ja nie
wiem nawet jak ją nazwać wygląda jakby podłuzna wtyczka :) wybaczcie moj
opis , nie każda kura domowa musi się znać na samochodach :)
i jeszcze jedno jakby ktoś dysponował instrukcją do tej laleczki ..chętnie
dobiję tergu :)
z góry dzięki za pomoc !
Obserwuj wątek
    • purhed Re: ALFA 146 BOXSER 01.07.07, 22:06
      gratuluję przemyślanego zakupu
      • rav145 Re: ALFA 146 BOXSER 02.07.07, 00:23
        BOXER (bez S)!
        - a ta kontrolka to prawdopodobnie sonda lambda! (takie coś co siedzi w
        katalizatorze) ten zaś w układzie wydechowym.
        ...ale mogę się mylić w końcu z tego opisu jasno to nie wynika. Jaki kolor ma ta
        kontrolka (czerwony, pomarańczowy?). Może to być również kontrolka wtrysku -
        przy rozruchu świeci (kolor czerwony) a potem gaśnie, ale czy ona ma kształt
        "podłużnej wtyczki" hmmmm - raczej zraszacza ogrodowego ;)
        rav145 say lorelaj
        • basiek333 Re: ALFA 146 BOXSER 02.07.07, 09:43
          hej jakże mi miło ze zechciałes mi pomoc ! i jasne masz rację szybciej to
          zraszacz niż wtyczka i jest czerwona zapala się przy rozruchu potem gaśnie , a
          potem znów podczas już jazdy świeci nieustannie , to samo mam z kontrolką od
          ręcznego ale już z forum dowiedziałam się że to prawdopodobnie trzeba uzupełnić
          płyn w ręcznym - zatem dziś każe tam zajrzeć :), strasznie mi się to autko
          podoba tym bardziej że jak na rocznik 96 jest jakby dopiero co rozpakowane :) ,
          dostałam je w prezencie i powiem udany prezent , ale lubię wiedzieć to i owo
          zatem stąd moje pytania ..
          może masz jeszcze jakieś sugestie na co powinnam jeszcze zwrócić uwagę ?
          pozdrowioneczkaaaa
          • rav145 Re: ALFA 146 BOXSER 02.07.07, 15:03
            Moja bella też jest z `96 z tym że nie napisałaś jakiej pojemności jest Twój
            boxerek? 1.4 8V czy 1.7 8V (obydwa były też w wersji 16V) z tymi ostatnimi
            mechanicy mają najwięcej roboty przy wymianie rozrządu i takich tam ;).
            Tak jak napisał wcześniej kolega "krechu" powinnaś jak najszybciej podjechać do
            mechanika żeby podpiął Alfę pod examiner i sprawdził błędy i je usunął (ale nie
            tylko wykasował ale i znalazł faktyczną przyczynę zapalania się kontrolki
            wtrysku). Po włożeniu kluczyka i przekręceniu go powinnaś odczekać aż lampki
            zgasną (od lewej "czerwone" 1.ciśnienia oleju,2.ładowania akumulatora oraz
            wspomniana 3.wtrysku paliwa). Z ręcznym też lepiej nie jeździć (chodzi o kontrolkę).
            Poza tym witaj w klubie ;) - Alfistek nigdy dosyć.

Może Ci się przydać jak nie masz oryginalnej książki: www.zola.neostrada.pl/,
            www.alfa145.com/gallery.asp?URL=\Alfa145Manual\Volume%201\Technical
            rav145 say lorelaj
            PS. Jakby coś to wpadaj na www.alfaromeo.pl po zalogowaniu możesz korzystać z
            forum stałych wyjadaczy makaronów ;)
            PPS. Skąd jesteś bo nie napisałaś? stołeczne? Naj, rav
            • rav145 Re: ALFA 146 BOXSER 02.07.07, 15:06
              www.zola.neostrada.pl/
              www.alfa145.com/gallery.asp?URL=\Alfa145Manual\Volume%201\Technical
              nie zrobiłem spacji i się nie wyświetla jak trza, sorki ;)
              powinno być OK, Narka
              rav
            • basiek333 Re: ALFA 146 BOXSER 02.07.07, 15:11
              Dzieki za miłe powitanko i sensowne rady ! Autko już zawlokłam do mechanika -
              rodzina to mam zaufanie :)
              Boxerek mój to 1.4 a jestem z małopolskiego :) góry , piekne okolice
              nowosądeszczyzny..
              dzieki za linka , bedę miała co robić..
              pozdrowioneczkaaa
      • basiek333 Re: ALFA 146 BOXSER 02.07.07, 09:45
        purhed napisał:

> gratuluję przemyślanego zakupu
        aa dziekuję jeśli to szczere gratulacje a nie kpina ...
        pozdrowioneczkaaa
        • krechu Re: ALFA 146 BOXSER 02.07.07, 13:19
          Witam

Z tą kontrolką od hamulca to chyba trochę przesadziłaś. Samochodem, w którym
          się taka kontrolka świeci nie powinno się w ogóle jeżdzić - najwyżej dolać
          płynu kupionego w sklepie motoryzacyjnym (do sklepu autobusem) a po
          uzupełnieniu jazda do mechanika.

Czerwona kontrolka nazwya się "awaria wtrysku" jeżeli są z nią problemy
          pierwszą (i najtańszą) rzeczą jest sprawdzenie lambdy i w dalszej kolejności
          wymiana czujnika temperatury powietrza - tego na kolektorze dolotowym. Często
          pomaga a jak nie no to trzeba powoli sprawdzać wszystko. Ta kontrolka zawsze
          świeci się po przekręceniu kluczyka i potem gaśnie to komputer ustawia zapłon.
          Raczej nie sugeruje się odpalania silnika zanim ona zgaśnie.

Pozdrawiam
          Krechu
          AR 145 1.4 Bx
          • basiek333 Re: ALFA 146 BOXER 02.07.07, 15:05
            hm..przekazałam info tym co mają jakiekolwiek pojęcie , a kontrolka od ręcznego
            pali mi się od czasu do czasu , z regóły jak auto jest z górki lub pod - to
            może nie tak jest drastycznie co? nie mniej jednak to też kazałam sprawdzić,
            kurde źle jak człowiek sam nie wie co i jak z samochodem ale cóż na wszystkim
            znać się nie muszę , zatem wielkie dzieki za wskazówki ...chyba że przyjdzie ci
            jeszcze coś do głowy na co warto zerknąć tak żeby dmuchac na zimne...
            pozdrowionkaaaa
            • rav145 Re: ALFA 146 BOXER 02.07.07, 15:32
              Jak napisałaś Alfę masz od niedawna!?
              Nie wiem z jakiego źródła, ale jeżeli kupiona od nieznajomego to pierwsze co
              zrób to wymiana rozrządu + olej i filtry. O resztę możesz być spokojna, wyjdzie
              w praniu :)
              To raczej niezawodny samochód (szczególnie boxer) a jedyną bolączką bywa jego
              zawieszenie, dosyć twarde i nie lubiące naszych dziurawych dróg. Dlatego jak
              widzisz podły asfalt to lepiej noga z gazu i poomijać te największe dziury :)
              Małopolska słyszałem kraina szczęśliwych ludzi :)
              ...a i drogi tam macie niezłe, szczególnie Resovia pany!!! ;)
              rav145 say lorelaj
              • krechu Re: ALFA 146 BOXER 02.07.07, 15:39
                "...a i drogi tam macie niezłe..."

Ostatnio wymieniałem końcówki drążka (prawa była wytrzepana ale z regułe takie
                rzeczy wymieniam parami) po 25 tyś kilometrów; jeszcze mi tusz na fakturze z
                poprzedniej wymiany dobrze nie wysechł :-(

Pozdrawiam
                Krechu
                AR 145 1.4 Bx
                • basiek333 Re: ALFA 146 BOXER 02.07.07, 19:09
                  jak to jest z częściami do AR powiedz mi ...kilku moich znajomych na wieść o
                  moim prezencie chwyciła się za glowę , drogie części i bardzo awaryjny model ..
                  prawda to ?
                  • alfik145 Re: ALFA 146 BOXER 04.07.07, 13:22
                    Pierdoły-nie słuchaj ich, malutka... :)
                  • spark1.8 Re: ALFA 146 BOXER 04.07.07, 14:15
                    basiek333 napisała:

> kilku moich znajomych na wieść o
                    > moim prezencie chwyciła się za glowę , drogie części i bardzo awaryjny model

a który z tych znajomych chociaż raz siedział/jechał/prowadził/posiadał Alfę ?
              • basiek333 Re: ALFA 146 BOXER 02.07.07, 19:06
                hehhe co do drog to chyba lekka przesada..prawdziwy ser szwajcarski miejscami :)
                a moją śliczną dostałam dokładnie 5 dni temu .. wcześniej niemiałam wogole do
                czynienia z fiatami , miałam coś ala czołg mercedesa kombi 124.całkowicie nie
                dla mnie , nie w moim stylu..chociaż kopa to miało nieludzkiego...
                niedawno mój dobry znajomy chciał się pozbyć właśnie Alfy , większą cześć
                swojego życia biedna spędziła w garażu , odpalana może 2 razy na mies - kolega
                pracuje za granicą używal jej tylko jak zjeżdzał na parę dni , potem tatuś
                emeryt alfkę wypucował zapakował do garażu i do nastepnej wizyty synka..
                A ja zakochałam się od pierwszego wejżenia :) ot co.. A i cenę też dał mi taką
                że szkoda bylo tracić okazję..teraz tylko sprawdzić co i z czym się je i myslę
                że będę szczęśliwą posiadaczką AR :)
                aaa po uzupełnieniu płynu hamulcowego znikła moja czerwona kontrolka to chyba
                nie muszę grzebac dalej ?
                ciepluchne pozdrowioneczka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka