bumbecki 01.06.10, 12:36 lecę dalej po Skandynawii wzięłam się za cud-miód książęczkę "Lato" Tove Janson szkoda,że taka cieniutka i szybko się skończy... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
papuga_ara Re: czerwcowe czytadło :) 01.06.10, 13:23 A, znaczy Szanowna Koleżanka wzięła się za Muminki? Cudo, w rzeczy samej! A ja, proszę SzanPaństwa, ja - w trakcie Byczków! Odpowiedz Link
ewa9717 Re: czerwcowe czytadło :) 01.06.10, 14:50 Też lecę Skandynawów, a jutro nabądę (jednak!) następnego Krajewskiego, lwowskiego, bez Mocka. Odpowiedz Link
biaua_glysta Re: czerwcowe czytadło :) 01.06.10, 17:04 Ja Ossendowskiego o Zabajkalu. Dziwne. Trochę jak Sienkiewicz, tylko upośledzony wielce, bo zero tempa i dowcipu. Jakby przez średnio uzdolnionego gimnazjalistę pisane. Z samych pierwszych 20 stron Henryk zrobiłby jeden tom co najmniej. A tu ciurkiem opowiadanko. Wstał, poszedł, przyszedł. Coś mi ta literatura faktu średnio leży. Odpowiedz Link
bumbecki Re: czerwcowe czytadło :) 01.06.10, 17:56 nie, nie ... nie "Lato muminków" tylko opowieść o Sophii i jej babci Odpowiedz Link
l.mama Re: czerwcowe czytadło :) 01.06.10, 18:56 Skończyłam Byczki wczoraj.Podobają mi się. Odpowiedz Link
goonia Re: czerwcowe czytadło :) 01.06.10, 19:14 Jeffrey Deaver "Roadside Crosses" z Katherine Dance - bardzo dobra Odpowiedz Link
ewa9717 Re: czerwcowe czytadło :) 02.06.10, 23:12 Muszę wrócić do Forsyte'ów, bo mnie nowy serial już pierwszym odcinkiem wkurzył. No to wsiąkam łożniczo z sześcioma tomami... Odpowiedz Link
stara.gropa Re: czerwcowe czytadło :) 02.06.10, 23:13 Żeby Ci krzywdy nie zrobiły we śnie Odpowiedz Link
ter.eska Re: czerwcowe czytadło :) 02.06.10, 23:16 Ja dzięki dzisiejszej burzy prawie skończyłam Kocie worki(po sprzątaniu trza było się odchamić). Odpowiedz Link
asia.sthm Re: czerwcowe czytadło :) 02.06.10, 23:24 A ja mam tyle kilogramow czytania...ze pojecia nie mam co capne pierwsze....entliczek pentliczek...i Jacus sam w lapy wpadl. Balzakiana!!! Odpowiedz Link
stara.gropa Re: czerwcowe czytadło :) 02.06.10, 23:33 To ja też przybieram ulubioną pozycję ze wspomnieniami o Jerzym Dobrowlskim w ręku. Odpowiedz Link
salam_ji Re: czerwcowe czytadło :) 03.06.10, 01:06 "Practical grammar excercises", "Word Formation" "Thematic Vocabulary". Z innych, niejakiego Yula "The study of language" , że o literaturze staroangielskiej nie wspomnę... 6 egzaminów w tej sesji! Mnie naprawdę nie podnieca Szekspir w orginale!!! Szekspir po polsku jak tez i również A w kolejce czeka Caroline Graham "Śmierć w przebraniu". Już 5 miesięcy tak czeka... Szlag! Odpowiedz Link
pomaranczuch Re: czerwcowe czytadło :) 03.06.10, 11:19 Salam, nic się nie martw! Już niedługo skończy się ten okropny czas, który zwie się, tfu, tfu, tfu, sesją. (chyba sama dla siebie nie jestem przekonywująca Na mnie z jednej strony czeka ZSRR i to okesz, z drugiej jakieś książki do dydaktyki historii i wos, ale zastanawiam się czy to czytać bo kompletos nieinteresos mnie to. Ostatnio oświadczyłam rodzicom, że na magisterce rzucam specjalizację pedagogiczną i kicham na to. Odpowiedz Link
biaua_glysta Re: czerwcowe czytadło :) 07.06.10, 15:28 Jak śmie nie podniecać? Musi podniecać! Zwłaszcza staroangielska. Oft him anhaga are gebideð, metudes miltse, þeah þe he modcearig geond lagulade longe sceolde hreran mid hondum hrimcealde sæ, wadan wræclastas. Odpowiedz Link
doratos Re: czerwcowe czytadło :) 07.06.10, 15:41 U mnie Stieg Larsson Mężczyźni którzy nienawidzą kobiet ,połowa przeczytana podczas wycieczki do Zakopanego(15 godzin jazdy autobusem okropnośc) druga połowa właśnie czytana!Na razie się podoba. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: czerwcowe czytadło :) 07.06.10, 22:04 Doratos, to dopiero poczatek - jeszce masz dwie czesci: dziewczynke co sie bawila ogniem i Zamek z piasku. Cala ta trylogia wprawila mnie we wsciekle uwielbienie do Stiega Larssona.... a ten wzial i umarl skubaniec. A zeby go tam w niebie meszka jaks dreczyla. Nie umiem mu wybaczyc tego skretu. Ponoc gdzies jest 200 stron nastepnego rekopisu Odpowiedz Link
ewa9717 Re: czerwcowe czytadło :) 07.06.10, 22:13 Ciekawe, w którą stronę chciał to pociągnąć... Odpowiedz Link
asia.sthm Re: czerwcowe czytadło :) 07.06.10, 22:26 Ewuniu nie denerwuj mnie - obie nerki stracone masz i prawa raczka ci ubedzie przy najblizszej.. strzez sie osobistego spotkania. Hi hi - troszke zesmy w salonie naburzyly. I dobrze im tak. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: czerwcowe czytadło :) 07.06.10, 22:28 No rączka tak, ale cynaderki miały być Asine Odpowiedz Link
asia.sthm Re: czerwcowe czytadło :) 07.06.10, 22:43 No toz mowie: twoje beda asine na sprzedaz, bo ja akurat tylko kregoslup kradne na wlasny uzytek. Ty, spadamy z tego watku, bo nas zaraz derekcja zabije... za organy... Odpowiedz Link
ewcia-1980 Re: czerwcowe czytadło :) 08.06.10, 19:00 Ja wróciłam do "wszystko czerwone" a potem "byczki w pomidorach" Odpowiedz Link
blackauri do ewa9717 09.06.10, 23:09 mała prywata: i jak nowy Krajewski? Zastanawiam się, czy nabyć, seria z Czubajem podobała mi się średnio... Odpowiedz Link
ewa9717 Re: do ewa9717 09.06.10, 23:19 Powiem, jak do mnie wróci i wreszcie go dopadnę. Reklamówka z nim trafiła do niewłaściwego bagażnika i na razie szlaja się po kraju Mnie to z Czubajem też najwyżej srednio. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: do ewa9717 20.06.10, 19:18 No i dopadłam. Z początku czytało mi się tak sobie, potem coraz lepiej, no ale Popielski to jednak nie Mock, a choć lubię Lwów i fajnie się czytało, jak niektórzy Tońkiem i Szczepkiem jadą, to jednak głównym wabikiem ksiązek Krajewskiego jest dla mnie Wrocław, a tu go jeno taka nijaka ciutka we współczesnej klamrze na początku i w zakończeniu Odpowiedz Link
minerwamcg Re: czerwcowe czytadło :) 20.06.10, 21:21 A ja w przystępie czytelniczego głodu kupiłam za cztery złote archiwalny numer Bluszczu z kwietnia ubiegłego roku wraz z doklejonym pierwszym tomem "Arsena Lupin" Leblanca. No i wciungło mnie. Teraz szukam dalszych Odpowiedz Link
ewa9717 Re: czerwcowe czytadło :) 20.06.10, 21:30 Groniar (czy jakoś tak mu było), szampana! Odpowiedz Link
goonia Re: czerwcowe czytadło :) 22.06.10, 17:26 Swiat sie konczy, nie nie, to nie ksiazka, to stwierdzenie. Jestem tak zmeczona, ze nawet nie mam ochoty na czytanie( Juz tydzien czytam "The spy" Clive Cusslera, a normalnie w 2 dni bym skonczyla. Odpowiedz Link
nchyb Re: czerwcowe czytadło :) 25.06.10, 08:29 > Swiat sie konczy, nie nie, to nie ksiazka, to stwierdzenie. Jestem tak zmeczona > , > ze nawet nie mam ochoty na czytanie( o rety, to trzeba leczyć! Czy jest na forum doktor? Pomocy!!! Trzym się, odpoczywaj dużo. Odpowiedz Link
balamuk Re: czerwcowe czytadło :) 22.06.10, 17:58 Po przyjezdzie (oprocz nawrotu do "Byczkow") przeczytalam, co przywiozlam - nowa Marinine i nowego Kinga. King mnie podniosl na duchu, bo przez pare lat nudziarstwa produkowal, a teraz pieknie wrocil do formy. Odpowiedz Link
plecha1 Wsiąkłam w serię "Kot, który..." 23.06.10, 11:32 I to totalnie Zakochałam się w Koko i Yum Yum. Jeszcze mocniej odezwało się we mnie pragnienie przygarnięcia kota. A wczoraj rozbroił mnie cytat z chyba czwartego tomu: - Nie można mieć kota - poprawił ją Qwilleran. - Z kotem można co najwyżej mieszkać, tak jak ze współlokatorem... a nawet być przez niego posiadanym. Odpowiedz Link
orale Re: Wsiąkłam w serię "Kot, który..." 23.06.10, 20:03 Świeżutka, pachnąca Erica Spindler leży przede mną. Cudne, będzie mnóstwo okrutnych zbrodni Odpowiedz Link
hia Re: Wsiąkłam w serię "Kot, który..." 25.06.10, 15:29 Uwielbiam serię "Kot, który...". Świetna do czytania w nczasie dłuuugich dojazdów do pracy. polecam Alexander McCall Smith książki o Mmie Remotsie i serię Gerta Godenga "Krew i wino" Odpowiedz Link
stara.gropa Re: czerwcowe czytadło :) 25.06.10, 17:34 Znalazłam ciekawe informacje o Stiegu Larssonie: Stieg Larsson publikował na łamach 'NIGDY WIĘCEJ' - wspomnienie Rafała Pankowskiego komunikat redakcji 'NIGDY WIECEJ' 28.05.2010 Szwedzki pisarz Stieg Larsson, który zyskał w ostatnich latach wielką światową sławę jako autor trylogii 'Millennium', publikował na łamach polskiego magazynu antyfaszystowskiego 'NIGDY WIĘCEJ'. Stieg Larsson zmarł nagle pięć lat temu. Wydana już po jego śmierci seria książek sprzedała się na całym świecie w ok. 30 milionach egzemplarzy, bijąc wszelkie rekordy popularności. Jednak pierwszą publikacją Larssona dostępną w języku polskim był artykuł na łamach 'NIGDY WIĘCEJ' w 1996 roku. Przypomina o tym redakcja magazynu w najnowszym, 18 numerze czasopisma. - 'Stiega znałem przede wszystkim jako dziennikarza i działacza antyfaszystowskiego. Był założycielem i redaktorem naczelnym pisma EXPO, z którym do dziś blisko współpracujemy. Obaj też pisaliśmy dla brytyjskiego miesięcznika SEARCHLIGHT. Prywatnie Stieg był odważnym i ciekawym człowiekiem, być może nawet ciekawszym od większości bohaterów swoich utworów. Serdecznie się przyjaźniliśmy' - wspomina dr Rafał Pankowski, zastępca redaktora naczelnego 'NIGDY WIĘCEJ', koordynator Centrum Monitorowania Rasizmu w Europie Wschodniej. Nowy numer 'NIGDY WIĘCEJ' przypomina burzliwą historię 'EXPO' oraz artykuł Stiega Larssona z 1996 r. pt. 'Szwedzkie mass-media przeciw nazistowskiemu terrorowi', opisujący kampanię terrorystyczną przeciwko 'EXPO' prowadzoną przez neofaszystów. - 'Celem nazistów było zniszczenie sieci dystrybucji i poparcia dla magazynu. (...) Po utracie drukarni i wielu punktów sprzedaży dalsze istnienie EXPO stanęło pod znakiem zapytania. Redakcja magazynu zdecydowała się walczyć o przetrwanie przy użyciu wszelkich dostępnych środków. Okazało się, że było ich całkiem sporo' - pisał w 1996 roku Stieg Larsson. Największe szwedzkie media udzieliły wtedy zdecydowanego wsparcia antyfaszystom. - 'Ówczesna postawa Stiega Larssona i jego współpracowników była ważną inspiracją w tworzeniu Stowarzyszenia NIGDY WIĘCEJ' - przypomina Rafał Pankowski. Stowarzyszenie 'NIGDY WIĘCEJ' jest niezależną organizacją antyfaszystowską, która od 1996 roku monitoruje incydenty na tle rasistowskim oraz wydaje jedyny w Polsce magazyn antyfaszystowski 'NIGDY WIĘCEJ'. Dodatkowe informacje: www.nigdywiecej.org www.expo.se Odpowiedz Link
asia.sthm Re: czerwcowe czytadło :) 25.06.10, 19:18 Dobrze wiedziec Najlepsze, ze jest dalszy, nieopublikowany ciag Milenium, no ale spadkowiercy jak to spadkobiercy, malpiego rozumu podostawali i ni cholery nie potrafia sie nadal dogadac. musimy sie naczekac, i cholera wie czy tego dnia doczekam Odpowiedz Link
pomaranczuch Re: czerwcowe czytadło :) 25.06.10, 19:54 Hmm, u mnie teraz R. Pipes na piedestale i Rosja bolszewików, poza tym Władimir Bukowski Partyzant prawdy- genialna książka! Odpowiedz Link
blackauri Re: czerwcowe czytadło :) 05.07.10, 11:35 Nowy Krajewski dobry, jeszcze jakiś mroczny kryminał...? Groniar powiadacie? Się obaczy Odpowiedz Link
balamuk Re: czerwcowe czytadło :) 05.07.10, 16:49 Nigel Barley - Niewinny antropolog. Czytam, placze ze smiechu i zaluje, ze mi sie konczy, na szczescie jeszcze jedna mam w odwodzie. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: czerwcowe czytadło :) 06.07.10, 13:37 Poszłam do miasta w nowych butach i ukrzywdziły mi piętki No to w odwecie nabyłam "Czarną listę" Marininy i zaraz zalegnę na boczku, tylko jeszcze coś smacznego dla omdlałego cielska przygotuję Odpowiedz Link
balamuk Re: czerwcowe czytadło :) 06.07.10, 18:37 Bo do miasta chodzi sie boso, a buty wklada na miejscu! Jak przeczytasz, to napisz, co myslisz, ciekawa jestem Odpowiedz Link
ewa9717 Re: czerwcowe czytadło :) 06.07.10, 18:46 Na razie zaczęłam i zasnęłam sjestowo. To Marinina bez Anastazji. Odpowiedz Link
balamuk Re: czerwcowe czytadło :) 06.07.10, 18:55 To milej sjesty, co Ci mam zalowac)) Odpowiedz Link
asia.sthm Re: czerwcowe czytadło :) 06.07.10, 21:46 To ja moge mila sjeste popsuc...czytam : Marylin Manson pt The Long Hard Road out of Hell Lubie czlowieka, strasznie bylam go ciekawa i mam co chcialam. Ksiazki nie da sie zapomniec. To gorsze od Pachnidla ....znaczy utkwi w pamieci na amen. Odpowiedz Link
balamuk Re: czerwcowe czytadło :) 06.07.10, 22:16 Jezeli w tym sensie gorsze od Pachnidla, to ja na razie pieknie dziekuje. Znaczy, za ostrzezenie Odpowiedz Link
asia.sthm Re: czerwcowe czytadło :) 06.07.10, 23:41 Gorsze w sensie, ze sie bardziej wgryza w ... no wgryza sie czlowiekowi w srodek czlowieka. Polecam, nie zawadzi dac soba potrzasnac. Odpowiedz Link