Dodaj do ulubionych

Sprawdźcie sobie ciśnienie

27.01.15, 11:16
W okolicy sypnęło. Żona natychmiast złożyła mi reklamacje, że auto jest niestabilne. Wydało mi się to dziwne, raptem na oponach po jednym sezonie. Traktor wygląda na fabryczny, lamelki ostre. Wsiadłem i jednak auto tańczy. Przyczynę znalazłem w ciśnieniu. Trochę ponad normę, a przecież przy śniegach zaleca się lekkie zejście nawet poniżej. Z 2,6 zszedłem do 1,9 i mój przepastny SUV znów jest myśliwcem:)
Obserwuj wątek
    • bassooner Re: Sprawdźcie sobie ciśnienie 27.01.15, 11:50
      mnie też w astrze I '95 lekko buja... ale tutaj po prostu są amory wyjebane ;-)
    • edek40 125/80 27.01.15, 12:12
      MOze byc :)

A w aucie musze wymienic wentyl, bo atmosfera wylata. Bedziej juz z rok, jak wylata, a ja pompuje...
      • t-tk Re: 125/80 27.01.15, 14:59
        Mnie też tak atmosfera wylatywała i wylatywała, aż w końcu wentyl poddał się całkiem na autostradzie, a razem z nim poddała się opona ;)
        • lobuzek1 Re: 125/80 27.01.15, 17:44
          Dokładnie, prawidłowe ciśnienie to podstawa. Ja po kupnie Clio miałem na nim zimówki Uniroyal MS plus S 66. Rok produkcji 2007, głębokość bieżnika 6 mm, zużyte równomiernie, bez ząbkowania, aczkolwiek trochę twardawe. Opady śniegu pokazały, że opona kompletnie nie ma przyczepności, mimo sporej głębokości bieżnika, przy hamowaniu ABS włączał się praktycznie przy każdym, nawet delikatnym naciśnięciu pedału. O dziwo trakcyjnie opona jeszcze dawała radę.
          Dzisiaj u zaprzyjaźnionego gumiarza kupiłem Savy Eskimo S3 plus i jazda jest zupełnie inna. Ale starym zwyczajem naładował do każdej opony po 2,5 bara, więc zaraz po wyjechaniu z warsztatu doprowadziłem ciśnienie do właściwego stanu.
      • sven_b Re: 125/80 28.01.15, 10:24
        > A w aucie musze wymienic wentyl, bo atmosfera wylata. Bedziej juz z rok, jak wy
        > lata, a ja pompuje...

Jak czytam takie rzeczy to mnie krew zalewa.
        Przyślij mi to kółko Edziu. Zrobię Ci je po bożemu, żebyś mógł jeżdzic jak człowiek.
        • bassooner Re: 125/80 28.01.15, 10:43
          sven_b napisał:

> > A w aucie musze wymienic wentyl, bo atmosfera wylata. Bedziej juz z rok,
          > jak wy
          > > lata, a ja pompuje...
          ______________________________________________________________________________-
          > Jak czytam takie rzeczy to mnie krew zalewa.
          > Przyślij mi to kółko Edziu. Zrobię Ci je po bożemu, żebyś mógł jeżdzic jak człowiek.

musi edziu lubić se od czasu do czasu podymać ;-)

www.berbela.com/
          • sven_b Re: 125/80 28.01.15, 11:32
            :)
            Pisze, że dyma już rok. Znaczy, nie dba i nie zmienia na zimę. Czyli utrudnia drożność i spowalnia ruch. Przyczynia się do spadku PKB. Obniżam mu ocenę ratingową do śmieciowej;)
            • bassooner Re: 125/80 28.01.15, 12:40
              i tera bedzie jak rusek ;-)
            • edek40 Re: 125/80 29.01.15, 10:00
              > Pisze, że dyma już rok. Znaczy, nie dba i nie zmienia na zimę. Czyli utrudnia d
              > rożność i spowalnia ruch.

W pickupie mam porzadne allseason. Nawet nie probuj namawiac mnie na zmiany.
        • edek40 Re: 125/80 29.01.15, 09:55
          > Przyślij mi to kółko Edziu. Zrobię Ci je po bożemu, żebyś mógł jeżdzic jak czło
          > wiek.

A jak dojade do pracy?

W tym problem. Rano pedze do pracy i mijam zamkniety warsztat. Po poludniu jest juz zamkniety. A jak jestem w Warszawie, to nie ma czasu sie wyrwac.

Pompuje wiec. Nie schodzi az tak szybko, wiec sie nie zlosc :)
          • sven_b Re: 125/80 29.01.15, 14:06
            Rozumiem, ale mam nadzieję, że chociaż trochę Cię zmobilizowałem.
            • edek40 Re: 125/80 29.01.15, 14:14
              > Rozumiem, ale mam nadzieję, że chociaż trochę Cię zmobilizowałem.

W minimalnym stopniu :)
              • sven_b Re: 125/80 29.01.15, 14:20
                Małymi krokami :)
                • edek40 Re: 125/80 29.01.15, 14:26
                  > Małymi krokami :)

No juz dobrze, dobrze.

Ale najpierw zmienie ramie przekladni kierowniczej. Tylko troszke cieplej musi sie zrobic.
    • lexus400 Re: Sprawdźcie sobie ciśnienie 27.01.15, 19:05
      W żony Hondziance też powietrze wylatało i wina była rantu felgi, gumiarz oczyścił i zmontował powtórnie i jest ok ale to była lewa przednia guma a dzisiaj miałem okazję ja jechać tym autem bo moje nadal czeka na serducho i zauważyłem, że ściąga w prawo. Przy okazji kawy na Orlenie napompałem do prawej przedniej gumy do 2,2 a było 0,9 :)) No i nagle kierownica się wyprostowała i przestało ściągać, znakiem tego z prawego koła też wylata powietrze a pompałem takie lepsze bo po znajomości:))
      • lobuzek1 Re: Sprawdźcie sobie ciśnienie 27.01.15, 19:10
        Lex ty mnie nie osłabiaj...
    • qqbek 90/60 27.01.15, 20:49
      Norma. Ten typ tak ma.
      W pojazdach sprawdzam regularnie i dopompowuje od razu w razie czego.
      Mam sprawny manometr i pompkę nożną w garażu.
      A to od czasu gdy też z 0,9 pewien czas jeździłem, bo manometr na stacji wskazywał 2,0 a ja mu wierzyłem (choć wydawało mi się, że powietrza jest mało, to nie lubię przepompowywać).
    • rapid130 Nie zdarza mi się.... 28.01.15, 12:14
      ...mieć takich problemów. :D

Każdy mój jeżdżący wynalazek ma sprawdzane ciśnienie przynajmniej raz w miesiącu, lub po dużej zmianie temperatury. Przy okazji tankowania, sprawdzane 100-procentowo pewnym, elektronicznym kompresorem (nawet miejscowi oponiarze polecają go jako jedynie słuszny w okolicy i ostrzegają, żeby nie używać kompresorów na innych pobliskich stacjach).
      • lobuzek1 Re: Nie zdarza mi się.... 28.01.15, 19:05
        Ja mam 2 manometry. Jeden z kompresorem Continentala, który wożę w bagażniku razem z płynem uszczelniającym (chyba to zestaw naprawczy z jakiegoś Renaulta) i drugi analogowy do pomiaru. Sprawdzam ciśnienie podobnie jak Rapid, ale wśród sąsiadów nie spotyka się to ze zrozumieniem.
        • bassooner Re: Nie zdarza mi się.... 29.01.15, 11:16
          https://forum.autokacik.pl/files/279748798-IMG_0114.JPG

ja ongiś kupiłem taki, sprawuje się bdb ;-)

p.s. jakby co zdjęcie wziąłem z netu ;-)
          • tomek854 Re: Nie zdarza mi się.... 29.01.15, 16:54
            Ja mam taki szpanerski że mi się patyczek z niego wysuwa z miarką :D Coś takiego jak tutaj:

https://ecx.images-amazon.com/images/I/31AvvNkOjRL._SY300_.jpg

Ja wiem, wiem, że nie jest to idealne narzędzie, ale też uważam, że nie muszę mieć z dokładnością do 0.000000001 atmosfery skoro i tak sprawdzam raz na miesiąc mniej więcej.
            • marekatlanta71 Re: Nie zdarza mi się.... 25.02.15, 03:51
              Mam taki sam i jest rewelacyjny.
              • tomek854 Re: Nie zdarza mi się.... 25.02.15, 15:55
                I mieści się w korytku na długopisy :)
    • marekatlanta71 Re: Sprawdźcie sobie ciśnienie 29.01.15, 13:38
      Tak mi sie przypomniało - Camaro corki miało wielkie, baloniaste opony i stalowe felgi a'la policja. I ze wszystkich koł notorycznie uciekało powietrze. Trzeba było raz w tygodniu je dopompować - zalecane cisnienie było 37 PSI, po tygodniu spadało do 32. Musialem w tym celu specjalnie kompresor kupic. Chevrolet twierdził ze to normalne, fora internetowe pełne sa narzekań właścicieli - te stalowe felgi sa nieszczelne i nic na to sie nie da zrobic. Odetchnąłem jak tego złomu się pozbyliśmy. Obecny Mustang chodzi jak burza, zadnych problemów, zadnych awarii - jestem pod wrażeniem niezawodnosci i jakości wykonania nowych Fordów.
      • sven_b Re: Sprawdźcie sobie ciśnienie 29.01.15, 14:09
        Ford się podciągnął. Poza drobiazgami jego problem u nas to w zasadzie buracze serwisy.
        • tomek854 Re: Sprawdźcie sobie ciśnienie 29.01.15, 14:54
          Za to ta stylistyka - za każdym razem jak widzę nowego dużego Transita to mnie aż oczy bolą... :(

https://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02343/New-Transit_2343413k.jpg

Czemu nie mogli mu zostawić takiego samego przodu jak w mniejszych kuzynach:
          https://www.autosmoviles.com/wp-content/uploads/2014/01/Nuevo-Ford-Transit-2014.jpg
          • sven_b Re: Sprawdźcie sobie ciśnienie 29.01.15, 21:26
            Odnoszę wrażenie, że producenci mają problem ze stylistyką dużych aut. Tak jakby dopadł ich syndrom rock&rolla czyli wszystko już wymyślono. Bryły aut flagowych zaczęły stanowić kłopot z uformowaniem zgrabnej całości. Z resztą w ogóle z wyglądem współczesnych aut jest źle. Mało które łapie za oczy. Tak jakby nie było istotą to, jak auto wygląda, ale żeby było. Najlepiej tydzień przed konkurencją. Q7, XC90 itd.

W Japonii jest ciekawa moda na przody customowe. Właściciele swoich vanów wymieniają całe przednie moduły. W ofercie firm tuningowych jest szeroka gama paneli, będących alternatywą dla nudnych wizji fabrycznych. W modzie są np. przody a'la klatka piersiowa transformers. W roku 2009 na wyspie Odaiba ustawiono 18-metrowy monument bohatera komiksów Gundam. Jego klatka zainspirowała tysiące posiadaczy aut dostawczych i vanów do modyfikacji swoich pojazdów.
            youtu.be/FLIciIRK6jM
            Czyż nie wspaniała alternatywa dla licznych pomników JPII I Jezusa:)
            • tomek854 Re: Sprawdźcie sobie ciśnienie 29.01.15, 21:33
              Nie tylko vany Japończycy modyfikują... Jest nawet cała firma która przerabia Micry na Jaguary (trochę tego jeździ po UK)

https://en.wikipedia.org/wiki/Mitsuoka_Viewt#mediaviewer/File:Mitsuoka_Viewt_011.JPG
              • tomek854 Re: Sprawdźcie sobie ciśnienie 29.01.15, 21:34
                https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fa/Mitsuoka_Viewt_011.JPG
                • krakus.mp Re: Sprawdźcie sobie ciśnienie 25.02.15, 20:00
                  tomek854 napisał:

> [img]https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fa/Mitsuoka_Viewt_011.JPG[
                  > /img]

Fajna ta Micra z designem Jaga. :)
          • rapid130 Re: Sprawdźcie sobie ciśnienie 20.02.15, 00:17
            tomek854 napisał:

> Za to ta stylistyka - za każdym razem jak widzę nowego dużego Transita to mnie
            > aż oczy bolą... :(
            >
            https://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02343/New-Transit_2343413k.jpg

Wiem! Zainspirowali się NUTRIĄ!
      • tomek854 Re: Sprawdźcie sobie ciśnienie 29.01.15, 14:50
        Mi kiedyś schodziło ciśnienie bo miałem stare i poobijane alusy w primerze. Problem rozwiązałem poprzez włożenie do środka dętek.

Jak to mówią "jeśli coś jest głupie ale działa to nie jest głupie" :) :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka