g0p0s 20.04.09, 12:08 Ostatnia powieść podzielona na 2. Tym razem pani Marta nie zacytowała wypowiedzi Guruy z filmu. Zdanie rozpoczynające wstęp bardzo mi się podoba: "Żywię się ludźmi - powiedziała kiedyś Joanna Chmielewska..." Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
romy_sznajder Re: Depozyt 20.04.09, 13:21 > "Żywię się ludźmi - > powiedziała kiedyś Joanna Chmielewska..." Ha! A NASI co tam jedli u Guruy na urodzinach? Na stole byly ...paluchy? chyba... czyjes... i co do picia..? Czerwone co? Odpowiedz Link
groha Re: Depozyt 20.04.09, 13:52 Niech się pożywa kanibalistycznie, na zdrowie. Oby smacznie i jak najdłużej. Wtedy i my z głodu nie zginiemy. Odpowiedz Link
ter.eska Re: Depozyt 20.04.09, 19:16 Brawo groha)).Całkowicie się zgadzam,choć...przyznam szczerze-nie wiedziałam,że jadam ludzi,człek cale życie się uczy)) Odpowiedz Link
eulalija Re: Depozyt 21.04.09, 08:08 Przeczytałam wstęp. Kilka drobnych błędów jest, Karpiowski na zmianę z Kurpiowskim, nowa książka Guruy p.t. "Ukryty legat", czytał ktoś? , błędnie podane, że to Elżbieta gotowała świństwo, by wkraść się w łaski (potem jakoś prostowane, ale nie do końca), i wątpliwość mam czy Chlupa wykończył wywał, czy to nie był zalew? (ale tu mi coś cichutko piska i trzeba by książkę ponownie przeczytać). Posłucham dopiero przy drugiej części. Odpowiedz Link
g0p0s Re: Depozyt 21.04.09, 11:09 Szybko czytałem (w tramwaju) i nie wyłapałem Początku posłuchałem testowo i chyba będzie nieźle. Też czekam na całość. Odpowiedz Link
hortensja66 Re: Depozyt 21.04.09, 19:32 No to już jest nas troje. Ja także czekam na drugą część, coby odsłuchać jednym ciągiem. Odpowiedz Link
g0p0s Re: Depozyt 27.04.09, 11:59 Koniec serii słuchowisk. We wstępie pani Marta znów sięga do cytatów z filmu. Trochę słowo wstęp nie pasuje, bo jest to króciutkie podsumowanie wszystkich dotychczas wydanych książek Guruy. Ogólnie słuchowiska wypadły średnio. Reżyserzy z niektórymi całkiem sobie nie poradzili. WCz bez 'waszej maci', jakieś dziwne ustawianie aktorów, nieczytelne fabuły i inne grzechy się trafiały. Część aktorów w wywiadach chlubiła się tym, że czytali role bez żadnego przygotowania, bo są takimi asami że nie muszą. Ale to było słychać, że niektórzy (te asiory i inni) nie bardzo wiedzą w czym grają. Jeżeli celem miała być popularyzacja twórczości, to chyba nic z tego nie wyszło. Tylko pojedyńcze słuchowiska mogły zainteresować osoby nie znające twórczości wcześniej. Jeżeli cel był merkantylny, to też chyba nie za bardzo się powiódł. W miejscu gdzie kupowałem słuchowiska gdzieś 70% leżało do czasu ich utylizacji. Szkoda, że przenoszenie z papieru ma pecha. Odpowiedz Link
edyta95 Re: Depozyt 27.04.09, 12:11 Jeszcze nie wszystkie przesłuchałam, ale mogę już podsumować. Dobrze, że tego nie kupowałam, raczej już nie wrócę do słuchowisk. Odpowiedz Link
lylika Re: Depozyt 27.04.09, 22:52 U mnie całkiem odwrotnie. Dobrze, że wszystkie kupowałam i wysłuchałam. Mam teraz swój pogląd. Niektóre słuchowiska oceniam bardzo wysoko. Bardzo też żałuję, że moje ulubione wypadły blado, albo nędznie. No i co? Mam się z tego powodu oddać do uśpienia? Odpowiedz Link
lylika Re: Depozyt 28.04.09, 11:27 edyta95 napisała: > a wrócisz do nich? ... Już wróciłam. Słucham kolejno na słuchawkach. Odpowiedz Link
stara.gropa Re: Depozyt 28.04.09, 09:31 Odkryłam uboczne działanie słuchowisk. Niepożądane lub pożądane w zależności od sytuacji. Świetnie się przy nich zasypia, więc jeśli ktoś ma z tym problemy to wystarczy włączyć płytę, położyć się łóżeczku i... dobranoc Odpowiedz Link
g0p0s Re: Depozyt 28.04.09, 11:25 Do zasypiania najlepsza byłaby płyta nagrana w pociągu jadącym po stykowych szynach. Aż się dziwię, że nikt takiej nie sprzedaje A wracając do słuchowisk, to szkoda zmarnowanej szansy. Mogło być o wiele lepiej, a wyszło jak zwykle. Kilka dobrych, dużo średnich i wiele skopanych, niestety. Ale cóż, kto chciał, to je ma. Jakby nie patrzeć na wstępy, to jest jednak duża dawka tekstów o twórczości Guruy. Bo jakoś nikt się do ich pisania (publicznie, bo prace na uczelniach to i owszem) nie garnie. O autorce za to chętnie. Odpowiedz Link