Dodaj do ulubionych

Czwarty numer Łużyckiego Magazynu Gospodarczego

27.02.12, 23:32
Do poczytania

Ciekawy materiał o kopalni. Powstanie kompleksu energetycznego może faktycznie wyciągnąć przysłowiowe "zadupie" na cywilizacyjne wyżyny. Grube miliony dla gminy z pewnością są nie do pogardzenia.
Obserwuj wątek
    • croolick Re: Czwarty numer Łużyckiego Magazynu Gospodarcze 27.02.12, 23:49
      p.e.k.o napisał:

> Do poczytania
      >
      > Ciekawy materiał o kopalni. Powstanie kompleksu energetycznego może faktycznie
      > wyciągnąć przysłowiowe "zadupie" na cywilizacyjne wyżyny. Grube miliony dla gmi
      > ny z pewnością są nie do pogardzenia.

Tak, powstanie kopali i elektrowni produkującej tony CO2 na minutę w dobie szczególnej dbałości o ochronę środowiska i kwot emisyjnych to naprawdę przyszłość za którą przyjdzie nam drogo zapłacić.
      Już dziś mamy zaburzoną gospodarkę wodną w regionie - Nysa Łużycka okresowo wysycha za sprawą niemieckich odkrywek, nowa kopalnia pod Brodami jeszcze skomplikuje ten problem. Nie mówiąc już o tym, gdzie władza ma głos społeczeństwa - mieszkańców, którzy wyraźnie powiedzieli, co o kopalni i elektrowni myślą i odrzucili je w referendum. Oto ile znaczy demokracja w PO-lsce.
      Ja wiem, że jest parcie polityków i biznesu na realizację tego samobójczego projektu. Polska z powodu zaniechania rozwoju energetyki jądrowej znajduje się na krawędzi kryzysu energetycznego. Wybudowanie elektrowni jądrowej potrwa, znacznie szybciej można otworzyć odkrywkę. Że Niemcy mają? Nie porównujmy siły Niemiec i Polski - na nas na pewno Komisja Europejska i Parlament będzie ciągał za niszczenie środowiska naturalnego, no ale to się rozwlecze w czasie. Koszty rekultywacji terenu włoży w koszty energii tak samo jak koszty zwiększonej emisji CO2 - prąd będzie drogi, ale będzie. Lobby energetyczne zarobi a jak oni zarobią to przy nich pomniejsi i więksi politycy. A jeśli opór wobec polskich odkrywek w Europie będzie większy i trzeba będzie je zamknąć, to kto zapłaci koszty społeczne napływu setek pracowników, którzy zostaną bez roboty? Na pewno nie Unia i nie obecnie rządzący...
      • dziadekzsld Re: Czwarty numer Łużyckiego Magazynu Gospodarcze 28.02.12, 11:14
        Taką kopalnię z elektrownią powinni zrobić w dolnośląskim,w naszym powiecie miejsc pracy i energii elektrycznej mamy pod dostatkiem.:)
        • lizun9 Re: Czwarty numer Łużyckiego Magazynu Gospodarcze 28.02.12, 11:36
          To my jej mamy za mało? To dlaczego w konkursach KAPE na najbardziej efektywną energetycznie gminę nigdy nie wygrywa nikt z lubuskiego?
          • dziadekzsld Re: Czwarty numer Łużyckiego Magazynu Gospodarcze 28.02.12, 12:00
            lizun9 napisał:

To dlaczego w konkursach KAPE na najbardziej efektywną
            > energetycznie gminę nigdy nie wygrywa nikt z lubuskiego?

Mamy tyle ile mam potrzeba do oświecenia naszych mieszkańców,a Lubuskie to nas nie obchodzi, no chyba że dzielą fundusze to nam najwięcej się należy.:)
            • lizun9 Re: Czwarty numer Łużyckiego Magazynu Gospodarcze 28.02.12, 12:30
              Uciekłeś mi od odpowiedzi. Między bajki można włożyć twierdzenie, że te kopalnie są dla nas, że dotyczą naszych potrzeb w kwestii energii czy miejsc pracy. Lubuskie w tym Żary nie są widownią żadnych spektakularnych inwestycji dotyczących poszanowania enegii czy pozyskiwania jej ze żródeł odnawialnych. Nikogo takie tematy nie obchodzą, nikt nie czuje takich potrzeb. Jedziemy za to po bandzie w kwestii ochrony przyrody i środowiska naturalnego, a ukoronowaniem tego będzie kopalnia. Uczkniemy trochę tej potęgi i cywilizacji którą imponuje Konin czy inny Turek, stracimy być może znacznie więcej...
        • croolick Re: Czwarty numer Łużyckiego Magazynu Gospodarcze 28.02.12, 20:34
          dziadekzsld napisał:

> Taką kopalnię z elektrownią powinni zrobić w dolnośląskim,w naszym powiecie mie
          > jsc pracy i energii elektrycznej mamy pod dostatkiem.:)

No to mało wiesz o świecie, skoro nie wiesz, że podobna akcja jest w okolicach Lubina i Legnicy, tam też są bardzo bogate złoża brunatki. Ludzie też zorganizowali referendum i odrzucili pomysły budowy odkrywki. Ale! To region bogaty, ludzie będą walczyć o zachowanie swoich domów (a wiele ich pobudowali niestarzy emeryci i pracownicy KGHM), więc najwidoczniej rząd uznał, że łatwiej będzie zbałamucić mieszkańców biednego lubuskiego...
          • dziadekzsld Re: Czwarty numer Łużyckiego Magazynu Gospodarcze 29.02.12, 12:11
            croolick napisał:

najwidoczniej rząd uznał, że łatwiej będzie zbał
            > amucić mieszkańców biednego lubuskiego...

Jakiś badania robiłeś,czy tak na swoją logikę to bierzesz?
            • croolick Re: Czwarty numer Łużyckiego Magazynu Gospodarcze 29.02.12, 18:48
              dziadekzsld napisał:

> Jakiś badania robiłeś,

Wynika to z obserwacji - w Lubinie żaden znaczący lokalny polityk nie popiera zdecydowanie budowy odkrywki, bo wie, że to dla niego polityczna śmierć a przeciwieństwie do lokalnych polityków z lubuskiego. Jak myślisz dlaczego?

> czy tak na swoją logikę to bierzesz?

Kieruję się uniwersalnymi zasadami logiki.
              • dziadekzsld [...] 01.03.12, 11:58
                Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
              • dziadekzsld [...] 01.03.12, 23:14
                • p.e.k.o [...] 02.03.12, 00:28
              • dziadekzsld [...] 02.03.12, 23:48
              • dziadekzsld [...] 03.03.12, 00:32
    • nika139 Re: Czwarty numer Łużyckiego Magazynu Gospodarcze 29.02.12, 20:26
      Ciekawe dlaczego wydawca nie zadbał, żeby pismo znalało się w zbiorach MBP?
      • dziadekzsld Re: Czwarty numer Łużyckiego Magazynu Gospodarcze 01.03.12, 13:09
        nika139 napisała:

> Ciekawe dlaczego wydawca nie zadbał, żeby pismo znalało się w zbiorach MBP?

A czy wydawca jest zobowiązany dbania o zbiory MBP ?
        • croolick Re: Czwarty numer Łużyckiego Magazynu Gospodarcze 01.03.12, 19:14
          dziadekzsld napisał:

> A czy wydawca jest zobowiązany dbania o zbiory MBP ?

Kapelusz z głowy nie spadł by wydawcy, gdyby zaniósł egzemplarz darmowego biuletynu do regionalnej książnicy, która od zawsze gromadzi wydawnictwa regionalne.
          • dziadekzsld Re: Czwarty numer Łużyckiego Magazynu Gospodarcze 01.03.12, 23:16
            croolick napisał:

> dziadekzsld napisał:
            >
            > > A czy wydawca jest zobowiązany dbania o zbiory MBP ?
            >
            > Kapelusz z głowy nie spadł by wydawcy, gdyby zaniósł egzemplarz darmowego biule
            > tynu do regionalnej książnicy, która od zawsze gromadzi wydawnictwa regionalne.

A co rąbek w spódnicy przeszkadza zwrócić się do wydawcy,czy coś innego ?
        • nika139 Re: Czwarty numer Łużyckiego Magazynu Gospodarcze 01.03.12, 20:52
          dziadekzsld napisał:
          > A czy wydawca jest zobowiązany dbania o zbiory MBP ?

O zbiory dbają bibliotekarze, ale bez współpracy z lokalnymi wydawcami, instytucjami i stowarzyszeniami nie są w stanie zgromadzić wszystkich wydawnictw i druków ulotnych (plakaty, afisze, zaproszenia, wydawnictwa okolicznościowe itp.). związanych z Ziemia Żarską. Tym bardziej, że często te wydawnictwa i druki rozprowadzane są poza oficjalnym kolportażem.
          Co bibliotekarze "zdobędą", to jest. Ale wszystkiego nie są w stanie zdobyć, więc dobrze byłoby, żeby instytucje i stowarzyszenia poczuwały się do dostarczenia do MBP tzw. egzemplarza obowiązkowego. Na pewno trafi on do zbiorów i w przyszłości będzie doskonałym materiałem dla studentów, historyków i regionalistów.
          • dziadekzsld Re: Czwarty numer Łużyckiego Magazynu Gospodarcze 01.03.12, 23:21
            nika139 napisała:

> dziadekzsld napisał:
            > > A czy wydawca jest zobowiązany dbania o zbiory MBP ?
            >
            > O zbiory dbają bibliotekarze, ale bez współpracy z lokalnymi wydawcami, instytu
            > cjami i stowarzyszeniami nie są w stanie zgromadzić wszystkich wydawnictw i dru
            > ków ulotnych (plakaty, afisze, zaproszenia, wydawnictwa okolicznościowe itp.).
            > związanych z Ziemia Żarską. Tym bardziej, że często te wydawnictwa i druki rozp
            > rowadzane są poza oficjalnym kolportażem.
            > Co bibliotekarze "zdobędą", to jest. Ale wszystkiego nie są w stanie zdobyć, wi
            > ęc dobrze byłoby, żeby instytucje i stowarzyszenia poczuwały się do dostarczeni
            > a do MBP tzw. egzemplarza obowiązkowego. Na pewno trafi on do zbiorów i w przys
            > złości będzie doskonałym materiałem dla studentów, historyków i regionalistów.

Współpraca polegająca na wzajemnej złośliwości nie dobrze wróży.Należy zabiegać o powiększenie woluminy w MBP a nie czekać na rozdzielnictwo nakazowe i jeszcze sobie rościć pretensje.
            • nika139 Re: Czwarty numer Łużyckiego Magazynu Gospodarcze 02.03.12, 08:03
              dziadekzsld napisał:

> Współpraca polegająca na wzajemnej złośliwości nie dobrze wróży.Należy zabiegać
              o powiększenie woluminy w MBP a nie czekać na rozdzielnictwo nakazowe i jeszcze sobie rościć pretensje.

Dobrze byłoby czytać ze zrozumieniem... Zośliwy to jest Pan.
              Co roku biblioteka występuje z apelem o pomoc w zbieraniu zbiorów regionalnych, widocznie za rzadko, skoro żadnego Pan nie czytał. I chodzi nie o nakaz, a dobrą wolę. Dlatego napisałam o tzw. egzemplarzu obowiązkowym. Nie jest on obligatoryjny, tak jak mają to inne duże biblioteki w Polsce (tak, tak, urzędowy egzemplarz obowiązkowy nadal istnieje i nie jest to żadna złośliwość, tylko przepis prawa, w ten sposób takie biblioteki jak BN , Jagielonnka i kilka innych ma szansę na kompletność zbiorów).
              Nikt nikomu niczego nie nakazuje. Napisałam, że dobrze by było, a to nie to samo, co "masz przynieść i już!".
              • p.e.k.o Re: Czwarty numer Łużyckiego Magazynu Gospodarcze 02.03.12, 21:05
                nika139 napisała:

> Co roku biblioteka występuje z apelem o pomoc w zbieraniu zbiorów regionalnych,
                > widocznie za rzadko, skoro żadnego Pan nie czytał.

Ja nie widziałem żadnego apelu biblioteki, za to wielokrotnie byłem świadkiem osobistego zabiegania o poszerzenie zbiorów przez samego dyrektora biblioteki.

> I chodzi nie o nakaz, a dobrą wolę. Dlatego napisałam o tzw. egzemplarzu obowiązkowym.
                > Nie jest on obligatoryjny

Dobra wola, nieobligatoryjna, ale obowiązkowa?

> tak, tak, urzędowy egzemplarz obowiązkowy nadal istnieje i nie jest to żadna złośliwość,
                > tylko przepis prawa

Słuszne jest to, że przeróżne wydawnictwa możemy znaleźć w bibliotekach. Chociaż dla prywatnych wydawców drogich, "ekskluzywnych" wydawnictw, taka obowiązkowość jest niemałym obciążeniem finansowym.

> Nikt nikomu niczego nie nakazuje. Napisałam, że dobrze by było, a to nie to samo, co
                > "masz przynieść i już!".

Z całą pewnością lokalne czasopismo chce znaleźć się w lokalnej bibliotece. Wróżę tutaj szczęśliwy koniec :)
                • nika139 Re: Czwarty numer Łużyckiego Magazynu Gospodarcze 02.03.12, 21:53
                  p.e.k.o napisał:

> Ja nie widziałem żadnego apelu biblioteki, za to wielokrotnie byłem świadkiem osobistego zabiegania o poszerzenie zbiorów przez samego dyrektora biblioteki.

Ot, chociażby tu:
                  www.mbp.zary.pl/index.php?page=03&id=&news=25
                • nika139 Re: Czwarty numer Łużyckiego Magazynu Gospodarcze 02.03.12, 21:59
                  p.e.k.o napisał:

> nika139 napisała:
                  > I chodzi nie o nakaz, a dobrą wolę. Dlatego napisałam o tzw. egzemplarzu obowiązkowym.
                  > Nie jest on obligatoryjny
                  >
                  > Dobra wola, nieobligatoryjna, ale obowiązkowa?

Przecież napisałam "tzw." i miałam na myśli to, że lokalni wydawcy, instytucje czy stowarzyszenia powinny się poczuwać do obowiązku dostarczenia 1 egz. do biblioteki w ramach dbałości o dokumentację życia społecznego we wszystkich jego dziedzinach. Niestety prawo nie nakazuje dostarczania takiego egzemplarza do lokalnych bibliotek i można tylko w tym względzie liczyć tylko na dobrą wolę i apelować, apelować i apelować...
      • dziadekzsld Re: Czwarty numer Łużyckiego Magazynu Gospodarcze 02.03.12, 23:41
        nika139 napisała:

Zarzucasz zaniedbania ze strony wydawcy,a to jest całkiem co innego niż prośba,czy sugestia.

>Dobrze byłoby czytać ze zrozumieniem... Zośliwy to jest Pan.

Jeśli ta moja złośliwość wynika z niezrozumienia cytowanego słowa?
        Dbałość - piecza, staranie, troska, zabieganie.
        To raczej przedstawicielom ŻTK i MBP je należy zarzucić,a ten apel z 2010 r. sprawę dbałości o zbiory MBP załatwia na całe dziesięciolecie ?

>Przecież napisałam "tzw." i miałam na myśli to, że lokalni wydawcy, instytucje czy >stowarzyszenia powinny się poczuwać do obowiązku dostarczenia 1 egz. do biblioteki w >ramach dbałości o dokumentację życia społecznego we wszystkich jego dziedzinach.
        > Niestety >prawo nie nakazuje dostarczania takiego egzemplarza do lokalnych bibliotek i można tylko w >tym względzie liczyć tylko na dobrą wolę i apelować, apelować i apelować...

Jeśli wydawnictwo jest bezpłatne, na dodatek umieszczone w internecie a lokalni polityczni działacze z ŻTK i pracownicy MBP wiedzą o jego istnieniu to uważam,że nie złośliwą fotmą dbałości o woluminy biblioteczne byłby osobisty kontakt z wydawcą niż nieuzasadniona krytyka na forum.
        • nika139 Re: Czwarty numer Łużyckiego Magazynu Gospodarcze 04.03.12, 10:49
          dziadekzsld napisał:

> Jeśli wydawnictwo jest bezpłatne, na dodatek umieszczone w internecie a lokalni
          > polityczni działacze z ŻTK i pracownicy MBP wiedzą o jego istnieniu to uważam,
          > że nie złośliwą fotmą dbałości o woluminy biblioteczne byłby osobisty kontakt z
          > wydawcą niż nieuzasadniona krytyka na forum

Mea culpa, mea maxima culpa.
          Ma Pan rację pracownicy MBP powinni nic nie robić, tylko biegać codziennie po mieście i zdobywać wszelkiego rodzaju dokumenty i wydawnictwa, a działacze ŻTK usilnie im w tym względzie pomagać. A praca w bibliotece zrobi się sama.
          Apel jest wystosowywany co roku w formie pisemnej.
          • dziadekzsld Re: Czwarty numer Łużyckiego Magazynu Gospodarcze 05.03.12, 11:04
            nika139 napisała:

> Mea culpa, mea maxima culpa.

Zgadzam się z Twoimi wyrazami winy,jeśli jesteś osobą decydującą o zbiorach MBP.

> Ma Pan rację pracownicy MBP powinni nic nie robić, tylko biegać codziennie po m
            > ieście i zdobywać wszelkiego rodzaju dokumenty i wydawnictwa,

Nie nie,pracownicy MBP powinni wykonywać swoje obowiązki w bibliotece,a często widzę że niektórzy biegają po mieście. Złośliwie komentować na forum to można a email wysłać z prośbą lub zadzwonić,to już dyshonor.

a działacze ŻTK u
            > silnie im w tym względzie pomagać.

Nie POLITYCY z ŻTK nie są od dbania o zasoby bibliotek,czy innych takich rzeczy,oni są od odbierania zaszczytów

>A praca w bibliotece zrobi się sama.

To za co wówczas będziecie pobierać wynagrodzenie jak praca się sama zrobi ?

> Apel jest wystosowywany co roku w formie pisemnej.

Imiennie do każdego wydawcy ?
      • father48 Re: Czwarty numer Łużyckiego Magazynu Gospodarcze 04.03.12, 09:29
        nika139 napisała:

Podpytywuję,chodzi konkretnie o numer czwarty,czy o ogólny brak tytułu w kolekcji MBP ?
        • nika139 Re: Czwarty numer Łużyckiego Magazynu Gospodarcze 04.03.12, 10:37
          father48 napisał:

> Podpytywuję,chodzi konkretnie o numer czwarty,czy o ogólny brak tytułu w kolekcji MBP ?

W bibliotece są numery, ale nie wszystkie, ŁMG z okresu red. pani Niebylskiej. Nie wszystkie, współpraca w tym wzgledzie była "trudna" ;)
    • nika139 Już jest! 14.03.12, 20:06
      Numery wznowionego Łużyckiego Magazynu Gospodarczego są już dostępne w MBP :)
      • croolick Re: Już jest! 16.03.12, 22:08
        nika139 napisała:

> Numery wznowionego Łużyckiego Magazynu Gospodarczego są już dostępne w MBP :)

No i fajnie, bo wreszcie robi się dzięki A. Łuczyńskiej ciekawie (temat oznakowania a przede wszystkim dworku w Lipnej), artykuł o kopalni jednostronny, który można potraktować jako propagandówkę zwolenników budowy odkrywki i elektrowni.
      • dziadekzsld Re: Już jest! 20.03.12, 12:01
        nika139 napisała:

> Numery wznowionego Łużyckiego Magazynu Gospodarczego są już dostępne w MBP :)

... i dziękujemy wydawcy za bezpłatne przekazanie,przecież to nie boli.
        • nika139 Re: Już jest! 20.03.12, 19:23
          Podziękowaliśmy osobiście pani Aleksandrze Łuczyńskiej, ale przez wzgląd na dziadkazsld dziękujemy publicznie. Zapewniam, że nie bolało.
          Mam nadzieję, że dziadekzsld przyjdzie do MBP poczytać ;)
          Serdecznie zapraszamy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka