Dodaj do ulubionych

300% normy wykonał Kronopol

19.11.06, 01:57
295% normy wykonał Kronopol przekraczając dopuszczalne stężenie formaldehydu.
Pomiar przy ulicy Podchorążych. Szkoda, że nie na Męczenników. Z pewnością
celowo nie podano wartości maksymalnych, ale roczną średnią. Strach pomyśleć
ile razy jest przekroczona norma, kiedy wokół powietrze jest niebieskie.
e-zary.pl/uploads/download/Zary_ocena-2005.pdf
Obserwuj wątek
    • lech_galik Re: 300% normy wykonał Kronopol 19.11.06, 11:24
      Aby zrozumieć sens w/w danych należałoby jeszcze odtajnić informacje na temat geograficznego rozkładu zachorowalności na nowotwory złośliwe i alergie. Należałoby odtajnić wszystkie istniejące statystyki dotyczące występowania chorób na terenie Zar, oraz uzupełnic je o badania bardziej szczegółowe. Wielokrotnie usiłowałem uzyskać dostęp do tych danych ale są ściśle tajne. Ciekawe dlaczego? Może ich ujawnienie osłabiłoby obronność państwa?
      • cameel.m Re: 300% normy wykonał Kronopol 19.11.06, 12:03
        Chyba aż takie tajne te dane nie są
        www.lczp-gorzow.home.pl/?mod=news&cID=50
    • lech_galik Re: 300% normy wykonał Kronopol 19.11.06, 11:37
      Jedną z najciekawszych chorób na terenie Żar jest tzw zaćma starcza. Powoduje ją mętnienie soczewki na skutek zaburzeń metabolizmu, którego przyczyną może być starzenie się, jak również chemiczne zanieczyszczenia dostające się do oczu bezpośrednio z powietrza lub drogą pokarmową. Zwłaszcza formaldehyd jest idealnym koagulatorem i polimeryzatorem białek zwłaszcza, że znakomicie się wchłania przez skórę i błony śluzowe oczu. W normalnych warunkach zaćma dotyka 70-latków. W Żarach zdarza się już u 30-latków.
      Chciałbym się zapoznać ze statystykami dotyczącymi występowania tej choroby. Przed wyborami zbierając podpisy pod listami TiM odwiedziłem sporo ludzi. Miałem okazję osobiście przekonać się jak wielu Żaran w stosunkowo młodym wieku narzeka na kłopoty z widzeniem wynikające z rozwijającej się zaćmy.
      • drogba666 Re: 300% normy wykonał Kronopol 19.11.06, 11:49
        Lechu, teraz kiedy twoi koledzy z TiM znaleźli się w radzie miasta i być może
        zawiążą koalicją przeciw SLD, mogą pytać, dociekać, żądać i poddawać w
        wątpliwość wszelkie sprawy związane z kronopolem.

Radni mają tą przewagę ze pewne rzeczy mogą powiedzieć publicznie, pytać się
        pracowników UM dlaczego ta czy inna sprawa nie doczekała się rozwiązania. Trzeba
        tylko trochę chęci i dobrej woli.

Liczę że w najbliższym czasie radni bliżej zaczną przyglądać sie nie tylko tej
        sprawie ale także Pekomowi. Sam burmistrz w swojej ulotce wyborczej napisał że
        Pekom trzeba zrestrukturyzować. Zobaczymy jak będzie to wyglądało.
        • lech_galik Re: 300% normy wykonał Kronopol 19.11.06, 12:02
          Tyle że burmistrz mówiąc o restrukturyzacji "Pekomu" miał na myśli raczej podzielenie go na szereg sztucznych nowotworów mający na celu rozproszenie i zdekompletowanie ksiąg rachunkowych. Ułatwiłoby to znakomicie chachmęcenie i podwójną księgowość. Żeby nie dało się łatwo odtworzyć historii choroby za jakiś czas nastąpiłyby scalenia, dzikie prywatyzacje i inne reorganizacje. Lewica nie lubi historii zwłaszcza historii "Pekomów" i innych żerowisk dla działaczy.
    • alabama_pl Re: 300% normy wykonał Kronopol 19.11.06, 23:01
      Kiedy w 1989r. z kolegą Darkiem mając po 19 lat wieszaliśmy plakaty, nie
      cuchnęło, chociaż Darek z Sieniawy już kręcił nosem na Kronopol; Ilekroć wracam
      teraz do Żar, parszywie cuchnie Kronopolem. Czyżby w mieście zostały same
      głąby? A Stokłosa pada w Wlkp. www.kropla-sepzn.vel.pl/index.php A wy
      sracie w gacie i zdychacie?
    • drogba666 Niezgodzki nie zna ustawy? 24.11.06, 08:17
      W dzisiejszej GR opisano wyniki badań jakości powietrza w Żarach. Przecierałem
      oczy ze zdziwienia kiedy czytałem wypowiedz zastępcy burmistrza Żar, pana Jacka
      Niezgodzkiego. W piewrszej chwili pomyślałem że to przez ten formaldehyd
      powieki mi sie zlepiły.
      - Mozemy z gminnego funduszu ochrony środowiska wydać na badania kilka czy
      kilknascie tys. złotych ale nie więcej. Poza tym jeszcze raz powtarzam, to WIOŚ
      powinien zając się tą sprawą - powiedział człowiek, który zarabia miesięcznie
      kilka tysięcy złotych za to że sprawuje funkcję zastępcy burmistrza.

Panie Niezgodzki, ja rozumiem że nie potrafił pan utrzymać swojej firmy i
      burmistrz przygotował dla pana ciepłą posadkę w magistracie. Ja rozumiem że
      może sie pan nie znać na ochronie środowiska, ale do cholery, tu chodzi o
      zdrowie 40 tysięcy ludzi!

Kto jak nie urząd miasta, do którego podatki odprowadza Kronopol nie jest
      odpowiedzialny za stan środowiska naturalnego?

Niedouczony urzędniku przypominam: Ustawa z dnia 8 marca 1990r o samorządzie
      gminnym: rozdział 2, art. 7 pkt. 1 brzmi
      "Zaspokajanie zbiorowych potrzeb wspólnoty należy do zadań własnych gminy. W
      szczególności zdania własne obejmują sprawy: 1) ładu przestrzennego, gospodarki
      nieruchomościami, ochrony środowiska i przyrody oraz gospodarmi wodnej"

Panie burmistrzu Pogorzelec gratuluję zastępcy.
      • lech_galik Re: Niezgodzki nie zna ustawy? 24.11.06, 11:25
        Ładu przestrzennego nie da się połączyć z gospodarowaniem nieruchomościami przez urząd. Może być albo jedno albo drugie. A najlepiej żadna z tych spraw nie powinna być w kompetencji władzy. Inaczej kwestie planowania przestrzennego podporządkowane zostaną spekulacji gruntami i nieruchomościami jako partykularnemu interesowi poszczególnych urzędników.
        Planowanie przestrzenne w wydaniu samorzadów to zwykle popis niekompetencji i ignorancji, albo nadużywania pozycji monopolistycznej i korupcji.

galik.blox.pl/2006/11/Strategia.html#ListaKomentarzy
        • alex.x Re: Niezgodzki nie zna ustawy? 24.11.06, 15:57

co to za gówno ?
          po co kolejne badania ? (po to żeby mijał kolejny czas)
          jest ich już pełno i wszystkie takie same

masz ludzi w żarach za tępych półgłówków czy o co chodzi ???????????????????
          pytanie do Niezgockiego)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka