Dodaj do ulubionych

Kierunkowskazy

28.01.04, 21:15
Nie, tym razem nie bedzie o nieuzywaniu kierunkowskazow. Tym razem chcialem sie przyczepic do malego, ale istotnego szczegolu. Otoz od pewnego czasu wiekszosc samochodow ma zarowki kierunkowskazow barwione na pomaranczowo, a samo szklo jest przezroczyste. Niestety, po paru latach lakier, jakim pokryta jest banka zarowki, zaczyna sie luszczyc i odpada od banki, zanieczyszczajac lampe w srodku, a dodatkowo powodujac, ze zarowka swieci na bialo, nie pomaranczowo. Zauwazylem od niedawna, ze takich samochodow jest coraz wiecej - ciekawe czy diagnosci na przegladzie zwracaja na to uwage?
No chyba ze komus udalo sie na sile wcisnac zwykla zarowke w miejsce barwionej - maja inne cokoly, ale przy uzyciu odpowiedniej sily wszystko jest mozliwe ;)
Obserwuj wątek
    • aankaa Re: Kierunkowskazy 28.01.04, 21:51
      sherlock_holmes napisał:

> wiekszosc samochodow ma zarowki kierunkowskazow barwione na pomaranczowo, a
      > samo szklo jest przezroczyste. Niestety, po paru latach lakier, jakim pokryta
      > jest banka zarowki, zaczyna sie luszczyc i odpada od banki, zanieczyszczajac
      > lampe w srodku,a dodatkowo powodujac, ze zarowka swieci na bialo, nie
      > pomaranczowo.

daj szybko namiar na sklep z żarówkami, które wytrzymują kilka lat
      (używania) !!!
      • mapmuh Re: Kierunkowskazy 28.01.04, 21:53
        Nie żartuj, że Twoje żarówki wytrzymują mniej niż trzy sezony. Chyba, że jeździsz 24/7 z włączonymi awaryjnymi.
        • aankaa Re: Kierunkowskazy 28.01.04, 22:06
          po trzech latach wymieniłam, okruszków nie było
          ale ze mnie taki "kierowiec" - jak zmieniam pas, "kawałek" przed skrętem - to
          ich używam. Może za dużo ;) ??
      • sherlock_holmes Re: Kierunkowskazy 28.01.04, 22:07
        Pisalem juz nieraz i nadal bede sie upieral: wszystko (a co najmniej wiekszosc) zalezy od instalacji elektrycznej samochodu. Ostatnio wymienialem jedna zarowke H4 Philips Premium +30%, zatem o nizszej trwalosci. Wytrzymala 4 lata (70tys.km). Zarowka kierunkowskazu wytrzymala 8 lat - od nowosci :)
        Polecam wizyte u dobrego elektryka - i nie zdziw sie, jesli zamiast 14.2-14.4V bedziesz miala np. 16V pradu ladowania...
        • jorn Re: Kierunkowskazy 02.02.04, 17:02

No właśnie, w mojej limuzynie Daewoo przez 4,5 roku (90kkm) przepaliła się 1
          (słownie: jedna) żarówka światła pozyczyjnego przedniego i takoż jedna od
          oświetlenia prędkościomierza. Natomiast ostatnio zauważyłem, że tylne światła
          pozycyjne świecą mi znacznie słabiej, niż w innych samochodach; czy ktoś może
          wie, czy może to być kwestia starych żarówek? Chyba zmienię na próbę...
    • cc_2003 Re: Kierunkowskazy 02.02.04, 17:57
      Widziałem to zjawisko w Skodzie Felicji i Fiacie Punto.
      W wielu samochodach jednak to niemożliwe, gdyż żarówki są zwykłe - białe, a
      bańki z pomarańczowego plastiku znajdują się na stałe w lampie kierunkowskazu.
    • guest_of_honour Re: Kierunkowskazy 02.02.04, 19:36
      > No chyba ze komus udalo sie na sile wcisnac zwykla zarowke w miejsce
      barwionej maja inne cokoly, ale przy uzyciu odpowiedniej sily wszystko jest
      mozliwe ;)

eee, cokoły są takie same.
      • sherlock_holmes Re: Kierunkowskazy 02.02.04, 21:56
        guest_of_honour napisał:

> > No chyba ze komus udalo sie na sile wcisnac zwykla zarowke w miejsce
        > barwionej maja inne cokoly, ale przy uzyciu odpowiedniej sily wszystko jest
        > mozliwe ;)
        >
        > eee, cokoły są takie same.

Zdziwilbys sie,ale nie. Cokol "kolorowej" jest bardzo podobny do dwuwloknowej - wystepy nie sa rozmieszczone symetrycznie, co 180 stopni (jeden jest nieco przesuniety) i o ile dobrze pamietam, nie sa na jednym poziomie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka