Dodaj do ulubionych

Tunel w Zielonce ... masakra

27.05.17, 09:17
Tunel nie spełnia oczekiwań mieszkańców.Jest tylko jeden chodniczek.Nie ma drogi dla rowerów. Rowerzyści w tunelu blokują ruch samochodów. Kierowcy nagminnie łamią przepisy wyprzedzając rowerzystów w tunelu na linii ciągłej. Piesi,żeby dostać się na chodnik muszą przechodzić przy Biedronce przez Kolejową.To przejście jest niebezpieczne.Wieszczę dużo wypadków w tym miejscu. Wyjazd z Biedronki w Kolejową jest za ciasny. Samochody albo wjeżdżają na chodnik albo przekraczają linię ciągłą na jezdni! Jednym słowem SPARTACZONA inwestycja.A przecież to jest istotny ciąg komunikacyjny w mieście.Jedyna droga płd Zielonki do Kościoła i do UM i na pocztę... Masakra.
Obserwuj wątek
    • krzymarx Re: Tunel w Zielonce ... masakra 27.05.17, 11:20
      Jejku ile jeszcze nie zadowolonych z wszystkiego?. Tunel nie mógł być szerszy z powodu zabudowy. Rowerzyści to też użytkownicy ruchu drogowego, których trzeba wyprzedzać jak innych. Przejścia dla pieszych są prawie w tych samych miejscach co były. Musimy uważać na wszystkich, tu się nic nie zmieniło. Jeden "Chodniczek" był wcześniej , i nikomu to nie przeszkadzało. Sorry!!! jedno się na pewno zmieni, mimo tego że nie staniemy na "przejezdzie"to ul.Kolejowa i tak stanie, i będzie zakorkowana.
      • kama2201 Re: Tunel w Zielonce ... masakra 28.05.17, 13:08
        Dąbrowa wieszczył armagedon już podczas otwarcia Biedronki.Teraz wieszczy po raz wtóry.PozdKM.
        • dabrowa30 Re: Tunel w Zielonce ... masakra 28.05.17, 14:46
          Dziś wracałem z Kościoła.Chodniczek w tunelu jest za wąski.Naprzeciwko szła mama z wózkiem i jedno dziecko obok przy wózku.Mieliśmy kłopot z wyminięciem się.Ja ocierałem się o poręcz. A tak a propos brakuje pasów przez jezdnię przed tunelem. Ludzie prze3mykaja przed pędzącymi samochodami. Pasy za tunelem są, ale tam potrzebna SYGNALIZACJA świetlna,bo samochody z tunelu jada szybko i o wypadek nietrudno !Lepiej być mądrym przed szkodą niż po... To do "kamy":)
          • tomasz_dpd Re: Tunel w Zielonce ... masakra 05.06.17, 10:38
            dabrowa30 napisał(a):

> Ja ocierałem się o poręcz. A tak a propos brakuje pasów przez jezdnię przed tun ......

Czy to nie jest karalne? Dopiero co byłeś w kościele!
            • dabrowa30 Re: Tunel w Zielonce ... masakra 09.06.17, 10:32
              Czy ty rozumiesz tekst?Szedłem chodnikiem,a nie jezdnią.Z naprzeciwka szła mama z wózkiem i dziecko obok trzymające się mamy czy wózka ,już nie pamiętam..Żeby ich ominąć przeciskałem się po poręczy chodnika! . Czego nie rozumiesz?!Co jest karalne oszołomie? Jakie znaczenie ma skąd wracałem?Kościół ci uwiera? To Twój problem.W tym przypadku nie ma nic do rzeczy!
    • michal_prickstein Re: Tunel w Zielonce ... masakra 10.06.17, 14:47
      Przeraża mnie w Polakach natura wiecznego niezadowolenia. Domyślam się, że zero wiedzy dotyczącej Warunków Technicznych, Prawa Budowlanego i Norm, ale pierwsi do narzekania. Za wąski chodnik! bo powinni zaprojektować trotuar by swobodnie mogły się minąć dwie rodziny: mąż-żona-wózek-dziecko i pies.
      Chodnik jest akurat by minęły się 2 osoby nawet z wózkiem. Jedyne co to drażnią rowerzyści którzy tamtędy przejeżdzają, choć mogą normalnie ulicą. I pojawił się zarzut, że pasy zbyt wąskie, wyprzedzić się rowerzysty nie da.... Fascynuje mnie co człowiek zrobi z zaoszczędzonymi 30s na wyprzedzeniu rowerzysty w tunelu. Ludzie... litości.
      • baseciq Re: Tunel w Zielonce ... masakra 13.06.17, 14:30
        Yyyy... Nie znam to się wypowiem.

Inwestycja może i niezła, ale niestety, nadal wiele brakuje. Po takich trudach, ja się nikomu nie dziwię że chce aby było idealnie.

Cała przebudowa jest męcząca. I to jest kolejna inwestycja w naszym rejonie która paraliżuje ruch kolejowy. Przez ostatnie 10 lat nie było roku żeby pociągi jeździły bez zakłóceń we wszystkich kierunkach. A i to nie koniec, bo na lata 2018-19 zaplanowana jest budowa tuneli w Kobyłce. W dodatku zero liczenia się z pasażerami. Ale to kompletne zero. Pieszego nie obchodzi że samochody mają lepiej, w większości wypadków ludzie przez tą całą przebudowę mają gorzej. Pieszego obchodzi by nie musiał dymać naokoło tunelu. Peron został przeniesiony z centrum Zielonki na Osiedle Wolności (ciekawe co za szycha z PKP PLK tam mieszka), przejście przy gimnazjum jest zamknięte, tak więc rano, jeżeli chce się pojechać pociągiem do Śródmieścia, a nie ma się biletu, trzeba zasuwać z pół kilometra na około. Nie wiem jak inni, Ty możesz i jesteś zadowolony, ale ja i kupa innych mieszkańców, nie. Jestem zmęczony zniszczonymi ulicami, zlikwidowanymi miejscami parkingowymi, niewygodnym dojściem do stacji i ogólnym wiecznym bajzlem ze wszystkim co ma jakikolwiek związek z kolejami.
        • krzymarx Re: Tunel w Zielonce ... masakra 13.06.17, 14:58
          Po pierwsze.Żeby było lepiej musi być gorzej.Po drugie Kobyłka sama sobie taki los sprawiła.Kilka osób protestowało a jak się okazało że się PLK wypięło to trwoga do Boga.Mogliśmy razem ten koszmar przejść.Kilka osób w Zielonce też nie chciało i nie chce szerokiej DK 634.Niech się topią w spalinach.Takie ich prawo.Przesunięcie peronu?..super sprawa.Zero skakania po torach,jak ktoś chce jechać?..i tak pojedzie.To jest spawa pkp..wyprostowali tory..Zielonka się przybliżyła..odsuwamy peron bo się zaczną czepiać ze kilometry do Warszawy na pierwszą strefę się nalezą.Przejście gimnazjum?...hmmm to już "zosinek" gimnazjów już nie ma.Pociąg do śródmieścia??? po to wybudowali metro(szybciej z wileniaka),aby z tego korzystać.Znów tylko daj..daj...daj...
        • mozl Re: Tunel w Zielonce ... masakra 13.06.17, 21:16
          Peron został przesunięty ledwie odrobinę. Ile zajmuje przejście tego kawałka? Ci, którzy idą od strony Kolejowej, po zakończeniu inwestycji, będą szli całą minutę dłużej. Za to ja i "kupa innych mieszkańców", którzy nadchodzą od strony Kobyłki, jesteśmy zadowoleni. Nie musimy już "zasuwać z pół kilometra na około". Wiem, że chodzenie niepotrzebnie dookoła jest irytujące. Ale spokojnie. Jakoś wytrzymacie te kilka(naście) tygodni. My tak mieliśmy przez lata. Przez to niektórzy skracali sobie drogę narażając się na mandaty i inne zagrożenia. Ja myślę, że w zdecydowanej większości przypadków ludzie będą mieli lepiej. Nie będzie trzeba iść dookoła do jedynego przejścia przez tory, nie trzeba czekać pieszo ani samochodem nawet do kilkudziesięciu minut aż się przedostanie na drugą stronę. Jedno co się na pewno pogorszy to liczba miejsc postojowych. Ale to już zadanie dla naszego Urzędu aby spełnić oczekiwania mieszkańców.
          • apuk1980 Re: Tunel w Zielonce ... masakra 14.06.17, 09:28
            Na pewno przydałby się parking dla rowerów, dobrze oświetlony i z porządną kamerą (bez tego to będą kradzieże). Obecnie, jak widać po okolicy stacji pkp, wielu mieszkańców przyjeżdża rowerami i są one przypinane gdzie popadnie bo infrastruktury dedykowanej brak.
      • dabrowa30 Re: Tunel w Zielonce ... masakra 14.08.17, 09:22
        Przestań pisać bzdury! Chodnik jest ewidentnie za wąski.Maż nie musi się wózka ani zony trzymać.Ale małe dziecko trzyma za rękę mamę albo wózka.Z naprzeciwka mama z dzieckiem i już jest problem.A o sytuacji z rowerami już nie wspominam.To wręcz zagrożenie dla zdrowia pieszych i rowerzystów. A trudno wymagać by rodzice zdecydowali się jechać jezdnią rowerami z dziećmi.Tam nawet dorośli boją się jechać!Samochody wyprzedzają.Jest ciasno.Czekaliśmy tyle lat i mamy bubel.Od strony W-wy powinien by drugi chodnik.A może warto było wykupić tę jedną posesję z warzywnym i zrobić chodnik i ścieżkę rowerową!
        • baseciq Re: Tunel w Zielonce ... masakra 21.08.17, 18:23
          To już nie chodzi o strach czy bezpieczeństwo, rowerzysta do lat 10 ma zakaz poruszania się po ulicy czy ścieżce rowerowej, bo jest pieszym i jego miejsce jest na chodniku.
          • dabrowa30 Re: Tunel w Zielonce ... masakra 29.08.17, 08:53
            A lat 11 czy 12 ma jechać jezdnia w tunelu,gdzie auta mkną jak szalone?Tak na marginesie ograniczenie prędkości nie jest przestrzegane przez kierowców! Zanim dojdzie do tragedii należy zainstalować radar w tunelu i sygnalizację świetlną na przejściu przy Biedronce!
            • baseciq Re: Tunel w Zielonce ... masakra 29.08.17, 14:57
              I na końcu tunelu robić badania krwi i kału kierowców. Żeby sprawdzić czy przepisy biorą sobie do serca czy mają je w pupie.
    • rainbow_123 Re: Tunel w Zielonce ... masakra 05.07.17, 17:35
      Jak zwykle nic nikomu nie odpowiada. Chodź przez park jak Ci się nie podoba

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka