Dodaj do ulubionych

Morda potworrrra

19.10.14, 09:29
Pamiętacie mordę potwora, którą Janeczka i Pawełek znaleźli na strychu, a potem straszyli upiornie starą sąsiadkę? Była zrobiona była z dyni i wysuszona (no bo niby jak inaczej mogłaby wytrzymać tyle czasu na strychu).
No i tu zaczyna się problem. Zrobiłam gębę z dyni i czytałam w internetu odmętach jak to zakonserwować. Zasadniczo należy ją raczej konserwować i nawilżać. Czy suszyć i jak? Problem jest z pleśnieniem warzywka, jak tego uniknąć? A może bardzo ją wyskrobać od środka? Macie jakiś pomysł?

A tak zupełnie ubocznie, to nie wiecie co zrobić z zawartością dyni? Najlepiej ciasto na mące bezglutenowej?
Obserwuj wątek
    • ewa9717 Re: Morda potworrrra 19.10.14, 09:59
      Ja bym chyba wyskrobała i próbowała suszyć, ale przyznaję się bez bicia, ze nigdy tego nie robiłam. A tu o:
      www.wielkiezarcie.com/search.php?query=z+dyni&search=Szukaj
      • gat45 Konfitura z dyni z cytrusami 19.10.14, 10:11
        5 kg miąższu z dyni
        2 kg cukru
        2 pomarańcze
        1 cytryna
        1 lemonka

Pokroić cytrusy w cienkie plastry, a miąższ z dyni w kostki (w przybliżeniu). Wymieszać toto w dużej salaterce i zasypać cukrem. Zamknąć salaterkę (można tą taką przezroczystą folią) i pozostawić na 24 godziny w chłodnym miejscu.
        Na drugi dzień wywalić do gara i gotować ca 3 kwadranse, ciągle mieszając.

Ja dodaję jeszcze goździki i cynamon, na etapie pierwszym, tj. do surowego miąższu.
        Toto jest całkiem dobre, ale ponadto - a może nawet przede wszystkim - wygląda przepięknie. Człowiek się czuje, jakby jadł żywy bursztyn.
        • edeka5 Racuszki dyniowe 19.10.14, 10:47
          Racuszki są niezwykle delikatne, mięciutkie i wcale nie nasiąkają tłuszczem w czasie smażenia.

Składniki ciasta:
          2 żółtka
          2 białka
          3 łyżki brązowego cukru
          1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do pierników
          1 szklanka mąki (pewnie może być też bezglutenowa)
          1/2 łyżeczki sody
          1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
          1 szklanka dyni utartej na tarce (oczka duże lub średnie) i odsączonej

dodatkowo: tłuszcz do smażenia, cukier puder lub konfitury do przybrania

Wykonanie:
          Żółtka ucieramy z cukrem. Białka ubijamy na sztywno. Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem i przyprawami. Do żółtek dodajemy dynię, mieszamy, a następnie łączymy z mąką. Ciasto powinno być porządnie gęste. Jeśli nie jest (w dużej mierze zależy to od dyni) należy dosypać łyżkę lub dwie mąki. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy całość. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy niewielkie ilości ciasta i smażymy na złoty kolor. Zdejmujemy na wyłożony papierowym ręczniczkiem talerz do odsączenia. Podajemy ciepłe, aczkolwiek na zimno też są smaczne.

Uwagi:
          - do ciasta można dodać inne przyprawy, według własnego gustu, na przykład odrobinę skórki z cytryny lub pomarańczy, rozgniecionego goździka (mówimy o przyprawie smile), wanilię itd;
          • tutul Re: Racuszki dyniowe 19.10.14, 12:36
            zupa z dyni:
            dynia(500g),ziemniaki ( 2 średnie ) rosół lub wywar z warzyw ( moze być z "kogutka")-750 ml,cebula1,5 szt.
            łyzeczka curry pół ząbka czosnku,oliwa lub olej-5 łyzek stołowych,sól i pieprz do smaku

Dynię i ziemniaki obrać,pokroić w kostkę .Na oliwie zeszklić cebulę pokrojona w kostkę i czosnek.Dodać ziemniaki i dynię,zalać wywarem i gotować do miękkości.Dodać curry.Zmiksować i przyprawić do smaku.
    • minerwamcg Re: Morda potworrrra 19.10.14, 13:33
      Jak nie uznaję Halloween, tak na mordę upiora mam ochotę co roku! A odkąd mi młode dorosło na tyle, żeby wysłuchać (z dziką frajdą) czytania "Nawiedzonego domu", coraz słabiej się opieram. Obawiam się, że w tym roku już mi się nie uda wykręcić... Tylko bieda, że nie mamy kogo straszyć.
      Co do suszenia, mam wrażenie, że dynię trzeba wydrążyć dość porządnie, tak, żeby nie zostało w środku nic miękkiego, tylko samo twarde, to co pod skórą. A potem to już chyba tylko trzymać w umiarkowanie ciepłym i suchym...
      • gat45 Re: Morda potworrrra 19.10.14, 13:57
        Nigdy nie suszyłam dyni, ale suszyłam wydrążone tykwy. Dokładnie tak, jako prawi Minerwa = skrobanie do twardego i czas. Przyznaję, że poprawiałam szanse na sukces powtarzanymi co jakiś czas sensami z suszarką do włosów, po uprzednim przetarciu szmatką, nasączoną w spirytusie (przeciwko pleśniom). I teraz mam piękne miseczki.
        • szkorbut-lumbago Re: Morda potworrrra 19.10.14, 20:37
          To jest myśl, chyba ją posusze.
          A co przepisów, za które bardzoooo dziękuję, to w nich używa się tej czci dyni wymieszanej z pestkami i czy tej przyczepionej do skóry?
          • tutul Re: Morda potworrrra 20.10.14, 09:13
            Część z pestkami wyciąć,pestki wydłubać i ususzyć.A resztę obrać jak kabaczka i pokroić
            • gat45 Re: Morda potworrrra 20.10.14, 09:20
              Jak to - obrać ? Przecież to jest wydłubane z mordy ?
              • kocio_pierzaczek Re: Morda potworrrra 20.10.14, 10:47
                Jakby co, służę wędką.
    • felis2 Re: Morda potworrrra 20.10.14, 11:32
      Mordę upiora zrobiłam lekkomyślnie kilka lat temu i teraz muszę co roku. Nie chce mi się, więc marzy mi się taka zasuszona, ale kicha. Te współczesne, powszechnie dostępne w sezonie mają delikatną, cieniutką skórkę i jak się nie zostawi warstwy miąższu to nic z tego.
      Mam gdzie, więc chciałam sobie wyhodować własną gruboskórną. Wiosną przekopywałam się przez fora ogrodnicze w poszukiwaniu odmiany z drewniejącą grubą skórą, ale kicha, wszystko spożywcze, wszyscy zachwalają odmiany o delikatnych skórkach, o mordach nikt nie myślisad Jedyne co było że ma drewniejącą skórę to takie kostropate ozdobne popierdułki albo tykwy.
      Jak ktoś z was by znalazł odmianę nadającą się na mordę to pięknie proszę o informacje. Mogę nawet wyhodować więcej i się dzielić.
      • szkorbut-lumbago Re: Morda potworrrra 20.10.14, 14:43
        Będę szukać. I mam rozumieć, że teraz co roku będę robić mordę? Felis, a poprzestajecie na jednej rocznie? Bo u mnie już trwają negocjacje co do drugiej.
        • salam_ji Re: Morda potworrrra 20.10.14, 22:27
          W Lidlu kupiłam taką w celach ścisle konsumpcyjnych. Niestety smakowo kicha, a skórrra twarrrrda jak pieron. Gdyby zakupić większą...? Cena 1,90 za kg. U mnie były średniej wielkości więc umówmy się, że nie na morrrdę ale na morrrrdeczkę wink
          • minerwamcg Re: Morda potworrrra 21.10.14, 00:24
            O, proszę! Twarda jak pieron? I średniej wielkości? To chyba to, co by mi odpowiadało, S-L ma większy dom, to pewnie potrzebuje okazalszej. Muszę znaleźć gdzieś w miarę blisko jakiś Lidl...
            • szkorbut-lumbago Re: Morda potworrrra 21.10.14, 08:45
              Ja mam duże szablony i dlatego muszę mieć większą, ale i tak zajrzę do Lidla. Nawet powinnam być dzisiaj w pobliżu.
              • felis2 Re: Morda potworrrra 21.10.14, 11:42
                Szablon można przeskalować.
                Mam tylko jedno dziecko i każę mu osobiście patroszyć (pretekst: ma mniejszą rękę, to mu łatwiej i dziura też może być mniejsza) toteż poprzestajemy na jednej. Tzn dzieciątko zawsze chce więcej i do tego jak największych, ale po wypatroszeniu jednej dyni formatu piłki do koszykówki od razu mu ta pazerność mija.
                No i patrzcie państwo, byłam wczoraj w Lidlu, ale przez myśl mi nie przeszło macanie dyńsad
                • felis2 Re: Morda potworrrra 21.10.14, 11:45
                  A, znakomity efekt upiorności uzyskuje się podświetlając mordę migającą czerwoną lampką rowerową.
                  • szkorbut-lumbago Re: Morda potworrrra 21.10.14, 19:50
                    Na pewno spróbujemy smile
    • damakier1 Re: Morda potworrrra 22.10.14, 17:18
      Skoro o dyniach mowa, a ponoć każda okazja do reklamy samej siebie jest dobra, to podaję sposób przerobienia kota na dynię, czyli Jak Karolek dynią został.
      • asia.sthm Re: Morda potworrrra 23.10.14, 12:20
        Alez ty masz pieknego tego bloga, Damokier. Az sie pysk smieje...
        • damakier1 Re: Morda potworrrra 23.10.14, 19:10
          A jaka jestem łasa na pochwały! smile Dziękuję bardzo i zapraszam do częstych odwiedzin. A jakbyś jaki komentarz przy okazji zostawiła, to bym się cała rozpłynęła ze szczęścia...
    • czekolada72 Re: Morda potworrrra 22.10.14, 20:20
      a JA POLECAM te zupe, jest bossska!!
      www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/zupa_dyniowa_z_pieczonych_warzyw/przepis.html
      Składniki:

• 1200 g dyni (zważonej przed obraniem)
      • 5 pomidorów
      • 1 cebula
      • 4 duże ząbki czosnku (w łupinach)
      • około 2 szklanek (500 ml) bulionu
      • 2 łyżki oliwy extra vergine
      • 60 ml śmietanki kremówki (lub mleka kokosowego)
      • sól do smaku (ok 1/3 łyżeczki)
      • świeżo mielony czarny pieprz do smaku (ok. 1/4 łyżeczki)
      • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
      • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku (lub mniej jeśli wolimy łagodny smak)
      • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
      • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
      • szkorbut-lumbago Re: Morda potworrrra 23.10.14, 09:07
        Moja dynia była jednak spleśniała. Nie wiem czy to oznacza, że było jej u nas tak dobrze czy tak źle, w każdym razie jest do wyrzucenia. Teraz muszę nabyć nową i wykonać kolejną mordę wraz z dziecięciami. Swoją drogą rozczulił mnie potomek tekstem "Dlaczego dynia ma futerko?". Bycie dzieckiem jest jednak super smile.
        • gat45 Re: Morda potworrrra 23.10.14, 10:03
          Wlej spirytus (może być denaturat) do rozpylacza do perfum i pryskaj kolejną dynię starannie od wewnątrz i od zewnątrz. Przynajmniej przez pierwszy tydzień.
          • g0p0s Re: Morda potworrrra 23.10.14, 13:48
            Pijana będzie.
            • gat45 Re: Morda potworrrra 23.10.14, 14:06
              Pijana - może, ale bez futerka !
              • balamuk Re: Morda potworrrra 23.10.14, 17:52
                Czyli pijana i goła. No ładne kwiatki... I to ma być dla dzieci? wink
                • szkorbut-lumbago Re: Morda potworrrra 23.10.14, 18:26
                  Tak mówią wink. Ta stała w domu (nie nasz wybór, potomek młodszy własna piersią przed wyniesieniem zasłonił), ale czy taka pijana to może z nieletnimi w jednym pomieszczeniu?
                  • gat45 Re: Morda potworrrra 23.10.14, 19:21
                    W sensie że opary czy w sensie że deprawacja ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka