Dodaj do ulubionych

wyborcza tragedia

22.10.18, 12:56
Pani Dorota Bienias dala się poznać jako aktywna osoba z Inicjatywy dla Zielonki. Jak pamiętacie zrobiła bardzo dużo, dużo więcej niż Grzesio, w sprawie zastopowania powstania wielkiego składowiska MPO w Zielonce, koło Michałowa. Akurat z tym się nie zgadzałem z nią, wielokrotnie i na tym forum. Ale pani Dorota jest cholernie gospodarna i doświadczona. Wiele sobie po niej obiecywałem.

Co się stało? Burmistrzem miasta został żółtodziub bez doświadczenia w biznesie, bez doświadczenia w zarządzaniu dużą iloscią szmalu, a wykształcony w kuźni socjalistów - na UW. Co gorsza, za sobą będzie miał 12 pionków, skoczków i wieżyczek, a razem są w stanie przeforsować najbardziej poronione pomysły, jak budowa tężni, basenu.

Będę tobie patrzył na ręce, panie Kamilu Iwanowiczu.
Obserwuj wątek
    • kama2201 Re: wyborcza tragedia 22.10.18, 14:38
      Jak się nie ma argumentów,to się przekręca nazwisko.PozdKM.
    • grundol1 Re: wyborcza tragedia 23.10.18, 09:42
      Wszystkim kolaborującym z partią Bezprawia i Niesprawiedliwości trzeba powiedzieć stanowcze nie.
      • michal_prickstein Re: wyborcza tragedia 23.10.18, 13:09
        Bardzo dobry komentarz panie kama2201 i działa też na kolejnego dyskutanta.

Mi osobiście emocje już minęły. Moim zdaniem p. Kamil ma potencjał być lepszym burmistrzem niż p. Stępkowski, Łossan, Dudzik. Pani Dorota działaniem pokazała swoją skuteczność na poziomie ponad lokalnym broniąc mieszkańców Michałowa, Kąt Goździejewskich i gm. Halinów przed lokalizacją składowiska MPO na terenie gminy Zielonka, ale 20km od Zielonki a <1km od najbliższych zabudowań Michałowa. Współorganizowała pikiety i protesty, przedstawiała sprawę w mediach. W tym czasie poczciwy Grzesio miał pewnie głęboko w serduszku Michałowczan i Halinowszczan i opowiadał, że nic się zrobić nie da, to teren MPO itp.
        (Ja wtedy pisałem na tym forum, że składowisko w tamtej lokalizacji jest świństwem, ale wskazywałem lepszą lokalizację, bliżej Zielonki. Uważam, że problem śmieci nie zniknie od pstryknięcia palcami, ile się da trzeba odzyskać, przerobić, co się da to spalić w spalarni, co się nie da składować. A z wszystkiego można mieć pieniądz i Zielonka powinna wykorzystać doskonałą lokalizację względem metropolii i na przetwarzaniu śmieci z a r a b i a ć.)
        Pani Dorota z radnym p. Wołujewiczem również pokazała, że świetnie dba o interes mieszkańców Zielonki. Tunel mamy już 1,5 roku, ale 3 lata temu trwał remont. Już zapominamy o tym że żadnego tymczasowego przejazdu miało nie być? Lub o planach zamknięcia tymczasowego na 2 miesiące? Któż wtedy walnął pięścią w stół poczciwemu panu Grzesiowi który nie miał śmiałości podskakiwać Torpolowi? Przypominam: Inicjatywa dla Zielonki.

Niewątpliwie "Mieszkańcy" odnieśli sukces wyborczy. Niepokoi mnie ich 4/5 głosów w Radzie Miasta. Któż im wtedy zabroni inwestycji w tężnię na Bankówce? Od początku kampanii wyborczej głowię się w jaki sposób wydatek kilkuset tysięcy zł w instalację słonowodną poprawi budżet Zielonki, zwiększy przychody i w jakim okresie się zwróci? A kawy dla emerytów za 1zł? Czyżby nieliczni zielonkowscy restauratorzy mieli być zmuszeni do sprzedawania po kosztach? A może kawy będą dofinansowane z budżetu? Tylko czemu ten pomysł w kolorowym folderze wyborczym nie został opisany jako "zabierzemy mieszkańcom w podatkach dodatkowe kilka złotych i będziemy z nich dofinansowywać kawę". A Lato w parku - bezpłatne zajęcia integracyjne... skąd oni wezmą chętnych do prowadzenia takich zajęć za darmo? Czysta charytatywna robota w upalne lipcowe dni za 0zł?... Pozostaje mieć tylko nadzieję, że radni wybrani w racjonalnej części Zielonki - p. Grodzki z p. Wołujewiczem będą ten racjonalny głos w Radzie głośno wyrażać.

Nie krytykuję w czambuł "Mieszkańców", jest tam kilka osób z potencjałem i kilka z olejem w głowie i kilka... szkoda słów.
        Porażka ludzi związanych z "Inicjatywą" - smuci. Tym bardziej, że może się okazać że druga porażka zniechęci ich do brania udziału w kolejnych wyborach.

A teraz pytanie do grundola1. Czy możemy się umówić że Polacy mogą mieć różne wizje Polski? I mogą je realizować?

Tak samo zielonkowianie mają różne wizje Zielonki, a minionych wyborach większość wskazała która wizja będzie realizowana przez najbliższe 5 lat. Podporządkowuję się, choć jako onrowca przeraża mnie że większość opowiedziała się za socjalistycznymi obietnicami.
        • grundol1 Re: wyborcza tragedia 25.10.18, 08:35
          "Czy możemy się umówić że Polacy mogą mieć różne wizje Polski?"

Oczywiście, dopóki będą przestrzegać prawa.
          • michal_prickstein Re: wyborcza tragedia 25.10.18, 11:07
            Panie grundol1, w takim razie chciałbym poznać pana zdanie na temat opisany poniżej.

W roku X obywatele w większości poparli wizję partii 123. Partia 123 uchwaliła że prawodawstwo przez nią ustalone nie może nigdy zostać zmienione.
            W roku Y obywateli w większości poparli wizję partii 567, która chciałaby zmienić prawo.

Jak przestrzegając prawa zmienić prawo?
            • grundol1 Re: wyborcza tragedia 25.10.18, 13:31
              Potrzebne Ci to do jakiegoś opowiadania SF? Nie widzę żadnego związku pytania z tematem o którym rozmawiamy.
              • michal_prickstein Re: wyborcza tragedia 25.10.18, 17:55
                Nie, żadne opowiadanie SF. A związek jak najbardziej z pana wypowiedzią w której stawia pan granice różnym wizjom Polski - a tymi granicami jest dla pana prawo. Proszę więc nie uciekać od odpowiedzi na pytanie. Czekam.
                • grundol1 Re: wyborcza tragedia 29.10.18, 09:51
                  Oczywiście, że SF. Zakładam, że cały czas mówimy o demokracji. W demokracji nie można uchwalić prawa którego nie można zmienić.
                  • michal_prickstein Re: wyborcza tragedia 29.10.18, 10:19
                    Czyżbyśmy dotarli do dogmatu demokraty? Świetnie. Proszę więc powiedzieć, czemu partia Prawo i Sprawiedliwość, a dla pana (cytuję) "Bezprawie i Niesprawiedliwość" napotyka na rozliczne problemy w podjętej próbie zmiany polskiego prawa?

I jeszcze jedno - czy pan czasem nie bywał na tym forum w latach poprzednim pod nickiem "powiatowy"?
                    • grundol1 Re: wyborcza tragedia 29.10.18, 14:11
                      Bo działa niezgodnie z prawem, w szczególności z konstytucją. Partia która ma bardzo niską legitymację (sporo niższą niż poprzedni rząd), ledwo niecałe 38% głosów, rości sobie prawo do zmian które wymagają większości konstytucyjnej.

Nie, nie bywałem.
                      • michal_prickstein Re: wyborcza tragedia 29.10.18, 17:20
                        Zanim pozwolę sobie skomentować pierwszą część wypowiedzi proszę o podanie podstawy do stwierdzenia o reprezentowaniu przez partię dzierżącą część władzy w Polsce "ledwie 38% głosów".

Co do drugiego zdania - zdaję się na Pana słowo.
                        • shad-owx Re: wyborcza tragedia 29.10.18, 20:35
                          chciałem przypomnieć że jest to "Forum Zielonki i okolic"
                          • grundol1 Re: wyborcza tragedia 30.10.18, 09:09
                            Ok, kończę temat.
                          • michal_prickstein Re: wyborcza tragedia 30.10.18, 12:06
                            Ok, nie kontynuuję, ale kiepsko, że pomówiono Inicjatywę dla Zielonki o bycie peiesowską przybudówką.
    • barbarach_pl Re: wyborcza tragedia 18.02.19, 12:32
      Protestuję Uniwersytet Warszawski, wszystkich rankingach jest w pierwszej trójce i jest kuźnią mądrych ludzi o różnych zapatrywaniach.
      Prawicowców typowych kształci inna uczelnia. Jakość kształcenia - zgroza.
      • michal_prickstein Re: wyborcza tragedia 04.03.19, 12:32
        Ależ proszę protestować i pikietować. Jedynie gdyby mogłaby szanowna rozwinąć myśl "wszystkie rankingi". Czy naprawdę wszystkie, czy tylko wybrane które pani uznaje.
        Akurat w Warszawie jest kilka świetnych uczelni, które nie utrudniają ludziom zdobywać wiedzę. Niestety, UW należy do tych kształcących...
    • barbarach_pl Re: wyborcza tragedia 18.02.19, 12:35
      Pani Bienias . Też chciałam na nią głosować, ale tuż przed wyborami skoczyła do PIS i straciłam do nie zaufanie. Zresztą cgyba strzeliła sobie w kolano i dlatego poległa.
      • michal_prickstein Re: wyborcza tragedia 04.03.19, 12:36
        Och... to zaszczyt poznać takiego wyborcę jak Pani - głosującego na szyld, nie na człowieka. Skoro p. Bienias pod szyldem lokalnego PISu straciła w pani oczach całą wiarygodność którą zdobyła wieloletnimi działaniami, to mniemam, że taki ewenement jak Petru pod nowym szyldem TERAZ może cieszyć się równie wysokim zaufaniem co 4 lata temu.
        • barbarach_pl Re: wyborcza tragedia 17.03.19, 23:30
          Każdy czy to Bienias czy Petru czy Scheuring-Wielgus to już ci, którym nie można zaufać. To politycy wybierający "szyld" dla politycznych korzyści, dla mnie się nie liczą. Każdy taki nigdy nie zdobędzie mojego głosu, żeby nawet się mi przed tym podobał.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka