Dodaj do ulubionych

Krzyżyk na Radzie.

02.11.12, 22:54
Dziś można było się dowiedzieć z lokalnego tygodnika, że w Żarach jest Rada Miasta. Czym się grono zajmuje? Za sprawą radnej z PiS wieszaniem krzyża. Ja jestem za krzyżem w Sali Konferencyjnej. Pod jednym warunkiem. Niech każdy radny złoży (łącznie z świątobliwą wnioskodawczynią) przed przybiciem gwoździka na krzyż uroczyste przyrzeczenie, że jeśli złamie 8. przykazanie (nie mówiąc już o 7.) to zrzeknie się mandatu. Wtedy krzyż w sali obrad Rady Miasta będzie spełniał swoje zadanie.
Obserwuj wątek
    • janwer Re: Krzyżyk na Radzie. 03.11.12, 11:24
      Jeżeli państwo ma być świeckie, to nie powinno być krzyża. Radna chyba nie jest świadoma konsekwencji. Powieszenie krzyża powinno automatycznie umożliwić powieszenie półksiężyca, gwiazdy Dawida i około stu innych symboli religijnych. Tyle jest zarejestrowanych w Polsce wyznań. Czy radna na pewno chce iść tą drogą? Czy ona z własnej kieszeni zapłaci za wszystkie te symbole, czy jak to się dzieje obecnie używając zbrojnej przemocy będzie wyciągać pieniądze ode mnie i innych podatników?
    • lizun9 Re: Krzyżyk na Radzie. 05.11.12, 00:36
      Trzeba zrozumieć, że niektórym potrzeba anten do rozmów z Panem Bogiem. Mnie dziwi tylko to obstawanie przy przestarzałej, stacjonarnej technologii. Przecież można mieć antenkę mobilną, na szyi noszoną. To chyba wygodniejsze niż tak latać do sali obrad ilekroć Boga najdzie ochota na kontakt z radnymi PIS...
    • nika139 Re: Krzyżyk na Radzie. 06.11.12, 22:37
      Tak sobie myślę, że pierwszym tematem poruszanym w żłobku, przedszkolu, szkole, na studiach, na lekcjach religii i etyki powinien być termin "tolerancja" i podkreślenie, że słowo to obowiązuje wszystkich i działa w obie strony.
      W sali konferencyjnej odbywają się śluby cywilne, można założyć, żę większość zawierających te śluby to osoby o innym wyznaniu niż katolickie, bądź niewierzące. Dlaczego więc mają składać przysięgę w "obecności" krzyża?
      Według pani radnej brak krzyża przeszkadza wierzącym, ale jego obecność nie powinna przeszkadzać niewierzącym lub osobom innych wyznań. Czy tak?
      Pomijam już zapis w Konstytucji, który mówi o rozdziale kościoła od państwa. Ale czy radna zna Konstytucję Rzeczypospolitej Polskiej? Śmiem wątpić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka