asia.sthm 29.04.19, 14:24 Tu bedziemy pokazywac co mamy do pokazania. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asia.sthm Re: Fotografie na każdy temat 29.04.19, 14:31 Sesja: Krynica , Piaski, Corey by Czekolada Krynica Piaski Odpoczynek i do roboty: d.c.n jeszcze dwa doszly Odpowiedz Link
eulalija Re: Fotografie na każdy temat 29.04.19, 15:07 Tu można komentować? Jak nie to Asia wyrzuci. Ależ Corey jest piękny. I pracowity Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Fotografie na każdy temat 29.04.19, 15:15 Mozna mozna Wlasnie trzeba na goraco komentowac, inaczej sie nie da. Ten Corey to gwiazdor - musi kuzyn Szarika czy co. Fotogieniczny taki ze klekajcie narody. Odpowiedz Link
se_nka0 Re: Czekolada ciag dalszy 29.04.19, 16:16 Jedno zdjęcie mi sie nie podoba. Bardzo. Przekop oczywiście... Reszta cudowności - dzięki Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Czekolada ciag dalszy 29.04.19, 17:11 O matko, zamarlam zamrożona, gdzie znowu narozrabialam! Uffff Też mi się nie podoba, straszliwie! Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Czekolada ciag dalszy 29.04.19, 17:27 Ja widzalam ten wyrab na zdjeciu z lotu ptaka - jakby kurde cyklon czy inny tajfun przeszedl, u nas Gudrun tak przetrzebila lasy, jak labitynt sie porobily. Tu efekt podobny, lecz jak siachniecie siekiery w kregoslup. Fuj. Za to Corey wynagrodzil- w dziecinstwie mialam takiego a potem sunie Dore. Pisalam o niej do naszej Dorki bo imie piekne Odpowiedz Link
m.y.q.2 Re: Czekolada ciag dalszy 29.04.19, 17:45 Obrzydliwa łysina, mam nadzieję, że niektórym bokiem wyjdzie. Corey super facet, człek przy takim bezpiecznie się czuje. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Czekolada ciag dalszy 29.04.19, 17:14 Wiedziałam, że Corey spodoba się Eulaliji! No kaaaaaaawał przystojniaka z niego! Czy Corey razem z Czekoladziatkiem zdobywał ten pukiel kameli? A! I przekop Coreya dużo sensowniejszy niż ten państwowy! Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Czekolada ciag dalszy 29.04.19, 17:38 Oj, żeby jasności stało się zadość - Corey to ten psiak, który 17 grudnia 2017 został adoptowany przez mojego Brata. W Piaskach są obaj + mój Bratanek. Fotki na których prezentuje się Mierzeja, Corey i B, są autorstwa mojego Brata, ale Bratanek faktycznie jest niczym czekoladziatko ))) Śliczne określenie ) Odpowiedz Link
berrin Re: Czekolada ciag dalszy 30.04.19, 07:27 Jaki piękny owczar! Jaki piękny przekop! Jak opanuję te magiczne sztuczki ze zdjęciami to się podzielę Spaniellą Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Czekolada ciag dalszy 30.04.19, 08:02 Jak nie opanujesz, to poprzez Asię się dziel Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Czekolada ciag dalszy 30.04.19, 13:20 Ławeczka już do Asi pofrunela, ale... Ale w Krynicy Morskiej NIE MA ulicy Joanny Chmielewskiej! Jest owszem w Opolu, oraz w Piaskach, fragment końcowy ul Piaskowej, gdzie znajduje się kawiarnia Na Piaskach czy Piasku, i jest bajkowy widok na Zalew, została przechrzczona na Joanny Chmielewskiej, tyle, że Brat za nic nie może znaleźć tam tabliczki Odpowiedz Link
asia.sthm Piaski, Krynica 01.05.19, 13:46 i konkurs by Czekolada: co widzisz na zalaczanym obrazku? Podpowiedz: Dzik, dla tych co mają dobry wzrok. a tu: Dzik nawet dla słabo widzacych Odpowiedz Link
franula Re: Piaski, Krynica 01.05.19, 14:41 Męczył mnie meczylo Gdzie ja widziałam tabliczkę i wpadłam na to że stosowną tabliczkę Sama wklejalam Wam w wątku z sierpnia 2017 r: forum.gazeta.pl/forum/w,14722,164413028,164413028,Sierpien_na_Wielkim_Wozie.html?s=4&so=1 Wysłałam zdjęcie Asi ale za duże... A teraz nie jestem przy komputerze. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Piaski, Krynica 01.05.19, 17:14 Pięknie, bo mój Brat się nie popisał. Dziś miał w planach szukać tam grobu komtura krzyżackiego, ale szczerze wątpię czy będzie im się chciało schodzić z plaży. Odpowiedz Link
asia.sthm Babie Doły 05.05.19, 19:26 by Czekolada Wartownia grająca w 4 pancernych Torpedownia, nie wartownia! Odpowiedz Link
franula Re: Babie Doły 05.05.19, 21:54 ulica Joanny Chmielewskiej na swym pieszym odcinku Odpowiedz Link
franula Re: Babie Doły 05.05.19, 22:26 Czekolado własne zdjęcia cmentarza mennonickiego do kitu, wygląda mniej więcej tak: www.google.com/maps/place/Cmentarzyk+mennonicki+z+XVIII+wieku/@54.4366405,19.6149523,3a,75y,90t/data=!3m8!1e2!3m6!1sAF1QipP1awN0xgsunYrSi21jxBnwH7B0k5PZTCyrDx27!2e10!3e12!6shttps:%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipP1awN0xgsunYrSi21jxBnwH7B0k5PZTCyrDx27%3Dw203-h152-k-no!7i4608!8i3456!4m13!1m7!3m6!1s0x46fd2d9935236781:0x24d123b889a18479!2sNowa+Karczma,+82-120+Krynica+Morska!3b1!8m2!3d54.4311041!4d19.6012711!3m4!1s0x46fd2da0c0652fab:0xa80816dc7e264b01!8m2!3d54.4366404!4d19.6149523 tzn resztki zostały jako tako uporządkowane, częściowo jest koszone, częściowo zarasta trawą po pas W Komtura nie bardzo wierzę, figury Matki Boskiej nie zarejestrowałam. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Babie Doły 05.05.19, 23:20 Nie nie, cmentarz w lesie, o którym ja piszę, sprzed lat 20, zlokalizowany był w centralnej części lasku, twarzą ku wdchodiwi. To muszą być dwa różne. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Babie Doły 06.05.19, 07:01 franula napisała: > > W Komtura nie bardzo wierzę, figury Matki Boskiej nie zarejestrowałam. To nie kwestia wiary... Ponoc TA informacja jest podawana w informatorze krynickim. A w necie: forum.odkrywca.pl/topic/674002-grob-komtura-krzyzackiego/ Odpowiedz Link
franula Re: Babie Doły 06.05.19, 08:05 To bardzo ciekawe- napisz jak coś znajdziesz może coś przeoczyłam.. Ja żadnego drugiego cmentarza nie widzialam nie ma go też o ile ślipię na przedwojennej mapie. Na końcu wsi (dalej tylko ośrodek campingowych czy do kołowy) po lewej na górce patrząc w stronę Rosji. Co do komtura to widziałam ten wpis na odkrywcach i podzielam wątpliwości. Dla turystów wszystko można napisać, nigdzie źródła historycznego nie ma podanego. Ale brzmi fajnie Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Babie Doły 06.05.19, 08:16 Ale które ciekawe? Ten "cmentarz" o ktorym ja pisze, to ja nawet nie wiem czy to jest cmentarz formalny - W lesie , juz za ostatnimi zabudowaniami od strony Zalewu, dobrze w strone wschodniej granicy - zdewastowane, wtedy, nagrobki, plyty. Swoja droga - takich grobow w lasach na caym Pomorzu jest mnostwo, najczesciej nikt nic o nich nie wie, miejscowi-nie-miejscowi takoż, tworza sie legendy o legendach. Odpowiedz Link
franula Re: Babie Doły 06.05.19, 09:29 Ciekawe było jedno i drugie ale zaczęłam od cmentarza. Ten o którym piszesz że był zdewastowany i na wschód, za wsią to moim zdaniem cały czas ten sam o którym piszę ja i którego zdjęcia (uporządkowanego) są na googlach. Natomiast Ty napisałaś że są dwa różne ale nie znam przesłanek czemu Ci się nie zgadza więc nie chcę kwestionować. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Babie Doły 06.05.19, 09:38 Napisalam, ze wyglada mi na to, ze ten cmentarzyk mennonicki i ten, na ktory 20 lat temu w lesie "wlezlismy" to dwa rozne. Pisze tak na podstawie lokalizacji. Mennonicki jest zlokalizowany duzo wczesniej od strony Zalewu. Te nasze groby byly bardziej na polnocny wschod i w centrum lasu. No nie wiem, moze topografia sie zmienila?? Nie mam co kontynuowac, bo jesem w Kraku, a nie na Mierzei. Jezeli uda nam sie tam ponownie dotrzec, awszystko wskazuje, to natychmiast podreptam tak moimi starymi sladami jak i wszelkimi wspolczesnymi, i wtedy bede mogla wydac 100% opinie czy to ta sama "nieruchomosc" czy tez nie Odpowiedz Link
franula Re: Babie Doły 06.05.19, 10:03 Super to daj znać bo samej mi wlazlo na ciekawość a mnie się w tym roku raczej nie uda... Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Babie Doły 06.05.19, 10:15 Oczuywiscie mialo byc - a wszystko wskazuje, ze na pewno w tym roku NIE dotrzemy. Ech... Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Babie Doły 06.05.19, 06:58 Brat mi tez poslala taka fotke Za "moich" czasow ten koniec, wtedy tylko Polski, wygladal o niebo inaczej. Moze uda mi sie odnalezc fotki z tamtych czasow? Odpowiedz Link
asia.sthm Spaniella i koty 30.04.19, 13:18 1-2 Spaniella w pozycji typowej 1. 2. 3. Kot Młodszy na Kocie Starszym (oba w pozycji typowej). Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Spaniella i koty 30.04.19, 13:20 wszystkie fotki by Berrin oczywiscie PS. kto sie spieszy ten zapomina autora podac ale psy bym chetnie zakosila Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Spaniella i koty 30.04.19, 13:26 Ten zwierzyniec masz taki piekny, ze ja zawsze do uslug w podskokach i z wielka przyjemnoscia. Napatrzec sie nie moge. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Spaniella i koty 30.04.19, 13:37 Chociaż jestem zdecydowana psiara, to koty mnie urzekly!! Ale... Uświadomiłam sobie, że przynajmniej mi, Asia powinnam wyznaczyć absolutny limit, bo ja jestem tak zakręcona, że wybranie po 2-3 fotki na psa - przerastaumoje możliwości ) Odpowiedz Link
m.y.q.2 Re: Spaniella i koty 30.04.19, 13:46 Prawda, że wszystkie są śliczne? Sierść Spanielli jak z promieni księżyca utkana. Odpowiedz Link
m.y.q.2 Re: Spaniella i koty 30.04.19, 13:50 O mamusiu, Fastryga jest taka mięciutka, na pierwszy rzut oka widać! Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Spaniella i koty 30.04.19, 15:13 @Berrin Spaniella jeszcze. I koty. Rzut sylwetki Spanielli, jak też bliskie spotkanie z jeżem. I koty. Jak zwykle leżom. One normalnie robią też inne rzeczy, naprawdę, tylko wtedy nigdy nie zdążę złapać za aparat. Odpowiedz Link
m.y.q.2 Re: Zwierzyniec Czekolady 30.04.19, 14:09 Piękna galeria, aż dziw, że dopiero teraz możemy podziwiać forumowe zwierzątka. Śliczności. Odpowiedz Link
se_nka0 Re: Zwierzyniec Czekolady 30.04.19, 15:43 Najbardziej relaxowy wątek na tej planecie Dzięki dziewczyny. Odpowiedz Link
franula Re: Zwierzyniec Czekolady 30.04.19, 16:02 Czekolado ale Piaski to administracyjnie jest Krynica Morska Nie dam sobie odciąć niczego ale moim zdaniem tabliczka stoi tam gdzie Chmielewskiej odbija od Piaskowej (około numeru 46 Piaskowej) Stojąc tyłem do Ruskich Chmielewskiej ciągnie w dól bardziej w lewo a Piaskowa pod górkę bardziej w prawo. takie rozwidlenie. Kilka numerów od kawiarni na Piaskach. Chyba że całkeim mi się miesza i nie zmienili tablcizek. Adresy owszem są (wystarczy wygooglować Vila Piaski albo wyż wym kawiarnię) ale na google mapsach nadal jest Słoneczna... Odpowiedz Link
franula Re: Zwierzyniec Czekolady 30.04.19, 16:07 Spaniella ukradła mi serce natychmiast, a Fastryga o mamo, przypomniało mi się z dzieciństwa jak podobna sunia bardzo chciała się z nami bawić więc jak się skakało z pomostu do wody jeziornej to ona skakała natychmiast za nami , prosto na plecy Odpowiedz Link
m.y.q.2 Re: Zwierzyniec Czekolady 30.04.19, 16:10 Koty Starszy i Młodszy to urodzeni gwiazdorzy. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Zwierzyniec Czekolady 30.04.19, 16:16 Zgadza się, a nawet więcej, bo to nie Piaski a formalnie Karczma Nowa. Też na mapach Google nie znalazłam, ale po lokalizacji willi Piaski i ww kawiarni, oraz opowieści komórkowych mojego Brata, to ulica JCH powinna być przedłużeniem ulicy Słonecznej, dochodzić do Piaskowej. Przepraszam, ale ja opowiadam od strony Krska ku Russskim Odpowiedz Link
franula Re: Zwierzyniec Czekolady 30.04.19, 16:42 Patrząc od Krynicy jest tak: Słoneczna która wygląda jakby się kończyła ślepo. Przedłużeniem jest waziutna ścieżka jednoosobowej szerokości w gore przez garbek. I od nowa uliczka jak rozumiem już Chmielewskiej. Kawiarnia po prawej. Dobija do Piaskowej. Po lewej powinna być tabliczka. Kazdy nabiera się choć raz wjeżdżając nie od tej strony. Chmielewska chichocze z nieba. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Zwierzyniec Czekolady 30.04.19, 16:53 No, mój Brat gania tam na piechotę, cały myk, że oznaczenia nie znalazł, ale, pozwolisz, przekażę mu Twoja instrukcje. Jak ja tam byłam w 1999, to to był koniec świata niczym w książkach Guruy, no a oczywiście o Jej ulicy nikomu się nie śniło Odpowiedz Link
franula Re: Zwierzyniec Czekolady 30.04.19, 16:59 Głowy nie dam.... Na pewno w tym miejscu była tabl o Słonecznej. Jeśli gdzieś mieli zmieniać to tylko tam. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Zwierzyniec Czekolady 30.04.19, 17:06 No nic, póki co możemy liczyć na info od mojego Brata, bieżące, i czekać aż która Forumka tam dotrze Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Zwierzyniec Czekolady c.d. 30.04.19, 19:04 Ach, ach, ach! Od dość dawna uważam, że zwierza udały się Panbóczkowi/Naturze dużo lepiej niż to coś homo, co ma się za pana strworzenia! A te nasze takie cudne, ze nie wiadomo, w które się wgapiać! Odpowiedz Link
m.y.q.2 Re: Zwierzyniec Czekolady c.d. 30.04.19, 19:15 No właśnie, żadnego homo nie znaleziono nigdy przywiązanego do drzewa łańcuchem przez jakiekolwiek zwierzę. Choć czasem należałoby się takiemu "panu". Odpowiedz Link
franula Re: Zwierzyniec Czekolady c.d. 30.04.19, 21:57 ja to jestem mądra inaczej. Asiu zajrzyj na poczt proszę. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Zwierzyniec Czekolady c.d. 01.05.19, 13:34 Franula, za duza kobyle przyslalas - ona nie daje sie zaladowac a ja bezradna jestem. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Zwierzyniec Czekolady c.d. 03.05.19, 09:33 @czekolada: Może mnie nie przeklniesz - Felix raz jeszcze I Fastka odsypiajaca wczorajsze szaleństwa na Błoniach Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Zwierzyniec Czekolady c.d. 03.05.19, 09:50 Gwoli wyjaśnienia - Fastka to psiaczek Dziecka, moje to Felix i Rysia Odpowiedz Link
asia.sthm 55 słoni... 02.05.19, 10:29 ..ginie kazdego dnia mordowanych przez klusownikow. (ponad 20 000 rocznie) Wildhood Foundations dokonalo instalacji w centrum Sztokholmu aby zwrocic uwage na to barbarzystwo. 55 sloni naturalnej wielkosci wykonanych z ekologicznej dykty stoi dumnie w Kungsträdgården do niedzieli. Musze wam pokazac, bo robi wrazenie. Odpowiedz Link
franula Re: 55 słoni... 02.05.19, 23:31 Czekoladko a jki grób komtura ma tam być? Bo stary cmentarz poniemiecki to owszem jest i obstawiam że 9 na 10 turystów nie tylko tam nie trafia ale nawet nie wie o jego istnieniu. Jet ez dawna latarnia morska oraz wartownia broniąc wschodnich rubiezy Unii Europejskiej. Jest fantastyczna tablica graniczna na plaży z napisem że to granica gminy Krynica Morska oraz Unii Europejskiej. A jakby brat zszedł do kawiarni to na ścianie wisi mapa przedwojennych Piasek. To niemal metropolia była z porzadnym portem zalewowym i morskim ponad 100 numerów domów, kościół i cmentarz... I żadne tam wydmy i las cała szerokość przesmyku to miasteczko. Ale wtedy to nie był koniec swiata. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: 55 słoni... 03.05.19, 09:43 Franulo, nie wiem czy znalazł grób, ja w necie znalazłam info, że znajduje się on, nie opisany, pod figurą MB, na cmentarzu w Piaskach. Niestety nie umiem wklejac w komórce linków, ale wystarczy, że takie hasło wpiszesz w Google. Sama wlaxlam, i to dosłownie, na zrujnowany cmentarzy w lesie pod rosyjska granicą, zdemolowany wręcz, ciekawe jak teraz wygląda?? Ja byłam tam dokładnie w końcu sierpnia 1999, o Uni Europejskiej nikomu się tam nie śniło, były natomiast porządne zasirki, drut kolczasty i rosyjscy i polscy żołnierze siedzący na drewnianych wierszach. Gdzieś chyba mam nawet zdjęcia robione z ukrycia ) Wydaje mi się, że Brat w kawiarni był, acz w trakcie urtwanych, symbolicznych rozmów - brak zasięgu, lub łapanie rosyjskiej stacji, aż takich szczegółow nie podawał. Ale jak wróci to dopytam. Zresztą, jego marzeniem na ten weekend to bo właściwie paść na plaży na kilka dni. Więc i tak się naszukal dla mnie Póki co i tak poszukiwania zakończył, bo wczoraj już zdobywali Oksywie i wartownie koło Gdyni, te przy której był kręcony któryś z filmów, Pancerni albo Kloss. Odpowiedz Link