computerland1 14.07.08, 10:08 czesc, wybieram sie we wtorek, 22-go, do Szklarskiej na 5 dni. jako ze to tak blisko Pragi, to szkoda nie podjechac. wiecie czy w Czechach obowiazuja jakies winiety na autostrady, itp? dzieki. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
altu Re: Czechy - potrzebne winiety? 14.07.08, 10:09 rok temu obowiązywały. dzienne, tygodniowe. lepiej wykupić, bo mandaty za brak wysokie. a i warto - za komfort jechania autostradami i drogami (nawet wiejskimi) bez dziur ;) do kupienia na każdej stacji paliw. Odpowiedz Link
computerland1 Re: Czechy - potrzebne winiety? 14.07.08, 10:15 no wlasnie widze na stronie PZM, ze sa. 44,15 na tydzien. kulturka:) Odpowiedz Link
spqr5 Re: Czechy - potrzebne winiety? 15.07.08, 07:46 computerland1 napisał: > no wlasnie widze na stronie PZM, ze sa. 44,15 na tydzien. >kulturka:) Mam nadzieje , że to była ironia. Czesi za 1 tygodniową winietę dla aut poniżej 3,5 tony życzą sobie 200 koron więc to po kursie dzisiejszego dnia 27 zł. Kup winietę na stacji benzynowej, według czeskich przepisów winiety są do kupienia na każdej stacji w pasie 50 km od granicy. Odpowiedz Link
mrzagi01 Re: Czechy - potrzebne winiety? 14.07.08, 10:26 akurat dla kierunku Szklarska- Praga winietke kupić warto bo od Turnova przez Ml. Bol. w strone Pragi bieży elegancka ekspresówka. Odpowiedz Link
computerland1 Re: Czechy - potrzebne winiety? 15.07.08, 10:12 ale czy to znaczy, ze moge wjechac do Czech bez winiety i pozniej ja kupic? Odpowiedz Link
mrzagi01 Re: Czechy - potrzebne winiety? 15.07.08, 10:25 computerland1 napisał: > ale czy to znaczy, ze moge wjechac do Czech bez winiety i pozniej ja > kupic? oczywiście. winiety obowiązują na drogach ekspresowych i autostradach . Ponadto z reguły odcinki w/w przebiegające w pobliżu większych miast, jeżeli stanowią np istotną dla ruchu lokalnego obwodnice, czy lącznik są "bez poplatku". W twoim przypadku winietke możesz sobie strzelić w Turnovie na takiej większej stacji benzynowej (OMV- jeżeli się nie mylę. a może sie mylę;) w okolicach wjazdu na ekspresówkę. Nie ma ryzyka że nieopatrznie wjedziesz nielegalnie na winietkową trasę, bo czesi zadbali o dobre oznaczenie ostrzegawcze. Odpowiedz Link
computerland1 Re: Czechy - potrzebne winiety? 15.07.08, 10:56 i o to mi chodzilo. dzieki:) Odpowiedz Link
spqr5 Re: Czechy - potrzebne winiety? 15.07.08, 11:10 Płatne drogi w CR www.premid.cz/fileadmin/pixs/maps/MYTOCZ_map_RSD_tollroads_080101_080118.gif Odpowiedz Link
kaqkaba Re: Czechy - potrzebne winiety? 15.07.08, 15:59 Za winietkę miesięczną zapłaciłem ostatnio 330 koron. A winietkę kupiłem w Kauflandzie w Czeskim Cieszynie. Przed granicą w kantorze na stacji benzynowej w Polsce za to samo śpiewali chyba ponad 60 zł (zdzierstwo). Odpowiedz Link