Dodaj do ulubionych

Czegoś takiego moje oczy jeszcze nie widziały:))

22.04.06, 12:28
Przyjechał dzisiaj klient Fiatem Ducato 2,3 JTD 2003 rok. Jego problem polegał
na wycieku płynu hamulcowego w prawym tylnym kole i ogólnym braku hamulców.
Ale to co moje oczy ujrzały po zdemontowaniu koła i zacisku hamulcowego
przekracza wszelkie granice debilizmu kierowcy. Facet był do tego stopnia
"zdolny", że zjechał klocek hamulcowy do blachy, następnie zjechał do zera
blachę klocka, następnie zjechał około 1 cm tłoczka hamulcowego i dopiero jak
tłoczek wylazł z uszczelnienia i stracił płyn hamulcowy zauważył, że coś się
dzieje z hamulcami. Czy ktoś potrafi to skomentować??:))
Obserwuj wątek
    • camillie Re: Czegoś takiego moje oczy jeszcze nie widziały 22.04.06, 12:30
      NIE :)
    • jawa99 Re: Czegoś takiego moje oczy jeszcze nie widziały 22.04.06, 12:58
      Przynajmniej nie można narzekać na brak wrażeń.Swoją drogą ciekawy człowiek,
      czyżby był aż tak "oszczędny"? :)))
    • mejson.e Pewnie słuchał głośno muzyki... 22.04.06, 13:08
      Dobre miał głośniki?

Pozdrawiam,
      Mejson
      --
      Automobil
      Forum pozytywnie zakręconych automaniaków.
    • typson Re: Czegoś takiego moje oczy jeszcze nie widziały 22.04.06, 13:21
      fajny link z AM

www.hamulce.net/tabel.htm
      • lexus400 Re: Czegoś takiego moje oczy jeszcze nie widziały 22.04.06, 14:09
        typsonie pozwoliłem sobie wrzucić Ci do skrzynki foto tego cylinderka, może
        jakoś to pokażesz gdzieś:))?
        • tomek854 Re: Czegoś takiego moje oczy jeszcze nie widziały 22.04.06, 15:24
          Ja moge wywiesic, jak mi podeslesz
          • lexus400 Re: Czegoś takiego moje oczy jeszcze nie widziały 22.04.06, 16:02
            poszło do Ciebie
            • tomek854 Re: Czegoś takiego moje oczy jeszcze nie widziały 22.04.06, 16:11
              lecz jeszcze nie doszło...
      • truskava Re: Czegoś takiego moje oczy jeszcze nie widziały 22.04.06, 19:46
        Pięęęęęękna kolekcja :-D
        Ja widziałem live dwa takie przypadki "hamulcowe":

1. Jak pracowałem w serwisie IVECO to zdarzały się egzemplarze z mocno zużytymi
        hamulcami, ale najlepszy był taki jeden EuroCargo, co zdarł jedną połowę tarczy
        hamulcowej wentylowanej (w tym sporą cześć "żeberek wentylacyjnych" tej tarczy).

2. Jeszcze w czasach technikuma, znajomy kupił jakiegoś fiata 125 kombi.
        Wkrótce stwierdził, że hamulce coś słabawe są. No to zdjeliśmy koła z przodu -
        wszystko niby +/- wporzo. Zdjeliśmy koła z tyłu - a tam tylko gołe tarcze -
        zacisków hamulcowych nie znaleźliśmy, za to przewody hamulcowe były ucięte i
        "zaklepane". No coment...

-
        Pozdr@wiam

TRUSKAVA
    • tomek854 Fotki: 22.04.06, 16:34
      orys.be/ftp/tloczek1.jpg
      orys.be/ftp/tloczek2.jpg
      orys.be/ftp/tloczek3.jpg
      orys.be/ftp/tloczek4.jpg
      • bassooner Re: Fotki: 24.04.06, 11:00
        A co to za starodruk w tle...?
        • camillie Re: Fotki: 24.04.06, 11:34
          to tłoczki z epoki....
        • lexus400 Re: Fotki: 24.04.06, 13:52
          bassooner napisał:

> A co to za starodruk w tle...?

kartka to wydruk z analizy spalin jakiegoś VW a książka to manual services Honda
          Prelude:))
          • bassooner Re: Fotki: 24.04.06, 13:56
            A myślałem,że trafiłem na trop skradzionych starodruków z Biblioteki
            Jagiellońskiej...
    • wujaszek_joe Re: Czegoś takiego moje oczy jeszcze nie widziały 24.04.06, 14:38
      to musiało pewnie trzeć niemiłosiernie?
      i to jak długo?
      • lexus400 Re: Czegoś takiego moje oczy jeszcze nie widziały 24.04.06, 17:58
        wujaszek_joe napisał:

> to musiało pewnie trzeć niemiłosiernie?
        > i to jak długo?

No raczej musiało:)) ale kierowca nic nie słyszał. Nie słyszał bo to służbowy
        samochód a w służbowym to można olać, tak się u nas szanuje cudzą własność.
        Jutro odbierają ten samochód i chyba kierowca pódzie bez wypłaty za 1 miesiąc,
        bo szef był raczej niezadowolony z faktury za naprawę a niestety samego tłoczka
        kupić nie można, cały zacisk używany 550 PLN + 40 przesyłka + klocki hamulcowe +
        płyn do całego układu + robocizna - no comments.
    • sherlock_holmes Re: Czegoś takiego moje oczy jeszcze nie widziały 24.04.06, 21:13
      Gdybym nie zobaczyłzdjęć, nie uwierzyłbym. I pomysleć, że ostatnio gościowi, który miał tarcze 4mm poniżej minimum kazałem napisac, że odbiera samochód na własną odpowiedzialność, poinformowany o konsekwencjach...
      • typson Re: Czegoś takiego moje oczy jeszcze nie widziały 24.04.06, 23:55
        kurne, gdzie Ty robisz?? Raty go wykończyly czy jak??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka