Dodaj do ulubionych

O mały włos

01.02.09, 12:38
Podobno marzenia trzeba spełniać. A ja byłem o krok od spełnienia jednego motomarzenia: może dla niektórych to będzie śmieszne, ale zawsze chciałem stare, duże, kanciaste Volvo. I było takie: 6-cylindrowy potwór chłepcący benzyne bez opamiętania, do tego skrzynia automat, siedzenia skóra z elektryczną regulacją, zintegrowany fotelik dla dziecka, klima, elektryczne szyby i lusterka, centralny z pilotem, fabryczne radio, alufelgi. Co lepsze, miał autentyczny przebieg 264tys.km i potwierdzona historię serwisowania, w tym 30tys. km temu wymeiniony rozrząd. Jedyne co było do zrobienia to tarcze i klocki z przodu. Do tego nie był skłądany z trzech.
I ja się za długo namyslałem. Bo to nie miałoby być auto kolekcjonerskie, ale do codziennej jazdy. I zanim rozważyłem za i przeciw, znalazło się ...trzech chętnych (na pewno to nie podstawiane osoby, bo sprzedawał człowiek, którego znam).

Pewnie to dobrze, że go nie kupiłem, dłubałbym w kolejnym starym grzmocie. A ceny części na pewno są "nieco "wyższeniż do Lnosa. No i nie zrobię 300km w mieście za 55zł :)

PS. Jak się pracuje przy autach, strasznie ciężko coś kupić, bo człowiek zbyt wiele widzi i jest przesadnie ostrożny. I wiem jedno: dobre samochody używane sprzedają się zanim ukaże się ogłoszenie, i nie trafiają do komisów. Zaraz się znajdzie ktoś znajomy lub z rodziny, kto weźmie takie auto z pocałowaniem ręki - coś jak auto mojej żony.
Obserwuj wątek
    • civic_06 960 ? 01.02.09, 16:39
      Piekny klocek...
      A moje 850 chociaz specjalnie o niego nie dbam i perfidnie ociagam sie z wymiana rozrzadu (ok 250 tys km) dzielnie i bezawaryjnie sunie do przodu. Jedynie skrzynia zdaje sie coraz bardziej szarpac...
      • sherlock_holmes Re: 960 ? 01.02.09, 21:12
        Z tego wszystkiego nie napisałem - tak, chodziło o 960. Miał nawet tempomat i komputer pokłądowy. co gorsza, wszystko (poza wycieraczkami reflektorów) działało bez problemów :)
        No i nie miał szyberdachu, czyli odpadał problem z rdzą i przeciekami :)
        PS. W Lanosie ruda zaczęła gryźć ramę przedniej szyby. Czyżby nadszedł czas na zmianę auta? Walka z rudą nigdy nie była mim ulubionym zajęciem, zawsze oddawałem pole praktycznie bez walki (tzn. sprzedawałem auto ;) )
        • tiges_wiz Re: 960 ? 01.02.09, 21:37
          to czemu nic nie mowiles :P ja kombi szukam :D
          • typson Re: 960 ? 02.02.09, 01:29
            Bullshlaha (צפה בפרופיל) - w dwóch autach miałem szyber i nic tam nie rdzewiało!! :)
            • lobuzek1 Re: 960 ? 02.02.09, 12:12
              W CC700 miałem fabryczny szyberdach i nie było problemów z
              przeciekami czy rdzą, ale trzeba było o niego regularnie dbać. Tylko
              w zimie na mrozie słychać było poskrzypywania dachu. Ostatnio
              oglądałem swój dawny samochodzik - popychacze zaworów klepią,
              słychać że rozrząd dawno nie był wymieniany i łańcuszek jest
              wyciągnięty jak cholera, samochód poobijany z każdej strony. Szkoda,
              bo gdy go sprzedawałem był w super stanie i kupca znalazł w godzinę.
            • bassooner Re: 960 ? 02.02.09, 12:45
              typson napisał:

> Bullshlaha (צפה בפרופי
              > 500;) - w dwóch autach miałem szyber i nic tam nie rdzewiało!! :)
              _____________________________________________________________________

ja to nawet siber w łoplu miałem i nie rdzewiało... ;-)))
              • civic_06 Re: 960 ? 02.02.09, 13:43
                Nasz 850 z roku panienskiego 94, szyberdach ma ale rudej brak... Tzn sa naloty na elementach zawieszenia, ale spod i poszycia czyste. Mimo, ze soli to tutaj w zimie nie zaluja no i klimat generalnie wilgotny.
                Szwedzka stal byla kiedys szwedzka, teraz pewnie chinska...
    • iberia.pl Re: O mały włos 02.02.09, 15:13
      jade wkrotce do Szwecji, moge Ci jakies przywiezc :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka