Dodaj do ulubionych

nowa architektura w Żarach

04.08.06, 12:09
tego się obawiałam, że jednak stylizowane kamieniczki urzędu skarbowego będą
jednym wielkim kiczem.
tyle kasy włożyli, a tu taki niewypał jak pseudo-kamieniczki na pl.
słowiańskim w żaganiu.
mają nawet ładny kształt (choć do ideału daleko), świetne okna (jak na
plastikowe) i teraz te kolory na fasadzie - co za tandeta, co to za kółeczka
wymalowują? płaskie to wszystko i nieatrakcyjne.
głupia miałam nadzieję , że zrobią to na poziomie (bardzo wysokim poziomie)
kamienicy karasia (tawerna i bank millennium). ale taka kamienica jest
wyjątkiem w żarach i pewnie długo nim będzie.

a ten szklano-szary łącznik? bleeeee!
architekt wyraźnie nie miał weny twórczej.
a tak niewiele trzeba, by stworzyć coś pięknego, co cieszy oko a nie wzbudza
wymioty.
Obserwuj wątek
    • drogba666 Re: nowa architektura w Żarach 04.08.06, 12:37
      Ja bede oceniał jak sie skończy budowa i będzie widac cały budynek. Ale z tego
      co zrobiono do tej pory to jestem bardziej na plus i łacznik tez mi sie podoba
      • aniku_k Re: nowa architektura w Żarach 04.08.06, 12:55
        taki łącznik to niby powiew architektury nowoczesnej,
        a tu wg mnie lepiej, o niebo lepiej, wygladałby łącznik murowany, wsparty na
        łuku, z dużymi okienkami. byłoby uroczo...
        bardziej by pasował do reszty (wg mnie i paru moich znajomych)
    • croolick Re: nowa architektura w Żarach 04.08.06, 14:11
      Mi tam sie nowy US bardzo podoba (a moze podobal, bo widzialem go zanim owe "koleczka" zaczeli malowac), kolory fajne - przytlumione ale ozywia ta czesc srodmiescia. Faktycznie przejscie moglobybyc murowane, jakis luk pod nim by nie zaszkodzil (tak jak byl przy Finkes Hotel przy Rynku) ale tak bylo taniej, ale i tak uwazam, ze dobrze, ze cos takiego uwzglednili dzieki czemu nie zaklocono istniejacego 20 lat ciagu pieszego. Mi tam serce rosnie jak patrze na US.
    • p_e_k_o Re: nowa architektura w Żarach 05.08.06, 02:37
      aniku_k napisała:

> tego się obawiałam, że jednak stylizowane kamieniczki urzędu skarbowego będą
      > jednym wielkim kiczem.

Poczekamy, zobaczymy...

> mają nawet ładny kształt (choć do ideału daleko)

Nie przesadzaj, wydaje mi się, że to "nowe" budownictwo całkiem przyzwoicie
      udaje "stare". A przecież skarbówka mogła pokusić się o coś w stylu szklano-
      metalowej nowoczesności. Ty to musisz narzekać cały czas? A to kamieniczki nie
      fajne, a to chodnik w rynku nierówny tak, że się można na bok wywalić :)
      • aniku_k Re: nowa architektura w Żarach 05.08.06, 11:59
        odezwał się ten co nigdy nie narzeka :]
        • lech_galik Re: nowa architektura w Żarach 07.09.06, 19:37
          Ostatnio często miewam wątpliwą przyjemność bywać w okolicy urzędu skarbowego. Jestem tam narażony na oglądanie pomnika buractwa i ignorancji jaki z okazji milenium i wstąpienia do Ujni Europejskiej wystawili sobie Żarscy urzędnicy. Kilkakrotnie byłym zapytywany przez rozdętych dumą funkcjonariuszy biurokratycznego aparatu, co sądzę o "Najnowszej Żarskiej Architekturze"? Otóż dla jasności umówmy się, że to nie jest architektura. Unikniemy w ten sposób wielu jałowych dywagacji. Autorowi tego koszmara nie powinien przysługiwać tytuł architekta. Grzmot, który wystawiono pomiędzy starym urzędem Skarbowym a żarską "katedrą" to architektoniczna kompromitacja, artystyczny kicz, konserwatorska porażka, budowlany upadek, ekonomiczny bubel i gospodarczy skandal!

galik.blox.pl
          • croolick Re: nowa architektura w Żarach 07.09.06, 19:44
            De gustibus non disputandum est

mi tak nowy US bardzto sie podoba, nie mialbym nic przeciwko kolejnym takim "koszmarkom" w srodmiesciu w miejscach pozbawionych architektury.
            Lechu, a co Tobie sie podoba z nowej architektury miejskiej?
            • lech_galik Re: nowa architektura w Żarach 07.09.06, 22:13
              Co się podoba a co nie to można dyskutować na poziomie na którym spełnione sa elementarne wymogi profesjonalizmu. Na poziomie niekompetencji, braku wykształcenia i błędów w sztuce dyskusja o gustach jest nie na miejscu.
              Jedynym żarskim budynkiem przyzwoicie zaprojektowanym i zrealizowanym w ostatnich latach w Żarach jest kamienica pana Zbigniewa Karasia przy Starym Rynku. Reszta to kicz. Ale US to już czyste buractwo.
              • drogba666 Re: nowa architektura w Żarach 07.09.06, 22:36
                ta czyste buractwo. Trzeba było zgłosic swój projekt.

Te kamienice nie powstają dlatego ze mają sie super podobac czy zrobimy z nich
                nowe "stare" miasto. To bedzie urząd a nie pałac. Nie mogli postawic klocka to
                wybrali projekt z dachami spadzistymi. Na pewno bedzie sie tam ładnie komponował
                jeśli wokół posadzą drzewka i zabiorą płoty.

• p.e.k.o Re: nowa architektura w Żarach 07.09.06, 23:08
                lech_galik napisał:

> Co się podoba a co nie to można dyskutować na poziomie na którym spełnione sa
                > elementarne wymogi profesjonalizmu.

Nie bardzo rozumiem. Kto nie spełnia tych elementarnych wymogów?

> Na poziomie niekompetencji, braku wykształcenia i błędów w sztuce dyskusja o
                > gustach jest nie na miejscu.

Jakieś konkrety? Może chociaż jeden.

> Ale US to już czyste buractwo.

Subiektywna ocena. Ale proszę wyjaśnić, co ma do tego "profesjonalizm"?
              • croolick Re: nowa architektura w Żarach 07.09.06, 23:15
                no fakt, karsiowa kamieniczka jest swietna, ale nie chcialbym, by publiczne pieniadze wydawane byly na takie wyszukane projekty. Prywatny inewstor niech wydje swoje pieniadze a urzedy niech buduja ladnie, funkcjonalnie i w zgodzie z sasiadujaca architektura. I tak sie ciesze, ze nie zdecydowano sie na jakis klocek z lustrzanymi taflami w oknach albo nie postawiono szklanego akwarium (BTW, mieszkancy ZG uznali nowy budynek filharmonii za jeden z cudow miasta - a feee!)
                • p.e.k.o Re: nowa architektura w Żarach 07.09.06, 23:26
                  croolick napisał:

> (BTW, mieszkancy ZG uznali nowy budynek filharmonii za jeden z cudow miasta -
                  > a feee!)

Tobie się nie podoba, ale komuś wprost przeciwnie. To podobnie jak z nową
                  żarską skarbówką.
                  • croolick Re: nowa architektura w Żarach 07.09.06, 23:38
                    p.e.k.o napisał:

> Tobie się nie podoba, ale komuś wprost przeciwnie. To podobnie jak z nową
                    > żarską skarbówką.

a po co powtarzasz truizmy? przeciez napisalem: "de gustibus...". Skoros taki pryncypialny, to czemu wogole polemizujesz z Lechem Gaikiem?
                    • p.e.k.o Re: nowa architektura w Żarach 07.09.06, 23:43
                      croolick napisał:

> Skoros taki pryncypialny, to czemu wogole polemizujesz z Lechem Gaikiem?

Nie wiesz? Czytaj ze zrozumieniem. Zadałem pytania na które chciałbym uzyskać
                      odpowiedź (właśnie po to).
                  • lech_galik Re: nowa architektura w Żarach 08.09.06, 00:06
                    Projektowanie architektury to dziedzina sztuki, albo przynajmniej dobrego rzemiosła. Jedno i drugie wymaga opanowania szeregu umiejętności w określonym zakresie i na określonym poziomie. Mistrzostwo to katedra. Rzemiosło to kamienica pana Karasia. Dziwactwo to pozostałe nowopowstałe kamienice na żarskim Rynku. Natomiast Urząd Skarbowy to partactwo. To przypadkowe, nieuporządkowane semantycznie nagromadzenie w jednym miejscu nadmiaru prowincjonalnych detali z najróżniejszych obiektów. To brak wyczucia proporcji, papuzie naśladownictwo, żałosne i pozbawione sensu "malarstwo iluzjonistyczne" na elewacjach, nieporadność w posługiwaniu się formą, oraz nieumiejętnosć godzenia jej z funkcją. To brzydkie nawyki z czasów klejenia atrap do bolszewickich kwadraciaków. A w końcu to szkolne błędy w sztuce budowlanej (np. mostki termiczne na skutek ukrywania rur spustowych w izolacji termicznej) Przykłady można by mnożyć. W budynku widać myślenie elewacyjne (2D) zdradzające braki wyobraźni przestrzennej. Obiekt wygląda jakby był wycięty z tektury.
                    • croolick Re: nowa architektura w Żarach 08.09.06, 00:29
                      lech_galik napisał:

> To przypadkowe, nieuporządkowane semantyczni
                      > e nagromadzenie w jednym miejscu nadmiaru prowincjonalnych detali z
                      > najróżniejszych obiektów.

mylse, ze to zamierzony efekt, ktory trzeba odczytac. A co powiesz o "Tanczacym domu" Franka Gehry`ego? Lub o dzielach Gaudiego? Wiem, ze to nie ta liga, ale wlasnie konwencjami mozna sie bawic i tak ja odbieram nowy US.

> papuzie naśladownictwo,

tak? A co Ci przypomina?

> nieumiejętnosć godzenia jej z funkcją.

a ja mysle, ze jest wrecz odwrotnie - oto zbudowano bydynek o nietypowej formie, ktory znakomice bedzie wypelnial swe funkcje nie tylko uzytkowe ale i estetyczne.

> To brzydkie nawy ki z czasów klejenia atrap do bolszewickich kwadraciaków.

Zdegrnerowanego bolszewickiego bauhausu to w zadnym calu nie widze.

> Obiekt wygląda jakby był wycięty z tektury.

taki urok przyjetej technologii
                      • lech_galik Re: nowa architektura w Żarach 08.09.06, 12:40
                        croolick powiedział: "mylse, ze to zamierzony efekt, ktory trzeba odczytac. A co powiesz o "Tanczacym domu" Franka Gehry`ego? Lub o dzielach Gaudiego? Wiem, ze to nie ta liga, ale
                        > wlasnie konwencjami mozna sie bawic i tak ja odbieram nowy US.

Myślę, że to tak jakby porównywać pana Wołowicza do pana Gedroycia
                        Jeden stworzył "Kulturę Paryską" a drugi "kulturę żarską".
                    • tunk Re: nowa architektura w Żarach>Dzieła L.Galika 08.09.06, 09:11
                      lech_galik napisał, jako architekt, mnóstwo słusznych spostrzeżeń. Jego własne
                      dokonania są doskonałe ? Gdzie je można obejrzeć? Kto podpowie?
                      • drogba666 Re: nowa architektura w Żarach>Dzieła L.Galik 08.09.06, 09:24
                        O uszy mi sie obiło że projektował kiedyś pewną szopę, ale nie wiem czy
                        powstała.
                        • lech_galik Re: nowa architektura w Żarach>Dzieła L.Galik 08.09.06, 12:46
                          uważaj żeby Ci się nie obiło o twarz jak powstanie :)
                          • drogba666 Re: nowa architektura w Żarach>Dzieła L.Galik 08.09.06, 13:01
                            Patrząc na postęp twoich prac nie mam sie czego obawiać :-)
                      • lech_galik Re: nowa architektura w Żarach>Dzieła L.Galik 08.09.06, 12:57
                        tunk napisał:

> lech_galik napisał, jako architekt, mnóstwo słusznych spostrzeżeń. Jego własne
                        > dokonania są doskonałe ? Gdzie je można obejrzeć? Kto podpowie?
                        "tunk" również napisał wiele trafnych spostrzeżeń, wypadałoby więc żeby jako inicjator takiego postępowania pochwalił się pierwszy swoimi osiągnięciami?
                        • tunk Re: nowa architektura w Żarach>Dzieła L.Galik 08.09.06, 13:41
                          lech_galik napisał:

> tunk napisał:
                          >
                          > > lech_galik napisał, jako architekt, mnóstwo słusznych spostrzeżeń. Jego w
                          > łasne dokonania są doskonałe ? Gdzie je można obejrzeć? Kto podpowie?

> "tunk" również napisał wiele trafnych spostrzeżeń, wypadałoby więc żeby jako
                          inicjator takiego postępowania pochwalił się pierwszy swoimi osiągnięciami?

Jestem rolnikiem, moje osiagniecie już sprzatniete z pól. Można je zobaczyć za
                          rok przed żniwami. Wyglądają identycznie jak inne, z tą róznicą, że w tym roku,
                          niektóre inne wydeptał niejaki Lepper.

A'propos osiągnięć L. Galika jako architekta, to poza tym forum dowiedziłem
                          się, że p. Galik zaprojektował m.in parking przy obecnym starostwie oraz pewien
                          zgrabny garaż na Mysliwskiej. Gratuluję, a co jeszcze?
              • aniku_k Re: nowa architektura w Żarach 08.09.06, 08:32
                > Jedynym żarskim budynkiem przyzwoicie zaprojektowanym i zrealizowanym w
                ostatni
                > ch latach w Żarach jest kamienica pana Zbigniewa Karasia przy Starym Rynku.

- dobrze mówi, dać mu wódki! lub piwa w tawernie pani karaś :))))))
                • lech_galik Re: nowa architektura w Żarach 08.09.06, 12:45
                  przyjmuję zaproszenie :)
                  • tunk Re: nowa architektura w Żarach. Dzieła L.Galika 08.09.06, 13:44
                    lech_galik napisał:

> przyjmuję zaproszenie :)

Czyżby L.Galik zaprojektował kamienicę Karasia??>
                    • lech_galik Re: nowa architektura w Żarach. Dzieła L.Galika 08.09.06, 19:47
                      Nie potrzeba projektować tawerny żeby pójśc na piwo z kimś miłym :)
                      • aniku_k Re: nowa architektura w Żarach. Dzieła L.Galika 10.09.06, 17:23
                        no nie wiem czy ja jestem taka miła ... :)

muszę cię lechu rozczarować - to nie było zaproszenie na piwo, mama zabroniła
                        mi się umawiać z nieznajomymi :]
          • boberzary Re: nowa architektura w Żarach 13.09.06, 16:39
            > Jestem tam narażony na oglądanie pomnika buractwa i ignorancji jaki z okazji mi
            > lenium i wstąpienia do Ujni Europejskiej wystawili sobie Żarscy urzędnicy

Dobrze tak cały czas narzekać, szkoda tylko że Pan nigdy nie napisze i nie powie
            co Pan by zmienił albo zrobił aby było dobrze.
            Ale widac że Pan stworzony jest do narzekania na wszystko co robią urzędy!
            • lech_galik Re: nowa architektura w Żarach 14.09.06, 17:34
              boberzary napisał:

> > Jestem tam narażony na oglądanie pomnika buractwa i ignorancji jaki z oka
              > zji mi
              > > lenium i wstąpienia do Ujni Europejskiej wystawili sobie Żarscy urzędnicy
              >
              > Dobrze tak cały czas narzekać, szkoda tylko że Pan nigdy nie napisze i nie powi
              > e
              > co Pan by zmienił albo zrobił aby było dobrze.
              > Ale widac że Pan stworzony jest do narzekania na wszystko co robią urzędy!

hehehe
              To nie prawda co pan pisze. Propozycji i pomysłów dałem urzędasom wiele i to za darmo. Część zrealizowali oczywiście jako swoje, a część odrzucili tylko dlatego że moje.
              żeby nie być gołosłownym przywołam jeden z niezrealizowanych: galik.blox.pl/2006/09/kod-html-5.html#ListaKomentarzy
              • boberzary Re: nowa architektura w Żarach 14.09.06, 18:03
                > żeby nie być gołosłownym przywołam jeden z niezrealizowanych:
                galik.blox.pl/2006/09/kod-html-5.html#ListaKomentarzy

Takich projektów widziałem wiele, wystarczy przeglądnąć książkę o rewitalizacji...

Teraz już wiem po co Pan tu piszę. Nie ma to jak dobra promocja :o)
                • lech_galik Re: nowa architektura w Żarach 14.09.06, 22:40
                  To komplement czy zarzut? Bo nie bardzo mogę odczytać intencje.
                  • croolick Re: nowa architektura w Żarach 14.09.06, 23:34
                    czyli ten projekt nie zostanie zrealizowany, to w koncu jaka studnia powstanie (i tak w innym niz pierwotnie planowano miejscu)?
    • croolick Re: nowa architektura w Żarach 09.09.06, 00:48
      To dopiero bedzie kicz, jak dodadza te syropianowe elementy stylizacyjne do fasady gomulkowskiego "Jamnika"

www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060909/REGION19/60908040/-1/REGION
      • p.e.k.o Re: nowa architektura w Żarach 09.09.06, 11:44
        croolick napisał:

> To dopiero bedzie kicz, jak dodadza te syropianowe elementy stylizacyjne do
        > fasady gomulkowskiego "Jamnika"

Gdzie można zobaczyć projekt?
        • croolick Re: nowa architektura w Żarach 09.09.06, 19:18
          > Gdzie można zobaczyć projekt?

w ratuszu, mi plany pokazywal wiceburmistrz M. Wozniak
          • p.e.k.o Re: nowa architektura w Żarach 10.09.06, 02:09
            croolick napisał:

> w ratuszu, mi plany pokazywal wiceburmistrz M. Wozniak

Aaaaaa, to w takim razie już dość stara sprawa. Myślałem, że może coś nowego
            się urodziło.

ps. Miałeś osobiste kontakty z M. Woźniakiem z SLD? :)
            • croolick Re: nowa architektura w Żarach 10.09.06, 14:03
              p.e.k.o napisał:

> ps. Miałeś osobiste kontakty z M. Woźniakiem z SLD? :)

ba, zeby to z jednym eseldowcem ;-) W samej rodzinie niejeden sie trafi, stad tak dobrze ich znam :-)))
    • chwilowy5 Re: nowa architektura w Żarach 09.09.06, 14:15
      nie no w żaganiu są gorsze (mieszkam tu) jak patrzyłem jak toto w żarach sie budowało to przynajmniej ma grube mury :)
      • s_ares Re: nowa architektura w Żarach 10.09.06, 19:49
        Ja tak jeszcze na chwile wroce do wymiany zdan z Lechem Galikiem:
        warunkowanie jego osadu wartoscia jego projektow ( i to pewnie "wyrwanych")
        jest nieuczciwym chwytem erystycznym typu argumentum ad personam. Rownie dobrze
        mozna mu odmowic prawa osadu na podstawie nieladnego profilu, lub posiadania
        ciotki alkoholiczki ( nie znam Pana Galickiego, przyklady sa fikcyjne:)).
        Moim zdaniem jego argumenty sa trafne, ale w sumie bez znaczenia jest to, ze
        krytyczne. Bulwesuje mnie tylko odmawianie prawa do wyrazenia zdania. W ten
        sposob nalezaloby zakazac jakielkolwiek dzialalnosci krytycznej wszystkim
        krytykom kazdej sztuki. Jesli prawo do krytyki mialoby byc zalezne od
        osobistych osiagniec, krytyka znalazlaby sie w sytuacji krytycznej:)
        • s_ares Re: nowa architektura w Żarach 10.09.06, 19:51
          P.S.
          Tak wartosciujac - kazdy z powyzej wyrazonych sadow mozna o kant...potluc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka