Dodaj do ulubionych

protest przeciwko budowie przejazdu

17.03.13, 11:10
Mieszkaniec Zielonki Bankowej Michał Kudła zainicjował wraz sąsiadami protest przeciwko budowie przejazdu kolejowego przy ulicy Bankowej. Istnieje możliwość zapoznania się z argumentami oraz poparcia tej akcji,podpisy pod protestem są zbierane w sklepie „Sukurs” przy ulicy Armii Krajowej.

Zielonka, 16 marca 2013 r.

Do Grzegorza Dudzika
Burmistrza Miasta Zielonka
ul. Lipowa 5
05-220 Zielonka

Do wiadomości: PKP Polskie Linie Kolejowe S.A., ul. Targowa 74, 03-734 Warszawa

STOP WYTYCZENIU OBWODNICY ZIELONKI PRZEZ ULICĘ BANKOWĄ!

My niżej podpisani mieszkańcy Zielonki Bankowej zwracamy się z protestem przeciwko planowanej budowie jakiegokolwiek przejazdu kolejowego w ciągu ulicy Bankowej, w związku z planowaną modernizacją linii kolejowej E75 (Uchwała Nr XVI/158/12 Rady Miasta Zielonka z dnia 30 stycznia 2012).

1. Planowana inwestycja zmienia w istotny sposób układ komunikacyjny Zielonki Bankowej stwarzając zagrożenie:
a. Znacznego nasilenia uciążliwego ruchu kołowego, w tym tranzytowego, który zagraża charakterowi dzielnicy mieszkaniowej.
b. Zniszczenia mienia komunalnego w postaci istniejących dróg poprzez prawdopodobny przejazd samochodów ciężarowych do zakładów położonych przy ul. Bankowej 32.
c. Wypadków na przejeździe kolejowym (brak właściwej widoczności w miejscu planowanego przejazdu.

2. Przejazd w ulicy Bankowej od czasu budowy torów kolejowych z Zielonki do Warszawy Rembertów nigdy nie był planowany. Nie jest ujęty w Miejscowym Planie Zagospodarowania Przestrzennego (Uchwała Nr XLIV/420/10 Rady Miasta Zielonka z dnia 22.02.2010 r.). Dopiero przygotowany w 2007 r. „po kryjomu” Raport Środowiskowy w sprawie modernizacji linii kolejowej E75 (28.11.2007 ISPA/FS2002/PL/16/P/PA/008) wprowadził taki plan. Poprzednie władze miasta nie skonsultowały tych planów z mieszkańcami i nie zablokowały ich.

3. Podczas spotkania z mieszkańcami w dn. 12.03.2013 burmistrz i radni lansowali koncepcję „przejazdu technicznego”. Tymczasem taka kategoria nie występuje w polskim prawie! Kategoria przejazdu B, który jest przewidziany do budowy w ulicy Bankowej (rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z dn. 26 lutego 1996 r. Dz. U. nr 33, poz. 144, § 11, pkt 2)) dotyczy przejazdów o iloczynie ruchu 50 000. Stwarza to zagrożenie poprowadzenia w przyszłości (np. w wyniku przedłużenia ulicy Bankowej w kierunku poligonu na mocy tzw. specustawy) ruchu tranzytowego przez ulicę Bankową.

4. Koncepcja „przejazdu technicznego” jest zatem mydleniem oczu mieszkańcom – trudno sobie wyobrazić, żeby kierowcy poszukujący drogi ucieczki od zakorkowanej trasy nr 631 nie skorzystali ze skrótu przez Zielonkę Bankową. Planowana modernizacja trasy do ronda koło stacji Lotos tylko pogorszy tę sytuację, ponieważ w tym miejscu nastąpi kumulacja ruchu i będą notorycznie powstawały korki. Z podobną sytuacją mamy do czynienia w przypadku ulicy Pastuszków, której otwarcie spowodowało ogromne natężenie ruchu w Zielonce Bankowej, powodowane przez ruch tranzytowy z Kobyłki i Wołomina (wystarczy popatrzeć na stan ulicy Wojska Polskiego). Nie chcemy zatem żadnego przejazdu kolejowego.

5. Argument wytyczenia przez ul. Bankową alternatywnej drogi na wypadek kataklizmów dla pojazdów ratowniczych jest niezrozumiały, ponieważ służby ratunkowe (szpital, straż pożarna, policja) mają siedziby zlokalizowane po tej samej stronie torów, co Zielonka Bankowa. W razie zablokowania ul. Wyszyńskiego istnieje możliwość wytyczenia objazdu przez ul. Kolejową lub ww. ul. Pastuszków.

6. Wnosimy o uchylenie Uchwały Nr XVI/158/12 Rady Miasta Zielonka z dnia 30 stycznia 2012 r. w sprawie budowy przejazdu kolejowego w ul. Bankowej, ponieważ stoi ona w sprzeczności z interesami mieszkańców Zielonki.
Obserwuj wątek
    • barbarach_pl Re: protest przeciwko budowie przejazdu 17.03.13, 17:44
      Zgadzam się z argumentami zawartymi w proteście.
      Dodam, że można sobie wyobrazić dodatkowe utrudnienia przy włączaniu się do ruchu na ulicy Żołnierskiej. Już teraz ulica jest dodatkowo korkowana z powodu włączania się samochodów z innych wyjazdów.
      • kapitan_dudus Re: protest przeciwko budowie przejazdu 17.03.13, 19:31
        Ja jestem za przejazdem kolejowym , te argumenty do mnie nie trafiają , przejazd ten odciąży inne drogi i dzielnice Zielonki .
        • lech_zielenkiewicz Re: protest przeciwko budowie przejazdu 17.03.13, 22:21
          To kolejna ciekawa koncepcja wprowadzenia intensywnego ruchu na tym obszarze,ponieważ jeden z wariantów drogi ekspresowej s 17 przybliża się radykalnie w kierunku Zielonki Bankowej.
          Proszę mi wytłumaczyć dlaczego droga prowadząca przez las,stanowiący teren przebiegu szlaków pieszych,rowerowych oraz miejsca pamięci narodowej,ma być odciążeniem drogi 634 oraz jakie dzielnice Zielonki coś na tym zyskają? Jedyny zysk jaki dostrzegam to szybszy ruch tranzytowy wynikający z ominięcia zatłoczonej drogi 631 i 634,tym bardziej należy poinformować mieszkańców Zielonki Bankowej oraz wysłuchać ich zdania co sądzą na temat tej inwestycji.
          • kapitan_dudus Re: protest przeciwko budowie przejazdu 17.03.13, 23:44
            Gdzie tam są szlaki rowerowe czy piesze ? Na ty m przejeździe skorzystają właśnie mieszkańcy Bankówki , szczególnie jadący ul.Żołnierską po co maja jeździć przez ulicę Wyszyńskiego ? Takich przejazdów jest wiele w okolicy i w Polsce , nawet na Mokrym Ługu gdzie w/g ustaleń powinno być mnóstwo wypadków , Nasuwa się jeszcze pytanie , czym się różni Bankówka od reszty Zielonki . Na ul.kolejowej ma być tunel , ludzie mieszkający przy tej inwestycji protestują , mieszkańcy ul.Wyszyńskiego też protestują przeciw przebudowie drogi , mają być przejazdy koło Wolności i czy ul Leśnej i Chopina , tam też ludzie protestują , niech miasto przestanie inwestować razem z partnerami i wróćmy do epoki kamienia łupanego .
    • baseciq Re: protest przeciwko budowie przejazdu 17.03.13, 22:44
      Akurat ten przejazd mi jest zupełnie nie potrzebny - ale jaką widzisz alternatywę dla tego przejazdu? Proszę zauważ, że Warszawa i okolice jest lepiej poszatkowana przez tory kolejowe niż przez Wisłę. I gdzieś te przejazdy kolejowe trzeba porobić. Inna sprawa - żeby z Zielonki do Zielonki jeździć przez Ząbki.

Pomiędzy zabudowaniami (blokami, domami, etc) - nie można bo się nie podoba.
      W lesie nie można - bo ekolodzy.
      Na bagnach - jak wyżej, w dodatku nie ma pieniędzy.
      Pustynia w Polsce jest jedna i nie starczy na cały kraj.

Gdzie my te drogi mamy budować, skoro wiecznie coś komuś nie odpowiada? Każdy chce jeździć, ale żeby pod jego oknem nie było drogi przelotowej.
      • blawatek33 Re: protest przeciwko budowie przejazdu 18.03.13, 09:47
        Dokładnie. Ja w ogóle porponuję zorganizować protest przeciwko protestom ;)))

Pozdr.
        Blawatek
        • lech_zielenkiewicz Re: protest przeciwko budowie przejazdu 18.03.13, 10:11
          Według tej filozofii proponuję przeprowadzić drogi s 8 i s 17 przez centrum Zielonki,a „kapitana_d” zapraszam na wycieczkę aby zobaczył walory przyrodnicze i historyczne w naturze.
          • kapitan_dudus Re: protest przeciwko budowie przejazdu 18.03.13, 11:32
            Właśnie ul.Wyszyńskiego będzie obwodnicą przez środek miasta jak zostanie przebudowana . Czemu tym się nie zajmą radni i rada miasta .
            • wojtek_zielonka Re: protest przeciwko budowie przejazdu 18.03.13, 13:42
              Już się zajęłi:
              Tekst linka
              • kapitan_dudus Re: protest przeciwko budowie przejazdu 18.03.13, 13:53
                Dziękuję za info , pozdrawiam KD
          • podatnik2014 Re: protest przeciwko budowie przejazdu 18.03.13, 12:59
            Ja proponuję napisać podanie o wyłączenie prądu w Zielonce Bankowej. Ile wtedy mieszkańcy zaoszczędzą? Potem drugie do wodociągów o zakręcenie kurka.
            I będziemy mieli Wioskę Bankową ze szlakami pieszymi i rowerowymi.
            Podpisywać petycję też można w Sukursie.
            • sportif Re: protest przeciwko budowie przejazdu 18.03.13, 13:18
              skoro Bankówka ma zostać skansenem, to niech się ubezpieczą w KRUSie
              • nika004 Re: protest przeciwko budowie przejazdu 18.03.13, 16:18
                Jak nic się nie robi to źle......jak coś się robi to też źle bo nie tak jakbyśmy chcieli.....przestańmy narzekać.....
                • lech_zielenkiewicz Re: protest przeciwko budowie przejazdu 18.03.13, 22:33
                  Gratuluję poczucia humoru,ale ni jak się to ma do tematu naszej dyskusji. Jak widać po uchwale rady miasta dot. drogi 634,co było niemożliwe,staje się możliwe.
                  www.bip.zielonka.pl/upload/doc/1400_20130306_150700.pdf
                  • sportif Re: protest przeciwko budowie przejazdu 18.03.13, 23:03
                    przeciwko budowie tunelu na Przemysłowej już chodzi lista z podpisami oburzonych (podobno jest 500), teraz czas na oburzonych kupców z Kolejowej i protest przeciw tunelowi - bo klienci nie dojadą i biznesy splajtują
                  • wojtek_zielonka Re: protest przeciwko budowie przejazdu 19.03.13, 10:54
                    "2. Zobowiązuje się Burmistrza Miasta Zielonka do podjęcia rozmów z podmiotami określonymi w ust. 1, celem wypracowania rozwiązań dotyczących realizacji przebudowy drogi wojewódzkiej nr 634."
                    To jest treść tej uchwały, niech mi Pan powie co z niej wynika bo ja rozumiem że teraz od nowa zaczną się jakieś rozmowy na temat przebudowy tej drogi a kiedy będziemy mieli przebudowaną drogę? Za 25 lat? Czy może za 50? Niech mi Pan powie co ta uchwała rozwiązała bo racze nie problem korków.
                  • nika004 Re: protest przeciwko budowie przejazdu 20.03.13, 00:28
                    Poczucie humoru może i mam...czasami......ale te ciągłe listy w Sukursie robią się naprawde śmieszne - zawsze znajdzie się ktoś komu nie pasuje dana inwestycja i już gotowa lista do podpisu. A mi i sporej grupie osób naprawde ten przejazd pasuje......pozdrawiam ....z humorem :):):):)
    • marek_k84 Re: protest przeciwko budowie przejazdu 19.03.13, 11:48
      Ludzie, nie macie innych problemów?
      Przecież na kilometr widać, że ta uchwała to humbug. Rada może sobie uchwalić nawet tunel pod Gliniankami i nic z tego nie wyniknie. Podobnie te przejazdy... Czy to w ciągu Przemysłowej, czy to na Bankówce, czy gdziekolwiek indziej. Kolej (właściwa w danej chwili spółka od torów - to się może zmieniać) NIGDY nie wyrazi zgody na urządzenie przejazdów w poziomie torów w sytuacji gdy planowana prędkość ma dochodzić do 160 km/h (Rail Baltica). Nigdy też nie da funduszy na kolejny tunel, czy wiadukt w Zielonce (chętnie i ten w Kolejowej by olała, ale nie może). Miasto zaś NIGDY w dającej się przewidzieć perspektywie czasowej (prędzej kometa dupnie i będzie tunel gotowy przez całe miasto) nie pozyska środków na tego typu fanaberie. Przejazd (tunel/wiadukt) w Przemysłowej to do sforsowania dwa nasypy kolejowe, sześć (na dziś) torów, stawik pomiędzy, i mokradło po południowej stronie. Realia na Bankówce wcale nie są ciekawsze.
      Wspomniane uchwały maja na celu:
      - pobranie diet za posiedzenia radnych - a że nie mają juz o czym gadać to tworzą różne fantasmagorie,
      - reelekcję - już zbierają podpisy przeciwko własnej uchwale, wmawiając mieszkańcom że to pomysł kolei. Tym samym "pokażą swoją skuteczność i troskę o dobro wspólne" bo ta uchwała nigdy nie przejdzie poza fazę bicia piany i tym samym "uratują" zainteresowane obszary przed zamachem na ich spokój,
      - rzucenie "kości" do obgryzania - dzięki temu inne, rzeczywiście istotne problemy zostaną "przykryte" (modne słowo ;-)),
      - pewnie jeszcze kilka innych, które można dopisać...

Proponuję wrzucić na luz. Olać przejazdy i zająć się tym co istotne. Czyli tym co robi Władza, a jeszcze bardziej tym czego nie robi (znacznie więcej bo poza czystkami na stołkach nie robi nic)...
      POzdrawiam
      • stop_przejazdowi Re: protest przeciwko budowie przejazdu 19.03.13, 23:03
        Chciałbym się odnieść do fragmentu wypowiedzi, która dotyczy przejazdu w Zielonce Bankowej.

Jak wynika z dokumentacji PLK, UM Zielonka i Siskom – przejazd jest planowany:
        - Decyzja środowiskowa siskom.waw.pl/komunikacja/kolej/LK6/E75_Rebertow_Sadowne_Z&Z/przejazdy_DB.pdf
        - Pismo PLK nr IROR-051-25/1/13
        - Umowa o wykonanie prac została podpisana www.zielonka.pl/artykul/modernizacja-linii-kolejowej-e75-znamy-wykonawce
        - Uchwała Rady Miasta w sprawie budowy przejazdu www.bip.zielonka.pl/index.php?wiad=3803

Pytanie dla kogo jest przewidziany ten przejazd? Radni na spotkaniach mówią, że to przejazd o charakterze lokalnym. Zapewne większość mieszkańców Zielonki temu pomysłowi przyklaśnie ponieważ dzięki temu:
        - ulice w Zielonce Bankowej były jeszcze bardziej dziurawe, połatane i notorycznie rozjeżdżane
        - nasze pieniądze, które miasto wydało na remonty ulic Armii Krajowej, fragmentu Waryńskiego, Armii Ludowej, czy Wilsona zostaną skutecznie zmarnowane pod kołami tirów jeżdżących do zakładów „Inter Kim” i tysięcy samochodów powiatu wołomińskiego
        - samochody wymijając dziury, leżących policjantów i inne samochody będą rozjeżdżali nasze trawniki i chodniki (wystarczy zwiedzić okolice ulic paderewskiego, pastuszków, żeby zrozumieć o co chodzi)
        - nasze dzieci były narażone na wzmożony ruch samochodów (proszę zapytać rodziców z osiedla Wituś ile czasu zdarza się czekać rano dzieciom na przejście przez ul. Wojska Polskiego?)
        - w dalszej perspektywie otwiera się świetlana przyszłość wyrąbania nowej drogi przez poligon i dzięki temu skomunikowania znacznych obszarów powiatu Wołomin przez Zielonkę Bankową.

Trzeba postawić sprawę jasno: przejazd nie służy mieszkańcom Zielonki Bankowej, oni go nie chcą. Sprowadzając się tutaj wiedzieliśmy, że planowana jest wschodnia obwodnica Warszawy (trzymamy kciuki), ale na żadnym z planów zagospodarowania przestrzennego ani projektów nie było mowy o uruchomieniu tranzytu przez lokalną uliczkę. Czym innym jest sprzeciw wobec wszelkich zmian, koniecznych inwestycji (nie protestujemy przeciwko koniecznej modernizacji e75, ani budowie nowych dróg), a czym innym nieprzemyślana decyzja kierująca ruch tranzytowy na lokalne drogi.

Jestem przekonany, że radni dostrzegą te absurdy i podejmą skuteczną inicjatywę przeciwko szkodliwym planom PLK.
        • baseciq Re: protest przeciwko budowie przejazdu 20.03.13, 00:30
          Domagam się natychmiastowego zburzenia mostu na rzece Długiej w ciągu DW634. Most ten praktycznie w ogóle nie służy mieszkańcom Zielonki tylko darmozjadom z reszty powiatu którzy mi spalają paliwo pod oknem. Sprowadzając się do Zielonki oczekiwałem przekształcenia miasta w dziurę zabitą dechami gdzie psy... Wiadomo co i czym.

Won z inwestycjami w promieniu pół kilometra od mojego domu, bo to mój dom, ja tu mieszkam i hovno reszta społeczeństwa obchodzi.

Amen.

• wojtek_zielonka Re: protest przeciwko budowie przejazdu 20.03.13, 09:24
          A nie lepie zarządać od władz Zielonki żeby zaślepiły wjazdy z ulicy Wyszyńskiego w ulice: Armii Ludowej, Waryńskiego, Wilsona, Paderewskiego i WP. Wtedy na pewno nikt nie będzie się wam pod oknami plątał i będziecie mieli cichą i kameralną dzielnicę domków jednorodzinnych.
          Mieszkańcy ulicy Koleowej mogli by np. zarządać zrobienia zakazu wjazdu na tą ulicę wszystkim poza mieszkańcami - też mieli by spokojniej.
          Pójdźmy dalej, ogłośmy Zielonkę miastem bez samochodów, wtedy dopiero będziemy mieli spokój ;-)
        • sportif Re: protest przeciwko budowie przejazdu 20.03.13, 10:28
          a ja poproszę władze miasta o wyrażenie zgody na postawienie szlabanu na ul. Mazurskiej i pobieraniu myta. Wszak ten przejazd nie służy mieszkańcom Kolonii Nowa Zielonka, większość kierowców jedzie tu tylko tranzytem w kierunku Kobyłki i Wołomina
          • lech_zielenkiewicz Re: protest przeciwko budowie przejazdu 20.03.13, 13:23
            Szanuję Wasze zadanie,nie akceptuję propozycji,miasto jest również do tego aby
            kreowało koncepcje rozwoju ruchu drogowego,szczególnie w kontekście takich
            inwestycji jak budowa dróg S8,S17, przebudowa dróg 631,634 oraz linii kolejowej.
            Nie bardzo rozumiem dlaczego najważniejszy jest „samochód”,a nie np. pieszy,
            rowerzysta lub rozwiązania korzystne dla transportu publicznego.
            • stop_przejazdowi Re: protest przeciwko budowie przejazdu 20.03.13, 19:42
              świete słowa!
        • podatnik2014 Re: protest przeciwko budowie przejazdu 20.03.13, 13:34
          stop_przejazdowi napisał(a):
          Sprowadzając się tutaj wiedzieliśmy, że planowana jest
          wschodnia obwodnica Warszawy (trzymamy kciuki), ale na żadnym z planów zagospo
          darowania przestrzennego ani projektów nie było mowy o uruchomieniu tranzytu pr
          zez lokalną uliczkę.

A czy wszyscy świeżo sprowadzeni do Bankówki zielonkowiczanie, opłacają podatki u nas. Czy tam, gdzie wskazują na to nr rejestracyjne ich samochodów?
          Myślałem, tak jak Wy "wiedzieliście", że to normalna sprawa, jak się mieszka, to się płaci. A rzeczywistość pokazuje inaczej. Dlaczego My mamy płacić na drogi, którymi jeżdżą wszyscy?
          • stop_przejazdowi Re: protest przeciwko budowie przejazdu 20.03.13, 19:38
            Mieszkam w Zielonce od urodzenia, płacę podatki tutaj, moi dziadkowie mieszkali tu od końca wojny. Nie sądzę, żeby dawało mi to większe prawa niż innym. Natomiast uważam, że nam wszystkim powinno zależeć na racjonalnych rozwiązaniach. Skrót przez ulicę Bankową do takich nie należy.

Notabene, skoro miastu tak zależy na tej inwestycji to zastanawiam się kto sfinansuje wykup narożnej działki, która po wybudowaniu przejazdu straci połączenie z drogą miejską. Bo ja nie chciałbym moimi podatkami wzbogacać sąsiada ;-)
            • baseciq Re: protest przeciwko budowie przejazdu 20.03.13, 22:10
              Niestety, jak większość mieszkańców nie rozumiesz podstawowej rzeczy - tego przejazdu nie zbuduje miasto a PKP PLK. A jakiekolwiek machanie szabelką przez burmistrza czy rade miasta czy Twoje podpisy i petycję wyżej wymieniona ma w poważaniu.
    • o_rety Re: protest przeciwko budowie przejazdu 20.03.13, 15:58
      Ale jadu.

Co wy chcecie od Lecha. Zbiera podpisy i już. Wy możecie zbierać podpisy dotyczące usprawnień jakie proponujecie. Możecie głosować na pis, po czy rp, wasza sprawa. Wiadomo, u nas wszyscy się nienawidzą bo moje jest mojsze niż twojsze. Mam nadzieję, że wyznacznikiem cywilizacji nie jest dla Was rozwiązanie komunikacyjne do Rembertowa przez Pastuszków?

Pamiętajcie, jesteśmy MY społeczeństwo, i ONI politycy. Oni mają przedstawić kompleksowe rozwiązania, a my się na nie większością głosów zgodzić. A tak, to są propozycje, które są od razu do kitu. Co z tego, że zrobią przejazd czy tunel, jeżeli nie ma pomysłu co z tym ruchem dalej zrobić. Jeżeli jest mowa o przejeździe na Bankówce, to o dalszej części ul. Bankowej i połączenia z Woj.Polskiego już nie. Ludzi trzeba "kupić" ekranami, ścieżkami rowerowymi czy nowymi chodnikami. Nie wiem, są ludzie, którym płacimy z podatków, żeby coś wymyślili.

A jeżeli już coś robić, to dlaczego nie rozwinąć istniejącej już komunikacji przez Pastuszków/Mokry Ług. W ogóle puścić "za" Wojska Polskiego, bo chyba nie powiecie mi, że ten dawny poligon to jakieś cudo przyrody jest.

Pozdrawiam

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka