al.1 14.09.24, 00:03 Czy ktoś z was uƶywa tego wariantu Ƶ ƶ? Ja widzę go tylko w insygniach STRAƵy poƶarnej. A browar ƶywiecki nawet zdublował diakrytykę. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
al.1 Re: Wariant "ż" 14.09.24, 16:25 Takiego samego zdania była moja nauczycielka. Gdy w pierwszej klasie szkoły podstawowej poznawaliśmy literkę "ż" i mieliśmy na zadanie domowe napisać jej całą stronę. Jja chcąc popisać się swoją znajomością liter, zrobiłem to w wariancie "ƶ", za co dostałem napomnienie, by nie pisać jej w ten sposób. Wynika z tego wniosek, że nie ma sprawiedliwości. -- zmiany Odpowiedz Link
al.1 Re: Wariant "ż" 16.11.24, 23:52 Dodam, że w Europie jeszcze jeden kraj ma "ż" (które nie czyta się tak jak nasze, tylko po prostu "z", bo "z" czyta się tam jak "c"/"dz"). Kto zgadnie jaki to kraj, nie korzystając z Gólgól? O tym jak tam czytają tą literę, dowiedziałem się na lotnisku, kupując napój LEWŻA (czyt. ≈ leuza). Odpowiedz Link
misha.parajanov Re: Wariant "ż" 20.12.24, 17:15 Moja nauczycielka z podstawówki na potęgę używała tego wariantu "ż". Głównie służył jej do zaznaczania w dzienniku dni wolnych od zajęć, ale w "zwykłym" piśmie też często dodawała... Odpowiedz Link