Dodaj do ulubionych

Święto Piwa

22.03.12, 14:02
W dniu 5 sierpnia jest obchodzony Dzień Piwa i Piwowara,natomiast festiwal piwa i dobrej zabawy zwany Oktoberfest - odbywa się na przełomie września i października w Monachium.
Obserwuj wątek
    • lizun9 Re: Święto Piwa 22.03.12, 14:06
      Nie będę czekał do września, w Krasnymstawie Chmielaki są już w sierpniu.
      No i powstaje pytanie dlaczego w Żarach to swięto jest tak zaniedbywane i jaki z tego płynie przekaz do młodzieży?
      • dziadekzsld Re: Święto Piwa 22.03.12, 14:39
        Ja polecam Festiwal Dobrego Piwa na Zamku we wrocławskiej Leśnicy w drugi majowy weekend. A w Żarach i okolicy kilku znajomych piwowarów jeszcze w piwnicy waży piwo na potrzeby własne i świętują w gronie najbliższych, to się chyba nie załapiesz.
        • lizun9 Re: Święto Piwa 22.03.12, 15:06
          I tu dochodzimy do nazistowskich praktyk naszego państwa, które jest bardzo nieprzychylne upijaniu się bez uiszczania stosownych podatków. Krąg domowych piwowarów powiększa sie wraz ze spadkiem jakości piwa w marketach a jednocześnie nic nie zmienia się w kwestii prawnych rozwiązań dotyczących drobnej produkcji na lokalny użytek.
          I dziw, że Program Marka Lubuskie dwoi się i troi by reanimować miejscowe winiarstwo - które tak naprawdę nie ma tu długich tradycji a zapomina się o interesach takich sobie pasjonatów, którzy być może urozmaiciliby listę lokalnych produktów regionalnych o produkt z wysokiej półki.
          No i jakie juble można by kręcić!! Jakich smaków można by doświadczać!! Publika oczadziała lidlowym mamrotem oszalałaby...
          • dziadekzsld Re: Święto Piwa 23.03.12, 10:45
            lizun9 napisał:

> I tu dochodzimy do nazistowskich praktyk naszego państwa, które jest bardzo nie
            > przychylne upijaniu się bez uiszczania stosownych podatków.

Bez przesady w wielu państwach jest jeszcze gorzej.:)

Krąg domowych piwow
            > arów powiększa sie wraz ze spadkiem jakości piwa w marketach

Pójdę dalej ja już w marketach dawno nie widziałem PIWA.

a jednocześnie ni
            > c nie zmienia się w kwestii prawnych rozwiązań dotyczących drobnej produkcji na
            > lokalny użytek.

To jest pewna nisza rynkowa,ale znając naszych rodaków coś wymyślą.

> I dziw, że Program Marka Lubuskie dwoi się i troi by reanimować miejscowe winia
            > rstwo

Niech działają szlaki trzeba przetrzeć,wówczas może i piwowarzy na tym żywe piwo uwarzą.

- które tak naprawdę nie ma tu długich tradycji a zapomina się o interesa
            > ch takich sobie pasjonatów, którzy być może urozmaiciliby listę lokalnych produ
            > któw regionalnych o produkt z wysokiej półki.

Lokalny i dobrej jakości to już jest sam w sobie pewnym standardem którego należy skosztować.

> No i jakie juble można by kręcić!! Jakich smaków można by doświadczać!! Publika
            > oczadziała lidlowym mamrotem oszalałaby...

Myślisz,że ta kategoria publiki wydałaby kilka złoty więcej za flaszkę PIWA.
            • lizun9 Re: Święto Piwa 23.03.12, 11:37
              dziadekzsld napisał:

> Bez przesady w wielu państwach jest jeszcze gorzej.:)

Racja w Iranie i Arabii Saudyjskiej - no i w Singapurze, gdzie akcyza wynosi 100 %.
              Gdy widzisz w Warszawie pijanego Azjatę to na bank jest to obywatel Singapuru. Inne azjatyckie nacje publicznie się nie upijają...

> Pójdę dalej ja już w marketach dawno nie widziałem PIWA.

W Żarach nie ma, u mnie są markety, które w trosce o pijących wprowadziły do oferty niezłe pozycje...

> Myślisz,że ta kategoria publiki wydałaby kilka złoty więcej za flaszkę PIWA.

Ta kategoria publiki niejednokrotnie przesiaduje po pubach i wlewa w siebie siki za 6 złotych za szklankę. Więc myślę, że tak, szczególnie, że dobre piwo można dostać już za 4 złote..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka