02.10.10, 01:54
... urodzinowy wyjazd na krym wzial w leb, role substytutu mial spelnic Paryz. Nie paliem sie zanadto, az zmienilem zdanie, sprawdziwszy loty. Jak tylko zobaczylem ze airberlin laduje na Orly, natychmiast wybralem opcje Rezerwuj. Po czym przeszperalem strone tego lotniska, szukajac info nie o tym jak dojechac do centrum, nie gdzie kupic bilet na pociag, interesowalo mnie oczywiscie tylko jedno - lokalizacja kapliczek. Namierzylem dwie, ale z opisow wynikalo, ze tylko jedna mozne byc ta wlasciwa (ta druga miala zdaje sie taki bardziej uniwersalny charakter, w zamysle dajac mozliwosci czolobicia najrozmaitszym bogom. Od razu wiedzialem ze to nie moze byc ta!). Droga do tej wlasciwej nawet byla opisana: nalezalo sie udac w czesc lotniska zwana bodaj Orly sued, skrecic gdzies tam, potem wejsc po schodach, minac rog, zboczyc w prawo i juz sie dotrze na miejsce. Mimo tak przystepnych i latwych do zapamietania objasnien, mialem w planach spisanie ich starannie w punktach, a potem scisle sie ich trzymanie, z nadzieja na odnalezenie tego przelomowego dla Chmielewskiej miejsca. Na dobrych checiach sie jednka skonczylo. Podczas jak zwykle pospiesznego i spanikowanego pakowania, nie tylko z glowy wylecialy mi instrukcje dojcia do kaplicy.
Totez wysiadlszy na Orly z rezygnacja pomyslalem, ze pewnie przepadlo, nie zoabcze, nie trafie, szkoda. Niemniej paradujac od samolotu do wyjscia (a dluga to droga, jak to na lotniskach) wytrzeszczalem oczy, chlonac kazdy element, bo na Orly rzadko sie bywa. A ma swoja atmosfere to lotnisko, czulem sie zywcem przeniesiony co najmniej w lata 70te! Cudowne wykladziny, boskie lampiony zwisace z sufitu,,, no sceneria jak z filmu! I tak chlonac te atmosfere, mimochodem dostrzeglem ze jestem w hali sued. Aha. Dlugi korytaqrz,k schody w perspektywie. Chapelle??? Krok w lewo i calkwoicie bezwiednie trafilem!!! Nie ma wtapliwosci, to byla ta kalica:
"-Popatrz na to - powiedzial. - Nic wiecej, tylko popatrz.
Popatrzylam. staanowila arcydzielo. Owal, scianka w srodku, przy niej oltarz, nic poza tym. Absolutna prostota srodkow i nieskazitelne proporcje, dech zapieralo..."
Pamietalem ten opis, wiec od razu poznalem. Robi wrazenie, zwlaszcza ta prostota i owalny ksztalt. Chociaz mam wrazenie ze dodali ten kwiat, i nei wiem czy kiedys stala tam ta taka jakby metalowa bula kolo oltarza. Acz wielkiej krzywdy nie robi temu wnetrzu, moim zdaniem. Dodatkowo czuc cudownego ducha lat 60-70. Na pewno oltarz jest wciaz ten sam (widac to chocby po drewnie), tak samo jak i lawki. A nawet wykladzina! Przyznaje, ze poczulem sie wmurowany w podloge, i nawet robienie zdjec wydawalo mi sie naruszeniem beztretensjonalnego uroku tej kapliczki. Nie obylo sie bez okraszonych wzruszeniem mysli pod tytulem: To tutaj ona sobie z Piotrem stala i postanowila skonczyc z projektowaniem... Co do zdjec,,, jak sie okazuje, nie do konca oddaja to wnettrze, nie da sie go dobrze sfotografowac, wlasnie przez te owalnosc, i to, ze kapliczka jest mala. teraz sie zdenerwujecie, bo zdjecia mam (cale trzy), ale na razie nei wiem jak ja mam je tu Wam pokazac. Zaczalem tworzyc swoj profil na picasso, jak mi sie uda go rozgrysc, to wrzuce link i se sami popatrzyciesmile
Obserwuj wątek
    • stara.gropa Re: ORLY 02.10.10, 02:06
      Gaston, nie denerwuj nas chłopie, tylko dawaj zdjęcia. Z boku tej strony masz napis: dodaj zdjęcia, klikasz w niego i wstawiasz tam zdjęcia kaplicy. Tylko musisz najpierw mieć je w swoim komputerze smile
      • gastonlemiel Re: ORLY 02.10.10, 02:24
        heh troche suspensu jeszcze milosnikom kryminalow nie zaszkodzismile) opcji Dodaj zdjecia probowalem, ale nie chciala ze mna wspolpracowac, wiec ja porzucilem, zwlaszcza ze nie wiem, gdzie po dodaniu ich tam one wyladuja??

No ale jakos ujarzmilem picasso i tu powinniscie moc obejrzec sobie Ta Kaplice: picasaweb.google.pl/113179424762135157558/ORLY?authkey=Gv1sRgCJvilPLi5MrC9gE#
    • groha Re: ORLY 02.10.10, 02:16
      Cóż, rozumiem, że w obliczu doskonałego piękna każdy ma prawo stracić wszystkie zmysły i zapomnieć o reszcie świata, więc musimy Ci wybaczyć, nie mamy wyjścia. Zresztą, czekaliśmy na tę kaplicę tak długo, więc poczekamy jeszcze chwilę, nic nam się nie stanie. Grunt, że masz jakiekolwiek zdjęcia. A'propos, może spróbuj zawiesić je tutaj pojedynczo za pomocą zwykłej żaby?
      www.imageshack.us/
    • gastonlemiel Link do kaplicy 02.10.10, 02:32
      zeby nie przepadlo podaj jeszcze raz: picasaweb.google.pl/113179424762135157558/ORLY?authkey=Gv1sRgCJvilPLi5MrC9gE#

Napis na oltarzu glosi: Bog posrod ludzi. tez mi pasuje swoja prosta a jasna wymowa do calej atmosfery tego pomieszczenia!
      • se_nka0 Re: Link do kaplicy 02.10.10, 06:37
        Gaston... dzięki za zdjęcia. Jakże inne wyobrażenie miałam czytając, dobrze, że mam możliwość obejrzenia fotki.
        • ewa9717 Re: Link do kaplicy 02.10.10, 08:47
          Pewnie całkiem inaksze jest wrażenie na zywca.
        • dorka_31 Re: Link do kaplicy 02.10.10, 11:11
          Gaston, dzięki!!!! Ależ chciałam zobaczyć to miejsce! Z pewnością zdjęcia nie oddają atmosfery wnętrza, bo zawsze tak jest, ale już można przynajmniej mieć jakieś wyobrażenie smile
      • groha Re: Link do kaplicy 02.10.10, 12:01
        Rzeczywiście, urzeka prostotą formy. A resztę nadal trzeba sobie wyobrażać, bo zdjęcia nie oddają wiele. Skoro jednak Gurua i Gaston mówią, że jest to skończona doskonałość, to nie pozostaje nic innego, tylko wierzyć im na słowo.
        • gastonlemiel Re: Link do kaplicy 02.10.10, 13:48
          ciesze sie, ze chociaz troche moglem Wam przyblizyc ta kapliczke! Wydaje mi sie, ze Gurue najbardziej porazila wlasnie ta prostota srodkow. Niby nic, a jednka - bo dzieki tej prostocie i owalnosci kapliczka jest przeurocza. A nigdy sie chyba zadna kapliczka nie zachwycalem. Swoja droga proponuje Gurui przy nastepnym spotkaniu pokazac te zdjecia, mysle, ze sie ucieszy, a poza tym powie nam na przyklad czy ta metalowa bula i kwiat juz tam wtedy bylysmile Mam wrazenie ze nawet to krzeslo pochodzi z tamtych czasowsmile
    • minerwamcg Re: ORLY 02.10.10, 14:03
      Mam wrażenie, że dzieło w latach 70 było cudem awangardy, potem w tym stylu zbudowano tak wiele, że się opatrzyło. Poza tym, jak sądzę, co niebądź spaprali potomni. Gaston mówi, że buła krzywdy nie robi, mnie się ona nie widzi, bez kwiata też jak sądzę byłoby lepiej. Ale żywcem nie widziałam a zdjęcia jako sie rzekło nie oddają, więc już się zamykam.
      • gastonlemiel Re: ORLY 02.10.10, 14:10
        minerwo slusznosc mozesz miec w kwestii tego, ze w tamtych czasach bylo to cos unikalnego i calkowicie oryginalnego jeszcze. Kwiat tez mi sie nie do konca widzi, ale bula mi sie nawet podobalawink
        • minerwamcg Re: ORLY 02.10.10, 21:07
          Bo pewnie żywcem ładniejsza smile
    • gastonlemiel La Defense 02.10.10, 15:10
      a pamietacie wrazenia Gurui tez w Autobiografii opisane, z wizyty w nowczesnej paryskiej dzielnicy La Defense, tam gdzie francuziki popadly w gigantomanie?? no to tutaj kilka fotek, jesli ktos tam nie byl i nie widzial. Robi wrazenie, jednka wole inne starsze dzielncie Paryzawink
      Tutaj fotki:
      picasaweb.google.pl/113179424762135157558/ParisLaDefense?authkey=Gv1sRgCNjGi4il2vy10wE#
      • se_nka0 Re: La Defense 02.10.10, 15:44
        Nie byłam i nie widziałam. Dzięki za fotki smile
        Tło robi wrażenie, a co tam, powiem więcej, babci emerytce wolno wink
        Kurcze - jaki model ! smile
        • gastonlemiel Re: La Defense 03.10.10, 15:21
          heh dzieki sen_nko!smile)
          • se_nka0 Re: La Defense 03.10.10, 15:48
            smile
    • minerwamcg Re: ORLY 02.10.10, 21:11
      Ja bym w tej kaplicy postawiła świeczkę. Jako wotum za Guruę, że znalazła to co powinna w życiu robić. Bo gdyby nie to, gdzieżbyśmy teraz byli?
      • szkorbut-lumbago Re: ORLY 03.10.10, 08:22
        A ja sobie zupełnie inaczej wyobraziłam tę kapliczkę i zasadniczo moja wizja bardziej mi się podobała. Nie pozostaje mi zatem nic innego jak pojechać i zobaczyć własnymi oczami licząc na to, że zdjęcia nie oddają itd smile.
    • g0p0s Re: ORLY 04.10.10, 12:45
      Czekaliśmy, czekaliśmy, aż się doczekaliśmy. Dzęki Gastonie!
      • 36krzysiek Re: ORLY 04.10.10, 16:06
        Się popopisuję, Grande Arche (kojarzy mi się jednoznacznie wink leży w jednej linii z Łukiem Triumfalnym. Coś tam je łączy, idea jakaś czy pomnik ku chwale.
      • woloduch1 Re: ORLY 04.10.10, 21:03
        Dzieki. A tak a'propos, to cos mi sie (chyba) przypomnialo. W ksiazce Waldemara Lysiaka "Francuska sciezka" chyba bylo zdjecie tej kapliczki. Ma to ktos,zeby sprawdzic?

Pozdrawiam

Woloduch
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka