Dodaj do ulubionych

Ukarała mnie straż miejska - hilfe!!!

20.07.08, 20:13
Wczoraj, na ulicy Szkolnej w Poznaniu ( koło szpitala po prawej
stronie)zaparkowałem samochód, chciałem jak najbliżej Fary (kościół) bo grałem
tam koncert w kapitularzu, a miałem trochę tobołków: bassoon, frakonosz,
pulpit... to zależało mi żeby dość blisko, a plac farny jest z reguły cały
zawalony... ale do rzeczy, co się będę uwewnętrzniał.
A więc tak: ulica jest jednokierunkowa (Szkolna) jadę i widzę znak D-20 tj
koniec postoju taksówek (TAXI przekreślone) i staję za znakiem. W odległości
jakieś 30 - 40 metrów widzę znak D-19 tj postój taksówek (TAXI) i myślę sobie:
pewnie tam zaczyna się drugi postój, wiecie obok jest szpital, zrobili kilka
miejsc dla ludzi, tym bardziej, że w tym miejscu stało kilka normalnych
pojazdów, a taryfy żadnej. No i przyłażę ok 23:30, a tu blokada, no i kur*a stówa.
Moje pytanie jest takie: czy jest jakiś przepis, który reguluje, jaka tablica
ma być pierwsza? Bo zawsze myślałem, że pierwsza jest TAXI, a druga, kończąca
postój taksówek to TAXI przekreślone. Dla przykładu wklejam dwa zdjęcia
wykonane w moim rodzinnym mieście. Dla mnie sytuacja jest taka jak z terenem
zabudowanym: początek to znak nieprzekreślony, a koniec to znak przekreślony.
img171.imageshack.us/my.php?image=img4579yx6.jpg
img253.imageshack.us/my.php?image=img4586pa0.jpg
Dodam tylko, że stanąłem dokładnie tak jak, na drugim zdjęciu - za
przekreślonym znakiem i wychodzi z tego, że w Poznaniu przekreślony znak
rozpoczyna postój taksówek, a nie przekreślony kończy - odwrotnie jak na
zdjęciach.
Obserwuj wątek
    • 1realista Re: Ukarała mnie straż miejska - hilfe!!! 20.07.08, 20:43
      przepisy mowią:

§ 53. 1. Znak D-19 „postój taksówek” oznacza miejsce
      przeznaczone na postój taksówek osobowych,
      z wyjatkiem taksówek zajetych.
      2. Znak D-20 „koniec postoju taksówek” oznacza
      miejsce, w którym konczy sie postój taksówek; jezeli na
      postoju taksówek nie umieszczono znaku D-20, to konczy
      sie on w odleglosci nie wiekszej niz 20 m przed znakiem
      D-19.

Dz u 170 poz 1393
      D20021393 - "rozporządzenie o znakach "

wyglada na to że stanąłeś na postoju bo postój zaczyna sie od "końca" D20 i idzie ku "początkowi" D19. Z tym ze jest bałagan w znakach tam gdzie stanąłeś bo powinien być najpierw koniec a potem początek.
      • 1realista Re: Ukarała mnie straż miejska - hilfe!!! 20.07.08, 20:45
        wroc :-)
        balagan jest na zdjeciu pierwszym bo powinno być odwrotnie
        • bassooner Re: Ukarała mnie straż miejska - hilfe!!! 20.07.08, 20:55
          1realista napisał:

> wroc :-)
          > balagan jest na zdjeciu pierwszym bo powinno być odwrotnie
          ______________________________________________________________-
          Na pierwszy i drugim jest tak samo, czyli wg przepisów źle.
      • bassooner Re: Ukarała mnie straż miejska - hilfe!!! 20.07.08, 20:53
        Wiesz - miałem zakodowane fotograficznie jak jest w mnie na wsi, a na dodatek
        rozumowałem tak jak np. w sytuacji: obszar zabudowany, koniec obszaru
        zabudowanego, autostrada, koniec autostrady itd
        • 1realista Re: Ukarała mnie straż miejska - hilfe!!! 20.07.08, 21:13
          o już widze jak na drugim zdjeciu.
          i mnie licytacja dopadła ale juz na spokojnie moge popisać ufff...:-)

Oznakowanie jest w przepisach logiczne bo auta staja od znaku postoju w kolejce czyli najpierw widzisz koniec postoju (jak jedziesz) z ostatnim taxi a potem początek z pierwszym taxi. A u siebie masz bałagan w oznakowaniu.
    • sven_b Re: Ukarała mnie straż miejska - hilfe!!! 20.07.08, 21:13
      Ja też interpretowałbym przekreślenie jako koniec, czyli jak na focie 1.
      Rozwiązanie z foty 2 pasowałoby mi tylko do drogi jednokierunkowej z prawym
      odcinkiem okresowo poszerzonym, np. właśnie na postój.
      • bassooner Re: Ukarała mnie straż miejska - hilfe!!! 20.07.08, 21:24
        sven_b napisał:

> Ja też interpretowałbym przekreślenie jako koniec, czyli jak na focie 1.
        • bassooner Re: Ukarała mnie straż miejska - hilfe!!! 20.07.08, 21:26
          aha... ino postój jest raz po lewej, a dwa po prawej - jak w moim przypadku na
          Szkolnej w Poznaniu
          • bassooner Odwołanie... 25.07.08, 17:23
            ... napisałem i wczoraj poleconym wysłałem, pożyjemy zobaczymy. Przedstawiam szanownym forumowiczom całość:

Do Komendanta
            Straży Miejskiej
            w Poznaniu

ODWOŁANIE

Szanowny Panie Komendancie. Jako jeden z muzyków Kapeli Farnej grałem, że tak powiem u Pana „za miedzą” koncert z cyklu „Muzy Kapitularza” 19 lipca o godzinie 20.00. Samochód zaparkowałem na ulicy Szkolnej po stronie szpitala za znakiem D-20. Jakież było moje zdziwienie (zmarszczone czoło i wysoko uniesione brwi), kiedy wracając po koncercie - dodam, że udanym – zastałem założoną blokadę na koło. Okazało się, po przybyciu Pana podwładnych – miłych skądinąd facetów, że stanąłem na postoju dla taksówek i zostałem ukarany dodatkowo grzywną w wysokości stu złotych oraz jednym punktem karnym. Zostałem poinformowany, że postój rozpoczyna się od pierwszej stojącej taksówki, przed znakiem D-19, a kończy na znaku D-20, za którym to zaparkowałem. Niestety parkując samochód około godziny siedemnastej na postoju nie było taksówek, a dla „zmyłki” – ponieważ po zaparkowaniu, wyszedłem z samochodu i oceniałem legalność mojego miejsca parkingowego – na postoju stały jeszcze dwa inne samochody, zaś taksówki (zapewne dla jeszcze większej „zmyłki”) przed i za postojem.
            Problem jest tego typu, że w wielu miastach znak D-20 kończy postój dla taksówek (np. w moim rodzinnym mieście Szamotułach – przesyłam stosowne fotografie), a znak D-19 rozpoczyna, natomiast w Poznaniu odwrotnie – D-20 rozpoczyna, a D-19 kończy. Przepisy, zapewne dla totalnego otumanienia obywatela, mówią raz tak (w interpretacji aspiranta Wydziału Drogowego Piotra Łukasiewicza na stronach internetowych):
            „Oznacza miejsce przeznaczone na postój taksówek osobowych, z wyjątkiem taksówek zajętych. Umieszczony dodatkowo na znaku napis "Bagażowe" wskazuje, że znak ten dotyczy taksówek bagażowych. Jeśli na postoju taksówek nie umieszczono znaku D-20, to kończy się on w odległości nie większej niż 20m za znakiem D-19.”
            A raz tak wg Kodeksu Drogowego:
            „Oznacza miejsce przeznaczone na postój taksówek osobowych, z wyjątkiem taksówek zajętych. Jeśli na postoju taksówek nie umieszczono znaku D-20, to kończy się on w odległości nie większej niż 20m przed znakiem D-19.”
            Wynika z tego, że jeśli nawet policjanci z „drogówki” mogą różnie interpretować znaki D-19 i D-20, to co dopiero zwykły obywatel. Przecież najczęściej spotykanym znakiem jest znak D-42 tj. „obszar zabudowany” i D-43 „koniec obszaru zabudowanego”, więc podobną interpretację (znak przekreślony kończy), podbudowaną oznaczeniami w wielu innych miastach, w tym moim (przesyłam stosowne fotografie), zastosowałem owego feralnego dnia.
            Zdaję sobie sprawę, że wyznacznikiem prawa jest Kodeks Drogowy i zapewne w oparciu o jego interpretację otrzymam stosowną odpowiedź, jednak gdyby Pan przejeżdżał przypadkiem przez Szamotuły i chciał zaparkować pojazd np. na rynku to proszę nie przestrzegać przepisów Kodeksu Drogowego i ewidentnie złamać prawo, parkując przed znakiem D-19 lub za znakiem D-20, ponieważ zastanie Pan srogo ukarany przez szamotulską Straż Miejską, gdyż tutaj, jak i w wielu miastach, postój taksówek rozpoczyna znak D-19, a kończy znak D-20.
            Nie jest moją intencją, żeby iść „na noże” z poznańską Strażą Miejską, jednak czuję się poszkodowany, a właściwie totalnie ogłupiony przez różną interpretację przepisów, w różnych miastach. Mogłem przecież stanąć po drugiej stronie ulicy, bo były wolne miejsca i nie zostawiałbym świadomie samochodu na sześć godzin w niedozwolonym miejscu. Ale jak to zwykle bywa, winny będzie szary obywatel, który nie jest w stanie pojąć, że w jednym mieście znak D-19 kończy postój taksówek, w innym znak D-19 rozpoczyna postój taksówek, a jeszcze w innym różowa świnka w bikini i ciemnych okularach rozpoczyna, a amorek z łukiem kończy, bo tak sobie radni może gdzieś wymyślą, bo jest fajnie i już...
            • tomaszek874 Re: Odwołanie... 25.07.08, 17:42
              Osobiście darowałbym Ci mandat niezależnie od winy za sam styl odwołania ;))
              • sniperslaststand Re: Odwołanie... 25.07.08, 19:47
                tomaszek874 napisał:

> Osobiście darowałbym Ci mandat niezależnie od winy za sam styl odwołania ;))

Z ust mi to wyjąłes.
                • bassooner Gorąca prośba!!! 25.07.08, 20:16
                  Do wszystkich automobilistów!!!
                  Gdybyście widzieli w waszych miastach taką oto sytuację jak przedstawione na
                  moich zdjęciach tzn. pierwsza taksówka w kolejce stoi przed znakiem
                  TAXI-przekreślone, a ostatnia w kolejce za znakiem TAXI to podeślijcie mi na
                  maila. Będzie to dowód w sądzie!!!
                  Wielkie dzięki z góry... kocham pa pa... ;-)))
                  • tomek854 Re: Gorąca prośba!!! 26.07.08, 00:05
                    tak jest chyba w Limanowej, ale fotki nie mam ani i głowy też nie dam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka