Dodaj do ulubionych

Którędy do Józefowa?

17.03.09, 22:27
Prośba o poradę: jedziemy z rodzinką w weekend do Józefowa, będziemy jechać drogą nr 7 w sobotę przed południem - i nie wiem czy wjehać do Warszawy i tamtędy przez Wisłe i sie cofnąć, czy w Grójcu odbić na Górę Kalwarię? Jedziemy z małą, więc wskazana droga mało dziurawa, choć bez przesady ;)
Z góry dzięki za pomoc :)
Obserwuj wątek
    • pizza987 Re: Którędy do Józefowa? 17.03.09, 23:16
      Jeżeli w sobotę to raczej wygląda na to że oba warianty są w porządku i nie mają żadnych konkretniejszych minusów (pamietaj tylko że 50 od Grójca to duży ruch tranzytowy ciężarówek a co za tym idzie raczej mniej przyjemna atmosfera). Jezli jednak masz ochotę na drogę krajoznawczą to można też odbić na obwodnicy Białobrzegów na Warkę i dotrzesz do Góry Kalwarii od drugiej strony. Tam może być trochę dziurawo ale zapewne będzie całkiem pusto.
      • franek-b Re: Którędy do Józefowa? 18.03.09, 00:00
        > Jeżeli w sobotę to raczej wygląda na to że oba warianty są w porządku i nie maj
        > ą żadnych konkretniejszych minusów (pamietaj tylko że 50 od Grójca to duży ruch
        > tranzytowy ciężarówek a co za tym idzie raczej mniej przyjemna atmosfera). Jez

Potwierdzam zeznania :-) Dodam tylko, że w sobotę to tirów nie powinno być, bo zdaje się, że nie mogą jezdzić w weekendy.
        Ja bym jechał na G. Kalwarii, bo mimo lepszej drogie przez Wawę, to różnica w długości spokojnie rekompensuje ewentualne nidogodności krótszej trasy.

> li jednak masz ochotę na drogę krajoznawczą to można też odbić na obwodnicy Bia
        > łobrzegów na Warkę i dotrzesz do Góry Kalwarii od drugiej strony. Tam może być
        > trochę dziurawo ale zapewne będzie całkiem pusto.

też potwierdzam :-)
        • pavulon78 Re: Którędy do Józefowa? 22.03.09, 23:16
          W weekendy nie mogą jeździć niestety tylko w okresie wakacyjnym. Teraz napewno bedą na drodze, ale z całą pewnością mniej niż w normalny dzień tygodnia.
    • mejson.e Warka 18.03.09, 10:40
      sherlock_holmes napisał:

> Prośba o poradę: jedziemy z rodzinką w weekend do Józefowa, będziemy jechać dro
      > gą nr 7 w sobotę przed południem - i nie wiem czy wjehać do Warszawy i tamtędy
      > przez Wisłe i sie cofnąć, czy w Grójcu odbić na Górę Kalwarię? Jedziemy z małą,
      > więc wskazana droga mało dziurawa, choć bez przesady ;)
      > Z góry dzięki za pomoc :)
      >

Proponuję inną trasę - w poniedziałek nią jechałem - Białobrzegi - Warka - Góra
      Kalwaria - Józefów.

Bez dziur - czas przejazdu 50 minut z Białobrzegów...

Pozdrawiam,
      Mejson
      --
      Automobil
      Forum pozytywnie zakręconych automaniaków.
      • mejson.e Re: Warka 18.03.09, 10:48
        Jeszcze mapka

https://img10.imageshack.us/img10/7084/radomjozefow.jpg

Pozdrawiam,
        Mejson
        --
        Automobil
        Forum pozytywnie zakręconych automaniaków.
        • sherlock_holmes Re: Warka 18.03.09, 15:59
          Dzięki serdeczne Koledzy, Mejson mnie przekonał do jazdy koło piwnego grodu :)
          • emes-nju Re: Warka 18.03.09, 16:20
            Mozesz tez w Radomiu odbic na Kozienice (od 7-ki w prawo na droge nr
            12, a potem w lewo na 737).

Jedzie sie przyzwoita i niezbyt ruchliwa droga w Parku
            Krajobrazowym - ladnie tam. Potem 79-tka, a nastepnie 50-tka (w
            Gorze Kalwarii i dalej tak, jak narysowal Mejson).

Nie wiem jak Ty, ale ja chorobliwie nie znosze 7-ki, bo to tor
            wyscigowy dla REPow.
            • mejson.e Re: Warka 18.03.09, 22:53
              emes-nju napisał:

> Mozesz tez w Radomiu odbic na Kozienice (od 7-ki w prawo na droge nr
              > 12, a potem w lewo na 737).
              >
              > Jedzie sie przyzwoita i niezbyt ruchliwa droga w Parku
              > Krajobrazowym - ladnie tam. Potem 79-tka, a nastepnie 50-tka (w
              > Gorze Kalwarii i dalej tak, jak narysowal Mejson).
              >
              > Nie wiem jak Ty, ale ja chorobliwie nie znosze 7-ki, bo to tor
              > wyscigowy dla REPow.

Też się w poniedziałek zastanawiałem nad wariantem Radom - Kozienice (z tych
              samych powodów nie znoszę 7-ki), ale od Radomia do Białobrzegów 7-ka ma dwie
              jezdnie, więc znika problem czołówek z repami...

Pozdrawiam,
              Mejson

P.S. To nie ja rysowałem - to zapis z rejestratora GPS... ;-)
              • st1545 Re: Warka 20.03.09, 12:19
                mejson.e napisał:
                > emes-nju napisał:
                > > Mozesz tez w Radomiu odbic na Kozienice (od 7-ki w prawo na droge nr
                > > 12, a potem w lewo na 737).
                > > Jedzie sie przyzwoita i niezbyt ruchliwa droga w Parku
                > > Krajobrazowym - ladnie tam. Potem 79-tka, a nastepnie 50-tka (w
                > > Gorze Kalwarii i dalej tak, jak narysowal Mejson).
                > Też się w poniedziałek zastanawiałem nad wariantem Radom - Kozienice (z tych
                > samych powodów nie znoszę 7-ki), ale od Radomia do Białobrzegów 7-ka ma dwie
                > jezdnie, więc znika problem czołówek z repami...
                Witam,
                Mnie się wydaje, że jeśli sherlockowi zależy na spokojnej jeździe bez dziur, to
                _jednak_ wariant Grójecki jest optymalny. Tirów na 50-tce nie ma co się bać -
                jadą dość szybko, by nie trzeba było ich wyprzedzać (serio piszę). W trasie
                Radom-Wesoła wybieram ten wariant gdy chcę najspokojniej dojechać do domu, jak
                najmniej kręcąc kierownicą. Odcinka Falęcice-Grójec należy tylko unikać od
                niedzieli do poniedziałku.
                Informacyjnie: przez Warkę jest 9km bliżej, a przez Kozienice - 3km dalej
                (tiny.pl/bntc).
                Przez Kozienice jest zbyt dużo ruchu lokalnego - od oddania ekspresówki w ogóle
                przestałem tamtędy jeździć. Przez Warkę niestety trochę odcinków dziurawych i
                sporo niespodzianek drogowych typu małe miejscowości z wąskimi zakrętami. To
                jest moja "główna droga", ale nie polecałbym jej w przypadku przy złej pogody
                albo nadwrażliwości pasażerów.
                pozdrawiam, tomek
                • st1545 Przepraszam, zepsułem link 20.03.09, 12:21
                  tiny.pl/bntc
    • sherlock_holmes Re: Którędy do Józefowa? 27.03.09, 16:08
      Wrócilim (w poniedziałek, ale czasu brakło na pisanie). Dzieki za porady, szczerze mówiąc ciężko powiedzieć o którymś z wariantów (tzn. Grójce/Warka) że jest lepszy. Na pewno bezpieczniej przez Warkę, ale droga od Warki do Białobrzegów jest w masakrycznym stanie, ponad 60km/h rzadko gzie się da jechać, a w samej Warce 30km/h to oznaka wielkiej odwagi. Z drugiej - droga na Górę Kalwarię jet bardzo wąska, tiry ciągą zwartym sznurem i wcale nie jest różowo.
      dodam jeszcze, że tankowaliśmy gaz na Bliskiej gdzieś za Białobrzegami w kierunku Radomia - i paliwo było do dupy, kawa na stacji paskudna, a obsługa jak za komuny.
      Żeby jeszcze ponarzekać - na obwodnicy Kielc i tuż przed Józefowem spotkałem dwóch debili - jeden po prostu spychał auta z drogi (nie wiem co by było gdyby znalazł kogoś nieustepilwego - czołówka, najechanie, rów?). Drugi jechał mi na zderzaku i gdy zbliżała się z przeciwka ciężarówka, nagle wyskoczył tak, że omal nie spowodwał katastrofy drogowej. Wyprzedził mnie i ...po 300m zaczął jechać z "moją" prędkością. Wyprzedzłem go 10km dalej, gdy 10 samochodów wlokło się 40km/h za ciężarówką pod górę - był jeszcze lewy pas, ale nikt z niego nie korzystał (pas dodatkowy na podjeździe pod górę, brak krżowań, zakazu wyprzedznia, poza obszarem zabudowanym i oczywiście linia przerywana - podwójna ciągła oddzielała lewy pas od pasa dla ruchu z naprzeciwka).
      Takie polskie smaczki...
      Najbardziej podobała mi się reakcja żony na to, co się działo na drodze gdy wjechaliśmy w Świętokrzyskie. Spoytała: "co tu się dzieje?!" A ja 'nic, to tylko scyzoryki. musimy przetrwać" :)
      • sherlock_holmes Re: Którędy do Józefowa? 27.03.09, 18:22
        żeby nie było, żem taki malkontent: ruch w sobotę był mały, jechało się bardzo przyjemnie, auto sprawdziło się na dlaszej trasie bez zastrzeżeń. Taka po prostu relaksacyjna jazda, bez emocji - choć na paru zakrętach pozwoliłem sobie na nieco więcej - i bez zaskoczenia ze strony auta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka