Dodaj do ulubionych

Wszyscy jesteśmy podejrzani

06.04.09, 13:23
Ciekawe jak wypadli. Reżyserował gość od pH neutralnych Studni, ale
może?
Obserwuj wątek
    • 36krzysiek Re: Wszyscy jesteśmy podejrzani 06.04.09, 13:24
      Ciekawe, czy ktoś mnie pobił w kwestii "wszystko złozone do..."
      • stara.gropa Re: Wszyscy jesteśmy podejrzani 06.04.09, 13:26
        A jaśniej?
      • g0p0s Re: Wszyscy jesteśmy podejrzani 06.04.09, 13:27
        Trzeba było pytać po odcinku nr 2, teraz to nie pamiętamsmile
      • 36krzysiek Re: Wszyscy jesteśmy podejrzani 06.04.09, 13:42
        Rany boskie !!! Książki mi się pomerdały !!! smile
        • g0p0s Re: Wszyscy jesteśmy podejrzani 06.04.09, 13:46
          Obowiązkowe czytanie doszkalające i ponowny egzaminsmile
          • stara.gropa Re: Wszyscy jesteśmy podejrzani 06.04.09, 13:50
            I nieubłaganie nadszedł czas na pasowanie i szpagat!
            • 36krzysiek Re: Wszyscy jesteśmy podejrzani 06.04.09, 13:56
              Aż musiałem zajrzeć do Rankingu, jaki to tytuł, źle ze mną...
              • stara.gropa Re: Wszyscy jesteśmy podejrzani 06.04.09, 14:02
                Czyżby atak demencji Barona chwycił?
    • romy_sznajder Re: Wszyscy jesteśmy podejrzani 06.04.09, 14:05
      Az strach kupowac.
      Kiedys byla inscenizacja w Teatrze Telewziji , z Olszowka i (chyba) Delagiem. Bylo tak udane, ze Gurua sie wkurzyla i napisala List Otwarty , opublikowany m.in. w TeleTygodniu, dosc opiniotworczej masowej gazecie, wtedy. Ze jaka inscenizacja, jaka inscenizacja! Ze na motychwach to jeszcze! Ze jej boahaterka nie byla erotomanka!
      Faktycznie Olszowke trzeba lubic, zeby strawic, ja nie przepadam i bylam zdegustowana. A jeszcze wczesniej obdzwonilam znajomych, ze Chmielewska w Teatrze Telewizji. Potem bylo mi wstyd.

Apropo, kto widzial pasek od meskiego fartuchasmile?
      • lylika Re: Wszyscy jesteśmy podejrzani 06.04.09, 14:13
        >
        > Apropo, kto widzial pasek od meskiego fartuchasmile?
        ...
        Ja widziałam od damskiego. wink
    • stara.gropa Re: Wszyscy jesteśmy podejrzani 06.04.09, 14:07
      A kto tym razem jest Joanną?
      • g0p0s Re: Wszyscy jesteśmy podejrzani 06.04.09, 14:14
        Na pierwszym miejscu listy płac jest Agata Kulesza, więc chyba ona?
        • stara.gropa Re: Wszyscy jesteśmy podejrzani 06.04.09, 14:16
          To dobrze, bo fajna była w Musze.
    • czarna.czajka Re: Wszyscy jesteśmy podejrzani 06.04.09, 15:02
      Kiedy , gdzie , alee jak to?? W telewizji?
      • eulalija Re: Wszyscy jesteśmy podejrzani 06.04.09, 15:17
        Nieeeee, 23 płytka ze słuchowiskami na motywach powieści Joannych
        Chmielewskiejsmile
      • g0p0s Re: Wszyscy jesteśmy podejrzani 06.04.09, 15:23
        Zimno.
        Słuchowisko na CD, kolekcja wydawana przez miesięcznik Bluszcz. Co
        tydzień jedna płyta z książeczką (esejem p. Lewandowskiego, potem p.
        Węgiel). Można zamówić całość w wydawnictwie.
        Uwaga - to są słuchowiska na motywach, czasem udane, czasem
        kompletnie skopane.
        • ter.eska Re: Wszyscy jesteśmy podejrzani 06.04.09, 16:23
          Tamten Teatr telewizji pamiętam świetnie,krew mnie zalewała przy oglądaniu,to
          nie był Teatr telewizji,to nawet nie był koszmar,ani horror,to był...nie
          znajduje określenia.
    • cafeszpulka Re: Wszyscy jesteśmy podejrzani 06.04.09, 21:16
      usatysfakcjonowana jestem, bardzo przyzwoite. Pech nieustannie prowadzi ale Wszyscy wskakują na medalowe miejsce. Z biglem smile
    • g0p0s Re: Wszyscy jesteśmy podejrzani 07.04.09, 11:00
      W pierwszej połowie peletonu.
      Od pewnego czasu aktorzy czytają wcześniej role. Forum podczytują,
      cycosmile
      Scenariusza się czepnę. Bez znajomości książki trudno się połapać.
      Wiem, że to trudne upchnąć dużo akcji w jedną godzinę, ale jak się
      podjeli, to mogę poutyskiwać.
      • marta_k-a_78 Re: Wszyscy jesteśmy podejrzani 07.04.09, 15:13
        Sceny dialogowe odegrane całkiem nieźle, ale też się czepnę scenariusza -
        brakowało wielu wyjaśnień, od drobnych typu - czemu Kacper lunął w pysk swojego
        potomka (jaki potomek?), na czym polegało tak właściwie przestepstwo finansowe
        Joanny i skąd się wziął nagle inwestor w kontekście Moniki (o co chodzi?) itp.,
        do zaznaczenia wyraźnie, że diabeł wyszedł znienacka ze ściany. Mój mąż przy
        diable się poddał i na moje "uważaj, to mówi diabeł, a nie człowiek" stwierdził,
        że nie rozumie, myślał, że to kolejna rozmowa kolejnych pracowników, których
        zresztą też nie odróżniał. Tu na pewno przydałby się spis osób zacytowany w
        całości w książeczce.
        • g0p0s Re: Wszyscy jesteśmy podejrzani 07.04.09, 15:35
          Szkoda, że Kowalewski zagrał Stolarka. Jego charakterystyczny głos
          przydałby się lepiej postaci grającej do końca.
    • hortensja66 Re: Wszyscy jesteśmy podejrzani 07.04.09, 12:29
      Mam, już mam!
      Odsłucham wieczorkiemsmile
    • the_dzidka Re: Wszyscy jesteśmy podejrzani 07.04.09, 14:00
      > Ciekawe jak wypadli.

Całkiem nieźle, moim zdaniem. Zresztą Studnie tez mi się bardzo
      podobały.
      A wiecie co, zastanawiam się, jak sobie dadzą radę z Szajką Bez
      Końca smile Ta potworna mnogość wątków, i te historie przez stulecia...
      Diament był jednak łatwiejszy...
      • g0p0s Re: Wszyscy jesteśmy podejrzani 07.04.09, 14:13
        Bardzo dobrze sobie poradzą, bo w planach jest Krowa i Pechsmile
        W ogóle coś się im pokręciło w trakcie. Miały być 24 płyty i tak
        można zamówić w necie, a lista ma płyt 25.
        • groha Re: Wszyscy jesteśmy podejrzani 07.04.09, 14:29
          Może ta 25, to tylko dla tych, co zamówią wszystko hurtem? Wiadomo - co hurtowy,
          porządny klient, to nie ciułacz detaliczny, i jakiś bonus od firmy mu się należy wink
          • 36krzysiek Re: Wszyscy jesteśmy podejrzani 07.04.09, 14:43
            Bonusem będzie cała Autobiografia na godzinnej płycie.
            • the_dzidka Re: Wszyscy jesteśmy podejrzani 07.04.09, 16:01
              O rrrrany, ale byłoby fajnie! Rzecz jasna nie na godzinnej płycie,
              ale w ogóle słuchowisko na podstawie Autobiografii...
              No co? Pomarzyc wolno!
            • romy_sznajder Re: Wszyscy jesteśmy podejrzani 07.04.09, 16:05

> Bonusem będzie cała Autobiografia na godzinnej płycie.

Ha! Ha! Ha!
              I niech ja czyta ta piszczaca aktorka, ktora czytala Alicje we "Wszystko czerwonym".
              I niech cos je i pijesmile
        • the_dzidka Re: Wszyscy jesteśmy podejrzani 07.04.09, 16:00
          Pech? Pech już przecież jest. A SBK jeszcze nie ma.
          • g0p0s Re: Wszyscy jesteśmy podejrzani 07.04.09, 16:05
            Wrrr
            Krowa i Depozyt. Ciekawe kto Chlupową zagrasmile
    • romy_sznajder Garsc recenzji 07.04.09, 16:14
      Nie wiem, czy nie marnuje tematu, moze trzeba bylo osobny watek zalozyc, alem w niedoczasie, net mi tu wolno chodzi, a skonczyc bede musiala znienacka.
      Otoz cos mnie tknelo, zeby poszukac w necie opisow i recenzji sluchowisk. I sa. Calkiem pozytywne na ogol, co zapewne wynika z mniejszej znajomosci ksiazek czasem, z z mniejszych wymagan co do traktowania Guruy w ogole. Zdarzaja sie tez kompletni laicy, ale nimi nie ma co sobie glowy zawrcac.

Pierwsza wyswietla sie przystan.literacka, gdzie jest o Klinie i o Gurui ogolniej:

www.przystan-literacka.pl/?show=2469
      (....)
      No i słuchowisko. Kolekcję do życia powołał „Bluszcz" (magazyn polecam każdemu!). W obsadzie mamy Danutę Stenkę, Henryka Talara, Joannę Koroniewską i Marka Frąckowiaka. Co do panów - nie mam zastrzeżeń. Panie... Stenka - choć z początku nie mogła mnie przekonać, wreszcie to zrobiła. Stwierdziłam, że rzeczywiście jej głos, interpretacja pasują do inteligentnej, nieco szalonej Joanny. Niestety Joanna Koroniewska nie podpasowała mi zupełnie. Szkoda.

Dalej - odnoszę wrażenie, że jeśli ktoś nie zna „Klina", nie zrozumie słuchowiska. Czy jest za trudne? Tak myślę. Pomyłki telefoniczne - to chleb powszedni fabuły. Tu nieco głosy mężczyzn się zlewają. Przestaniecie skupiać się choć na moment i po ptokach. Zgubicie wątek, będziecie się zastanawiać, kto jest kim. Zresztą powieść została mocno pocięta, przez co traci swój urok. I jednocześnie może zaprowadzić do labiryntu ze zbyt trudnym wyjściem. Pokrótce - znacie debiut Chmielewskiej, zaopatrzcie się w słuchowisko. Nie znacie, najpierw poznajcie, a dopiero później sięgajcie po realizację Teatru Polskiego Radia.

Po słuchowisko z pewnością warto sięgnąć z jednego powodu - dla tekstu Tadeusza Lewandowskiego. „Powieść zdecydowanie telefoniczna" to kilka stron opowieści o powstaniu debiutu, filmie Batorego, rozwoju kariery pisarki i o niej samej. Perełka dla każdego fana Joanny Chmielewskiej. Dlaczego? Przeczytajcie, zrozumiecie. „Usiedliśmy i już nawet powietrze dookoła nas było zdumione". Słowa są najmocniejsze. Te napisane, bo każdy z nas może je interpretować na swój sposób. I nie wygra z nimi ani obraz, ani głos. Niestety. Cóż, może to po prostu... „Chmielewska dla zaawansowanych"?

Zwlaszcza ten ostatni akapit mocny, prawda?
      • romy_sznajder Re: Garsc recenzji 07.04.09, 16:28
        Dalej jest blog "sluchowiska", gdzie autor odnotowuje, ze sluchowiska sa,
        i ze niektore kupil i odsluchal. Sa to wpisy jedno-, dwuzdaniowe, ale niektore
        bardzo trafne.
        Wyselekcjonowalam po tagu "chmielewska"
        sluchowiska.blogspot.com/search/label/Chmielewska
        Od tylu:
        Zapalniczka:
        Trochę się opóźniłem, ale oczywiście już od poniedziałku dostępne jest nowe
        Słuchowisko na motywach powieści Joanny Chmielewskiej. Tym razem Zapalniczka.
        Słuchowisko samo w sobie całkiem dobre. Ale najbardziej zaskoczyło mnie, że rolę
        policjanta gra nie kto inny jak słynny porucznik Borewicz (07 zgłoś się), czyli
        Bronisław Cieślak. Fajnie znów go usłyszeć smile

Pech:
        Nieprawdopodobnie harde te bohaterki w powieściach Joanny Chmielewskiej.
        Zaczyna mnie to irytować.
        A poza tym policja (względnie w starszych częściach milicja). Miła, konkretna,
        rzeczowa, a co najdziwniejsze merytoryczna.
        Wszystkie powieści / słuchowiska na jedno kopyto - fajne, ale powoli "przejadają
        się". Chyba sobie zrobię przerwę smile

Ale dalej odgaduje (ja, Jola, odgaduje), ze to nie bedzie wierny fan, ten autor
        bloga. Najpierw sie przyznaje, ze "nie czytal, ale sluchowiska fajne", by
        potem... ale o tym potem..
        Na razie Romans wszech czasów:
        No dobrze. Przyznaję, że nigdy nie przeczytałem żadnej książki Joanny
        Chmielewskiej. Do tej pory wydawały mi się nudne, ale po tych kilku
        słuchowiskach na motywach powieści Joanny Chmielewskiej zmieniam zdanie.
        Zastanawiam się, czy ktoś jeszcze poza mną słuchając Romansu wszech czasów ma
        skojarzenia z serialem 07 zgłoś się. Lata siedemdziesiąte XX-go wieku,
        inteligentny i wyrozumiały oficer Milicji Obywatelskiej i nawet cienia
        socjalizmu (czy jak kto woli komunizmu). Wydaje mi się, że Chmielewska stworzyła
        sobie własny świat. Ale skoro większość badań wskazuje, że Polacy mają sentyment
        do Polski Gierka, to czemu nie skorzystać z koniunktury. Tym bardziej, że
        słuchowisko jest bardzo dobrze zrealizowane, a i fabuła wciąga.

Teraz "potem". Potem autor coraz czesciej odklada sluchowisko do czasu
        przeczytania ksiazki. Co moze nie nastapic nigdy, bo ani jedna lektura czasem
        nie starcza, a i latwiej jednak sluchac, niz czytac?
        Ta refleksja jest np. tu: Nieboszczyk mąż:
        Wysłuchałem kilkunastu słuchowisk na podstawie powieści Joanny Chmielewskiej.
        I jestem nimi zauroczony. Muszę to jednak powtórzyć. Słuchowiska stanowią skrót
        książek. Czasami zbyt duży skrót. Dlatego postanowiłem najpierw przeczytać
        książkę, a potem wrócę do słuchowiska.
        Nieboszczyk mąż - część 2 już do kupienia.

Plus dla bloga za to, ze cos pozytywnego o sluchowiskach i ze nie ma narzekania
        za duzo.
        • romy_sznajder Re: Garsc recenzji 07.04.09, 16:48
          I oprocz tego kilka dyskusji pod wpisami na blogach (rozmowy, jak to rozmowy,
          nic szczegolnego), oraz kilka wpisow na blogach. Sa to wpisy dotyczace
          pierwszych dwóch, trzech sluchowisk, wiec nie cytuje, bo autorzy nie wykazali
          sie ani wytrwaloscia (ciekawe swoja droga, czemu?), ani specjalnymi talentami
          narracyjnymi przy opisach, wiecej elemetnow typowych dla "recenzji" jest u nas.

Ciekawe jednak, ze jak wpisalam w google "sluchowiska, chmielewska, bluszcz" i
          kilka tytulow "wszyscy jestesmy podejrzani, klin" itd, to wyswietla sie piec czy
          osiem [zaledwie] stron wynikow, a nasze form - nie. Ciekawe. Jakas kolejnosc ma
          byc? Wydaje mi sie, ze nasze recenzje sa lepsze od tego co znalazlam, ale skoro
          nie znalazlam NAS, to czego jeszcze nie znalazlam...?
          • lylika Re: Garsc recenzji 07.04.09, 20:28
            Ciekawe te opinie.
            A ja zasiadam do słuchania...
            • lylika Re: Garsc recenzji 07.04.09, 22:06
              No tak, co tu gadać...

Otwórz szafę i mów do rzeczy.
              • romy_sznajder Re: Garsc recenzji 07.04.09, 22:44

> No tak, co tu gadać...

Na przyklad, co napisala Marta Wegiel... Skoro sluchowisko Klin bylo warto kupic
                nie dla Klina, tylko dla tekstu Tadeusza Lewandowskiego, to ja chyba cos
                przeoczalamwink

Jakis mam opor przed szybkim zakupem "Wszystkich..", mam za to duzy sentyment do
                ksiazki. I mam tez kaca po kilku ostatnich sluchowiskach, zmeczylam je
                zwyczajnie. Nie planuje miec wszystkich, mam z 10, czy 12. i jesli ktos nie
                kupil, bo np. mial inne wydatki, a zechce pol kolekcji, to mu oddam.

Ale co do slowa pisanego.. zgadzam sie z ta autorka z Przystani literackiej i
                ciekawam strasznie, co p. Wegiel napisala tym razem.
                Ja o "Wszystkich...", mimo ze nie znam ani okolicznosci, ani osoby, moglabym
                pisac duzo, bo to jest nie tylko kryminal, ale i podrecznik uzywania wyobrazni.
                Jedna z lepszych ksiazek - z najlepszych guruowych czasow. Wiec Osoba
                zaprzyjazniona i piszaca za pieniadze (nie-grafoman) napisala zapewne jakis
                artykul-gigant.

[Kiedys w Empiku chcialam oderwac folie i przeczytac tekst, bo nawet empikowy
                personel na takie zachowanie czesto zezwala - wszak nie o tekst niby chodzi, a o
                plyte), ale uznalam, ze to bylby wandalizm i chamstwosmile]
    • stara.gropa Re: Wszyscy jesteśmy podejrzani 08.04.09, 10:44
      Mówcie co chcecie, ale uważam, że scenę odkrycia zwłok Stolarka
      lepiej byśmy zagrali niż aktorzy z CD. Za mało wrzawy było, krzyków,
      wrzasków, histerycznych okrzyków itd. A w tym to my jesteśmy dobrzysmile
    • edeka5 Re: Wszyscy jesteśmy podejrzani 15.04.09, 20:57
      Odsłuchałam, podoba mi się i mam wrażenie, że jest do zrozumienia i przez nie znających książkę. Diabła wyraźnie słychać inaczej, ale ci co nie wiedzą, że to diabeł mogą się pomylić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka