Dodaj do ulubionych

Regionalna 13.04.2007

14.04.07, 21:14
Proponuję wprowadzenie na forum nowej świeckiej tradycji polegającej na poświęceniu co tydzień jednego topicu na obrobienie tyłka "Regionalnej"

Tytuł "Ojciec Dyrektor" na pierwszej stronie zrobił na mnie wrażenie piorunujace <LOL> Spodziewałem się co najmniej oficjalnej wizyty Rydzyka w Żarach. Z roboczą wizytą u Pogorzelca i Wołowicza. Natomiast otrzymałem doniesienie na nepotyzm dyrektora basenu :) Jakby pan dyrektor nie miał większych grzeszków na sumieniu niż zatrudnianie czyjegoś synalka na stanowisku informatyka. W końcu co to za różnica że synalek jest akurat jego a nie któregoś z towarzyszy partyjnych? Jakby synalek był Wołowicza albo Pogorzelca to grzech byłby mniejszy? Pani Czyżewska nie zauważyła, że problem
bierze się stąd, że pan dyrektor nie jest wyłonionym w przetargu menadżerem który zarządzałby Wodnikiem na podstawie kontraktu tylko zdyscyplinowanym urzędnikiem magistratu skrupulatnie wykonujacym polecenia swojego zwierzchnika.
Obserwuj wątek
    • croolick Re: Regionalna 13.04.2007 15.04.07, 01:57
      eh, nie od dzis wiadomo, ze GR szuka tylko sensacji na wielki headline. Tylko tyle, pustka zionie z tej gazetki nie od dzis.
      • lech_galik Re: Regionalna 13.04.2007 15.04.07, 10:04
        Takie są prawa rynku, że żeby sprzedać nakład trzeba do świadomości odbiorcy jakoś się przebić. Krzykliwy tytuł, nawiązujący do znanych ikon popkultury podnosi sprzedaż numeru. Więc jest narzędziem skutecznym w drodze do celu którym jest rentowność. Nie można mieć pretensji do redakcji, że się takimi narzędziami posługuje na jakie najlepiej reagują jej czytelnicy. Zwłaszcza jeśli jest to zrobione w sposób pomysłowy i dość dowcipny. Przykład z tytułem "Ojciec Dyrektor" jest pomysłowy i dowcipny, a co ważniejsze nie jest złośliwy. Tak więc plus dla autora pomysłu :)

croolick napisał:
        eh, nie od dzis wiadomo, ze GR szuka tylko sensacji na wielki headline. Tylko tyle, pustka zionie z tej gazetki nie od dzis.

Nie wiem czy zionie pustka czy nie zionie bo to jest pojęcie dość subiektywne. W końcu gazeta ma 40 stron i jest pieczołowicie zadrukowana od początku do końca jakby redaktora raczej prześladował horror vacui.
        • some_zary Re: Regionalna 13.04.2007 15.04.07, 10:23
          Faktycznie irytujące i pseudo-reporterskie są to materiały. Zresztą nie
          pierwsze, jakie GR zamieszcza...
          Co do Ojca-Dyrektora! Zgadzam się, że tutaj "dziennikarze śledczy" biura "GR"
          poszli na łatwiznę! Bo zamiast zająć się całymi stosami problemów związanych z
          nadaniami partyjnego klucza, co do obsady stanowisk w żarskich urzędach,
          przedsiębiorstwach, zakładach- łapie się byle okazję, tak na prawdę nie
          rozwiązującą problemu, a wręcz tylko maskującą rzeczywiste choroby "naszych"
          maluczkich polityków!
          Toż to podobnie sprawa wygląda np. z Panem Krzywotulskim -mianowanym z nadania
          politycznego- który skądinąd jest beznadziejnym promotorem kultury w mieście!
          Ech! Czasy...
          Opozycyjnym radnym już też zabrakło po przestąpieniu progu Urzędu Miasta chęci
          zamian i cywilnej odwagi, aby przeciwstawić się chociażby temu powszechnemu
          nepotyzmowi...

p.s. być może wyborcy to zapamiętają, te przedwyborcze slogany i śpiewki
          czynione na kolanach...
        • croolick Re: Regionalna 13.04.2007 15.04.07, 13:59
          lech_galik napisał:

> Takie są prawa rynku

a ja mam prawo do oceny, oczywiscie wiem, ze Fakt ma duzy naklad, co nie oznacza, ze bede to czytal, zasad rynku nie musisz mi tlumaczyc

> a jakby redaktora raczej prześladował horror vacui.

i chyba przesladuje - ile z tych 40 stron to wlasne teksty pracujacych tam ludzi? 2 strony + 2 strony zebranych informacji (kronika kryminalna, repertuar kin, dyzury aptekm, tabele wynikow etc.)? Po kiego grzyba ten program telewizyjny, nie widzialem, zeby ktokolwiek korzystal z tak niewygodnego informatora telewizyjnego jak ten w GR.
          • waldi123 Re: Regionalna 13.04.2007 16.04.07, 20:05
            Racja. Jak dzieje sie cos ciekawego w lokalnej spoleczensci to owych redaktorow
            prawie :wolami" trzeba ciagnac coby cosik napisali, a jak juz napisza to
            czlowiek nie wie czy to akurat o tej imprezie napisali. Do legendy pewnie
            lokalnego "dziennikarstwa" wejda cytowania zamieszczone w tej publikacji,
            momentami autor cytowanej wypowiedzi ma watpliwosci, czy to on powiedzial, czy
            za niego powiedziano.
    • lech_galik Re: Regionalna 13.04.2007 15.04.07, 10:20
      Nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę na małą wzmiankę na stronie 10 pt: "Zaczęli szukać mieszkań" w której redakcja niepewnie informuje opinię publiczną, że magistrat wypączkował kolejne biurokratyczne ciało złożone z F.Wołowicza, E.Stróżyny, E.Nowak, A.Marciniak i L.Wroczyńskiego - a więc samych fachowców. Oficjalnie zadaniem tego ciała będzie szukanie i pozyskiwanie mieszkań do zasobu komunalnego. Nieoficjalnie jak zwykle marnowanie dużych pieniędzy podatników. Że będą to duże pieniądze gwarantuje takie nazwisko jak F.Wołowicz.

• lech_galik Re: Regionalna 13.04.2007 15.04.07, 10:51
        Jeśli zaś chodzi o małe pienądze to na specjalitę w tej dziedzinie wykreowany został Ewarest Stróżyna dzięki art na str.9 pt: "Ściągną podatki". Z początku temat wydaje się farsą a cała historia kabotyńską prowokacją, ale kiedy czytam że: "Na razie czipy wszczepiono 473 psom. Mamy pełną informację o ich właścicielach, Wiemy gdzie mieszkają czy zapłacili podatek, do uchylających się może zapukać strażnik miejski i zarządać 30 zł" to się pytam jaka to jest ta pełna informacja? Czy może w czipach jest też podsłuch?
    • lech_galik Oko Policji Czy Strażnika 17.04.07, 00:03
      na str nr 10 "Oko Policji Czy Strażnika" -A w artykule rzeczy które przewidywałem kilka lat temu. Gdyby mnie wtedy władze posłuchały nie było by dziewięciu kamer i pół miliona złotych byłoby zaoszczędzone. Tak na marginesie te kamery to chyba są ze złota albo platyny?

galik.blox.pl/2006/08/Oko-wielkiego-brata.html#ListaKomentarzy
      galik.blox.pl/2006/08/Lapmy-zlodzieja-8211-czyli-monitoring-styku.html#ListaKomentarzy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka