yenepher 20.09.06, 13:19 czy tydzień przed okresem, to czas 100 % niepłodności? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amoniaaa Re: niepłodne dni 20.09.06, 14:07 moim zdaniem nigdy nie wiadomo jeśli nie mierzysz tempek ani nie obserwujesz śluzu. Jeśli np. zawsze masz cykle 28 dni to w sumie możesz przyjąć że dni te są bezpłodne, ale nigdy nie masz pewności że owu ci się tym razem nie przesunie i akurat będą to dni płodne... Odpowiedz Link
yenepher Re: niepłodne dni 20.09.06, 14:12 mierze temp i badam sluz, ale jeszcze nie znam sie na tym na tyle, aby opierać się na schemacie....tyle, że zawsze wydawało mi się, że przy regularnych cyklach-kilka dni przed okresem (kiedy wie sie/czuje, że za chwile on nadejdzie) - są na 100 % bezpłodne.... Odpowiedz Link
blaszany_dzwoneczek Re: niepłodne dni 20.09.06, 14:38 Bez mierzenia temperatury i obserwacji śluzu, taka wiedza czy czucie, że okres ma nadejść może być mylące. Tak więc kilka dni przed okresem jest na 100% niepłodne, ale kilka dni przed _spodziewanym_ okresem - już niekoniecznie, bo nawet przy regularnych cyklach zawsze może znienacka zdarzyć się cykl nieregularny. Ale skoro stosujesz NPR, to jeśli taki nieregularny się zdarzy, będziesz o tym zawczasu wiedzieć. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: niepłodne dni 20.09.06, 21:31 Może zdarzyć się (u mnie było tak jeden raz w życiu), że śluz płodny był natychmiast po miesiączce, a cały cykl trwał 21 dni. W tamtych czasach moje cykle miewały na ogół 35 - 49 dni, ale dzięki temu, że były nieregularne, nigdy nie sugerowałam się kalendarzem. Tak więc może się zdarzyć, że przed okresem nie będzie wcale dni niepłodnych. Wprawdzie rzadko, ale trzeba się z tym liczyć i bardzo uważnie obserwować śluz. Odpowiedz Link
nglka Re: niepłodne dni 21.09.06, 00:44 A ja z trochę innej strony - u niektórych kobiet zdarzają się silne krwawienia śródcykliczne - obfitością przypominające miesiączkę. I w takiej sytuacji pomylenie krwawienia śródcyklicznego z miesiączką może mieć, jak wiadomo, konsekwencje odwrotne do oczekiwanych. Odpowiedz Link
saskiaplus1 Re: niepłodne dni 21.09.06, 07:48 Horpyna, z tym całkowitym brakiem dni niepłodnych przed okresem to się chyba trochę zagalopowałaś? :) Domyślam się, że miałaś na myśli brak dni niepłodnych przed owulacją. Bo nawet jeśli cykl miał 21 dni, to między owulacją a okresem był jednak czas niepłodności (nawet dwa tygodnie) - np. 7 dni fazy przedowulacyjnej i 14 poowulacyjnej. To sprostowanie tylko po to, żeby ktoś nieobeznany nie nabrał mylnych przekonań :) Odpowiedz Link
horpyna4 Re: niepłodne dni 21.09.06, 21:17 Przepraszam, rzeczywiście miałam na myśli dni przed owulacją, a nie dość, że była mowa o dniach przed okresem, to jeszcze sama tak napisałam, myśląc o innych. No to już chyba jednak wczesna skleroza, ładne rzeczy. Oczywiście, że dni przed okresem są niepłodne, tyle że nie wyznacza ich okres, bo czas nie płynie wstecz. Odpowiedz Link