Dodaj do ulubionych

navara - dziwne kontrolki

13.10.10, 18:12
Witam,
Czyżby po "fuzji" renaulta z nissanem problemy z elektryką przeszły na tego drugiego? Żartuje oczywiście.

Pojechałem do serwisu bo mi się zaświeciła kontrolka oleju - serwis olejowy jakies 5 tys km temu, aktualny przebieg 35 tys. olej jest. Chłopaki w serwisie powiedzieli że TTTM, oczyścili czujnik, styki i przestało się świecić. Pojechałem z Rybnika do Warszawy i w Raszynie zaświeciła mi się kontrolka blokady tylnego mech. różnicowego. Nie wiem czy ta blokada faktycznie działa czy to tylko kontrolka, ale jeżdżenie po zakrętach ze świadomością że może jest zblokowany dyfer nie nastraja mnie dobrze.
Przy okazji dowiedziałem się, że w tych modelach luzuje się jakaś śruba na kolumnie kierowniczej i spada czasowo siła działania wspomagania. Zrobili mi przy okazji i wytłumaczyli że TTTM.
Może ktoś wie jak sprawdzić tą kontrolkę blokady "własnymi ręcyma" ?
W ogóle niezły szit na nawara.
Obserwuj wątek
    • lexus400 Re: navara - dziwne kontrolki 13.10.10, 18:54
      Ja np. nie wiem i przyznam, że do mnie jeszcze Navara nie zjechała z usterką.
      • sherlock_holmes Re: navara - dziwne kontrolki 13.10.10, 21:50
        A mój kolega ma - i klnie. Bo opony w chorych cenach, bo padły przednie piasty (załapał się na koniec gwarancji, normalnie jedna coś koło 2600 za zamiennik, 4500 za oryginał (!!!)). Auto żłopie paliwo, jeździ jak taczka.
        Bo to powinno być auto dla grup roboczych pracujących w cięzkim terenie, a nie - po wymysle urzędników - auto dla biznesmiena.
        • wujaszek_joe Re: navara - dziwne kontrolki 13.10.10, 22:01
          I znowuż Lanos jest lepszy. Ceny napraw umiarkowane (mechanik go czasem załata, zamiast coś wymienić), a w terenie równie dobry (bo nie żal)
          :)
        • wsteczny.bieg Re: navara - dziwne kontrolki 14.10.10, 09:26
          >Auto żłopie paliwo, jeździ jak taczka.
          >Bo to powinno być auto dla grup roboczych pracujących w cięzkim terenie, a nie - po
          >wymysle urzędników - auto dla biznesmiena.

No kuźwa chłopie 100% racji. Przy czym raczej dla rolnika, który wozi świnkę do rzeźni, albo ziemniaki do skupu. W ciężkim terenie ten samochód się kompletnie nie sprawdza. Niski kąt zejścia / natarcia ze względu na długi tylny zwis. Ogromny rozstaw osi przez co łatwo się zawiesić na podwoziu. No i średnica zawracania wielkości orbity Jowisza.
        • x-darekk-x Re: navara - dziwne kontrolki 14.10.10, 09:29
          > A mój kolega ma - i klnie. Bo opony w chorych cenach, bo padły przednie piasty
          > (załapał się na koniec gwarancji, normalnie jedna coś koło 2600 za zamiennik, 4
          > 500 za oryginał (!!!)).

o zesz fuck. ja ostatnio wymienialem piaste w chevrolecie venture mojej zony. zaplacilem niecale 100 dolarow na amazonie za bardzo chwalona marke timken (drozsza od innych zamiennikow). ale to dalej jest 100 dolarow a nie 1000.
        • sven_b Re: navara - dziwne kontrolki 14.10.10, 10:07
          Koszt opon i spalanie można przewidzieć przed zakupem, ale istotnie Navara nie należy do aut bezawaryjnych. Kiedyś o tym pisałem zainspirowany ilością tego modelu spotkanego w momencie wciągania na lawetę.
          • edek40 Re: navara - dziwne kontrolki 14.10.10, 11:15
            > Koszt opon i spalanie można przewidzieć przed zakupem,

Nie wiem jaki czarodziejski wymiar opon ma navara, ale do mojego s10 opony w USA kosztuja juz od 99$. I generalnie nie przekraczaja 130$.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka