qr_che 30.01.05, 08:30 czy widzieliście wczoraj tumany czarnego dymu nad kronopolem? ktoś podobno widzial ogień z komina. Ma ktoś jakies wieści na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dzondou Re: czarny dym z kronopolu 03.02.05, 13:38 ja bym z chęcią nie chciał widziec zadnego dymu, co to za szczęście mieć kronopol w żarach, tyle miejsc pracy, miasto sie rozwija itd sraty pierdaty, a że okna nie można otworzyć, zaczerpnąc świerzego powietrza tylko wąchać ten smród to jakos nikt nie widzi, urzędnicy w łapę dostaja to dla nich to para jest, nie mam siły więcej pisać wywietrzyłem mieszkanie i mam teraz pełne dymu. Odpowiedz Link Zgłoś
hanka17 Re: czarny dym z kronopolu 05.02.05, 20:48 Popieram, smród brud i ubóstwo, walczmy z kronopolem i jego smrodami bo wytrują nas jak stado królików.... Odpowiedz Link Zgłoś
boberzary Re: czarny dym z kronopolu 05.02.05, 22:13 hanka17 napisała: > Popieram, smród brud i ubóstwo, walczmy z kronopolem i jego smrodami bo wytrują > > nas jak stado królików.... > Jak się nie podoba to radze się wyprowadzić. Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: czarny dym z kronopolu 05.02.05, 23:40 ja uwazam, ze w zadnym wypadku nie powinnismy "walczyc z" (Kronopolem) ale powinnismy "wlaczyc o". O co? Ano Kronopol to bogata firma i powinna zainwestowac w systemy, ktore sprawia, ze zaklad bedzie mniej uciazliwy dla miasta! Pownni zdac sobie sprawe, ze opinia "smrodziciela" nie sluzy dobremu wizerunkowi firmy a jak wiadomo w biznesie wizerunek jest bezcenny. Odpowiedz Link Zgłoś
hanka17 Re: czarny dym z kronopolu 05.02.05, 20:51 Trzeba zbierać dowody robić zdjęcia tych dymiących kominów jak w Oświęcimiu i badać swój stan zdrowia - jeszcze zapłacą za tą chemiczną bombę, którą nam zafundowali... Odpowiedz Link Zgłoś
boberzary Re: czarny dym z kronopolu 05.02.05, 22:12 Nie porównuj Kronopol do Oświęcima. Chyba nie wiesz co się działo w obozach koncetracyjnych. Więc zastanów sie co piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
boberzary Re: czarny dym z kronopolu 06.02.05, 13:33 "robić zdjęcia tych dymiących kominów jak w Oświęcimiu" Oto twoje porównanie. Odpowiedz Link Zgłoś
boberzary Re: czarny dym z kronopolu 05.02.05, 23:47 Oj widze że Ciebie nie uraziły słowa hanki 17. Przecież ona uraziła Polaków porównując oświęcim do kronopolu. Mi wytykasz błachostki a jej darujesz. NIEŁADNIE. Odpowiedz Link Zgłoś
qr_che Re: czarny dym z kronopolu 06.02.05, 08:49 Niniejszym chciałbym wszystkich forumowiczów przeprosić za ten wątek. Chciałem się dowiedzieć czy aby nie było jakiegoś wypadku w wiadomej firmie. Po prostu, wracałem z naszego "Wodnika" i zobaczyłem czarny dym po mojej prawej. Absolutnie nie miałem zamiaru mieszać w to ani Holocaustu, ani Oświęcimia, ani narodowej dumy Polaków, ani nic innego równie ważnego. Z wyrazami szaczunku Qrche Odpowiedz Link Zgłoś
boberzary Re: czarny dym z kronopolu 06.02.05, 11:33 Przeprosić powinien opiekun naszego forum szanowny pan croolick, historyk. Jak do tej pory nie odezwał się w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: czarny dym z kronopolu 06.02.05, 14:32 boberzary napisał: > Przeprosić powinien opiekun naszego forum szanowny pan croolick, historyk. Jak > do tej pory nie odezwał się w tej sprawie. Tobie chlopie juz totalnie sie we łbie pomerdalo... Nie jestem cenzorem, zalecam lekture "Ucieczki od wolnosci" Fromma p.s. Przepraszam, za "polskie obozy koncentracyjne", liste Wildsteina, tusanami, dzialalnosc Al-Kaidy, sprzedaz nieletnim alkoholu, Pruskie Powiernictwo, oblodzenie na drogach i Romana Giertycha Zadowolony?! Odpowiedz Link Zgłoś
boberzary Re: czarny dym z kronopolu 06.02.05, 18:24 A za Andrzeja Lepera nie????????? A tak poważnie to mnie poprawiłeś jak nazwałem Mieszka Polakiem a Promnitzów Niemcami. A tu jak ktoś porównuje Kronopol do obozu koncentracyjnego to nie reagujesz. Tobie chlopie juz totalnie sie we łbie pomerdalo... Może tak może nie > Przepraszam, za "polskie obozy koncentracyjne", liste Wildsteina, tusanami, > dzialalnosc Al-Kaidy, sprzedaz nieletnim alkoholu, Pruskie Powiernictwo, > oblodzenie na drogach i Romana Giertycha zadowolony jestem Nich bedzie zgoda Przepraszam jak kogoś uraziłem Nie chce abyś mnie zapamietał jako pomylonego ( może tak ktoś sądzi) Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: czarny dym z kronopolu 07.02.05, 00:01 boberzary napisał: > A za Andrzeja Lepera nie??????? jesli bardzo pragniesz, co mi szkodzi :-P > A tak poważnie to mnie poprawiłeś jak nazwałem Mieszka Polakiem a Promnitzów > Niemcami. Nie widze zwiazku. To byla dyskusja miedzy nami a ja sie nie wtracalem w twoja dyskusje nt. skojarzen > A tu jak ktoś porównuje Kronopol do obozu koncentracyjnego to nie > reagujesz. A dlaczego mam reagowac???!!! To wolny kraj, kazdy ma prawo do wypowiadania wlasnych opinii, zwlaszcza w internecie. Ty zawsze mozesz ripostowac i twoja wypowiedz - reakcja, nawet najostrzejsza znajdzie sie na tym forum. Usunal bym post, gdyby ktos wzywalby tu do np. mordowania pracownikow Kronopolu. Nienawidze cenzury i politycznej poprawnosci, bo kazda nadgorliwosc podszyta jest falszem i obluda. Wolnosc slowa to wielki skarb, nawet jesli czasem nie podobaja nam sie czyjes skojarzenia, opinie, poglady to kazdy powiniem miec prawo do ich wyglaszania a jego przeciwnicy powinni miec prawo do polemiki. > zadowolony jestem > Nich bedzie zgoda > Przepraszam jak kogoś uraziłem Tak, ja poczulem sie urazony stad moja emocjonalna reakcja > Nie chce abyś mnie zapamietał jako pomylonego ( może tak ktoś sądzi) Wcale Cie nie uwazam, za pomylonego :-) Odpowiedz Link Zgłoś
dzondou Re: czarny dym z kronopolu 06.02.05, 22:50 a swoją drogą Qr_che nic więcej nie komentujesz tego wątku czyżbyś był jednym z tych którzy tam pracują? Nawet gdyby, to spoko, za język Cię ciągnąć nie będziemy. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
qr_che Re: czarny dym z kronopolu 13.02.05, 12:37 Hey dzondzu! umknęło mi twoje pytanie, sorki. Więc (wiem ,że tak się zdań nie zaczyna), więc też mnie straszliwie wkurza "zapaszek palonego drewna" i niebieskawy odcień powietrza do okoła, przetrzebione lasy to też zasługa tej firmy. Wiecie, pojechałem jesienią do "mojego" ulubionego miejsca grzybowego i domyślcie się co zastałem... Ale przecież nie możemy zawrócić w stronę narzędzi z krzemienia i mieszkań w ziemiankach. To przecież jest cena jaką trzeba zapłascić za "cywilizacje". Inną rzeczą jest czy koszty jakie ponosimy są wysokie czy znośne. I tu zdania będą podzielone, jedni (pewnie finansowo związani z firmą) powiedzą, że jest ok, inni którym marzy sie świeże, miejskie powietrze powiedzą że to skandal tak zatruwać. Firma ma niewątpliwe zasługi dla miasta, wymierne i niewymierne. Bez niej Żary byłyby jak dziesiątki innych miast w Polsce, z których wycofał się przemysł dający zatrudnieni dla znacznej części mieszkańców (znacie napewno przykłady). Jak choćby Żagań, który trzyma się resztkami sił a mieszkańcy drżą o to, by nie wyprowadzono wojka z miasta. Jeszcze jedna sprawa: formaldehydy i ich działanie. Rozumiem oczywiscie zaniepokojeni, sam się niepokoję, ale przecież wszyscy, którzy urzywają mebli z płyt wiórowych oddychają powietrzem z jego zawartością (uwalnia się w długoletnim procesie). qrche Odpowiedz Link Zgłoś
hanka17 Re: czarny dym z kronopolu 13.02.05, 13:25 Ech, znamy te przykłady zatrudnienia wśród mieszkańców Żar, najbliższy przykład to mój sąsiad zza ściany, któremu w wieku 20 lat zmiażdżono w kronopolu nogę podczas wykonywania pracy. Idźmy dalej - kronopol stwarza miejsca pracy dla pogotowia i szpitali, jak taki pracownik przeżyje to gdzieś go muszą jeszcze poskładać. Może przeniesienie pogotowia nastąpiło w celu skrócenia jego drogi do zakładu, gdzie dokonuje się najwięcej wypadków. Ile młodych sprawnych osób straciło tam ręce czy nogi a zyskało bardzo dużo - trwałe kalectwo - to chyba wszyscy w Żarach wiedzą. Nie liczę już tych, dla których praca w kronopolu była ostatnim miejscem zatrudnienia jak dla młodego (20 kilka lat) chłopaka który został tam w czasie pracy przejechany przez walec, powiedzcie jego mamie jakie to dobrodziejstwo mieć taki zakład pracy w Żarach... Mam nadzieję, że potrafisz sobie jeszcze wyobrazić proporcje formaldehydu uwalnianego z kredensu w stosunku do gazu mieszanego z powietrzem , w zakładzie który produkuje sam tylko formaldehyd. czemu zatem zagranicą zabraniają takich produkcji, skoro jest to tylko -jak wskazują źródła zbliżone do rzeczników firmy Kronopol - zwykła... PARA WODNA.... Nigdy wcześniej nie widziałam PARY WODNEJ w kolorze smoły ale jak widac są na tym świecie rzeczy o których się fizjonomom nie śniło ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
qr_che Re: czarny dym z kronopolu 13.02.05, 13:50 Przepraszm Cię bardzo, ale to, że są wypadki przy pracy to powód aby ludzie tam nie pracowali? To powiedz tym młodym, żeby sobie poszukali innej pracy!!! Ciekawe co Ci odpowiedzą. Przykłady "zza ściany" są dobre, ale nie miarodajne. Ja mam za ścianą babcie, której wnukowi spadła bramka na boisku szkolnym i złamała kark. Idąc Twoim myśleniem można dojść do wniiosku, że nie wolno puszczać do szkoły!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hanka17 Re: czarny dym z kronopolu 06.02.05, 12:53 Kolego, po pierwsze nie wiem co Cie tak uraziło, to że czarne dymy z kominów, które mam (nie)przyjemność widzieć codziennie z okna i wdychać kojarzą mi się jak najgorzej....? Ponadto pragnę Ci zasygnalizować że nie dokonałam porównania jakie mi przypisujesz, zauważ że pisałam jedynie o dymach z komina. Jesli tak Ci się one podobają to proponuję Ci przeprowadzić się bliżej opisywanych smrodów a zobaczysz jakie to przyjemne, ja od tych aromatów mam już początki astmy, a formaldehyd i kleje, które produkuje również broniony przez Ciebie zakład uszkadza ludzkie DNA, co oznacza że w bliskiej przyszłości a całkiem mozliwe że juz obecnie będą się rodzić dzieci z wadami genetycznymi, a mieszkańcy będą częściej zapadać na nowotwory. Sygnalizował to już Zakładu Informacji Naukowej Instytutu Medycyny Pracy w Łodzi, przestrzegając przez zezwalaniem na produkcję tego typu związków w pobliżu osiedli mieszkalnych i w ogóle w Polsce (na Zachodzie już od dawna obowiazują zakazy powstawania takich zakładów). Odpowiedz Link Zgłoś
boberzary Re: czarny dym z kronopolu 06.02.05, 13:31 Uraziło mnie to koleżanko że porównujesz kominy Kronopolu do kominów w Oświęcimiu. Przecież tam gineli Żydzi Polacy i inne narody. Odpowiedz Link Zgłoś
dzondou Re: czarny dym z kronopolu 06.02.05, 22:23 W żarach tez ludzie umierają tylko mniej oficjalnie, czlowiek umarł nagle w sile wieku i nikt nie wie dlaczego, jednak przez lata mieszkał w poblizu kopciucha i przez lata wdychał truciznę w końcu jakiś czynnik wpływa na to że serce bic przestaje, sekcja nic nie wykazuje bo czynnik sie ulatnia. Dla mnie Kronopol to jedno, tylko kupa dymu i zatrutego powietrza w mieście. Nawet jak się wejdzie do sklepu z ich wyrobami to jedzie klejem z daleka. A najbardziej denerwuje (miałem napisać inne słowo ale by mnie zaraz ocenzurowano ;) ) mnie to że śmią mówić ze z tych kominów wychodzi para, tylko teraz pytanie para czego, bo napewno nie para wodna, tylko opary z odparowania płyty wiórowej z klejów i tym podobnych. Odpowiedz Link Zgłoś
dary.zary Re: czarny dym z kronopolu 06.02.05, 13:48 do <hanki 17> Słownik termonów literackich Teresa Wielechowska Elbląg 1998 hasło <porównanie> strona 81 uwydatnienie właściwości opisywanego zjawiska poprzez wskazanie jego podobieństwa do innego zjawiska. Porównanie jest konstrukcją dwuczłownową połączoną wyrażeniami: jak, jakby, niby, podobnie, na kształt. Porównanie może występować w postaci bardzo prostej jak i w postaci szeroko rozbudowanej. <Trzeba zbierać dowody robić zdjęcia tych dymiących kominów jak w Oświęcimiu...> więc twoje zdanie jest porównaniem i to bardzo nie trafionym jak mozna porownywac zabijanie ludzi i komorach gazowych do dymiących kominów, ty chyba na historii spałaś!!!!!!!! Trzeba walczyć z taką głupotą!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dzondou Re: czarny dym z kronopolu 06.02.05, 22:40 czepiacie się szczegółow zaraz wyłapując takie sformułowania, wiadomo o co hance chodzi, ze zdenerwowania albo z niedotlenienia mogła nie wnikać dokładnie w to co pisze, a wy tylko czekacie zeby kogos za słówko złapać. a swoją drogą co to za nowe słowe "termony literackie" ? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mamciaa Zmiana wątku??? 08.02.05, 13:39 Uważam, że niepotrzebnie roztrzasacie wypowiedź...A wątek miał być inny. Co zrobić gdy z Kronopolu w powietrze unoszą się związki, które nie pozostają bez wpływu na zdrowie człowieka, więc jeśli ktoś chce prowadzić rozmowy o Oświęcimiu, cierpieniu, obrazie Polaków niech załozy nowy wątek. Ja przyłączm się do obaw mieszkańców, warto zająć się tą sprawą...jakaś kontrola z Urzędu, przecież tu nie chodzi tylko o ochronę środowiska ale o zdrowie ludzie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
dzondou Re: Temat o kopciuchu 13.02.05, 13:01 jaka kontrola, tu nie trzeba wchodzić na teren firmy, z daleka widac i czuć że jest źle, wszyscy w łapę dostają i na tym koniec, kopciuch jak kopcił tak dalej kopci I mnie nie zalezy żeby zamknąć tą firmę tylko żeby ograniczyli emisję tego dymu. Mieli dwa wielkie kominy to czemu przez nie nie puscili dymu tylko wyburzyli. Pewnie nikt by nie pociągnał tematu gdyby dym unosił się w górze nad miastem a nie ścielił się po powierzchni ziemi. Mają kasy w brud, niech wybuduja 300 metrowe kominy. Odpowiedz Link Zgłoś
croolick Re: Temat o kopciuchu 13.02.05, 13:24 No wlasnie, na pierwsze co prtzychodzi do glowy, to: "Po co oni zburzyli te wysokie kominy?" Mysle, ze to z powodu procesu produkcyjnego - widocznie tak wysokie kominy, mialy za duzy ciag (ile one mialy? 100 m, 150 m? To musiala byc niezla roznica temperatur a tym samym baaaardzo silny ciag vel "zug") co moglo by prowadzic do np. zasysania pylu wiorowego. Panele robia przeciez nie z wiorow ale wlasnie z pylu. Zatem przy takich wysokich kominach mielibysmy powazniejszy problem - pol miasta pokryte byloby pylem. Ja mysle, ze powinni zainwestowac w lepsze systemy filtracyjne. A co do dymu scielacego sie po miescie to mialem okazje ogladac to z pokladu smiglowca - widac od razu, ze biala smuga siele sie prawie dokladnie wzdluz ul. Serbskiej ku ul. Moniuszki obejmujac swym zasiegiem na szerokosc obszar miedzy ul. Zwyciezcow a ul. Wieniawskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
dzondou Re: Temat o kopciuchu 13.02.05, 14:11 >Mysle, ze to z powodu procesu produkcyjnego - widocznie tak > wysokie kominy, mialy za duzy ciag (ile one mialy? 100 m, 150 m? To musiala byc > niezla roznica temperatur a tym samym baaaardzo silny ciag vel "zug") co moglo > by prowadzic do np. zasysania pylu wiorowego. Te małe maja wymuszony ciąg to jakby miały gdzies dostęp do pyłu to tym bardziej by go zassały > A co do dymu scielacego sie po miescie to mialem okazje ogladac to z pokladu > smiglowca - widac od razu, ze biala smuga siele sie prawie dokladnie wzdluz ul. > Serbskiej ku ul. Moniuszki obejmujac swym zasiegiem na szerokosc obszar miedzy > ul. Zwyciezcow a ul. Wieniawskiego. Zależy skąd wieje wiatr, czasem wogóle ne idzie na miasto tylko gdzieś w las, ale wtedy inni czują, i w ten oto sposób kazdemu równo sie dostanie Odpowiedz Link Zgłoś
mamciaa Re: Temat o kopciuchu 13.02.05, 14:13 Jestem właśnie za podjęciem jakiś odpowiednich kroków. Może kontrola "zmotywowałaby" -powiedzmy to w ten sposób- do większego przestrzegania przepisów. Tak jak piszecie:filtry...może to jest wyjście. Ale my sobie tutaj możemy...a oni swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
qr_che Re: Temat o kopciuchu 13.02.05, 16:13 Jak wieje z zachodu, to ja sobie żartuje, że produkcja idzie na kraj, a jak wiatr jest wschodni to produkują na eksport:). Jeszcze troche a ten dym stanie sie symbolem naszego miasta. Bylem kiedyś na wieży widokowej w Jeziorach kolo Brodów. To około 35 km i co zobaczyłem - dym z kronopolu!!! a po Niemieckiej stronie wiatraki !!! Odpowiedz Link Zgłoś
hanka17 Re: Temat o kopciuchu 13.02.05, 22:28 Pewnie że tak, doczekają się kontroli choć prezesostwo kronololu myśli że jest nietykalne, ale przyjdzie kryska na matyska a wtedy to nawet GŁÓWNA LOŻA BCC nie pomoże. Kontrole będą i to na codzień a nie jak to do tej pory bywało raz na 5 lat jesli w ogóle, kontrole będą w dzień i w nocy a za nimi będą kary. Do tego zaczną się pozwy cywilne o odszkodowania, bo straty na zdrowiu już są ewidentne i ludzie się badają - niestety Państwo Prezesostwo - Zary to nie ciemnogród, gdzie ludzie wierzą w bajki o parze wodnej wydobywającej się z kominów K R O N O P O L - u ! Odpowiedz Link Zgłoś
radek80 Re: Temat o kopciuchu 13.02.05, 23:02 a skad ta pewnosc? czyzby wtyki w PIPie (tez sobie nazwe wybrali :) )albo w PIHu czy sanepidzie?moim zdaniem nadal zbyt duze powiazania z wladza. swoja droga nieiwem co jest lepsze, to jedna z pierwszych udanych prywatyzacji w Polsce, najwiekszy pracodawca w miescie, co by bylo gdyby? gdyby sie nieudalo? no ale to nie usprawiedliwia ich dzialania. mam nadzieje ze twoje slowa sa prorocze :) Odpowiedz Link Zgłoś