04.07.08, 01:19
Dodatek GW "Wysokie obroty" pisze w dziale o autach uzywanych na
temat 145/146.
Znów pojawia się piekielnie awaryjny boxer. Znów pojawia się wątek,
ze TS mniej pali od boxera.
No i jest raport awaryjnosci Dekra: w grupie aut 10-11 letnich
alficzka na 72 auta sklasyfikowana jest na 72 miejscu.

Ide po ziółka. Melisa.
Obserwuj wątek
    • jb761 Re: 72 na 72 04.07.08, 20:57
      To chyba trzeba będzie sprzedać?

Ide po kieliszek. Czysta.
      • ars156 Re: 72 na 72 06.07.08, 00:12
        olewam te raporty , przeczytałem kiedys ze samochód xx jest wyzej od
        samochodu yy bo w samochodzie yy przepaliła sie zarówka 4 razy a w
        samochodzie xx rozleciała sie przekładnia kierownicza ale tylko
        RAZ !!!
        • spark1.8 Re: 72 na 72 07.07.08, 09:11
          najlepsze jest to, że po wpisaniu dowolnej innej marki,
          cały "artykuł" będzie o KAŻDYM samochodzie. Według gościa który to
          wypocił, części eksploatacyjne padają tylko w Alfach, ale zapomniał
          dopisać, że trzeba wymieniać klocki hamulcowe i dolać płynu do
          spryskiwacza. Zresztą czego można spodziewać się po zawodniku, który
          pisze że Twin Spark to podwójny zapłon. Z samolotem mu się chyba
          pomyliło:)
          • tommy_bx Re: 72 na 72 07.07.08, 11:48
            uff, zestresowany tym rankingiem, pędzilem w nocy z Gdyni z duszą na
            ramieniu... Ufff. Juz w domu. Jechalem juz na nowych tarczach i
            klockach, wiec myslalem sobie, jak auto sie rozleci, bo ostatnie w
            rankingu, to przynajmniej tarcze i klocki sie ostaną.
            • pietrekj Re: 72 na 72 07.07.08, 15:53
              Spójrzcie na to z drugiej, jaśniejszej strony:
              - grupa 6-7 - 97 na 98
              - grupa 10 - 11 - 72 na 72
              Co to oznacza?
              Ano, że przez te cztery lata 26 innych samochodów znalazło sie na
              szrocie a Alfa ciagle w ruchu!
              Pozdrawiam
              Piotrek
              • julekul Re: 72 na 72 20.07.08, 01:35
                Moim skromnym zdaniem kompletnego ignoranta wszystko zależy od tego
                jak samochód jest eksploatowany. O wszystko trzeba dbać, nie ma
                rzeczy niezniszczalnych. Z Alfą jak z piękną i inteligentną kobietą-
                jest skomplikowana i wymagająca, bywa też kapryśna. Rzecz leży
                jeszcze w "kumatych" mechanikach których u nas niestety w nadmiarze
                nie ma. Większość to krętacze i paprusy. Do tego Alf u nas niezbyt
                wiele w porównaniu do np. VW czy BMW (choć ostatnio widuję na drodze
                coraz więcej) i jak trafi się jakiś mądrzejszy fachowiec to brak mu
                doświadczenia w pracy na tej akurat marce. Na tzw. "autoryzowane
                serwisy" wolę opuścić litościwie zasłonę milczenia. "Maluszka" bym
                im nie powierzył. Sam mam np. problem : po szybkim obniżeniu obrotów
                (np. po hamowaniu) gaśnie mi silnik. Ponad to wskażnik pokazuje mi
                za małą temperaturę. Podejrzewam awarię jakiejś "pierdółki" (typu
                np. przepustnica) ale moi spece (skądinąd nienajgorsi) mają
                trudności ze zdiagnozowaniem przyczyny. Gdyby mieli tyle do
                czynienia z Alfą co z passatem, pewnie nie byłoby kłopotu.
                • tommy_bx Re: 72 na 72 20.07.08, 03:43
                  Juleczku, ale o czym Ty, o czym. Ja podałem raporty Dekry, europejskie. Co Ty
                  mi Juluś o mechanikach polskich zasuwasz, chłopie:(((
                  • janioj Re: 72 na 72 20.07.08, 15:13
                    Hmm, pamiętam, ale to chyba nie na tym forum, ktoś przedstawiał kryteria Dekry,
                    otóż w tych kryteriach, że posłużę się cytatem "sztuka, jest sztuka", innymi
                    słowy, przepalona żarówka, to taka sama usterka, jak "pokazanie kolana". Nie
                    wiem ile jest w tym prawdy i być może powtarzam plotki, ale dziele się tym, o
                    czym przeczytałem.
                    • julekul Re: 72 na 72 21.07.08, 01:09
                      Tommy- Dekra Dekrą i wcale się jej nie czepiam. Ja staram się
                      wytłumaczyć dlaczego moim zdaniem w Polsce Alfa ma opinię samochodu
                      awaryjnego. A na tą na pewno ogromny wpływ mają mechanicy. Poza tym
                      jak to w naszym kochanym kraju bywa, znacznie więcej mamy Alf
                      używanych niż nowych, w tym sporo (niestety) zajeżdżonego chłamu
                      którego nasze "orły" nie potrafią porządnie naprawić. Wracając do
                      Dekry to czytałem w necie ich ranking 10 najgorszych i najlepszych
                      aut i alfy tam nie było. Wysnuję teraz teorię co do której sam nie
                      jestem pewien czy jest słuszna. Dekra ma opinię bezstronnej, ale
                      mimo wszystko jest to twór niemiecki. Dyskutowaliśmy z Tommym przy
                      innej okazji o niezależności mediów i doszliśmy do konkluzji że
                      takowe nie istnieją. Czy nie jest to czasem tak, że każda liszka....
                      więc Niemcy promują głównie własny przemysł samochodowy i piszą o
                      knkurencji różne rzeczy? A teraz coś zupełnie bez związku: Jak widzę
                      jaki procent "karków", "ABS-ów", "dresiarzy" (czy jak ich tam zwał)
                      jeżdzi BMW-icami to nasuwa misię rozwinięcie tego skrótu: Burak Młot
                      Wiocha. Oczywiście nie obrażając porządnych właścicieli tej marki.
                      • da_vinci.go2.pl Re: 72 na 72 21.07.08, 08:53
                        > Jak widzę
                        > jaki procent "karków", "ABS-ów", "dresiarzy" (czy jak ich tam zwał)
                        > jeżdzi BMW-icami to nasuwa misię rozwinięcie tego skrótu: Burak Młot
                        > Wiocha. Oczywiście nie obrażając porządnych właścicieli tej marki.

A to znasz, że alfami jeżdżą tylko księża i pedały?
                        • julekul Re: 72 na 72 23.07.08, 17:11
                          To obiegowy dowcip, a markę można podstawiać w zależności od
                          okoliczności i kontekstu. Ten o BMW natomiast wymyśliłem sam. Może
                          nie jest najwyższych lotów (raczej niższych niż wyższych) ale za to
                          mój własny. I daleko mi do księdza, a już biegunowo odległy jestem
                          od pedała. A biorąc pod uwagę popularność beemek w "pewnych
                          środowiskach" to jednak coś musi być na rzeczy, nieprawdaż?
                          Bawarische MotorWerk?
                          • julekul Re: 72 na 72 23.07.08, 17:14
                            Zresztą BMW to zdecydowanie męskie auto. Ale księża i pedały są
                            przecież wszyscy bez wjątku mężczyznami.
                          • aquarius01 Re: 72 na 72 23.07.08, 17:14
                            julekul napisał:

> Bawarische MotorWerk?

Niii - "Bayerische Motoren Werke" bo to od "Bajeranckie Motory na Warke"
                            pochodzi... ;)
                            • julekul Re: 72 na 72 23.07.08, 17:21
                              Raczej powiedziałbym Bardzo Mają Wysokie (zużycie paliwa). Za błąd
                              przepraszam ale nie znam Niemieckiego a niewiedzy nic nie
                              usprawiedliwia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka