dziadekzsld 22.03.12, 14:02 W dniu 5 sierpnia jest obchodzony Dzień Piwa i Piwowara,natomiast festiwal piwa i dobrej zabawy zwany Oktoberfest - odbywa się na przełomie września i października w Monachium. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lizun9 Re: Święto Piwa 22.03.12, 14:06 Nie będę czekał do września, w Krasnymstawie Chmielaki są już w sierpniu. No i powstaje pytanie dlaczego w Żarach to swięto jest tak zaniedbywane i jaki z tego płynie przekaz do młodzieży? Odpowiedz Link Zgłoś
dziadekzsld Re: Święto Piwa 22.03.12, 14:39 Ja polecam Festiwal Dobrego Piwa na Zamku we wrocławskiej Leśnicy w drugi majowy weekend. A w Żarach i okolicy kilku znajomych piwowarów jeszcze w piwnicy waży piwo na potrzeby własne i świętują w gronie najbliższych, to się chyba nie załapiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
lizun9 Re: Święto Piwa 22.03.12, 15:06 I tu dochodzimy do nazistowskich praktyk naszego państwa, które jest bardzo nieprzychylne upijaniu się bez uiszczania stosownych podatków. Krąg domowych piwowarów powiększa sie wraz ze spadkiem jakości piwa w marketach a jednocześnie nic nie zmienia się w kwestii prawnych rozwiązań dotyczących drobnej produkcji na lokalny użytek. I dziw, że Program Marka Lubuskie dwoi się i troi by reanimować miejscowe winiarstwo - które tak naprawdę nie ma tu długich tradycji a zapomina się o interesach takich sobie pasjonatów, którzy być może urozmaiciliby listę lokalnych produktów regionalnych o produkt z wysokiej półki. No i jakie juble można by kręcić!! Jakich smaków można by doświadczać!! Publika oczadziała lidlowym mamrotem oszalałaby... Odpowiedz Link Zgłoś
dziadekzsld Re: Święto Piwa 23.03.12, 10:45 lizun9 napisał: > I tu dochodzimy do nazistowskich praktyk naszego państwa, które jest bardzo nie > przychylne upijaniu się bez uiszczania stosownych podatków. Bez przesady w wielu państwach jest jeszcze gorzej.:) Krąg domowych piwow > arów powiększa sie wraz ze spadkiem jakości piwa w marketach Pójdę dalej ja już w marketach dawno nie widziałem PIWA. a jednocześnie ni > c nie zmienia się w kwestii prawnych rozwiązań dotyczących drobnej produkcji na > lokalny użytek. To jest pewna nisza rynkowa,ale znając naszych rodaków coś wymyślą. > I dziw, że Program Marka Lubuskie dwoi się i troi by reanimować miejscowe winia > rstwo Niech działają szlaki trzeba przetrzeć,wówczas może i piwowarzy na tym żywe piwo uwarzą. - które tak naprawdę nie ma tu długich tradycji a zapomina się o interesa > ch takich sobie pasjonatów, którzy być może urozmaiciliby listę lokalnych produ > któw regionalnych o produkt z wysokiej półki. Lokalny i dobrej jakości to już jest sam w sobie pewnym standardem którego należy skosztować. > No i jakie juble można by kręcić!! Jakich smaków można by doświadczać!! Publika > oczadziała lidlowym mamrotem oszalałaby... Myślisz,że ta kategoria publiki wydałaby kilka złoty więcej za flaszkę PIWA. Odpowiedz Link Zgłoś
lizun9 Re: Święto Piwa 23.03.12, 11:37 dziadekzsld napisał: > Bez przesady w wielu państwach jest jeszcze gorzej.:) Racja w Iranie i Arabii Saudyjskiej - no i w Singapurze, gdzie akcyza wynosi 100 %. Gdy widzisz w Warszawie pijanego Azjatę to na bank jest to obywatel Singapuru. Inne azjatyckie nacje publicznie się nie upijają... > Pójdę dalej ja już w marketach dawno nie widziałem PIWA. W Żarach nie ma, u mnie są markety, które w trosce o pijących wprowadziły do oferty niezłe pozycje... > Myślisz,że ta kategoria publiki wydałaby kilka złoty więcej za flaszkę PIWA. Ta kategoria publiki niejednokrotnie przesiaduje po pubach i wlewa w siebie siki za 6 złotych za szklankę. Więc myślę, że tak, szczególnie, że dobre piwo można dostać już za 4 złote.. Odpowiedz Link Zgłoś