Dodaj do ulubionych

Pustolat do Urzędu Miasta

07.05.09, 17:44
Prośbę mam wielką do Urzędu Miasta,chodzi mi o ulicę Podwale.Dokładnie o
odcinek tej ulicy pomiędzy sklepem Eko a Biedronką znajdującą sie vis a
vis...Czy nie dałoby rady tej części ulicy przerobić na takie jedno wielkie
przejście dla pieszych?Prośbę swoją uzasadniam tym,że kiedy zobaczyłem ze
zrobiono nowe przejście dla pieszych(ktoś w końcu pomyślał)ucieszyłem się,bo w
końcu skończy się włażenie ślepych gamoni prosto pod samochód.Radość moja
trwała krótko,otóż gamonie dalej chodzą sobie na przełaj,tam gdzie im
pasuje,mimo że dwa przejścia znajdują sie w odległości dosłownie 50m. Jeżeli
by tam umieszczono kamerę ,to ręczę ze koszt montażu zwróciłby się
błyskawicznie...z mandatów.Niestety sądzę że to trudno wykonalne,więc
postuluję o takie pięćdziesięciometrowe przejście dla pieszych:)
Obserwuj wątek
    • croolick Re: Pustolat do Urzędu Miasta 07.05.09, 20:44
      Uważam, że żadne przejście przez jezdnię nie rozwiąże problemu pieszych, a
      jeszcze w pobliżu ma powstać nowy salon meblowy Bodzio. Jedynym rozwiązaniem,
      które definitywnie rozwiązałoby problem, to budowa przejścia podziemnego. Np. w
      Zakopanem był problem z przejściem pod ul. Kościeliską/Nowotarską (spod
      Gubałówki na Krupówki) ale po wybudowaniu ładnego przejścia podziemnego problem
      całkowicie zniknął. Oczywiście Żary to nie oblężone przez turystów Zakopane, ale
      problem jest podobny. W przejściu podziemnym mogą i powinny się znaleźć nowe
      pomieszczenia handlowe.
      • aniku_k Re: Pustolat do Urzędu Miasta 07.05.09, 22:28
        croolick - fantasta ;),
        bez urazy :)

komu będzie sie chciało schodzić i poźniej wchodzić po schodach przejscia
        podziemnego? no chyba że będą schody ruchome hahahahaha :)
        • p.e.k.o Re: Pustolat do Urzędu Miasta 07.05.09, 23:49
          aniku_k napisała:

> komu będzie sie chciało schodzić i poźniej wchodzić po schodach

To samo właśnie chciałem napisać. Bezsensowny pomysł z tym podziemiem. Ludziom
          nie chce się do przejścia kilka metrów podejść, a pod ziemię mieliby włazić...
          no chyba że ktoś rozdawały tam za darmo marne wino i frytki:)
          • croolick Re: Pustolat do Urzędu Miasta 08.05.09, 07:13
            Dziś trzeba czasem długo czekać by przejść na druga stronę ulicy. Co wybierze większość? Ryzykowne przejście po długim oczekiwaniu, czy bezstresowe przejście podziemne? Ruch na Podwalu, tak samochodowy jak i pieszy będzie się zwiększał...A że znajdą się tacy którzy wolą ryzykować zdrowie i życie? Cóż na głupotę nie wynaleziono lekarstwaforum dyskusyjne</a>
            • p.e.k.o Re: Pustolat do Urzędu Miasta 08.05.09, 10:44
              A weź się tak chwilkę zastanów... Gdzie zlokalizować wejścia do
              podziemnego przejścia? Pod Eko trzeba by zlikwidować połowę parkingu
              (co już samo w sobie jest bezsensowne bo i tak brakuje miejsca pod
              sklepem), a od strony Biedronki w ogóle nie ma miejsca na taki właz
              przy zachowaniu parkingu, ścieżki rowerowej i chodnika.
              • croolick Re: Pustolat do Urzędu Miasta 11.05.09, 00:30
                p.e.k.o napisał:

> A weź się tak chwilkę zastanów...

Przejdź się w rzeczone miejsce zobaczysz, że można w paru miejscach umiejscowić
                wejścia bez potrzeby zmniejszania miejsc parkingowych.
                • p.e.k.o [...] 11.05.09, 08:26
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                  • croolick Epitety 11.05.09, 13:38
                    Nie będę tolerował niemerytorycznej pyskówki.
                    • p.e.k.o [...] 11.05.09, 14:17
                      • croolick Insynuacja 11.05.09, 14:51
                        insynuować w złośliwej intencji podsuwać myśli krzywdzące kogoś; umyślnie
                        budzić podejrzenia; imputować, wmawiać, sugerować.

www.slownik-online.pl/kopalinski/98117C24E63AC5FEC12565E3004C237F.php
                        Jako taka jest niezgodna z netykietą
                • p.e.k.o Re: Pustolat do Urzędu Miasta 11.05.09, 14:24
                  croolick napisał:

> Przejdź się w rzeczone miejsce zobaczysz, że można w paru
                  > miejscach umiejscowić wejścia bez potrzeby zmniejszania miejsc
                  > parkingowych.

W paru miejscach? Gdzie??? Przecież tam parking jest wszędzie!
                  • croolick Re: Pustolat do Urzędu Miasta 11.05.09, 14:47
                    p.e.k.o napisał:

> W paru miejscach? Gdzie??? Przecież tam parking jest wszędzie!

Jeszcze raz proszę cię przejdź się w to miejsce, bo chyba nie bywasz tam za
                    często. Nieprzypadkowo podałem przykład Zakopanego, bo tam też wielu wydawało
                    się, że nie można będzie zbudować przejścia podziemnego z powodu ciasnoty. Teraz
                    pytanie za 100 pkt. byłeś w Zakopanem i widziałeś to przejście?
                    Na żarskim Podwalu też jest ciasno, ale jest kilka miejsc, gdzie można by
                    umiejscowić wejścia/wyjścia. Oczywiście budowa przejścia podziemnego
                    pociągnęłaby za sobą przebudowę istniejących ciągów pieszych, ale wcale nie musi
                    oznaczać istotnego zmniejszenia ilości miejsc parkingowych (o ile w ogóle).

ZDEJĘCIE
                  • croolick Re: Pustolat do Urzędu Miasta 11.05.09, 14:49
                    p.e.k.o napisał:

> W paru miejscach? Gdzie??? Przecież tam parking jest wszędzie!

Nieprzypadkowo podałem przykład Zakopanego, bo tam też wielu wydawało się, że
                    nie można będzie zbudować przejścia podziemnego z powodu ciasnoty. Teraz pytanie
                    za 100 pkt. byłeś w Zakopanem i widziałeś to przejście?
                    Na żarskim Podwalu też jest ciasno, ale jest kilka miejsc, gdzie można by
                    umiejscowić wejścia/wyjścia. Oczywiście budowa przejścia podziemnego
                    pociągnęłaby za sobą przebudowę istniejących ciągów pieszych, ale wcale nie musi
                    oznaczać istotnego zmniejszenia ilości miejsc parkingowych (o ile w ogóle).

ZDJĘCIE
                    • p.e.k.o Re: Pustolat do Urzędu Miasta 11.05.09, 17:22
                      croolick napisał:

> Oczywiście budowa przejścia podziemnego pociągnęłaby za sobą
                      > przebudowę istniejących ciągów pieszych, ale wcale nie musi
                      > oznaczać istotnego zmniejszenia ilości miejsc parkingowych (o ile
                      > w ogóle).
                      >
                      > ZDJĘCIE

No i co pokazałeś na tym zdjęciu? Tam to sobie można umieścić jedynie wejścia do
                      studzienek kanalizacyjnych, a nie do przejścia podziemnego.
                      • croolick Re: Pustolat do Urzędu Miasta 11.05.09, 20:54
                        p.e.k.o napisał:

> No i co pokazałeś na tym zdjęciu? Tam to sobie można umieścić
                        > jedynie wejścia do studzienek kanalizacyjnych, a nie do przejścia > podziemnego.

Nie odpowiedziałeś na moje istotne pytanie: WIDZIAŁEŚ ZAKOPIAŃSKIE PRZEJŚCIE
                        PODZIEMNE?
                        To jak wygląda to dziś nie oznacza, że nie może wyglądać w przyszłości inaczej.
                        Ja pamiętam, jak przed rewitalizacją wschodniej części Parku Miejskiego ludzie
                        mówili, że nie ma sensu tam nic robić, budować altany etc., bo "tam nie ma
                        miejsca"...
        • croolick Re: Pustolat do Urzędu Miasta 08.05.09, 06:45
          Fantasta? Racja, kiedyś nie wierzono fantastom, że ludzie będą latać a pojazd mechaniczny będzie szybszy od zaprzęgu konnego... Podałem przykład przejścia funkcjonującego pod znacznie zewszą ulica niż Podwale. Dziś buduje się przejścia o znacznie łagodniejszych schodach właśnie że względu na ludzkie lenistwo.
          • p.e.k.o Re: Pustolat do Urzędu Miasta 08.05.09, 10:46
            croolick napisał:

> Fantasta? Racja, kiedyś nie wierzono fantastom, że ludzie będą
            > latać

Może faktycznie kiedyś ludzie będą latać nad Podwalem :)
            • croolick Re: Pustolat do Urzędu Miasta 11.05.09, 00:38
              p.e.k.o napisał:

> Może faktycznie kiedyś ludzie będą latać nad Podwalem :)

Mam nadzieję, że ten uśmieszek nie zniknie na skutek śmiertelnego potrącenia...
              • p.e.k.o Re: Pustolat do Urzędu Miasta 11.05.09, 08:48
                croolick napisał:

> Mam nadzieję, że ten uśmieszek nie zniknie na skutek śmiertelnego
                > potrącenia...

Ja to najbardziej boję się śmiertelnego trafienia przez piorun
                podczas burzy. Może trzeba by nad całym miastem rozciągnąć wielką
                siatkę drucianą coby zbierała błyskawice, a nam wszystkim żyło się
                lepiej i spokojniej.

Uśmiech też znika, gdy trzeba wejść do przejścia podziemnego. To
                zwyczajny strach przed utonięciem, gdy woda zaleje takie przejście.
                Dla spokojnności, lepiej zasypać wszystkie podziemne przejścia.
    • poczes Re: Pustolat do Urzędu Miasta 07.05.09, 22:49
      Nowe przejście dla pieszych na Podwalu jest 1 z 2 etapów wprowadzania poprawy
      brd (bezpieczeństwa ruchu drogowego)na tym odcinku drogi. II etap to montaż
      barier z poręczami od nowego przejścia do ul. Ratuszowej. Ale tu UM ma
      zagwózdkę, bo zamontowanie barierek fizycznie uniemożliwi swobodne pałętanie się
      po jezdni i pieszy prowadzony jak "cielaczek" będzie miał do wyboru jedno z
      dwóch istniejących przejść-no i dobrze.. Z tym że kierowcy samochodów
      parkujących pod Biedronką przy Podwalu będą odcięci od chodnika i to oni wtedy
      będą łazić po jezdni. Robiąc przerwy pomiędzy barierkami (z myślą o kierowcach),
      ponownie wpuszczamy wszystkich na Podwale...
      A może ktoś ma lepsze rozwiązanie?
      PS 1. Max. szerokość przejścia dla pieszych to 16m. (min. 2m., a standard to 4m.)
      PS 2. Koszt wykonania podziemnego przejścia w Zakopanem to 8 mln. zł Roczny
      budżet UM na drogi to 3 mln. (komentarz zbędny)
      • p.e.k.o Re: Pustolat do Urzędu Miasta 07.05.09, 23:54
        poczes napisał:

> Z tym że kierowcy samochodów parkujących pod Biedronką przy
        > Podwalu będą odcięci od chodnika

Wystarczy ustawić barierki przy Podwalu od strony EKO i kilkumetrową na środku
        parkingu pod Biedronką, byleby na wprost nie dalo sie biegac.
        • croolick Re: Pustolat do Urzędu Miasta 11.05.09, 00:32
          Tak, tak barierki dobre na wszystko... Najlepiej widać to właśnie na Podwalu po
          przeciwnej stronie od Computernetu i przystanku...
      • croolick Re: Pustolat do Urzędu Miasta 11.05.09, 00:38
        poczes napisał:

> PS 2. Koszt wykonania podziemnego przejścia w Zakopanem to 8 mln. > zł Roczny
        budżet UM na drogi to 3 mln. (komentarz zbędny)

Czy całość sfinansowano z budżetu Zakopanego? NIE. Miasto wyłożyło mniej niż
        połowę. Pierwotna cena to 5,7 mln zł. To, że cena wzrosła wynikało z problemów z
        odzyskaniem przez miasto działki pod budowę i niefrasobliwości władz miejskich.
        • p.e.k.o [...] 11.05.09, 08:40
        • p.e.k.o Re: Pustolat do Urzędu Miasta 11.05.09, 14:21
          croolick napisał:

> Miasto wyłożyło mniej niż połowę. Pierwotna cena to 5,7 mln zł.

Widzę, że ktoś tu lekką ręką wydałby miliony złotych z budżetu
          naszego miasta na coś, co jest w moim odczuciu nikomu nie potrzebne.
          • croolick Re: Pustolat do Urzędu Miasta 11.05.09, 14:32
            p.e.k.o napisał:

> Widzę, że ktoś tu lekką ręką wydałby miliony złotych z budżetu
            > naszego miasta na coś,

A jak oceniasz, że władze miejską lekka ręką rezygnują z dochodów np. z wynajmu
            pomieszczeń po sklepie Styl w Rynku, wydając pieniądze na np. "konserwację"
            nawierzchni al. JP II lub umarzając przez lata podatek od nieruchomości
            właścicielowi terenów po zakładach Runo Melton??? To przykłady jedne z wielu. Ja
            rzuciłem pomysł, który wykracza poza pewien prowincjonalny schemat, rozumiem, że
            nie każdy musi go zaakceptować, ale podaj racjonalne argumenty przeciwko niemu.

> co jest w moim odczuciu nikomu nie potrzebne.

Co tobie nie będzie potrzebne, bo chyba nie masz w ręku badania OBOP w tej sprawie?
            • p.e.k.o Re: Pustolat do Urzędu Miasta 11.05.09, 14:38
              croolick napisał:

> rzuciłem pomysł, który wykracza poza pewien prowincjonalny
              > schemat

Moim zdaniem pomysł jest głupi i tyle.
              Mam prawo do takiej oceny.

> nie każdy musi go zaakceptować, ale podaj racjonalne argumenty
              > przeciwko niemu

Moje argumenty były m.in. w skasowanych przez Ciebie postach. Nie
              będę się powtarzał.

> Co tobie nie będzie potrzebne, bo chyba nie masz w ręku badania
              > OBOP w tej sprawie?

Czytaj ze zrozumieniem. Napisałem jasno i wyraźnie, ale jeszcze raz
              przeliteruję - MOIM ZDANIEM - rozumiesz?
              • croolick Re: Pustolat do Urzędu Miasta 11.05.09, 14:58
                p.e.k.o napisał:

> Moim zdaniem pomysł jest głupi i tyle.
                > Mam prawo do takiej oceny.

Rozumiem, że najłatwiej nie mieć żadnych pomysłów. A jakie ty zaproponowałeś na
                forum pomysły, bo jakoś nie mogę sobie przypomnieć...

> Moje argumenty były m.in. w skasowanych przez Ciebie postach. Nie
                > będę się powtarzał.

Stosowanie epitetów i insynuacji świadczy o braku argumentów.

> Czytaj ze zrozumieniem. Napisałem jasno i wyraźnie, ale jeszcze raz
                > przeliteruję - MOIM ZDANIEM - rozumiesz?

Pisz ze zrozumieniem - skoro piszesz, że uważasz, że nie jest nikomu
                potrzebne
                to dokonujesz autorytatywnej oceny w imieniu wszystkich
                mieszkańców Żar.
                • p.e.k.o Re: Pustolat do Urzędu Miasta 11.05.09, 17:33
                  croolick napisał:

> A jakie ty zaproponowałeś na forum pomysły, bo jakoś nie mogę
                  > sobie przypomnieć...

W tym wątku tylko jeden. I polecam lecytynę.

> skoro piszesz, że uważasz, że nie jest nikomu potrzebne to
                  > dokonujesz autorytatywnej oceny w imieniu wszystkich mieszkańców
                  > Żar.

Podtrzymuję swoje zdanie. Zabronisz mi?
                  Ale oczywiście, zawsze możesz skasować mój kolejny post.

A na jakiej podstawie Ty uważasz, że miastu potrzebne jest przejście podziemne na Podwalu? Pytałeś wszystkich mieszkańców? Robiłeś jakieś ankiety, badania? Nie sądzę. Mimo to nie przeszkadza Ci to twierdzić, że dla naszego miasta przejście podziemne na Podwalu byłoby najlepszym rozwiązaniem. Więcej luzu chłopie.
                  • croolick Re: Pustolat do Urzędu Miasta 11.05.09, 21:03
                    p.e.k.o napisał:

> W tym wątku tylko jeden.

Ach, tak barierki - rozwiązanie, które zupełnie nie sprawdziło się parę metrów
                    dalej...

> I polecam lecytynę.

Jak widać nie potrafisz obejść się złośliwości ad personam. Ja nie przypominam
                    sobie żadnych odważnych, czy nowatorskich pomysłów twojego autorstwa. Jeśli je
                    przeoczyłem, to mi je przypomnij.

> A na jakiej podstawie Ty uważasz, że miastu potrzebne jest
                    > przejście podziemne na Podwalu?

Na podstawie własnych obserwacji i oceny rosnącego ryzyka poważnych wypadków w
                    tym miejscu. Rozumiem jednak, że wolisz typowo polskie: "Polak mądry po szkodzie"

> Pytałeś wszystkich mieszkańców? Robiłeś jakieś ankiety, badania?

Nie muszę, nie jestem przedstawicielem miejskich władz. Nie tworzę też figur
                    retorycznych sugerujących, że wypowiadam się w imieniu wszystkich mieszkańców a
                    w swoim własnym.
                    • p.e.k.o [...] 11.05.09, 23:44
                    • p.e.k.o [...] 12.05.09, 14:33
                    • p.e.k.o [...] 12.05.09, 23:43
                    • p.e.k.o [...] 13.05.09, 07:37
                    • p.e.k.o [...] 13.05.09, 23:32
                    • p.e.k.o [...] 14.05.09, 08:19
                    • p.e.k.o [...] 14.05.09, 14:58
                    • p.e.k.o [...] 14.05.09, 19:48
                    • p.e.k.o [...] 14.05.09, 22:11
                    • p.e.k.o [...] 15.05.09, 07:32
                    • p.e.k.o [...] 15.05.09, 08:50
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka