Dodaj do ulubionych

Palcowy menedżer

11.03.11, 20:39
Czytaliście wywiad z byłym preziem największego smrodziciela, co to młody Łuckiewicz z Bortnikową burmistrzem zrobili? Chce kreatywności od urzędników. Nie podoba mu się, że kiedyś to burmistrz decydował o pracy urzędu. On teraz wprowadza standardy zarządzania z dawnej firmy - on jest tylko od pokazywania placem. Od myślenia, stresu i planowania są inni.
Obserwuj wątek
    • croolick Re: Palcowy menedżer 11.03.11, 23:01
      Masz na myśli wywiad w Regionalnej? Mnie najbardziej zaciekawił fragment o tym, że Burmistrz chciałby po sobie zostawić odbudowany pałac. Pożyjemy, zobaczymy...
      Z rozmowy wynika, że nie będzie nowej SP2. Szkoda, czyli Zatorze nadal pozostanie zaniedbaną i zapomnianą dzielnicą miasta:-( To, że "inni zamykają szkoły" nie jest dla mnie argumentem. Po prostu mogłaby powstać nowoczesna placówka z tak potrzebnymi oddziałami przedszkolnymi.
      • asystentprezesa Re: Palcowy menedżer 12.03.11, 09:03
        Mobilizacja naczelników wydziałów i pozostałych urzędników do kreatywnego myślenia i działania, wprowadzanie europejskich cywilizowanych standardów obsługi petentów to chyba krok we właściwym kierunku. O to przecież chodziło i mam nadzieję, że Maciuszonkowi się to uda.
        Ucieszyła mnie wiadomość, że burmistrz planuje podjęcie działań zmierzających do wyremontowania zamku i pałacu. Co prawda nie mam pojęcia jak on to chce zrobić, bo przecież nie są te obiekty własnością Gminy, ale niech się stara. Szczęść mu Boże.
        Żałuję natomiast, że chce zrezygnować z budowy SP2. Miałem przyjemność oglądać projekt budowlany tej szkoły i muszę przyznać, że zrobił na mnie ogromne wrażenie. Byłaby to naprawdę nowoczesna, wyposażona min. w nowoczesne obiekty sportowe placówka oświatowa. A może wybudować jednak nową szkołę a w ramach oszczędności połączyć SP2 z SP5. Zostałyby cztery obiekty do sprzedaży i nowa szkoła zwróciłaby się z nawiązką.
        • croolick Re: Palcowy menedżer 12.03.11, 11:02
          asystentprezesa napisał:

> Mobilizacja naczelników wydziałów i pozostałych urzędników do kreatywnego myśle
          > nia i działania, wprowadzanie europejskich cywilizowanych standardów obsługi pe
          > tentów to chyba krok we właściwym kierunku.

To ładne hasło, ale co za nim się kryje? Generalnie za takim stwierdzeniem jest chyba każdy.
        • ekotroll Re: Palcowy menedżer 14.03.11, 16:59
          asystentprezesa napisał:
          Zostałyby cztery obiekty do sprzedaży i nowa szkoła zwróciłaby się z nawiązką.
          A jak myślisz, za ile myślisz,że takie obiekty po szkolne można sprzedać, bo nowa szkoła to nas mieszkańców kosztowałaby ponad 20 mln zl
          • asystentprezesa Re: Palcowy menedżer 15.03.11, 07:41
            ekotroll napisał:
            > A jak myślisz, za ile myślisz, że takie obiekty po szkolne można sprzedać

Nie mam pojęcia, nie jestem rzeczoznawcą majątkowym, ale sądzę, że są to dość atrakcyjne nieruchomości a "pałacyk" przy Witosa w szczególności. Pewnie przesadziłem z tą nawiązką ale sądzę, że w dużym stopniu koszt budowy nowej szkoły można pokryć właśnie ze sprzedaży tych obiektów.

> bo nowa szkoła to nas mieszkańców kosztowałaby ponad 20 mln zł

A dla czyich dzieci nowa szkoła byłaby wybudowana, przypadkiem nie dla dzieci naszych mieszkańców :) . Moje posiechy już skończyły edukację w szkole podstawowej a mimo to popieram pomysł budowy nowoczesnej szkoły w dzielnicy Zatorze.
            • ekotroll Re: Palcowy menedżer 15.03.11, 12:14
              asystentprezesa napisał:
              > A dla czyich dzieci nowa szkoła byłaby wybudowana, przypadkiem nie dla dzieci naszych mieszkańców :) . Moje posiechy już skończyły edukację w szkole podstawow
              > ej a mimo to popieram pomysł budowy nowoczesnej szkoły w dzielnicy Zatorze.

Na jakiej podstawie twierdzisz,że w naszym mieście brakuje,bądź w najbliższych 10 latach będzie brakować miejsc w obiektach szkolnych już istniejących,że aż jest potrzeba takiej inwestycji za 20 mln.
              To jest normalny proces w krajach rozwiniętych,że społeczeństwo się starzeje i przez budowę nowych szkól i przedszkoli tego nie zmienimy.
              No bo kampania wyborcza SLD w postaci projektu szkoły już nasz kosztowała grubo ponad 1mln. zl.
              Prawda jest taka,że pieniądzem społecznym trzeba gospodarzyć rozsądnie bo to są nasze pieniądze a nie niczyje.
              • asystentprezesa Re: Palcowy menedżer 15.03.11, 13:57
                ekotroll napisał:

> Na jakiej podstawie twierdzisz,że w naszym mieście brakuje,bądź w najbliższych
                > 10 latach będzie brakować miejsc w obiektach szkolnych już istniejących,że aż j
                > est potrzeba takiej inwestycji za 20 mln.

Halo, halo panie(i) ekotroll proponuję czytać nieco uważniej moje posty. Zaproponowałem połączenie Sp5 z Sp2 i dla tego rejonu wybudowanie nowoczesnej, na miarę XXI wieku placówki oświatowej, wyposażonej w solidne zaplecze dydaktyczne i sportowe a nie budowę jeszcze jednej dodatkowej szkoły.
                Proponuję zwiedzić jedną i drugą szkół i zobaczyć jakie dzieci mają tam warunki do nauki. Proponuję zobaczyć jakie mają tam klasy, toalety, biblioteki, aule na uroczystości i imprezy szkolne a także obiekty sportowe. Standardami nie różnią się od tych sprzed 30 lat, kiedy ja chodziłem do podstawówki.

> No bo kampania wyborcza SLD w postaci projektu szkoły już nasz kosztowała grubo
                > ponad 1mln. zl.

To dopiero byłoby marnotrawstwo publicznych pieniędzy, wyłożyć ponad 1 mln zł. na dokumentację a teraz wyrzucić ją do kosza.

> Prawda jest taka,że pieniądzem społecznym trzeba gospodarzyć rozsądnie bo to są
                > nasze pieniądze a nie niczyje.

No właśnie, chyba nie trudno jest się domyśleć, że utrzymanie jednej szkoły kosztuje mniej, co w rezultacie mogłoby przynieść realne korzyści.
                • ekotroll Re: Palcowy menedżer 15.03.11, 16:26
                  asystentprezesa napisał:
                  No właśnie, chyba nie trudno jest się domyśleć, że utrzymanie jednej szkoły kosztuje mniej, co w rezultacie mogłoby przynieść realne korzyści.

Za kilka lat nauczanie w państwowych placówkach zapewnią dwie szkoły podstawowe nr 1 i 8 które swobodnie pomieszczą wszystkie dzieci.
                  Podobnie z nauczaniem w poziomie gimnazjum wystarcza dwie szkoły na Żary.
                  Podobne standardy obowiązują w bogatszych państwach. Należy pamiętać,że coraz więcej dzieci uczęszcza do szkól komercyjnych i nie ze względu na warunki i poziom nauczania w państwowych.

No bo kampania wyborcza SLD w postaci projektu szkoły już nasz kosztowała
                  > grubo ponad 1mln. zl.
                  > To dopiero byłoby marnotrawstwo publicznych pieniędzy, wyłożyć ponad 1 mln zł.
                  > na dokumentację a teraz wyrzucić ją do kosza.

Szkoła za 20 mln to jest 20 razy więcej niż kosztował projekt,którego sporządzenie było złą decyzją,jak każda decyzja propagandowa o zabarwieniu rodzinnym powinna być zmieniona.
        • e_anulka Re: Palcowy menedżer 17.03.11, 11:55
          asystentprezesa napisał:

> Mobilizacja naczelników wydziałów i pozostałych urzędników do kreatywnego myśle
          > nia i działania, wprowadzanie europejskich cywilizowanych standardów obsługi pe
          > tentów to chyba krok we właściwym kierunku. O to przecież chodziło i mam nadzie
          > ję, że Maciuszonkowi się to uda.
          > Ucieszyła mnie wiadomość, że burmistrz planuje podjęcie działań zmierzających d
          > o wyremontowania zamku i pałacu. Co prawda nie mam pojęcia jak on to chce zrobi
          > ć, bo przecież nie są te obiekty własnością Gminy, ale niech się stara. Szczęść
          > mu Boże.
          > Żałuję natomiast, że chce zrezygnować z budowy SP2. Miałem przyjemność oglądać
          > projekt budowlany tej szkoły i muszę przyznać, że zrobił na mnie ogromne wrażen
          > ie. Byłaby to naprawdę nowoczesna, wyposażona min. w nowoczesne obiekty sportow
          > e placówka oświatowa. A może wybudować jednak nową szkołę a w ramach oszczędnoś
          > ci połączyć SP2 z SP5. Zostałyby cztery obiekty do sprzedaży i nowa szkoła zwró
          > ciłaby się z nawiązką.

Franio a Ty od kiedy asystent,przecież wszyscy wiedzieli,że to ty prezio.A chyba że mu teraz asystujesz przy szklance.
          • asystentprezesa Re: Palcowy menedżer 17.03.11, 14:38
            e_anulka napisała:

> Franio a Ty od kiedy asystent,przecież wszyscy wiedzieli,że to ty prezio.A chyb
            > a że mu teraz asystujesz przy szklance.

Źle Anulka kojarzysz, może przez to, że to Ty z tej butelki pociągasz :)
      • ahaha2 Re: Palcowy menedżer 16.03.11, 10:52
        croolick napisał:
        > Z rozmowy wynika, że nie będzie nowej SP2. Szkoda, czyli Zatorze nadal pozostan
        > ie zaniedbaną i zapomnianą dzielnicą miasta:-(
        A gdyby... zainwestować w rozbudowę "piątki" na Częstochowskiej? Na przykład sala gimnastyczna z łącznikiem między obu budynkami i remont tego, co jest? Okna są już prawie wymienione, jest świetnie wyposażona kuchnia, ma powstać Orlik. Na pewno byłoby to tańsze, a dzieci zmieściłyby się spokojnie.
        • asystentprezesa Re: Palcowy menedżer 17.03.11, 07:23
          ahaha2 napisała:

> A gdyby... zainwestować w rozbudowę "piątki" na Częstochowskiej? Na przykład sa
          > la gimnastyczna z łącznikiem między obu budynkami i remont tego, co jest?

Jakbym słyszał panią dyrektor. Te słowa padały na radzie rodziców dobre 5 lat temu. Przez długie pięć lat nic nie zrobiła, choć jej sympatie polityczne były bliższe poprzedniej władzy.

> a pewno byłoby to tańsze, a dzieci zmieściłyby się spokojnie

Z tego co mi wiadomo to już teraz dzieci chodzą do szkoły na zmiany
          • ekotroll Re: Palcowy menedżer 17.03.11, 07:58
            asystentprezesa napisał:

> ahaha2 napisała:

> Jakbym słyszał panią dyrektor. Te słowa padały na radzie rodziców dobre 5 lat t
            > emu. Przez długie pięć lat nic nie zrobiła, choć jej sympatie polityczne były b
            > liższe poprzedniej władzy.

Tak ci się wydawalo !

> Z tego co mi wiadomo to już teraz dzieci chodzą do szkoły na zmiany

A co to przeszkadza,szczególnie w SP.Obiekty powinny być wykorzystane przez cały dzień, np.od 8 do 17 to obniży koszty funkcjonowania szkoły a pozostanie bez wpływu na poziom edukacji.
            Nawet naukowcy pracuję o różnych porach dnia.
          • ahaha2 Re: Palcowy menedżer 17.03.11, 19:06
            Uważasz, że to "chody" dyrektora szkoły powinny stanowić o racjonalizacji edukacji w mieście czy gdziekolwiek? Dość było do tej pory układów rodzinno-towarzyskich, z których wiele dobrego nie wynikło.
            Nie wiem zaś, skąd masz informacje o nauce na zmiany.
    • p.e.k.o Re: Palcowy menedżer 14.03.11, 23:32
      cmoknijwacka napisała:

> Od myślenia, stresu i planowania są inni.

Chyba odwrotnie.
    • lasica068 Re: Palcowy menedżer 17.03.11, 19:24
      z rachunku zysków i strat wychodzi, że taniej będzie zwolnić urzędników, zamknąć urząd, ustąpić z posady burmistrza a potem zwolnić wyborców z obowiązku głosowania i osiąść w pałacu, edukacja też się nie opłaca...
      • ekotroll Re: Palcowy menedżer 17.03.11, 21:55
        lasica068 napisał:

> z rachunku zysków i strat wychodzi, że taniej będzie zwolnić urzędników, zamkną
        > ć urząd, ustąpić z posady burmistrza a potem zwolnić wyborców z obowiązku głoso
        > wania i osiąść w pałacu, edukacja też się nie opłaca...

...i daj się od razu zakopać po szyje.Należy jeszcze zakazać kontaktów seksualnych.Tak seksualnych bo jak ludzie sie kontaktują...to później się rodzą tacy jak lasica068.
        • asystentprezesa Re: Palcowy menedżer 18.03.11, 07:35
          ekotroll napisał:

> ...i daj się od razu zakopać po szyje.Należy jeszcze zakazać kontaktów seksualn
          > ych.Tak seksualnych bo jak ludzie sie kontaktują...to później się rodzą tacy ja
          > k lasica068.

Ohoo ekotrollowi zaczyna brakować argumentów w publicznej dyskusji. Te frustracje zrodziły się zapewne z faktu, że do podstawówki chodził na drugą zmianę.
          • ekotroll Re: Palcowy menedżer 18.03.11, 08:04
            asystentprezesa napisał:
            >
            > Ohoo ekotrollowi zaczyna brakować argumentów w publicznej dyskusji. Te frustrac
            > je zrodziły się zapewne z faktu, że do podstawówki chodził na drugą zmianę.

Kiedy wg ciebie będzie ta druga zmiana pomiędzy godz 8 a 17, bo najlepsi uczą się i dłużej i nikt z nich nie mówi o trzeciej zmianie.
            A argumenty lasica68 przekonały ciebie,czy szczególnie jeden ci się podoba.
            Na utrzymanie budżetówki wszyscy się składamy i dlatego mamy obowiązek kontrolować zasadność tych wydatków. To nie rząd,starosta,burmistrz czy wójt dają kasę to daje PAŃSTWO,tak państwo:Nowakowie,Kowalscy itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka