Dodaj do ulubionych

Zagadki na dziś

13.01.09, 09:31
Nowy wątek zakładam, bo tamten długi jak wąż się zrobił.
Czyj to adres: Złota 65 m 28?
Obserwuj wątek
    • ewa9717 Re: Zagadki na dziś 13.01.09, 09:34
      Hm, kilka domów dalej mieszkała moja ciotka, ale to chyba nie ona wink
      • stara.gropa Re: Zagadki na dziś 13.01.09, 09:44
        Jeśli kilka domów dalej to nie ona, a poza tym chodzi o mężczyznę.
        Czy szanowna ciocia była mężczyzną? smile
        • asia.sthm Re: Zagadki na dziś 13.01.09, 10:01
          jakas szuja mieszkala na Zlotej, mezczyzna to byla
          • stara.gropa Re: Zagadki na dziś 13.01.09, 10:04
            Złota długa dosyć jest, pewnie nie jedna szuja tam mieszka smile
    • g0p0s Re: Zagadki na dziś 13.01.09, 10:44
      Jeżeli w Warszawie, to adres raczej przedwojenny, teraz tam pl.
      Defilad leży. A, zaraz, zaraz...
      • groha Re: Zagadki na dziś 13.01.09, 10:47
        Pan Popiołek? wink
        • g0p0s Re: Zagadki na dziś 13.01.09, 10:54
          Popiołek powinien mieć nr mieszkania 1, żeby do bramy miał blisko smile
    • groha Re: Zagadki na dziś 13.01.09, 11:11
      Dobra, już się nie wygłupiam, bo czasem trzeba poważniej. Franio mu było, temu
      łobuzu ze Złotej 63 mieszkania 17. Leżoł. I tam leżoł. Zgadza się?
      • g0p0s Re: Zagadki na dziś 13.01.09, 11:17
        Kurcze, numerem mieszkania się zasugerowałem i stąd błąd o placu.
        Przez podwórko tej posesji zdarzało mi się przechodzić na skróty. A
        pod 63A była (jest?) bardzo dobra cukiernia. Groho kicasz, hm,
        zadajesz smile
        • groha Re: Zagadki na dziś 13.01.09, 11:20
          No, zaraz, zaraz, ale coś numer mieszkania nam się nie zgadza. Może pod 28 ktoś
          inny leżoł, a my nic o tym nie wiemy?
          • lylika Re: Zagadki na dziś 13.01.09, 11:38
            Złota 63 czy 65?
    • groha Re: Zagadki na dziś 13.01.09, 11:44
      O, i numer domu też się nie zgadza, ha ha. Czyli nie Leżoł leżoł, tylko ja mącę,
      jak zwykle. Za to króliczek pierwsza klasa jest.
      • g0p0s Re: Zagadki na dziś 13.01.09, 11:47
        63 czy 65, i tak na przeciwko Delikatesów (dawniej). Z 65 bliżej do
        stoiska monopolowego smile
        • stara.gropa Re: Zagadki na dziś 13.01.09, 11:50
          Proszę tu nie fermentować, chodzi o Złotą 65 m 28. Byłam na Złotej
          w niedzielę i nikt tam nie leżał czy leżoł, wsio rawno.
          • g0p0s Re: Zagadki na dziś 13.01.09, 12:00
            Jaki znów ferment, same ważne informacje. Jak okna są od podwórza,
            to widać z kolei (ale ciągle z okna) Chmielną 106. Kolei nie widać,
            bo budynki zasłaniają, a i tak jest zakopana.
          • groha Re: Zagadki na dziś 13.01.09, 12:02
            O przepraszam, o przepraszam! Bez fermentacji nie ma tego, no... elementu
            bajkowego w ponurej rzeczywistości i w ogóle smile
            • stara.gropa Re: Zagadki na dziś 13.01.09, 12:46
              Chyba że fermentacja octowa wyjdzie zamiast alkoholowej smile wtedy o
              elemencie bajkowym można zapomnieć.
              Dla ułatwienia dodam, że tam mieszkał czyjś brat. Właśnie, czyj?
              • groha Re: Zagadki na dziś 13.01.09, 13:18
                E, takie grzybki w occie, na przykład, podobno bardzo sprzyjają temu elementowi.
                A ten brat abstynent? smile
                • g0p0s Re: Zagadki na dziś 13.01.09, 13:22
                  Albo siostra? Brata może mieć brat lub siostra. Komplikuje się nam.
                  • stara.gropa Re: Zagadki na dziś 13.01.09, 13:24
                    Brat miał siostrę. Jedną. Od razu powiem, że nie wiem czy starszą
                    czy młodszą.
                • stara.gropa Re: Zagadki na dziś 13.01.09, 13:22
                  O skłonnościach alkoholowych brata Gurua milczy.
                  • g0p0s Re: Zagadki na dziś 13.01.09, 13:28
                    Mieszkał brat, odwiedzany przez siostrę, która kupowała w
                    Delikatesach.
                    A na którym piętrze 28 wypada, bo tam windy nie ma?
                    • groha Re: Zagadki na dziś 13.01.09, 13:38
                      Ale jakby nie patrzeć - sąsiad Leżoła!
                      (Goposie, czy my trochę nie przesadzamy? Bo chyba trochę się boję smile
                      • lylika Re: Zagadki na dziś 13.01.09, 13:42
                        Stara.gropa coś ściemnia. Nie mogła być na Chmielnej 65!
                        www.warszawa1939.pl/obiekt_strona.php?kod=chmielna_65
                        • stara.gropa Re: Zagadki na dziś 13.01.09, 13:43
                          Przecież ja cały czas pytam o Złotą 65!
                          • stara.gropa Re: Zagadki na dziś 13.01.09, 13:49
                            O, proszę:
                            www.warszawa1939.pl/index.php?r1=zlota_65&r3=0
                            • lylika Re: Zagadki na dziś 13.01.09, 13:51
                              Chyli się ku upadkowi. sad
                              • stara.gropa Re: Zagadki na dziś 13.01.09, 13:53
                                Ale brat tam mieszka. Jak się nazywa brat i jego siostra?
                            • 36krzysiek Re: Zagadki na dziś 13.01.09, 14:09
                              W trzydziestym siódmym ta Złota trochę lepiej wyglądała... Ale wtedy
                              wszystko lepsze było, przedwojenne wink
                              • stara.gropa Re: Zagadki na dziś 13.01.09, 14:11
                                Baronie, jak zaczniesz snuć tu wspomnienia o tym jakie przed wojną
                                zajmowałeś apartamenty to Ci zrobię coś złego.
                                • 36krzysiek Re: Zagadki na dziś 13.01.09, 19:48
                                  Ech! Trochę przepadło w czasie wojny, mały dworek, kamienica w
                                  Poznaniu,fiat 508 i babci futro z geparda... wink
                              • romy_sznajder OT 13.01.09, 14:50

> W trzydziestym siódmym ta Złota trochę lepiej wyglądała...

Wygladala, tak, ale wewnatrz..
                                Przed wojna, zanim zburzono centrum, gdzie potem powstal plac Defilad i PeKiN,
                                byly tam te uliczki ciagle, miejskie, uporzadkowane, z pomyslunkiem i porzadna
                                zabudowa fakt. Ale znajdowaly sie w nich glownie domy publiczne. Tak mi kiedys
                                opowiadal jakis architekt ( kieeeedys pisalam o inwestycjach w Wawie).
                                Wlasciwie Palac jest dla wielu swojego rodzaju metafora przedwojennych tradycji.
                      • stara.gropa Re: Zagadki na dziś 13.01.09, 13:44
                        U tego brata policja była.
                        • groha Re: Zagadki na dziś 13.01.09, 14:26
                          Stara Gropo, policją straszysz? smile To zabij mnie, a nic już nie powiem. Nic nie
                          wiem, nie pamiętam i w ogóle nie znam człowieka smile
                          • stara.gropa Re: Zagadki na dziś 13.01.09, 14:28
                            Spokojnie Groszko. Polcjant bardzo przystojny, może warto podtrzymać
                            znajomość?
                            • kamila29091 Re: Zagadki na dziś 13.01.09, 15:59
                              kazimierz młyniak. babski motyw
                              • lylika Re: Zagadki na dziś 13.01.09, 16:33
                                Kamila zadaje. smile
                                • kamila29091 Re: Zagadki na dziś 13.01.09, 19:02
                                  kto w balowych pantofelkach marzł przed domem bo elementy mu nie
                                  pozwoliły wejśc do środka?? i gdzie to było...
                                  przepraszam że takie łatwe ale z zaskoczenie na mnei spadł obowiażek
                                  jakże przyjemny zadawania... smile
                                  • ter.eska Re: Zagadki na dziś 14.01.09, 00:08
                                    mnię to się kojarzy z naszą książką,nieskończoną-niestety,a tak się dobrze
                                    zapowiadałasmile))
                                  • stara.gropa Re: Zagadki na dziś 14.01.09, 13:38
                                    Kochani, chyba nie pozwolimy żeby nam się taka ładna zagadka
                                    zmarnowała. Dalej jazda, przyznawać się kto marzł przed domem?
                                    1. Ja w 2000 roku w styczniu, po powrocie z wesela koleżanki, o
                                    4.00 rano, bo mi się nie chciało butów zmieniać. Zamarzłam zanim
                                    trafiłam kluczem w zamek. To było w Warszawie.
                                    • g0p0s Re: Zagadki na dziś 14.01.09, 13:42
                                      Ja się wypieram balowych pantofelków.
                                      • stara.gropa Re: Zagadki na dziś 14.01.09, 13:44
                                        To może chociaż elementy nie pozwoliły Ci do domu wejść?
                                    • lylika Re: Zagadki na dziś 14.01.09, 13:49
                                      Nie zmarzłam, bo to we wrześniu było, ale szłam boso z restauracji do postoju taksówek w niedzielę o 7.00 rano. Na wesele się wybrałam w nowych szpilkach. big_grin
                                      • groha Re: Zagadki na dziś 14.01.09, 14:15
                                        A ja nie przypominam sobie elementu, za to pamiętam, że zmarzłam, jak diabli,
                                        gdy po powrocie z własnej studniówki musiałam przełazić przez płot, brnąć przez
                                        zaśnieżony ogród i przez godzinę dobijać się do własnego domu, gdyż klucze
                                        znajdowały się w kieszeni mojego tatusia, który z ramienia Komitetu
                                        Rodzicielskiego, na tejże samej studniówce, wciąż obtańcowywał panie profesorki
                                        i bawił się jeszcze w najlepsze, he he.
                                        • ter.eska Re: Zagadki na dziś 14.01.09, 19:31
                                          ja tam nie przyznaje się ani do balowych pantofelków,ani do elementu.
                                  • kamila29091 Re: Zagadki na dziś 14.01.09, 19:35
                                    ja w sobote mam 100 i mozliwe ze bede marzla, bo mam taka malutka
                                    torebeczke ze kluczy tam nie zmieszcze sad ale to nie o mnie chodzi smile
                                    • 36krzysiek Re: Zagadki na dziś 14.01.09, 20:33
                                      Sylwester w Białce Tatrzańskiej, w remizie. Miałem lakierki. Remiza
                                      na jednym końcu, spalnia na drugim wink
                                  • eulalija Re: Zagadki na dziś 14.01.09, 23:42
                                    Jest problem, nigdy nie marznę, no chyba że już siła złego na
                                    jednego (cieniutka bluzka, przewiewna kurtka i 40 minut spacerowania
                                    po peronie w Mińsku Mazowieckim z listopadzie przy +3, wilgoci i
                                    sile wiatru tak z 80 km/h albo przy zaliczeniu na dworzu spadku
                                    temperatury od -12 do -25 przez trzy godziny - ale naukowcy mówią,
                                    że wtedy słabsi umierają a ją ja przetrzymałam, chociaż szczękając
                                    zębami), pantofelków balowych też nigdy nie miałam, elementy to mi
                                    grzecznie dzrwi otwierają i ogólnie pamiętam gdzie i kiedy byłam ...
                                    Kurczę, nie nadaję się do odgadywaniasad((
                                  • g0p0s Re: Zagadki na dziś 15.01.09, 11:20
                                    A ile było tych elementów? Może to nas naprowadzi.
                                    • groha Re: Zagadki na dziś 15.01.09, 12:58
                                      Wiem! Znaczy, nie wiem kto marzł w tych pantofelkach, za to wiem gdzie - przed
                                      domem.
                                      • bumbecki Re: Zagadki na dziś 15.01.09, 13:05
                                        to na pewno nie byłam ja bo:
                                        1/nie chodzę na bale,
                                        2/ pantofelków nie mam balowych (patrz pkt 1)
                                        3/ elementu się nie boję (przeważnie niezauważam wink )

ale Edyta często tańcuje, więc to może ona ?? smile
                                      • g0p0s Re: Zagadki na dziś 15.01.09, 13:06
                                        Ale nie wiemy kiedy - przed balem, czy po balu?
                                        Po balu to się mniej marznie smile
                                        • ewa9717 Re: Zagadki na dziś 15.01.09, 14:51
                                          Bo jeśli po balu, była to na pewno panna Lala (i po balu, panno
                                          Lalu).
                                        • kamila29091 Re: Zagadki na dziś 15.01.09, 18:42
                                          nie było żadnego balu.... ta dama, wróciła właśnie z imprezy
                                          sluzbowej... jako że samochód słuzył jej za srodek transportu nie
                                          musiala bawic sie z kozakami czy botkami... p.s. to jest
                                          podpowiedz...
                                          • eulalija Re: Zagadki na dziś 15.01.09, 22:22
                                            To ja już wiemsmile)
                                            A zmienił ją taki w solidnym zimowym futrzesmile)
                                            I to jest też podpowiedźsmile bo tylko wpadłam poczytać i lecę dalej.
                                            • stara.gropa Re: Zagadki na dziś 16.01.09, 09:54
                                              Eulalijo, jak znasz odpowiedź, to ja napisz, a nie wiem ale nie
                                              powiem. Nie zauważyłaś, że obecnie trwa kampania zwalczania tajemnic
                                              na forum? smile
                                              • stara.gropa Re: Zagadki na dziś 16.01.09, 10:02
                                                Tak Cię poganiam, bo wymyśliłam fajną (tak mi się przynajmniej
                                                wydaje) zagadkę, z gatunku tych, które tak lubi Asia smile
                                                • asia.sthm Re: Zagadki na dziś 16.01.09, 10:08
                                                  Asia lubi takie:
                                                  Na jaka odleglosc odsunela sie Joanna na widok widoku pod pianą.?
                                                  I kto byl widokiem.?
                                                • eulalija Re: Zagadki na dziś 16.01.09, 10:16
                                                  No, już dobrze, wczoraj nie napisałam, bo leciałam dalej a czas mnie
                                                  goniłsmile
                                                  Krystyna Chabrowicz w pantofelkach była z pokazu mody a elementy
                                                  krystalcement w dziurkę od klucza wetknęły i nie mogła samochodem,
                                                  świętym czerwonym golfem do garażu wjechać. A Chaber miał zimowe
                                                  futro i mógł popilnować.
                                                  • stara.gropa Re: Zagadki na dziś 16.01.09, 10:27
                                                    Dzięki. To mogę zadać?
                                                    Komu robiło się niedobrze od glutów w jajecznicy?
                                                  • g0p0s Re: Zagadki na dziś 16.01.09, 10:41
                                                    Łatwe - mnie smile
                                                    Ale to chyba zła odpowiedź. A ta jajecznica to była z kurzych czy
                                                    jakiś innych jaj?
                                                  • stara.gropa Re: Zagadki na dziś 16.01.09, 10:43
                                                    Domniemanie jest, że z kurzych.
    • g0p0s Re: Zagadki na dziś 16.01.09, 10:49
      Z kurzych. Ciekawe, czy dzikich, czy przemysłowych.
      Ale ktoś mu musiał tę jajecznicę robić, som by sobie glutów nie
      zostawiał. Był karmiony...
      • bumbecki Re: Zagadki na dziś 16.01.09, 10:50
        a jajecznica na maśle ? czy z boczkiem ??
        • stara.gropa Re: Zagadki na dziś 16.01.09, 11:12
          Ten ktoś sam smażył sobie jajecznicę, na maśle, bez boczku.
          W trakcie smażenia ta osoba mówiła, że robi jej się niedobrze od
          glutów.
        • edyta95 Re: Zagadki na dziś 16.01.09, 11:19
          bratu tej od siekiery?
          • stara.gropa Re: Zagadki na dziś 16.01.09, 11:23
            Owszem, jemu.
          • g0p0s Re: Zagadki na dziś 16.01.09, 11:28
            Siekierą jajka na jajecznicę rąbali? Aż tak bardzo chłodnicze były?
            • stara.gropa Re: Zagadki na dziś 16.01.09, 11:34
              Siekierę trzymali w pogotowiu.
              • edyta95 Re: Zagadki na dziś 16.01.09, 11:54
                za chorobcie nie pamiętam jak mu na imię
                • ida14 Re: Zagadki na dziś 16.01.09, 13:11
                  Januszek?
                  • groha Re: Zagadki na dziś 16.01.09, 13:49
                    Bo wszystkie Januszki czegoś nie lubią - jeden wielkiej płyty, drugi telefonów,
                    trzeci glutów... smile
    • stara.gropa Re: Zagadki na dziś 19.01.09, 07:45
      Kochani zaczynamy nowy tydzień nową zagadką.
      Jaki był wyuczony zawód pana Rakiewicza?
      • ter.eska Re: Zagadki na dziś 19.01.09, 10:00
        Kurka-na pamięć moją zaległo i nie chce rozjaśnić mroków.Pamięć podpowiada mi
        tylko,że był to człowiek interesów,ale kim do licha był z zawodu?
        • ewa9717 Re: Zagadki na dziś 19.01.09, 10:11
          AAAAAAAAAA zaczynam: architekt?
          • eulalija Re: Zagadki na dziś 19.01.09, 10:16
            Aptekarz?
            • stara.gropa Re: Zagadki na dziś 19.01.09, 10:22
              Uznajemy, bo był farmaceutą.
              • eulalija Re: Zagadki na dziś 19.01.09, 10:27
                Że co proszę? To miał być króliczek!

A poważnie, to przypomnij Stara Gropo, bo ja autentycznie strzeliłam.
              • ewa9717 Re: Zagadki na dziś 19.01.09, 10:29
                O, jak szybko poszło, a ja już betoniarza zbrojarza miałam w zapasie!
                Eulalijo, zadaj!
              • eulalija Re: Zagadki na dziś 19.01.09, 10:29
                Będzie arcytrudna.

Kto został mężem Marianny?
                • ewa9717 Re: Zagadki na dziś 19.01.09, 10:49
                  O matko! Jeśli idzie o moją kuzynkę Mariannę, to niejaki Wojciech
                  U., a tę inną z trudem lokalizuję. Czyżby mieszkała w "Zapalniczce"?
                  • eulalija Re: Zagadki na dziś 19.01.09, 10:54
                    Mówiłam, że łatwo nie będziesmile
                    Nie, moja Marianna gdzie indziej mieszkałasmile
                    • ewa9717 Re: Zagadki na dziś 19.01.09, 11:13
                      A może jest dużą Polką? wink
                      • eulalija Re: Zagadki na dziś 19.01.09, 11:23
                        Hmmm, ja bym oceniła ją jako małą smile)
                        • ewa9717 Re: Zagadki na dziś 19.01.09, 11:24
                          A czy zbiegiem okoliczności mieszka w Warszawie?
                        • stara.gropa Re: Zagadki na dziś 19.01.09, 11:25
                          Pachnie mi to Pafnucym.
                          • ewa9717 Re: Zagadki na dziś 19.01.09, 11:30
                            Aj, las tak, Pafnucy nie!!!!! Ale może jeziorko, "runięty"
                            pomościk?????
                            • eulalija Re: Zagadki na dziś 19.01.09, 11:38
                              Zdecydowanie Stara Gropa jest bliżejsmile
                              Bijcie się, ciach, imię proszę!
                              • ewa9717 Re: Zagadki na dziś 19.01.09, 11:41
                                A imię jej Hiacynta! Oddalam się w celu obcowania z nią przy
                                swiecach wink)) Właśnie ma się zacząć na TVP 2.
                                • eulalija Re: Zagadki na dziś 19.01.09, 12:10
                                  Matkooo! Marianna była heteroseksulana!
                                  Dawać szybko imię, bo muszę coś zrobić, a śledzę forum, zamiast
                                  uczciwie popracować.
                                  • stara.gropa Re: Zagadki na dziś 19.01.09, 12:39
                                    Łukasz?
                                    • eulalija Re: Zagadki na dziś 19.01.09, 12:40
                                      Widać Stara Gropa ceni uczciwą pracę, a co majniej chęci na niąsmile)
                                      Jasne.
                                      Poprosimy o nową zagadkę.
                                      • stara.gropa Re: Zagadki na dziś 19.01.09, 12:42
                                        Gdzie mieszkał Hieronim Kołodziej?
                                        • groha Re: Zagadki na dziś 19.01.09, 13:13
                                          Pardon, ale czy na pewno chodzi o Hieronima, a nie o Piasta Kołodzieja?
                                          • eulalija Re: Zagadki na dziś 19.01.09, 13:17
                                            Hieronim Kołodziej jak wskazuje nazwisko z całą pewnością mieszkał
                                            koło Dziej smile
                                            • anmanika Re: Zagadki na dziś 19.01.09, 13:24
                                              Heronim mieszkał w szpitalu psychiatrycznymsmile
                                              • stara.gropa Re: Zagadki na dziś 19.01.09, 13:39
                                                Adres domu wariatów jaki?
                                                • 36krzysiek Re: Zagadki na dziś 19.01.09, 13:53
                                                  Tworki, ul. Szpitalna 1
                                                  • stara.gropa Re: Zagadki na dziś 19.01.09, 13:55
                                                    Błąd.
                                                  • bumbecki Re: Zagadki na dziś 19.01.09, 14:27
                                                    ul.Rychlińskiego 1, Ząbki (Drewnica) ??
                                                    ul Sobieskiego 9, Warszawa ??

smile
                                                  • ewa9717 Re: Zagadki na dziś 19.01.09, 15:42
                                                    Jeśli we Wrocławiu, to na Kraszewskiego wink
                                                    PS - gdyby tak jeszcze do poprawnej odpowiedzi dorzucać gratis
                                                    źródełko, czyli tytuł powieści?
                                                  • ter.eska Re: Zagadki na dziś 19.01.09, 19:31
                                                    A jeśli w Lublinie,to na 100% ul.Abramowickasmile
                                                  • stara.gropa Re: Zagadki na dziś 20.01.09, 07:11
                                                    Na razie to nie było poprawnej odpowiedzi smile
                                                  • bumbecki Re: Zagadki na dziś 20.01.09, 07:54
                                                    no to może Łódź i Kochanówka ? smile
                                                  • anmanika Re: Zagadki na dziś 20.01.09, 09:09
                                                    Sobieskiego?
                                                  • stara.gropa Re: Zagadki na dziś 20.01.09, 09:48
                                                    Zaraz będziemy mieli przegląd szpitali psychiatrycznych w całej
                                                    Polsce. Wszystkie wymienione do tej pory - źle.
                                                  • ewa9717 Re: Zagadki na dziś 20.01.09, 11:08
                                                    Pewnie nie wygram w zgadywance, ale dorzucam Czarny Bór ( nie mylić
                                                    z Czarnolasem!), gdzie leczą nadużywających procentowo. Mama
                                                    koleżanki ze studiów tam pracowała i załatwiła nam zwiedzanie.
                                                    Przeżyłam szok, widząc w galerii pensjonariuszy zdjęcie
                                                    uśmiechnętego od ucha do ucha ówczesnego gwiazdora wink
                                                  • stara.gropa Re: Zagadki na dziś 20.01.09, 13:09
                                                    Dla ułatwienia dodam, że wspomniany szpital znajdował się w pobliżu
                                                    domu Guruy. Chyba wszystko jasne?
                                                  • lylika Re: Zagadki na dziś 20.01.09, 13:25
                                                    Dolna 42?
                                                  • stara.gropa Re: Zagadki na dziś 21.01.09, 07:19
                                                    Niezupełnie, bo Dolna 34. Strasznie wymęczona ta zagadka, zadaję
                                                    więc następną.
                                                    Co takiego miał Tatuś w Nysie?
                                                  • ewa9717 Re: Zagadki na dziś 21.01.09, 08:36
                                                    Znajomości procentujące noclegami podczas obwożenia Teresy różnymi
                                                    bocznymi drogami wink
                                                  • stara.gropa Re: Zagadki na dziś 21.01.09, 09:20
                                                    Niestety odpowiedzi nie uznajemy. W książce jest dokładnie napisane
                                                    co miał w Nysie.
                                                  • lylika Re: Zagadki na dziś 21.01.09, 09:31
                                                    Herbatniki.
                                                  • ewa9717 Re: Zagadki na dziś 21.01.09, 09:46
                                                    Precyzuję: pieczywo cukiernicze. Głównie herbatniki.

Lylika zadaje.
                                                  • lylika Re: Zagadki na dziś 21.01.09, 09:59
                                                    Dlaczego Gurua piła francuskie expresso?
                                                  • ewa9717 Re: Zagadki na dziś 21.01.09, 10:49
                                                    Dzwony chyba z antypodów mówią, że chyba się ratowała w jakiejś
                                                    sytuacji kryzysowej: cosik ją łupać na trasie zaczęło albo herbaty
                                                    gdzieś nie dawali...
                                                  • madamepantalon Re: Zagadki na dziś 21.01.09, 10:54
                                                    Kawkowała podczas pobytu kuracyjnego, bo do espresso dawali jakieś
                                                    wyjątkowo pyszne cukiereczki, które Gurua zbierała dla Pani ...(i tu
                                                    zapomniałam imienia- pani, która pomaga od czasu do czasu ogarnąć
                                                    Guruowy maison). Cukiereczki, jak się później okazało, można było
                                                    dostać w sklepie (i wyszłoby taniej... i dla Guruy zdrowiej).
                                                  • ewa9717 Re: Zagadki na dziś 21.01.09, 11:05
                                                    A! Dla pani Heni!!!!!
                                                  • madamepantalon Re: Zagadki na dziś 21.01.09, 21:56
                                                    Szefowo! Czekam na werdykt! Budjet uznane?
                                                  • ewa9717 Re: Zagadki na dziś 22.01.09, 08:35
                                                    Zadawaj, w razie co, Lylika w promocji dostanie drugi start wink
                                                  • madamepantalon Re: Zagadki na dziś 22.01.09, 09:31
                                                    No, skoro społeczeństwo się tak domaga...smile)
                                                    Pytanie brzmi: Jaki wytworny strój założyła Joanna po wyjściu z
                                                    lochu (proszę przede wszystkim szczegółowo opisać buty J.) i co
                                                    zrobiła ze starą odzieżą?
                                                  • ewa9717 Re: Zagadki na dziś 22.01.09, 09:45
                                                    E, łatwe: koszulka polo, gruby ciepły golf, krótie gacie, dżinsy,
                                                    skarpetki i obuwko - trzy numery za duże trampki, wypchane watą.
                                                  • ewa9717 Re: Zagadki na dziś 22.01.09, 09:47
                                                    I z rozpędu następna: zawsze mówią odwrotnie, a czasem się mylą i
                                                    trafiają obok. O kim to?
                                                  • stara.gropa Re: Zagadki na dziś 22.01.09, 11:42
                                                    O prognozie pogody w radiu.
                                                    Korzystam z okazji i zadaję: Jak miała na imię żona Fredzia
                                                    Kozłowskiego?
                                                  • ewa9717 Re: Zagadki na dziś 22.01.09, 11:57
                                                    Finetka?
                                                  • stara.gropa Re: Zagadki na dziś 22.01.09, 12:35
                                                    Nie
                                                  • bumbecki Re: Zagadki na dziś 22.01.09, 13:04
                                                    a stare ubranie to chyba do sejfu szefa włozyła...
                                                  • stara.gropa Re: Zagadki na dziś 22.01.09, 13:12
                                                    Żona Fredzia?
                                                  • ewa9717 Re: Zagadki na dziś 22.01.09, 13:54
                                                    Matko, wiem!!!!! Gacia przecie!!!!!!
                                                    Stare łachy to z poprzedniej zagadki wink
                                                  • stara.gropa Re: Zagadki na dziś 23.01.09, 09:21
                                                    Pudło, pudło, pudełko. smile
                                                  • ewa9717 Re: Zagadki na dziś 23.01.09, 09:42
                                                    No tak, pomyliłam Fredzia z Alfredem. Ale dopadłam zarazę, Mariola
                                                    jej było!
                                                  • stara.gropa Re: Zagadki na dziś 23.01.09, 09:53
                                                    O tak.
                                                  • ewa9717 Re: Zagadki na dziś 23.01.09, 10:04
                                                    Uffff!
                                                    No to łatwe: co odrzucił w tył facet w białym garniturze?
                                                  • groha Re: Zagadki na dziś 23.01.09, 13:43
                                                    Nie wiem, ale dedukuję, że jeśli w białym garniturze, to musi jakiś posiadacz
                                                    zabójczego wąsika oraz plerezy. Wąsik odrzucić w tył raczej trudno, więc zostaje
                                                    plereza. Dobrze kombinię?
                                                  • stara.gropa Re: Zagadki na dziś 23.01.09, 14:18
                                                    A czyż on nie odrzucał plerezy po skoku do basenu?
                                                  • ewa9717 Re: Zagadki na dziś 23.01.09, 14:39
                                                    Tak! Oczywiście plereza była czarna i wspaniała w oczach bohaterki,
                                                    której twórczyni pisała coś o wyłysiałych wiewiówrkach...
                                                    Zadajesz!
                                                  • stara.gropa Re: Zagadki na dziś 23.01.09, 14:44
                                                    Nie wiem czy mogę, ale zadaję.
                                                    Kto leżał na pelerynie ze srebrnych lisów?
                                                  • groha Re: Zagadki na dziś 23.01.09, 15:07
                                                    Hmmm... Skojarzenia mam następujące: kobieta, nie biedna i raczej nie nazbyt
                                                    skromnych obyczajów wink
                                                  • ewa9717 Re: Zagadki na dziś 23.01.09, 15:24
                                                    A nie dziecię nagie z pupą ku górze, jak to drzewiej w epoce
                                                    przedpedofilskiej bobasy się fotografowało?
                                                  • groha Re: Zagadki na dziś 23.01.09, 15:36
                                                    E, dzieciątka niewinne z gołą pupką, to przeważnie na owczej skórce lub białym
                                                    niedźwiedziu były zdejmowane fotograficznie, bo zdaje mi się, że srebrne lisy z
                                                    niewinnością chyba nie bardzo korelowały, czy coś.
                                                  • ter.eska Re: Zagadki na dziś 23.01.09, 23:03
                                                    niby kobieta powinnasmile,ale mam wrażenie,że był to jednak facet,wiem nawet w
                                                    jakiej książce,ojojoj!!!wyleciałosmile)).
                                                  • ewa9717 Re: Zagadki na dziś 23.01.09, 23:09
                                                    A! "Szajka bez końca"! Kuśnierz w Kanadzie!
                                                  • groha Re: Zagadki na dziś 23.01.09, 23:18
                                                    No, jeśli facet leży na pelerynie ze srebrnych lisów, to moim zdaniem, w grę
                                                    mogą wchodzić następujące okoliczności:
                                                    a. tarza się w rozpuście,
                                                    b. nawalony, jak stodoła po żniwach,
                                                    c. nieboszczyk.
                                                    Więc chyba faktycznie - trup.
                                                  • ter.eska Re: Zagadki na dziś 23.01.09, 23:18
                                                    Ha!!!A już bałam się o swoją sklerozęsmile
                                                    Pamięć moją rozjaśniły mrokismile))(no,częściowo).
                                                    Na pelerynie leżał sobie wygodnie św.pamięci Heinrich vel W. M. Hill.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka