mzrr21 06.07.06, 10:21 Chyba się muszę wypisać z tego forum, choć z wielkim żalem. Okazuje się, że ilekroć ja sie odzywam, to po mnie na długo następuje cisza Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
groha Re: Chyba sie musze wypisać 06.07.06, 10:39 Żartujesz, prawda?? Cisza, to jest to, co bardzo często tutaj występuje, ale kto by się tym przejmował. Jeśli się lubi, to się gada i już. Choćby do obrazu... ) Odpowiedz Link
mzrr21 Re: Chyba sie musze wypisać 06.07.06, 10:45 Na zasadzie gadaj se gadaj, a echo mu odpowiedziało Tak nawiasem, co zwierzątkom sie stało, wiem że to nie twoja wina. Jak znajdę zdjęcie mojego kota po weselu mojej córci to ci podeślę. To chyba nawet odsmucacz Odpowiedz Link
groha Re: Chyba sie musze wypisać 06.07.06, 10:58 No, strona www.album.com.pl się wściekła całkiem. Ale mam nadzieję, że chwilowo, więc przysyłaj swoje źwierzę puchate, przysyłaj A jeśli chodzi o tutejsze gadanie, to wiesz, czat to to nie jest. Czasem nawet intuicyjnie odczuwam, że cichych czytaczy, to jest tu - ho, ho! Na pewno więcej, niż pisaczy. Ale nich im będzie na zdrowie. Ja tam nie jestem pies ogrodnika i chętnie się z wszystkimi dzielę. Proszę bardzo: wyluzować się, bawić, lub złościć - czym chata bogata... Odpowiedz Link
maalza Re: Chyba sie musze wypisać 06.07.06, 11:53 O tak, czytaczy na pewno jest sporo Znam ich kilku, a przykładem takiego czytacza jestem ja. Siedzę w pracy, wcinam bób i czytam sobie Wszystkiego dobrego! Odpowiedz Link
groha Re: Chyba sie musze wypisać 06.07.06, 12:02 maalza napisała: >Siedzę w pracy, wcinam bób i czytam sobie No i jesteś w pełni usprawiedliwiona, bo gdy się je bób, to ma się ręce zajęte i pisać się da, za nic. A przecież jakoś trzeba się w tej pracy ratować, żeby do końca zmysłów nie stracić, nie? W takiej sytuacji, bób i czytanie forum jest OK, jak najbardziej) Odpowiedz Link
dorka_31 Re: Chyba sie musze wypisać 06.07.06, 10:53 Nie rozumiem co masz na myśli pisząc "cisza". Ja mam wrażenie, że to forum jest całkiem aktywne, a że nhie zawsze ktoś odpowiada na Twoje posty... No cóż, chyba trzeba przywyknąć. Czasem ktoś akurat się odezwie a czasem nie. Ja już powoli przywykam) Jakby co, pisz do mnie. Ja bardzo lubię odpowiadać (o ile tylko mam czas i działający komputer), co już powoli się na mnie mści, bo zaczyna mi brakować wolnego miejsca w dziennym harmonogramie na inne zajęcia... Taaa, czy to się przypadkiem nie nazywa uzależnienie?... Odpowiedz Link
g0p0s Re: Chyba sie musze wypisać 06.07.06, 12:33 Ruch fluktuuje, nie ma co się przejmać. Zostań bez żalu Odpowiedz Link
mzrr21 Re: Chyba sie musze wypisać 06.07.06, 12:39 Już mi przeszło to był chwilowy dołek. Groszko, opróżnij skrzynkę bo ci ją chyba przytkałam Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Chyba sie musze wypisać 06.07.06, 13:37 ...Po cichu po wielkiemu cichu idu sobie ku miastu na zwiadu idu i patrzu Na ulicach cichosza na chodnikach cichosza nie ma Mickiewicza i nie ma Miłosza... Odpowiedz Link
mzrr21 Re: Chyba sie musze wypisać 06.07.06, 13:38 Patrzcie, odezwał sie ten co naobiecywał i zginął Odpowiedz Link
dorka_31 Re: do Krzyśka 06.07.06, 13:45 Oooo! No właśnie!!! Co prawda się nie znamy, bom ja tu nowa, ale nie mogę się powstrzymać, co by nie zadać pytania: CO DALEJ Z TWOJĄ POWIEŚCIĄ???!! Zaczęłam czytać, wciągnęło, wydrukowałam sobie dotychczasowe odcinki (a jak!), czekam na kontynuację, a tu cisza nastała.... Wnoszę petycję o dalszy ciąg! Ktoś jeszcze?? Odpowiedz Link
g0p0s Re: do Krzyśka 06.07.06, 14:05 Petycja jest pismem zawierającym prośbę. Jest ona skierowana najczęściej do organów władzy lub pracodawców. Musi zawierać argumenty jasno sformułowane... Coś upały odmieniły czasowo autora. Odpowiedz Link
her_mina Re: do Krzyśka 06.07.06, 14:12 Może to sposób na szukanie weny, niekoniecznie twórczej. W końcu upał mamy. Odpowiedz Link
36krzysiek Re: Chyba sie musze wypisać 06.07.06, 14:13 Powieść - długi utwór narracyjny, opisujący zwykle rozbudowany ciąg zdarzeń. Praprzodkiem współczesnej powieści był średniowieczny epos rycerski i romans. Pierwsze dzieła powieściowe zaczęły powstawać w XVI w. Najbardziej popularna postać powieści, zwana powieścią klasyczną powstała w drugiej połowie XIX wieku. Powieść do dzisiaj stanowi najbardziej popularny gatunek literacki, z którego w dużym stopniu wywodzi się film fabularny. Klasyczna powieść jest pisana prozą, w której występują liczne dialogi, opisy akcji i natury i jest podzielona na rozdziały liczące od kilku do kilkudziesięciu stron. Całość liczy od ok. 100 do ok. 500 stron maszynopisu. Klasyczna powieść posiada wszystkowiedzącego, anonimowego narratora i wielowątkową, liniową, chronologiczną fabułę. Wiele powieści, zwłaszcza współczesnych świadomie odchodzi od tego klasycznego schematu. Franz Karl Stanzel zaproponował trzy podstawowe typy powieści, ze względu na rodzaj narracji, który to podział przyjął się dość powszechnie teorii literatury: powieść auktoralna - w której narrator komentuje wydarzenia, ale między nim, a światem przedstawionym istnieje dystans; narrator nie jest bohaterem, nie występuje w świecie przedstawionym - w grupie tej mieści się powieść klasyczna powieść pierwszoosobowa - w której narrator występuje w świecie przedstawionym w tym samym miejscu i czasie, co bohaterowie oraz opowiada, co przeżył lub czego dowiedział się od innych; narrator jednak wie więcej niż pozostali bohaterowie - jest to najczęstsza forma powieści autobiograficznej powieść personalna - w której trudno wyczuć obecność narratora, gdyż czytelnik patrzy na akcję oczami bohatera; brak w niej komentarzy do działań bohaterów, występuje tylko opis ich zachowań i myśli. Ze względu na formę występują następujące rodzaje powieści: powieść epistolarna - pisaną w formie zbioru listów powieść dialogowa - pisana w formie czystego dialogu - bez fragmentów opisowych i czysto-narracyjnych powieść rzeka - stanowiąca zbiór minipowieści, pisanych w porządku chronologicznym tworzących jedną całość powieść szkatułkowa - pisana w formie zbioru pozornie z sobą niezwiązanych opowiadań - np. opowiadających tę samą historię z punktu widzenia różnych narratorów, lub zbudowanej w formie "opowiadania w opowiadaniu". strumień świadomości - powieść nie opisująca wydarzeń zewnętrznych lecz stanowiąca "zapis myśli" Szczególnymi gatunkami powieści są: powieść tendencyjna - pisana od początku w celu udowodnienia pewnej, narzuconej z góry tezy powieść traktat - w której opisywane wydarzenia są wyłącznie pretekstem do przekazania treści światopoglądowo-filozoficznych powieść edukacyjna - w której opisywane wydarzenia służą głównie do przekazania w przyjemnej formie określonego zasobu wiedzy powieść parabola - w której opisywane wydarzenia są symboliczną formą przedstawienia pewnej tezy, niezwiązanej bezpośrednio z samymi wydarzeniami powieść biograficzna - biografia pisana w formie powieści Ze względu na zakres tematyczny, rozróżnia się następujące gatunki powieści: powieść fantastyczna powieść fantastyczno-naukowa powieść gotycka powieść historyczna powieść kryminalna powieść przygodowa powieść psychologiczna powieść sensacyjna powieść sentymentalna powieść społeczno-obyczajowa powieść sensacyjno-detektywistyczna Odpowiedz Link
mzrr21 Re: Chyba sie musze wypisać 06.07.06, 14:15 Rany boskie, upał krzyśkowi zaszkodził. On nie skończy tego, bedzie twierdził że chory Odpowiedz Link
g0p0s Re: Chyba sie musze wypisać 06.07.06, 14:18 Obawiam się, że masz rację. Do deszczowej jesieni będziemy musieli poczekać. Odpowiedz Link
dorka_31 Re: do Krzyśka raz jeszcze 06.07.06, 14:56 Rozumiem, dzieki za informacje. Ale wiesz, mnie w zasadzie jest wszystko jedno do jakiego gatunku Ty tę swoją powieść zaliczysz. Ja proszę jedynie o KONTYNUACJĘ oraz ZAKOŃCZENIE (tylko błagam, nie przytaczaj mi definicji w/w pojęć, bo przypomina mi się profesor od logiki na studiach, który przy każdym potocznie użytym słowie pytał o jego definicję - aż skóra cierpła!) I nie mów, że pomysły Ci się skończyły, bo w to nie uwierzę... Odpowiedz Link
aganioq Re: do Krzyśka raz jeszcze 06.07.06, 17:41 ...a tak na marginesie gdzie się ta powieść zaczyna, bo mam wrażenie, że czytam od środka Odpowiedz Link
asia.sthm Re: do Krzyśka raz jeszcze 06.07.06, 17:46 bo ona sie znienacka zaczyna.. od skrotow. Odpowiedz Link