Dodaj do ulubionych

Komunikacja

09.01.08, 13:40
Witam, mieszkam w Zielonce od roku i jestem zszkowany stanem nawierzchni dróg
na Bankówce i komunikacja z Warszawa. Czy Burmistrz miasta ma taki mały budżet
by nie można podpisać porozumienia z kolejami mazowieckim na wspólny bilet.??
Dlaczego mieszkańcy Ząbek mogą jeździć na kartę miejska a my nie?? Nie dość że
pociągów z io do Bankowej jest bardzo mało to jeszcze za bliet do Rembertowa
trzeba płacić 3 zł. Czy ktoś z naszych kochanych urzędników nie może podpisać
umowy na jakiś autobus z ZTM?? Ludzie Warszawa się rozbudowuje i idzie na
obrzeża ale ludzie maja dzieci ktore nie maja praw jazdy i musza jakos jezdzic
a wydaje mi sie ze Zielonka to nie zadne zadupie by nie mozna by bylo jakos
rozwiazac spraw. A druga sprawa to moze nasze wladze pomyslaly by o
wyremontowaniu nawierzchni wzdluz mokrego lugu ul. Pastuszkow ktora jest
doskonaleym objazdedm mocno zakorkowanej Zolnierskiej. Czy to naprawde duzy
klopot dogadac sie z Rembertowem, mozna by bylo tez pomyslec po remoncie tej
"ulicy" o przedluzeniu chocby 153
Obserwuj wątek
    • jasza0 Re: Komunikacja 09.01.08, 18:42
      A ty masz o to do nas pretensje? Moze trzeba bylo wyslac maila do burmistrza.
    • widka1 Re: Komunikacja 09.01.08, 22:42
      mam dokladnie te same odczucia i postulaty co Ty!!! jednak z
      jakiegoś nieznanego mi powodu ten bumistrz rządzi jak rządził i w
      sprawie komunikacji z Warszawą pozostajemy zadupiem. do Rembertowa
      dojazd owszem - jest kpiną. Ząbki mają młodego, obrotnego
      burmistrza, którego Zielonka może tylko pozazdrościć. mi ręce opadły
      juz jakieś pół roku temu - żadne mejle i listy do burmistrza nie
      skutkują - to sprawdzone empirycznie. totalna zlewka ze strony władz
      miasta. nawet jakby się chciało ekologicznie - transportem
      publicznym to poziom upokorzenia, tłoku oraz idiotycznych tras jest
      dla mnie barierą zaporową. dlatego niestety - pozostaje Ci transport
      własnym autem. polecam :-)
    • nierymek Re: Komunikacja 09.01.08, 23:23
      "Czy to naprawde duzy
      > klopot dogadac sie z Rembertowem, mozna by bylo tez pomyslec po remoncie tej
      > "ulicy" o przedluzeniu chocby 153"

z tego co wiem, to Pastuszków to jeszcze Rembertów jest. Przynajmniej na jakimś
      odcinku. Poza tym, jeśli ktoś choć raz tamtędy jechał, będzie wiedział, że i
      ulica Mokry Ług, i ulica Pastuszków jest nieco za wąska na autobus.
      Nie żebym nie chciał autobusu do Rembertowa, chciałbym nawet bardzo, ale ludzie,
      trochę realizmu.
    • baseciq Re: Komunikacja 10.01.08, 02:49
      Ceny biletów -> PKP KM

Stan ulicy Pastuszków -> ZDM Warszawa i/lub urząd Dzielnicy Rembertów. Ulica
      jest na terenie warszawy. Zielonkowski odcinek tego skrótu jest w całkiem
      znośnym stanie.

A! W ogóle to ktoś gdzieś mówił o jakimś poszerzaniu i przedłużaniu Wojska
      Polskiego. Więc cierpliwie czekaj :)

Uprzedzając fakty - przedłużenie Żołnierskiej - za jej stan jest w ramach GDDKiA.

(Okej, widziałem kogoś tutaj z SISKOM, jeżeli bredzę, przepraszam, proszę o
      korektę kto za co odpowiada)

Linia autobusowa i tak na 99% nie poszła by z Grochowa tylko z Targówka/Pragi.
      Znając życie linia poszła by z Trockiej. Jeżeli by wydarzył się cud i autobus by
      jeździł z Wiatraka, to i tak jeździłby przez Ząbki (bo zawsze więcej kasy dla
      ZTM) a co za tym idzie, więcej korków (Marsa, Chełmżyńska). Moja żona jeździ
      często prywaciarzami i bardzo to sobie chwali. Podobno jest szybko i wygodnie
      nawet w godzinach szczytu.

Nie wiem co ma rozbudowa Warszawy do sytuacji w Zielonce. Ostatnio jak
      sprawdzałem to Zielonka nadal jest samodzielnym miastem.

O przedłużeniu 153 zapomnij - w najlepszym wypadku byłoby to wydłużenie 199.
      Jeżeli cokolwiek miałoby kończyć w Zielonce musiałoby mieć numer 7xx lub 8xx.

Zwolnij na Pastuszków - ulica nie jest idealna, ale naprawdę da się przejechać.
      Nawet sunąc się 20km/h oszczędność czasu w dojeździe do Rembertowa jest bardzo
      duża. Poza tym - zielonka jest rewelacyjnie skomunikowana z Wileńskim. Czy to
      autobusem czy pociągiem.

A co do ilości pociągów na Bankówce - cóż, ten odcinek torów służy głównie do
      obsługi wschodniej części naszego kraju (ruch pospieszny i towarowy) a węzeł w
      Rembertowie ma tak duże obciążenie że dołożenie tam nawet co godzinę pociągu do
      Tłuszcza wymagałoby kombinacji alpejskich i wycięcia przynajmniej połowy do
      Wileńskiej.

Co do karty miejskiej - układ jest trójstronny ZTCW - ZTM Wwa, PKP KM i miasto
      Zielonka.

Jeżeli przeszkadza Ci jakość ulicy Pastuszków możesz zrobić tak:

- zakładasz felgi stalowe (pewnie masz fajne alumy)
      - rozpędzasz się do Vmax przewidzianego na tym odcinku (50km/h? - ktoś mnie
      poprawi?)
      - wjeżdżasz w najgłębszą dziurę
      - zjeżdżasz na bok, dzwonisz na 112 z prośbą o interwencje bo potrzebujesz
      protokół ze zdarzenia
      - idziesz do urzędu dzielnicy z prośbą o pokrycie szkód

Co prawda sam jeden dużo nie zdziałasz, ale z doświadczenia wiem że jak parę
      osób tak zrobi to się coś ruszy i łatają. W najgorszym wypadku zobaczysz za parę
      dni znak ograniczenia do 20kmh i 'Uwaga wyboje' ;)

PS. powiedz lepiej na co do warszawy się spóźniłeś że taki wściekły jesteś ;)
      • tomkrt Re: Komunikacja 17.01.08, 12:33
        baseciq napisał:
        > Uprzedzając fakty - przedłużenie Żołnierskiej - za jej stan jest w ramach GDDKi
        > A.
        >
        > (Okej, widziałem kogoś tutaj z SISKOM, jeżeli bredzę, przepraszam, proszę o
        > korektę kto za co odpowiada)

Droga wojewódzka 631 ma dwóch zarządców
        - odcinek Marsa-granica Warszawy czyli ul. Żołnierska jest pod zarządem warszawskiego ZDM-u
        - odcinek granica Warszawy - Zielonka- dorga 61 (Zegrze) Al. Marszałka Józefa Piłsudskiego jest pod opieką Mazowieckiego Zarządu Dróg Wojewódzkich

GDDKiA na razie do tej drogi nic nie ma - ale będzie miało jak zacznie się budowa i potem eksploatacjia Wschodniej obwodnicy Warszawy, Obszar węzła z WOW/631 będzie pod zarządem GDDKiA.

Teraz coś o czym pisać nie lubię czyli terminy
        modernizacja ciągu Marsa Żołnierska (przekrój 2x2 pełna bezkolizyjność) - do granicy Warszawy ma być zakończona w 2013, są jakieś niewielkie szanse ze skończą w 2012 inwestycja jest na etapie uzskiwania decyzji środowiskowej.

Odcinek granica Warszawy - rondo z 634 teroretycznie ma być skończony do 2012 ale na razie nic się w tej sprawie nie zaczęło dziać więc może być poślizg. W zeszłym roku były 3 przetargi na projekt - nikt się nie zgłosił, w tym roku już 4 przetarg został dopiero ogłoszony. planowany przekrój 2x2 skrzyżowania kolizyjne.

WOW - trwa projektowanie, jest decyzja środowiskowa. Prace powinny ruszyć 2010/2011
    • misiekwwa Re: Komunikacja 10.01.08, 07:37
      Wkurza mnie to ze wlasnie z wiatraka musze jechac przez wilenski. a pozatym na
      pastuszkow i 70km/h da sie przejechac. A fakt co do burmistrza zabek a zielonki
      to tak jakby malch do mercedesa przystawic.
      • nika004 Re: Komunikacja 10.01.08, 12:19
        Przejazd ul. Pastuszków chyba nie jednego wkurza... ruch duży,
        nawierzchnia fatalna, kierowcy większych samochodów wymuszający
        pierszeństwo przejazdu z naprzeciwka /bo nie zjedzie 20m wczesniej
        na szerszą część ulicy tylko ten co jedzie mniejszym niech sie
        martwi i zjeżdza do rowu - w dniu wczorajszym uszkodzono nam
        lusterko a kierowca nawet sie nie zatrzymał/ - ale jeżdzimy nią bo
        co mamy robić - stać w korku na Żołnierskiej dojeżdżając do SKM w
        Rembertowie. A co do naszego burmistrza - poczekamy do kolejnych
        wyborów to w Zielonce zacznie sie coś dziać - bo przed wyborami to
        zawsze trzeba pokazac jakim jest sie dobrym gospodarzem. A
        nawiążując jeszcze do nawierzchni dróg - to gdzie wczoraj była
        największa ślizgawka - oczywiście na Bankówce - ani razu nie
        przejchała pługopiaskarka ,żeby ulice posypac - no cóz gospodarz dba
        abyśy mieli zimę zimą....Pozdrawiam
    • piorek Re: Komunikacja 17.01.08, 13:56

Witam!

Wątek komunikacji pojawia się i znika co jakiś czas, ale będę cierpliwie
      tłumaczył :)

1. Porozumienie o wspólny bilet to w cale nie jest tak "hop siup". Po pierwsze
      Koleje Mazowieckie nie są już takie chętne do podpisywania umów, bo po ostatnim
      powiększeniu strefy ludzie nie mieszczą się do pociągów i brakuje składów. Po
      drugie KM nie przedstawiają sensownych warunków - ostatnim razem chciały, by
      Zielonka płaciła za wszystkich wsiadających na stacji Ossów (sic!). Mogę tylko
      napisać, że rozmowy w tej sprawie trwają.
      2. Oczywiście można podpisać umowę z ZTM - koszt 6,5 zł za km jazdy autobusu.
      Koszt liczy się od ostatniego przystanku, czyli np. od Ząbek czy Marek. Proszę
      sobie policzyć. Obecnie władze miasta uważają, że przy takiej cenie
      sfinansowanie sensownej komunikacji przekracza możliwości Zielonki, ale to się
      może zmienić. Niedługo podam też szczegółowe wyliczenia. Warto dodać, że ZTM
      dowiezie nas co najwyżej do Trockiej lub Wiatracznej, tymczasem MNÓSTWO
      mieszkanców Zielonki chce dojazdu bezpośredniego do Centrum.
      3. Ul. Pastuszków należy do Warszawy, a ul. Budniczą biegnie środkiem granica
      Warszawy. Ulice te NIE SPEŁNIAJĄ wymogów dla autobusu ZTM (szerokość, rodzaj
      podbudowy itp). Władze Warszawy nie są zainteresowane finansowanie przebudowy
      tych ulic, gdyż ich wyborcy nie chcą, by ich ulice zamieniły się w drogi
      tranzytowe dla mieszkańców Zielonki czy Wołomina.

Temat komunikacji jest znany i burmistrzowi i radnym i są podejmowane działania
      w kierunku jego poprawy. Moim zdaniem najszybciej "ruszy" sprawa wspólnego
      biletu ZTM - KM.
      Proszę też odwiedzić swojego radnego na dyżurze. Harmonogram dyżuru "wisi" na
      drzwiach Biura Rady w UM.

Pozdrawiam!
      kn
      • radik22 Re: Komunikacja 28.01.08, 04:47
        >
        > Witam!
        >
        > Wątek komunikacji pojawia się i znika co jakiś czas, ale będę cierpliwie
        > tłumaczył :)
        >
        > 1. Porozumienie o wspólny bilet (...)

Czyli można podsumować, że sytuacja jest praktycznie beznadziejna:

1. Wspólny bilet będzie tylko jak zechcą KM, którym to bardzo nie na rękę wiec pewnie prędko się nie doczekamy.

2. Umowa z ZTM jest zbyt droga dla budżetu Zielonki i w dodatku nieopłacalna bo tylko do Trockiej.

3. Wymienione ulice należą do Warszawy i Zielonce nic do tego.

Czyli jaka jest alternatywa rozwiązania problemów komunikacyjnych Zielonki? Rada ma jakiś pomysł czy wywiesiła w tej sprawie białą flagę??
        • zielonkowianin Re: Komunikacja 28.01.08, 21:53

Wspólnego biletu z KM ni ma, wykupionego przez miasto ZTM ni ma, dopłat do taksówek ni ma ... psia kość, a ja tak bardzo chcę mieć obniżony koszt przejazdu za pieniądze podatników!!! :))

a tak serio: dlaczego władze miasta mają z publicznej kasy dopłacać do Twojej działalności zarobkowej na terenie stolycy? Też dojeżdżam codziennie do pracy, ale nie chcę, by ktoś do mnie dopłacał! Koszt dojazdu wkalkulowuje się w byznesplan dojazdu do pracy do Wawy.
          A jak jesteś studentem lub uczniem to i tak masz taniej za państwowe.

Dopłacam z każdej zarobionej złotówki do emerytur górników i rolników, a tu mi się jeszcze chętni na tani bilet chcą podpiąć. Vade retro!
          • baseciq Re: Komunikacja 29.01.08, 08:45
            zielonkowianin napisał:

> a tak serio: dlaczego władze miasta mają z publicznej kasy dopłacać do Twojej d
            > ziałalności zarobkowej na terenie stolycy? Też dojeżdżam codziennie do pracy, a
            > le nie chcę, by ktoś do mnie dopłacał! Koszt dojazdu wkalkulowuje się w byznesp
            > lan dojazdu do pracy do Wawy.
            > A jak jesteś studentem lub uczniem to i tak masz taniej za państwowe.

Rozumiem Twoje podejście - jest ono jak najbardziej słuszne. Z małym wyjątkiem: ZTM dopłacając koleji, liczy na zwiększenie wpływów z biletów miesięcznych i rezygnację ludzi z linii prywatnych. Do tego dochodzą absurdalne moim zdaniem koszty biletu miesięcznego (72 do samych Ząbek).

W sumie, powinniśmy się pogodzić na dłuższą metę ze stanem faktycznym, bo naprawdę nie jest źle. Poza ściskiem w pociągach, mamy całkiem przyzwoite połączenie z Warszawą. Lepsze niż np. Piaseczno które nie ma pociągu, czy nawet Radzymin. Mamy jakieś alternatywy. Tak naprawdę, to pianę chyba biją tylko nowi mieszkańcy Zielonki (tacy jak ja :D) dla których nie do pomyślenia jest poranny kilometrowy spacer do stacji. Bo wawa rozpieszcza. Metro, na każdym rogu przystanek, tramwaje, etc. Ludzie, coś za coś. A jak wam się naprawdę nie podoba, to się zameldować na terenie gminy i pokazać swoją dezaprobatę dla władz samorządowych w najbliższych wyborach.

Miłego wtorku!
          • radik22 Re: Komunikacja 29.01.08, 15:23
            zielonkowianin napisał:
            > psia kość, a ja tak bardzo chcę mieć obniżony koszt przejazdu za
            > pieniądze podatników!!! :))

Z tego co rozmawiam z ludźmi to zdecydowana większość jest za poprawą komunikacji i z niej korzysta bardziej lub mniej regularnie (nawet jeśli mają samochód). I jest to jak najbardziej pozytywne gdyż rozładowują natężenie ruchu, nie wspominając już o ekologii.

A co do sensu redukcji kosztów to zrozumiałbyś ten problem mając dużą rodzinę. Dla wielu mieszkańców to naprawdę jest spory problem.
        • holyy1 Re: Komunikacja 28.01.08, 22:15
          A nie myśleliście żeby lobbować (a przy okazji dorzucić parę "groszy) z Ząbkami
          w sprawie tramwaju do Ząbek, parkingu typu P&R przy pętli w Ząbkach a to
          niedaleko od ronda w DW 631/DW634, moglibyście wtedy pomyśleć o komunikacji do
          parkingu a od niego tramwajem. Warto by było porozmawiać z waszymi Radnymi co
          oni na ten tematy myślą.
          Wiem, że to daleka przyszłość ale jak nie zaczniecie coś z tym robić to samo sie
          nie zrobi. Wielu powie, że mamy pociąg to prawda ale czy to wystarczy??....
    • baseciq Re: Komunikacja 20.01.08, 18:43
      A tak wracając do tego tematu.

Przeglądam sąsiednie fora (Ząbki, Marki, Wołomin) - i nasuwa mi się pytanie?
      Dlaczego u nas taki mały ruch? Co prawda, lepszy mierny ruch niż bałagan i oszłomy.

Jakkolwiek. Marki zaczynają walkę o tramwaj - może i my się jakoś zorganizujemy
      i jak nie tramwaj to np. autobus do stacji w Rembertowie chociaż?
      • zielonkowianin Re: Komunikacja 21.01.08, 10:43

Nie ma co porównywać aktywności forum Ząbek i Zielonki. Ząbki są 2.5 x większe i zaludnione głównie przez młodych, aktywnych internetowo ludzi. Zielonka zaś staje się powoli miastem geriatrycznym, z którego młodzi ludzie uciekają, bo nowych tanich mieszkań się nie buduje, a rynek wtórny drogi i anemiczny. A starsze pokolenie nie czyta netu, bo woli ogłoszenia parafialne.

Na Forum Ząbek czy Marek aktywni są pracownicy urzędu i radni, co podkręca atmosferę, a u nas udziela się jeden radny, z resztą specjalnie nienaciskany przez mieszkańców.

Autobus do Rembertowa? A po ch...? Dojazd do stacji w Rembertowie z Zielonki rano 25 min, oczekiwanie na SKM 5-10 min, dojazd do Śródmieścia 20 min, przejście do stacji metra Centrum 5 min = ok. 10 godz. ....
        tymczasem - pociąg do Wileniaka 15 min, dojście do tramwaju 5 min, przejazd do Bankowego 10 min, przejście do metra 5 -10 min, dojazd do Metro Centrum 5 min. Czas ok 45-50 min.

50 MINUT KRÓCEJ ZA DARMO LEPSZE NIŻ ZA KASĘ PODATNIKÓW!
        • baseciq Re: Komunikacja 21.01.08, 23:07
          zielonkowianin napisał:

> Autobus do Rembertowa? A po ch...? Dojazd do stacji w Rembertowie z Zielonki
          rano 25 min, oczekiwanie na SKM 5-10 min, dojazd do Śródmieścia 20 min, przejście
          > do stacji metra Centrum 5 min = ok. 10 godz. ....

Punkt widzenia zależy od punktu zatrudnienia w tym wypadku. Ja akurat do metra
          nie muszę się dostać. Przez korki - owszem, 25 minut. Wraca temat ulicy
          Pastuszków ;)

> tymczasem - pociąg do Wileniaka 15 min, dojście do tramwaju 5 min, przejazd do
          > Bankowego 10 min, przejście do metra 5 -10 min, dojazd do Metro Centrum 5 min.
          > Czas ok 45-50 min.

Niestety - nie liczysz dojścia do pociągu które zależnie od miejsca zamieszkania
          sięga 20 minut.

> 50 MINUT KRÓCEJ ZA DARMO LEPSZE NIŻ ZA KASĘ PODATNIKÓW!

Hm. To jeszcze raz.

Ziel-Rem: 25 min
          czekanie: 10 min
          do Śródm: 20 min
          do Metra: 10 min
          ----------------
          Razem : 65 min

Do stacji: 10 min
          Do tramw : 5 min
          Do pl B : 10 min
          DO metra : 10 min
          Metrem : 5
          -----------------
          razem: 40 minut

Okej, ząbki mają mieć tramwaj, marki też, to może powalczymy o metro? :-)
        • trosia10 Re: Komunikacja 22.01.08, 21:12
          >Zielonka zaś s
          > taje się powoli miastem geriatrycznym, z którego młodzi ludzie
          uciekają, bo now
          > ych tanich mieszkań się nie buduje, a rynek wtórny drogi i
          anemiczny. A stars
          > ze pokolenie nie czyta netu, bo woli ogłoszenia parafialne.

Ale nas podsumowałeś! Dziękuję bardzo:) Może bardzo późno wracasz z
          pracy i nie chodzisz po ulicach, bo widzę tu mnóstwo młodych i w
          średnim wieku. Specyfiką tego miasta jest przewaga zabudowy
          jednorodzinnej i tak jest dobrze, moim zdaniem. Nie wydaje mi się,
          żeby tu tak tęsknili za blokowiskami:)
          Koło mnie nawet budują się teraz nowe mieszkania - 6.250,-zł za m
          kw. - drogo czy tanio?
          Odnośnie tramwaju, to nawet gdyby to było realne, którędy ten
          tramwaj miałby jeździć? Ulice i tak są wąskie, a chyba nie wyburzą
          ludziom domów?
          Mamy tory do Śródmieścia gotowe - PKP, można by dojeżdżać bardzo
          wygodnie, ale pociągów malutko, bo - 100 powodów - m.in. tory
          zapchane brak miejsca na nowe pociągi, może i tak, bo przejazd
          zamykają co chwilę :(
          • baseciq Re: Komunikacja 23.01.08, 01:35
            Którędy tory tramwajowe? Z gocławka, wzdłuż marsa, przez rembertów i AON, wyciąć
            5 metrów lasu pastuszków i do wojska polskiego ;) A jak się nie da, to
            zlikwidować trasę Wa-wa Wołomin na terenie zielonki i wybudować obwodnicę, a
            Wyszyńskiego przerobić na lokalną drogę, dostawić z 20 kompletów świateł i
            będzie mała lokalna droga z tramwajami :-)

A tak w ogóle - ktoś kiedyś mi trąbił, że w/wymieniona, Al. WP ma zostać
            poszerzona, jakieś szczegóły znacie?
            • trosia10 Re: Komunikacja 26.01.08, 10:11
              > A tak w ogóle - ktoś kiedyś mi trąbił, że w/wymieniona, Al. WP ma
              > zostać poszerzona, jakieś szczegóły znacie?

Nie znam żadnych szczegółów, ale po drugiej stronie torów krążą
              identyczne opowieści na temat poszerzenia ul. Wolności :)

• mieszk-aniec Re: Komunikacja 29.01.08, 16:46
      Dziś w radiu powołując się na mazowiecki zarzad drog wojewodzkich ze do roku
      2012 czyli do Ero maja byc wyremontowane i zmodernizowane : ZOŁNIERSKA NA CALEJ
      dlugosci od wiaduktu do ronda przebudowana i poserzona do 2 pasow w kazdym
      kierunku, oraz dorga od ronda do Wolomina i Tluszcza. Ciekawe jakie beda wtedy
      korki?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka