05.04.16, 10:41
kto się z szanownego towarzystwa załapał? bo ja tak!
wczoraj przez mój bank (BZWBK) wysłałem wniosek on line... poszło jak z płatka, logowanie jak do banku, później specjalna zakładka 500+ i wklepanie całej rodzinki z numerami pesel. ot i wszystko. teraz czekam na kasę ;-)
Obserwuj wątek
    • tiges_wiz Re: 500+ 05.04.16, 11:30
      ja się łapię na 1000+ ;). wniosek złożony
      • mrzagi10 Re: 500+ 05.04.16, 11:39
        Jak rozumiem, już zaplanowaliście rzucenie roboty i chlanie bez limitu?
        • tiges_wiz Re: 500+ 05.04.16, 12:30
          nie... :) ale może coś z samochodem pomyślę.
        • bassooner Re: 500+ 05.04.16, 12:36
          mrzagi10 napisał:

> Jak rozumiem, już zaplanowaliście rzucenie roboty i chlanie bez limitu?
          >
          >

rzucać taką robotę jak moja? w życiu! ino żeby więcej płacili... ;-(
          • xeikon Re: 500+ 05.04.16, 17:46
            I i to ja was bede uttzymywac!!
            Zapowiadana podwyzka w firmie poszla sie jebac na te 500 +
            • lobuzek1 Re: 500+ 05.04.16, 20:22
              Sorry, ale nie tylko Ty dźwigasz na swoich barkach ciężar utrzymania państwa. Ja też płacę podatki.
      • bassooner Re: 500+ 05.04.16, 11:48
        tiges_wiz napisał:

> ja się łapię na 1000+ ;). wniosek złożony
        >

kumpel z orkiery ma siódemkę! dwójka już pełnoletnia więc zostaje piątka i pewnie dostanie na każde, bo średnia dochodów kiepska, ale jemu się należy! takiemu jebace... ;-)

nie nie... na serio to rodzinka okej, żadna tam podejrzana, dobrzy ludzie ino że jurni ;-)
    • qqbek 1000+ 05.04.16, 20:32
      1000+ to zapłacę chyba dochodowego w tym miesiącu, dobrze się miesiąc nie zaczął a ja już kończę kalendarz (dzisiaj przyjąłem zlecenie z terminem realizacji 26.04., choć niewielkie, to wcześniej nie wyrobię się).

Cieszę się waszym dodatkowym przychodem, mi wystarcza to co sam zarabiam.

Boli mnie to, że nie każdy z "500+" będzie te środki przeznaczać tak rozsądnie, jak wy. W "Wybiórczej" wczoraj lub dziś był artykuł o tym, że do sądów masowo napływają sprawy przywrócenia opieki nad dziećmi od rodziców, którym je już raz odebrano.

To w końcu nie manna z nieba, a państwo, które bawi się w Robin Hooda - każde państwo w UE to czyni, społeczną gospodarkę rynkową (a więc także mechanizm redystrybucji dochodu, wyrównujący szanse) mamy wpisaną w konstytucję - wolałbym jednak bardziej rozsądne podejście do tej sprawy.

U mnie w rodzinie na 1500+ załapała się za to moja siostra stryjeczna. Współwłaścicielka (50%) dużej kliniki dentystycznej w Warszawie, właścicielka sporej willi w Konstancinie i kilku mieszkań pod wynajem w Warszawie.
      • xeikon Re: 1000+ 05.04.16, 20:41
        Przeciez wiadomo ze nie ja sam tylko wszyscy placacy podatki.
        Pracuje w budzetowce i nie mialem podwyzki od 8 lat. To p...... Panstwo zmusza ludzi do kombinowania.
        • qqbek Re: 1000+ 05.04.16, 21:11
          xeikon napisał:

> Przeciez wiadomo ze nie ja sam tylko wszyscy placacy podatki.

Ja nie mam nic przeciwko.
          Byle rozsądnie.
          A do rozsądku obecnemu systemowi brakuje bardzo wiele.
          Kobita samotnie wychowująca jedno dziecko ma mniejsze szanse na jakiekolwiek pieniądze niż moja siostra stryjeczna (która nota bene miałaby prawo do 2000, gdyby nie fakt, że najstarszy z piątki zrobił jej psikusa i skończył 18 lat właśnie).

> Pracuje w budzetowce i nie mialem podwyzki od 8 lat. To p...... Panstwo zmusza
          > ludzi do kombinowania.
          Moja teściowa pracuje w Poczcie Polskiej. Od 8 lat nie tylko nie mieli podwyżki, ale ucięto im wszystkie możliwe premie i prawie cały "socjal".
        • mrzagi10 Re: 1000+ 06.04.16, 19:20
          Wruszyłeś mnie, doprawdy.....
      • lexus400 Re: 1000+ 06.04.16, 07:39
        No właśnie, mnie w tym całym 500+ również bulwersuje fakt limitu dochodowego dla jednodzietnych. Mnie to nie dotyczy ale jeżeli Państwo chce rozdawać między innymi moje pieniądze, to niech to robi sprawiedliwie bo to co się obecnie dzieje do jedno wielkie skurwysyństwo.
        • edek40 Re: 1000+ 06.04.16, 09:49
          lexus400 napisał:

> No właśnie, mnie w tym całym 500+ również bulwersuje fakt limitu dochodowego dl
          > a jednodzietnych. Mnie to nie dotyczy ale jeżeli Państwo chce rozdawać między i
          > nnymi moje pieniądze, to niech to robi sprawiedliwie bo to co się obecnie dziej
          > e do jedno wielkie skurwysyństwo.
          >
          To raczej cyniczne oszustwo, ktore spowodowalo, ze barany zaglosowaly na kurdupla.
          • lexus400 Re: 1000+ 06.04.16, 12:42
            Niestety to prawda. Teraz kurduplowaci mogą oszukiwać Polaków zgodnie z literą prawa i tłumaczyć się tym, że zostali demokratycznie wybrani z czym ja się absolutnie nie zgadzam bo ja byłem wszystkimi kończynami przeciwny temu wyborowi.
        • xeikon Re: 1000+ 06.04.16, 10:06
          Dla mnie to cale 500 plus to tylko nagroda dla dzieciorobow.
          • bassooner Re: 1000+ 06.04.16, 13:04
            xeikon napisał:

> Dla mnie to cale 500 plus to tylko nagroda dla dzieciorobow.

czyli spełnia swoje zadanie, tzn. podnosi dzietność ;-)

kwestia tylko czyją? obstawiam również tych, którzy w liczbie i wychowywaniu dzieci powinni się raczej ograniczać.
            • xeikon Re: 1000+ 06.04.16, 13:17
              Dla uscislenia. Jak ktos ma kase na utrzymanie duzej rodzin ii zapewnienie jej dobrej przyszlosci to niech ma tyle potomstwa ile chce.
              Gorzej ze ci z marginesu plodza dzieci bez opamietania. Teraz beda to robic dla "pincet" plus.
              • edek40 Re: 1000+ 06.04.16, 17:31
                xeikon napisał:

> Gorzej ze ci z marginesu plodza dzieci bez opamietania. Teraz beda to robic dla
                > "pincet" plus.

To wynika z tego, ze w szkole ucza prastarej religii, a nie kwestii planowania rodziny w rozumieniu XXI wiecznym.
              • sven_b Re: 1000+ 06.04.16, 17:35
                Jak 2 lata temu urodziła się nasza mała taki pakiet kosmetyczno-żywieniowy kosztował mnie właśnie 500-600 miesięcznie. Nie zawsze da się tu przyjąć kryterium najniższej ceny, bo niektóre produkty uczulają i trzeba szukać zamiennika. Także sama kwota 500 da spory komfort rodzicom natomiast to, komu i dlaczego wszystkim już lekko zdumiewa. Kryterium 'wszyscy' to raczej pozory sprawiedliwości. Kiedyś opieka społeczna dawała bon na kwotę X. Mógł być realizowany tylko na wybrane produkty. Źle się kojarzyło, ale patologii nie karmiło. Nie wiem dlaczego nie można było do tego rozwiązania wrócić.
            • qqbek Re: 1000+ 06.04.16, 13:18
              bassooner napisał:

> czyli spełnia swoje zadanie, tzn. podnosi dzietność ;-)
              >
              > kwestia tylko czyją? obstawiam również tych, którzy w liczbie i wychowywaniu dz
              > ieci powinni się raczej ograniczać.

Otóż to.
              Stąd też moje wspomnienie artykułu o rodzicach, którzy nagle, po latach "przypomnieli sobie" o tym, że jakieś dzieci mają, które państwo za nich wychowuje teraz.

Mam kuzyna (ten sam, który kiedyś zaatakował 20-tonową wywrotkę Fiatem UNO - o czym kiedyś na BnD już wspominałem), który wychował siódemkę (system antykoncepcji katolickiej - tzw. "co rok prorok"). Sam do spółki z żoną. W skromnych, ale godnych warunkach (jest właścicielem księgarni, a to nie jest zbyt dochodowy interes). On dostanie teraz 1000 też. Bo trójka jest już na studiach (bliźniaki zaś w klasie maturalnej). A za to co dla RP uczynił powinien nie tysiąc złotych, a medal i dożywotnią pensję od ZUS-u dostać ;)
          • edek40 Re: 1000+ 06.04.16, 17:27
            xeikon napisał:

> Dla mnie to cale 500 plus to tylko nagroda dla dzieciorobow.

Mam trojke. Lapie sie na taka ocene?
            • xeikon Re: 1000+ 06.04.16, 17:43
              Edku dla mnie dzieciorob to ten co plodzi bez opamietania. Nie patrzac czy go na to stac finansowo czy nie.
              Wiem ze ktos moze byc urazony takim okrrslenoem. Z gory przepraszam.
            • bassooner Re: 1000+ 06.04.16, 23:30

edek40 napisał:

> xeikon napisał:
              >
              > > Dla mnie to cale 500 plus to tylko nagroda dla dzieciorobow.
              >
              > Mam trojke. Lapie sie na taka ocene?

nie edziu... ty jesteś zwykły jebaka ;-)
              • edek40 Re: 1000+ 07.04.16, 11:42
                bassooner napisał:

> nie edziu... ty jesteś zwykły jebaka ;-)
                >
                Zona cos Ci mowila????

Mi zawsze mowila, ze niezwykly :)
    • samspade Re: 500+ 06.04.16, 12:48
      A czy czytaliście może gdzieś ile zarobią na tym banki? I czy w ogóle ktoś o tym pisał?
      • edek40 Re: 500+ 06.04.16, 17:26
        samspade napisał:

> A czy czytaliście może gdzieś ile zarobią na tym banki? I czy w ogóle ktoś o ty
        > m pisał?

Ty lepiej sie zastanow ile na tym zarobia urzednicy. Banki (nie zebym kochal banki) wykonuja powierzona prace niepolegajaca na wytwarzaniu sobie zadan do wykonania. A urzedostan owszem.
        • samspade Re: 500+ 06.04.16, 19:26
          Sprecyzuj urzędnicy i urzedostan. Bo mam wrażenie ze ci przyjmujacy wnioski nie zarobią na tym dużo. O ile zarobią. A banki? Te znów na plus. Widać tak już świat jest skonstruowany.
          • edek40 Re: 500+ 07.04.16, 11:44
            samspade napisał:

> Sprecyzuj urzędnicy i urzedostan. Bo mam wrażenie ze ci przyjmujacy wnioski nie
            > zarobią na tym dużo. O ile zarobią. A banki? Te znów na plus. Widać tak już św
            > iat jest skonstruowany.

Spojrz na to inaczej - nie na pojedyncze pensje, tylko na to, ze ekonomisci szacuja, ze wyplacenie kazdych 500 zl bedzie kosztowac nas wszystkich okolo 200 zl (liczac w pensjach urzednikow, kosztach wlasnych urzedow, sprzecie, oprogramowaniu i takich tam).

Bardzo watpie, aby sam przelew kosztowal taka fortune.
    • wujaszek_joe wniosek złożony. pieniędzy nadal brak. 06.04.16, 22:22
      szósty dzień czekamy. nawet ten lepszy syn, zgłoszony do programu, przestał się tak puszyć.
      widać też głodny.
      Jutro zgłoszę do Partii że banki coś pochachmęciły, i my patrioci nie mamy co do kufla włożyć.
      • lexus400 Re: wniosek złożony. pieniędzy nadal brak. 07.04.16, 08:48
        Fajne to powiedzenie wujaszku z tym kuflem :) uchachałem się po pachy ale klawiatura do umycia.
      • sven_b Re: wniosek złożony. pieniędzy nadal brak. 07.04.16, 11:00
        My też czekamy, żeby te 5 stów wytransferować do Panamy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka