maga19 04.12.05, 15:37 Wczoraj w Muzie miły pan bardzo mi polecał tę pozycję, czy ktoś już posiada i zaczął czytać? Warto kupić? Bo 37 zł przy małym budżecie i to jeszcze w grudniu, to sporo. Pozdr. Magda Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kmsanczia Tradycyjne 3 grosze Guruy ;) 05.12.05, 00:19 "Dziwię się bardzo. Pan Tadeusz, nie tylko mój plenipotent, ale także jakby menedżer i agent literacki, powinien chyba starać się o stworzenie wizerunku co najmniej bóstwa, istoty zgoła nadziemnej, budzącej zachwyty i podziw, godnej czci i uwielbienia bez granic. Tymczasem wyszła mu zupełnie koszmarna baba, głupkowata, infantylna, nieznośna, zdezorganizowana umysłowo i porąbana charakterologicznie. Nie wytrzymałabym z podobną kretynką nawet przez pięć minut. Zaraz. A może ja rzeczywiście taka jestem? Rany boskie...!!!" Odpowiedz Link
magdajeden Re: Tradycyjne 3 grosze Guruy ;) 05.12.05, 01:03 po czymś takim nie pozstaje mi nic innego jak lecieć jutro do księgarni Odpowiedz Link
edeka5 Re: "Chmielewska dla zaawansowanych" czyta juz kt 06.12.05, 08:43 Dlaczego nie ma w Merlinie??? Znalazłam tylko tutaj: libressa.pl/ Odpowiedz Link
g0p0s Re: "Chmielewska dla zaawansowanych" czyta juz kt 06.12.05, 11:22 W realnych księgarniach wczoraj też nie było. Wydawnictwo kalosz! Wystąpię o refundację kosztów podróży po księgarniacvh Odpowiedz Link
goonia Re: "Chmielewska dla zaawansowanych" czyta juz kt 06.12.05, 17:43 Czy Muza to ksiegarnia, realna i gdzie sie znajduje? Mam tylko 2 dni na wyslanie rodziny po zakupy! Odpowiedz Link
maga19 Re: "Chmielewska dla zaawansowanych" czyta juz kt 06.12.05, 18:44 Muza to księgarnia jak najbardziej realna Odwiedziłam ją w Gdańsku, ale nie wiem, gdzie znajdują się jej filie na terenie naszego kraju (i czy w ogóle są). W owej ksiegarni ta ksiązka pojawiła się w sobotę, więc może w innych ppojawi się w tym tygodniu. Pozdr. Magda Odpowiedz Link
maga19 Re: "Chmielewska dla zaawansowanych" czyta juz kt 06.12.05, 18:45 Znalazłam to www.matras.pl/best_2005.php u góry po lewej można wybrać miasto M. Odpowiedz Link
ma_ruda2 Re: "Chmielewska dla zaawansowanych" czyta juz kt 07.12.05, 12:56 ja po raz pierwszy u was ) w merlinie juz jest - wlasnie zamowilam. po 35 pln Odpowiedz Link
edeka5 Re: "Chmielewska dla zaawansowanych" czyta juz kt 07.12.05, 08:04 Już jest i w Merlinie: www.merlin.com.pl/frontend/towar/435940 Odpowiedz Link
g0p0s Re: "Chmielewska dla zaawansowanych" czyta juz kt 07.12.05, 19:55 Ja, ja! Od chwili. Odpowiedz Link
patrycja2222 Re: "Chmielewska dla zaawansowanych" czyta juz kt 08.12.05, 00:18 a mnie jest przykro, bo nie mam w tym miesiącu luźnych 37 zł i nie kupię, a w bibliotece gały na mnie wywalili z pytaniem : " to coś takiego się ukazało?!". Chciałam na otarcie łez pożyczyć autobiografię, ale nie dość, że nie było, to jeszcze pani odesłała mnie do półki z kryminałami, żeby tam szukać... Odpowiedz Link
groha Re: "Chmielewska dla zaawansowanych" czyta juz kt 08.12.05, 00:53 Patrycjo, nie czuj się osamotniona. Też jeszcze nie mam. Póki co, rozsyłam wici po rodzinie, że coś takiego się ukazało i że och! i ach!, czyli działam dyplomatycznie na swoją i ich korzyść, żeby nie mieli problemu z wyborem prezentu pod choinkę Odpowiedz Link
czekolada72 Re: "Chmielewska dla zaawansowanych" czyta juz kt 08.12.05, 10:44 Patrycjo, to jeszcze nie jest powod do "bycia przykro", sa nap[rawde wieksze! Tez nie mam kasy, watpie czy Gwiadka , ktora podrzuci dopiero teraz (!) "Przeciwko babom" - szarpnie sie jeszcze na druga Chmielewska... A wsrod kryminałow moze uda sie znalezc cos niezlego? Odpowiedz Link
g0p0s Re: "Chmielewska dla zaawansowanych" czyta juz kt 08.12.05, 13:54 Przepraszam tych, którym jest przykro. Nie miałem zamiaru przykrości wywoływać. Mam nadzieję, że będziecie mieli możliwość przeczytać knigę, czego życzę. Cytat ze wstępu: "Zatytułowałem tę książkę 'Chmielewska dla zaawansowanych', gdyż z pewnością może ona zainteresować tych wszystkich, którzy pani Joannie od zawsze towarzyszą, znają na pamięć Jej książki, którzy stowarzyszają się w celu wymiany opinii o dorobku Pisarki." O kim Pan Tadeusz w tym miejscu pisze? Odpowiedz Link
stara.gropa Re: "Chmielewska dla zaawansowanych" czyta juz kt 08.12.05, 14:00 Właśnie, właśnie. Czytaj Goposie szybko, może jest coś dalej. Odpowiedz Link
april02 Re: "Chmielewska dla zaawansowanych" czyta juz kt 10.12.05, 01:24 JEST!!! Na stronie 151 Gurua wspomniała wprost o fanach, którzy utworzyli Towarzystwo Wszystko Chmielewskie... znaczy się o nas ) Wprawdzie jak zwykle zadała nam robotę ale cóż to dla nas? Tango Noturno czy Notturno? Kto wie i jest pewny, niech udaje się do Gurui w te pędy. Oprócz tego jest jeszcze kilka "pomniejszych" zadań, osobiście nie wiem tylko gdzie znajdziemy te wszystkie książki, których jej brakuje... i czy nie będziemy się wzajemnie przelicytowywać na Allegro jak ich już dopadniemy Gurua i pan Tadeusz zapowiadają nawet nagrodę dla "darczyńców" (str. 164). Zatem Towarzystwo do roboty! ) Odpowiedz Link
czekolada72 Re: "Chmielewska dla zaawansowanych" czyta juz kt 08.12.05, 14:25 ) mnie nie musisz przepraszac, absolutnie spokojnie, na wszystko bedzie pora! Odpowiedz Link
kasiula.g Re: "Chmielewska dla zaawansowanych" czyta juz kt 08.12.05, 21:00 W Gandalfie mają właśnie promocję i wychodzi po 29,55 www.gandalf.com.pl/s/Joanna+Chmielewska/ właśnie zakupiłam )) Odpowiedz Link
vivictoria Re: "Chmielewska dla zaawansowanych" czyta juz kt 10.12.05, 21:45 Nie kupuję sado-masochistycznie! a nuż się zaczytam?! i to teraaaaaz??? Czasu nie mam (( Odpowiedz Link
woloduch1 Re: "Chmielewska dla zaawansowanych" czyta juz kt 11.12.05, 02:11 Wlasnie zaczalem. Jutro chyba skoncze. Jak na razie - super! Pozdrawiam Woloduch Odpowiedz Link
g0p0s Re: "Chmielewska dla zaawansowanych" czyta juz kt 12.12.05, 10:00 Powtórzę pytanie skierowane do TWCh: Tango Notturno czy Noturno? Lista poszukianych książek: "Dzieje Anglii" Andre Maurois Tytuł i autor nieznany, treść: opowieść o podróży przez prerię na Dziki Zachód chłopca z ojcem alkoholikiem. Pierwsi dostarczyciele dzieł (do wydawnictwa) otrzymają gratis książkę Guruy z dedykacją. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: "Chmielewska dla zaawansowanych" czyta juz kt 12.12.05, 10:15 Tu jest ta książka do kupienia: aukcja.onet.pl/show_item.php?item=76579321 Może Edeka będzie licytowała, dobrze jej to idzie, albo jeszcze lepiej, kupi teraz. Odpowiedz Link
edeka5 Re: "Chmielewska dla zaawansowanych" czyta juz kt 12.12.05, 10:26 Już zrobione. Kochani, w pracy nie mam czasu na licytacje. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: "Chmielewska dla zaawansowanych" czyta juz kt 12.12.05, 10:42 -ozmawiałam przed chwilą z Edeką, która powiedziała, że książkę kupiła w ostatnim momencie przed nadejściem swojej szefowej. Udało się. -Zadzwoniłam natychmiast do pana Tadeusza z wiadomością, że książka jest zamówiona. Pan Tadeusz ucieszył się, niestety jest tak zachrypnięty, że ledwo mówi, ale zdołał powiedzieć, że zobowiązanie wydawnictwa jest aktualne i w nagrodę dostaniemy książkę z autografem Guruy. Odpowiedz Link
edeka5 Re: "Chmielewska dla zaawansowanych" czyta juz kt 21.12.05, 22:27 "Dzieje Anglii" Andre Maurois są już w rękach TWCh. Wczoraj dotarła do mnie przesyłka. Odpowiedz Link
g0p0s Re: "Chmielewska dla zaawansowanych" czyta juz kt 12.12.05, 10:29 Kupiła! Co do tanga to google mówi 10:1 za Notturno. Pozostał do rozpracowania syn alkoholika Odpowiedz Link
woloduch1 Re: "Chmielewska dla zaawansowanych" czyta juz kt 12.12.05, 20:31 Syn alkoholika: Niezla zagwozdka, ale pamietam ksiazke, o ktora, byc moze, chodzi: "Podroze Jaimiego McPheatersa" - autora nie pamietam, nie jestem rowniez w 100% pewny poprawnej pisowni imienia i nazwiska bohatera - moze byc Jamiego, moze byc MacP..., moze byc McPheetersa oraz dowolna kombinacja. Drobny problem: ojciec byl nie tyle alkoholikiem, co zyciowym niezdara. Ale jest to rzecz o podrozy w poprzek Ameryki, od Mississipi do Kaliforni w okresie goraczki zlota. Kiazka napisana cieplo, z duzym poczuciem humoru. Pare przykladow: Jaimie znajduje sie w jakiejs osadzie i jest zawiadomoiny, ze tutaj tzreba bylo wszystko przewiezc, aby miec (przed pierwszymi lub drugimi zbiorami). Jaimie pyta, wskazujac na stuletniego chyba starca drzemiacego na krzesle w sloneczku: -To po co jego przywiezli? - No przeciez trzeba zalozyc cmentarz! Jaimie przebywa u mormonow i jest zaproszony (zmuszony?) do uczestnictwa w ich nabozenstwie. W czasie nabozenstwa na uczestnikow splywa dar przemawiania w obcych jezykach, wiec co rusz ktos sie podrywa i cos tam belkoce. Zaraz podrywa sie ktos nastepny i "tlumaczy" - np ze sistra Smith mowi ze jest jej przykro ze urazila siostre Jones odmawiajac pomocy przy rozpalaniu ognia. Zrywa sie sie kolejna z siostr i mowi: - Mojno, mojko, mojdo, mojdu. - po czym siada zadowolona. Na to podrywa sie facet i tlumaczy: - No, no, nie chce tego tlumaczyc dokladnie, ale siostra () powiedziala: Moja noga, moje kolano, moje udo, moja d... Czy jest jakas mozliwosc przekazania tych fragmentow Gururze i ewentualnego potwierdzenia? Dodatkowe ksiazki poszukiwane to: 1. Margrabina von Bayreuth - Pamietniki - tytul niepewny. 2. Livingstone - Wbrew oczywistosci - brak imienia i niepewna pisownia nazwiska. 3. Greene - Przy drzwiach zamknietych - brak imienia. 4. Jeremi Bozkowski - Piekna kobieta w obloku spalin Ponadto niepewne - do wyjasnienia (ma je Gurua czy nie) 1. powiesci Maurica Leblanca 2. powiesci Edgara Wallace'a Pozdrawiam Woloduch Odpowiedz Link
woloduch1 Re: "Chmielewska dla zaawansowanych" czyta juz kt 12.12.05, 20:49 Uwaga: Co do syna alkoholika: Ksiazka o ktorej pisalem ma juz autora: jest to Robert Lewis Taylor. Poprawny tytul: Podroze Jaimiego McPheetersa. Moge ja miec, ale po angielsku. To chyba nie wchodzi w rachube? Pozdrawiam Woloduch Odpowiedz Link
stara.gropa Re: "Chmielewska dla zaawansowanych" czyta juz kt 13.12.05, 07:26 Wyrazy podziwu dla Woloducha. Jak pan Tadeusz odzyska głos, a ma to nastąpić za kilka dni, powiadomię go o tym odkryciu. Zapytam też, czy wersja angielska wchodzi w grę. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: "Chmielewska dla zaawansowanych" czyta juz kt 22.12.05, 11:11 Woloduchu, pytałam pana Tadeusza o angielską wersję tej ksiązki. Powiedział, że niestety Gurua nie czyta po angielsku. Ale dzięki za rozszyfrowanie tytułu i autora, mam nadzieję, że uda nam się upolowac książkę na allegro. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: "Chmielewska dla zaawansowanych" czyta juz kt 12.12.05, 10:23 Notturno pl.wikipedia.org/wiki/Nokturn Odpowiedz Link
g0p0s Re: "Chmielewska dla zaawansowanych" 12.12.05, 20:11 TWCh jest wymienione w pełnym brzmieniu w książce trzy razy, w tym dwukrotnie przez Guruę: - w prośbie o wyjaśnienie Tanga Notturno - załatwione - wspomniana jest anonimowo członkini TWCh, która zaproponowała licytację maszyny do pisania na cel charytatywny - Pan Tadeusz przypomniał spotkanie z 28 listopada 2003 Cafe.szpulka została rozkodowana. Inni indywidualnie nie występują. Po lekturze to ja się dziwię, że Gurua się z nami chce spotykać. Nie znaczy, to że się skarży czy coś w tę stronę. Opisuje w jaki sposób podchodzi do ludzi, których dobrze nie zna. Generalnie lubi jak się trzymają od Niej jak najdalej. W sensie fizycznym. Dobrze wyczułem, że filmowana być nie lubi. Gdybyśmy wyskoczyli z pomysłem transmisji przez internet spotkania, to byśmy sobie nagrabili. Czy książkę warto czy nie warto nabyć - nie wiem. Jeżeli komuś podobała się Autobiografia, to spodoba się i Psychobiografia. Pan Tadeusz zadaje czasami niewygodne pytania, a Gurua odpowiada, odpowiada... Mnie się podoba. Jeżeli będę miał możliwość i czelność zadać pytanie (ale nie zróbmy przesłuchania!), to ciekawi mnie do czego był potrzebny dokładny opis g..na jeża. Odpowiedz Link
edeka5 Re: "Chmielewska dla zaawansowanych" 12.12.05, 20:17 g0p0s napisał: > - wspomniana jest anonimowo członkini TWCh, która zaproponowała licytację > maszyny do pisania na cel charytatywny Rozszyfruję - to Klarisa. Tylko nie pamiętam jak się zakończyła sprawa licytacji. W pierwszym podejściu nie poszła. Odpowiedz Link
woloduch1 Re: "Chmielewska dla zaawansowanych" czyta juz kt 13.12.05, 00:18 Utwor, wspomniany przez Pania Joanne na stronie 321, to, sadzac z opisu, powiesc fantastyczno-naukowa Bohdana Peteckiego "Tylko cisza". Pozdrawiam Woloduch Odpowiedz Link
asikx Bożkowski - Piękna kobieta... 13.12.05, 08:00 jest na allegro - na trzech aukcjach Nie ukrywam genialna książka, postaram się nabyć dla siebie, mogę nabyć dwie - drugą dla TWCH.. Mam brać? Aśka Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Bożkowski - Piękna kobieta... 13.12.05, 08:41 "Piękną kobietę w obłoku spalin" Gurua ma. Jestem pewna, że mówiła to, kiedy byliśmy u niej na urodzinach. Odpowiedz Link
asikx Re: Bożkowski - Piękna kobieta... 13.12.05, 08:56 Ale w "Chmielewskiej dla zaawansowanych" wspomina, że znowu jej zginęła. Co było wcześniej - rozmowa w celu "zaawansowania" czy urodziny? I czy zginęła a potem odkupiła czy odwrotnie? Pozdrawiam, Aśka Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Bożkowski - Piękna kobieta... 13.12.05, 09:40 A, to przepraszam. Książki jeszcze nie czytałam, stąd nie wiedziałam o zaginięciu. W takim razie kup, jeśli łaska. TWCh dysponuje jeszcze resztką swoich funduszy, bedziemy mogli zwrócić Ci pieniądze. Odpowiedz Link
groha Re: Bożkowski - Piękna kobieta... 13.12.05, 11:41 Mam 3 książki Bożkowskiego niedawno wylicytowane na Allegro, ale mocno nadgryzione zębem czasu. Doskonałej jakości papier, jakiego używano na początku lat 80-tych plus zaczytanie na śmierć. Nie nadaje się na prezent dla Guruy, absolutnie. Sama ledwo przeczytałam, bo wprost litery nikną w oczach. A szkoda, zaoszczędziłoby się te parę groszy Odpowiedz Link
36krzysiek Re: "Chmielewska dla zaawansowanych" czyta juz kt 21.12.05, 10:20 dorwalem ostatni egzemlarz na Placu Bankowym, czytalem do 2.30 w nocy bo inaczej ani o ani Chmielewskiej nie umiem, jak zaczne to musze skonczyc. Pozycja odkrywcza bo pokazuje wnetrze autorki a nie tylko opis rzeczywistosci, wiele intymnosci i tematow drazliwych. Kochana pani Joanna jak zwykle niepoprawna politycznie ale za to ja kochamy. Jednak po skonczeniu zrobilo mi sie bardzo, bardzo smutno. odnioslem wrazenie ze to takie podsumowanie zycia. Pan Tadeusz pyta o samorealizacje i spelnienie zyciowe a przeciez jeszcze tyle nowych spraw przed pania Joanna! jednak wrazenie pozostalo i nadal trwa. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: "Chmielewska dla zaawansowanych" czyta juz kt 21.12.05, 11:03 A kogóz to moje oko zobaczyło. Powrót kolegi marnotrawnego nastąpił. Ale lepiej późno, niż wcale A co do wrażeń po lekturze ksiązki, to ja protestuję przeciwko planom Guruy, żeby poprawiać stare książki! Nie po to uczyłam się 50 książek na pamięć, żeby teraz straciły na aktualności. Odpowiedz Link
bumbecki Re: "Chmielewska dla zaawansowanych" czyta juz kt 21.12.05, 11:44 no ja wręcz nie uwierzyłam w to "zmartwychwstanie", toż to nie te święta ...)) witaj Krzysiu znów na Forum Odpowiedz Link
bumbecki przeczytałam 28.12.05, 10:17 i musze stwierdzić, że zgadzam się prawie ze wszystkim co tam napisane (no opócz kilku stron takich koło 320, z tym polemizowałabym i to bardzo). No i gratuluję Anecie )) i co ja robiłam 2 lata temu jak wosk laliśmy na spotkaniu ?? bo za Chiny Ludowe nie pamiętam tego ... Odpowiedz Link
asikx też mroki zapadły mi na pamięć... 28.12.05, 13:02 ano właśnie - ja też tego nie pamiętam... a byłam na mur beton - mam zdjęcia chyba, że jest to pomyłka w dacie i lanie wosku było kiedy indziej... nie 28.11.2003 Odpowiedz Link