15.02.06, 23:30
Mam taki malutki problem: muszę sporządzić dokumentację stanu technicznego pewnego obiektu ale za bardzo nie wiem jak się za to zabrać, tzn. chodzi mi oto czy sporządzjąc taki dokument trzeba stosować jakieś określone wzory, szablony czy też można w nim napisać to co uważa się za słuszne? Jeśli ktoś ma jakieś pojęcie o tego typu sprawach proszę o odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • gigbon Re: problem 16.02.06, 05:25
      erykzary napisał:

> Mam taki malutki problem: muszę sporządzić dokumentację stanu technicznego
      pewn
      > ego obiektu ale za bardzo nie wiem jak się za to zabrać, tzn. chodzi mi oto
      czy
      > sporządzjąc taki dokument trzeba stosować jakieś określone wzory, szablony czy
      > też można w nim napisać to co uważa się za słuszne? Jeśli ktoś ma jakieś pojęc
      > ie o tego typu sprawach proszę o odpowiedź.

Istnieją dwa rodzaje opracowań jeśli chodzi o ocenę stany technicznego budynku
      (obiektu budowlanego): opinia i ekspertyza techniczna. Opinia techniczna jest
      zwykle wydawana na podstawie oględzin elementów konstrukcyjnych obiektu
      budowlanego i po ewentualnym przestudiowaniu dostępnej dokumentacji. Diagnoza w
      takim opracowaniu jest zwykle stawiana na podstawie doświadczenia eksperta i
      nie zawsze może być jednoznaczna. Ekspertyza jest opracowaniem zwykle szerszym,
      w którym oprócz zaangażowania intuicji i doświadczenia eksperta występują
      elementy obiektywnych badań materiałów, pomiary ugięć, przemieszczeń
      konstrukcji i koniecznych obliczeń. Postawiona diagnoza jest w ten sposób
      uwiarygodniona obiektywnymi badaniami, pomiarami czy obliczeniami, które są
      sprawdzalne. Oczywiście tak rozumiana ekspertyza jest zwykle droższa od opinii.
      Szczegółowość i zakres oceny są ściśle związane z celem, jakiemu mają służyć
      wyniki badań. Ważne jest, aby zlecając wykonanie oceny stanu technicznego
      budynku (obiektu budowlanego), wiedzieć do czego jest ona potrzebna. Każda
      sytuacja jest indywidualna i podejmujący się wykonania oceny podczas swej
      pierwszej czynności, jaką musi wykonać - wizji lokalnej - decyduje o zakresie
      opracowania, czyli musi odpowiedzieć na pytanie, czy ekspertyza w danym
      przypadku jest konieczna, czy wystarczy tylko opinia. Do wykonania opinii
      technicznej wystarczy doświadczony inżynier lub technik z uprawnieniami
      budowlanymi, natomiast ekspertyzę techniczną, która wymaga bardziej
      precyzyjnych wniosków, dobrze jest powierzyć osobie z doświadczeniem i
      odpowiednimi, właściwymi dla szczegółowości badań uprawnieniami.
      • erykzary Re: problem 16.02.06, 14:58
        Dzięki wielkie za odpowiedź...wreszcie coś mi się wyjaśniło :]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka